+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

Data: 5 d’octubre de 2015 de 17.00 h a 20.00 h

Lloc: IEC

oliveraXylella fastidiosa és un bacteri que produeix danys greus en cultius importants per la nostra economia com la vinya, l’olivera, els cítrics i els ametllers. Colonitza el xilema, obtura els vasos conductors i per tant provoca l’assecament de fulles i branques, i finalment pot causar la mort de la planta.

A Europa s’ha detectat recentment (2013) al Sud d’Itàlia, concretament a la regió de la Púglia, on ha arrasat milers d’oliveres. Els experts de la Unió Europea han aprovat mesures d’emergència per evitar la propagació de la malaltia.

De la Xylella fastidiosa, els seus efectes, els insectes vectors, de la situació actual i el possible control es va parlar a la tertúlia amb la participació de científics i tècnics de sanitat vegetal: Emili Montesinos (Universitat de Girona), Assumpció Batlle (IRTA), Jordi Sabaté (IRTA), Amparo Laviña (IRTA), Ester Torres (ICEA) i Jordi Giné (Servei de Sanitat Vegetal).

Consulteu les presentacions:

La distribució del patogen al món. Jordi Giné (Cap del servei de Sanitat Vegetal del DAAM)

Biologia i epidemiologia de Xylella fastidiosa. Emili Montesinos (Catedràtic de Patologia Vegetal de la Universitat de Girona)

Identificació de vectors potencials de Xylella fastidiosa a l’Estat español. Cicle i dinàmica.  Jordi Sabaté (Investigador IRTA)

La detecció de Xylella fastidiosa: un repte pels laboratoris. Ester Torres (Assessora en sistemes qualitat Laboratoris)