+00 34 932 701 180 icea@iec.cat
Quan:
4 de juny de 2022 tot el dia
2022-06-04T00:00:00+02:00
2022-06-05T00:00:00+02:00

Iniciem amb aquesta nota la comunicació de l’activitat Transcatalònia 2022.
Després d’un llarg període d’excepcionalitat esperem poder reactivar la tradicional trobada edafològica catalana. Proposem un circuit per les Garrigues sensu lato.
Ara fa quaranta anys (1982) es va publicar el llibre “Els sòls de Catalunya. Àrea meridional de Lleida“, escrit pel Dr. Jaume Porta i el Dr. Ramon Julià, amb el suport de col·laboradors com en Juan Herrero, en Narcís Teixidor (DEP) i d’altres. Aquest treball fou un impuls als estudis edafo-cartogràfics de sòls a Lleida i Catalunya. En tot cas una fita històrica sobre els estudis territorials amb perspectiva edàfica.
Quaranta anys després (2022) és possiblement interessant donar una nova ullada al país inclòs en aquell estudi. La transformació dels secans, l’impacte del regadiu, la gestió ambiental, l’impacte de la ramaderia intensiva, la implantació de la producció d’energies renovables i el turisme rural s’han desplegat, en alguns casos intensament, en aquelles contrades. I els sòls? Quines transformacions han tingut? Quins són els maneigs actuals?
El company Kiko Fonseca ha preparat un circuit que s’inicia en el Castell dels Templers de Lleida, des d’on visualitzarem la ruta a seguir. Prosseguirem pels termes d’Alfés, Sunyer i Alcanó per finalitzar el circuit a la Granadella, sota els moderns molins de vent instal·lats en les carenes de les serres garriguenques.
Entre el castell de Gardeny (s. XII) i les torres eòliques (s. XXI) un circuit d’observacions amb especial èmfasi en la tipologia dels sòls amb horitzons petrocàlcics i l’observació d’un paisatge en profunda transformació. La data prevista de la sortida és el dissabte 4 de juny. Amb horari entre 8.30 i 18.30 hores i dinar inclòs en el circuit. Per raons de logística hem de limitar l’aforament màxim de la sortida a 33 assistents, prioritzant els membres de la Institució Catalana d’Estudis Agraris. (ICEA) i de la Sociedad Española de la Ciencia del Suelo (SECS).