+00 34 932 701 180 icea@iec.cat
Quan:
17 de juny de 2022 @ 9:30 – 14:00
2022-06-17T09:30:00+02:00
2022-06-17T14:00:00+02:00
On:
Celler Joan Figueres
Gandesa (Terra Alta)
Contacte:
DO Terra Alta
977421278

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta (CRDOTA), la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA, filial de l’Institut d’Estudis Catalans), el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM) i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), han cregut oportú organitzar una jornada per a presentar els coneixements actuals de la varietat morenillo i els vins elaborats amb aquesta varietat de la qual es té notícies des de final del segle XVIII, i que es va estendre des del País Valencià (Castelló) fins a les comarques del sud de Tarragona.
Aquesta varietat va desaparèixer de la majoria de les zones que es cultivava a excepció de la Terra Alta, fet que ens permet considerar-la com autòctona d’aquesta comarca. Des de fa més d’una dècada, la morenillo es troba en procés de recuperació i recentment ha estat inclosa com a varietat autoritzada a la DO Terra Alta i alguns cellers ja l’han començat a elaborar, motiu pel qual es justifica l’interès en la realització d’aquesta jornada.
A la jornada es tractaran els aspectes següents: història i cultura, característiques agronòmiques i enològiques, gastronomia i tast dels vins elaborats amb morenillo.

Programa:
9.30 h Recepció i lliurament de la documentació.
10.00 h Presentació de la jornada. Salvador Puig, coordinador de la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA. Joan Arrufí, president de la DO Terra Alta.
10.30 h Viticultura. Característiques de la varietat. Lluís Giralt, Carme Domingo. Àrea de Viticultura INCAVI.
11.00 h Recuperació de la varietat morenillo a la zona de l’Alt Palància (Castelló). Paco Ribelles. Director tècnic de la Cooperativa de Viver. Castelló.
11.15 h Pausa cafè.
11.45 h La varietat morenillo: evolució històrica. Josep Maria Puiggròs. ICEA.
12.15 h Presentació del portal Vitis Catalana. Jordina Escala. Centre de documentació del VINSEUM.
12.30 h Experimentació en l’elaboració de vi amb la varietat morenillo. Claustre Grau. Àrea d’Enologia. INCAVI.
12.45 h Tast de diferents vins amb la varietat morenillo, moderat per Montse Nadal URV, i amb la participació d’elaboradors de diversos cellers de la DO Terra Alta.
13.45 h Cloenda.
14.00 h Dinar. Acompanyat amb vins de la varietat morenillo.