Sessió presencial. Cal que us inscriviu al formulari
Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i la Fundació Agrícola Catalana (FAC)
Les espècies invasores se les considera les responsables del 60 % de la desaparició de plantes i animals a escala mundial, a més de ser una amenaça per a la biodiversitat, també ho és per a l’economia, la seguretat alimentària i la salut humana. Les seves expansions són un fenomen en creixement.
Per a analitzar com afecta aquesta realitat a casa nostra, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i la Fundació Agrícola Catalana (FAC) han organitzat una jornada, en la qual intervindran tres especialistes en l’estudi i, també, en la gestió pràctica del control d’aquest fenomen.
PROGRAMA
17.00 h Presentació, a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA, i David Coll, president FAC.
17.15 h Hi intervindran:
- Roger Vila Mani, biòleg especialitzat en el control de plagues i d’espècies exòtiques invasores. «Insectes exòtics invasors i les possibles implicacions des d’una perspectiva OneHealth (una sola salut)»
- Jordi Baucells Colomer, biòleg i enginyer tècnic agrícola. «Les espècies de vertebrats invasors: estat actual i potencial de les bioinvasions de vertebrats a Catalunya»
- Andreu Salvat Saladrigas, biòleg especialitzat en botànica.«Per què la flora exòtica invasora està proliferant en espais fluvials i zones agrícoles? Es pot fer alguna cosa per a minimitzar la seva expansió i impacte?»
19.15 h Participació del públic
20.00 h Fi de l’acte
Activitat presencial i en línia.
Formulari d’inscripció: https://inscriu.me/ca/jornada-passat-present-i-futur-de-la-innovacio-en-lempresa-agraria-lexperiencia-en-quatre-sectors
La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), en la seva tasca de foment i divulgació de la recerca i la transferència tecnològica en el sector agrari de casa nostra, hem preparat una jornada des de l’experiència de l’empresa agrària de diferents sectors ramaders.
Es fan moltes jornades, debats i congressos, en les quals es presenten treballs de recerca i novetats tècniques per a l’aplicació a les explotacions agràries, però no és tan freqüent que es parli de la innovació incorporada a aquestes empreses i de casos reals.
És evident que el sector agrari català ha avançat molt i ha incorporat molta tecnologia en els seus processos, i aquest avenç ha estat possible pel treball dels investigadors, pel desenvolupament per part d’empreses proveïdores i per la iniciativa dels pagesos a l’hora d’aplicar-ho a la seva explotació.
En aquesta jornada, es pretén parlar d’innovacions reals que han significat canvis significatius en explotacions ramaderes de diferents sectors en els últims vint anys del segle passat, en els primers vint anys del segle XXI, i també de la visió d’innovacions que poden marcar els pròxims anys.
Els ponents seran ramaders, empresaris agraris, que han portat a terme aquestes innovacions a la seva explotació, des de la seva pròpia experiència. Per tant, es tracta d’una jornada, amb un ponent de cadascun dels sectors ramaders importants de casa nostra: porcí, aviram, vaquí de llet i vaquí de carn.
17.00 h Inauguració de la jornada, a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA, i Ramon Armengol, director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya
17.20 h Presentació de la taula rodona i dels ponents, a càrrec d’Alfons Vilarrasa, veterinari i secretari de la ICEA, que, a més, en serà el conductor
17.30 h «El cas de l’explotació porcina Masia Tero», a càrrec de Teòfil Camí
18.00 h «El cas de l’explotació avícola Ramaderia Armengol SL», a càrrec de Jordi Armengol
18.30 h «El cas de l’explotació lletera Mas Gener SCP», a càrrec de Marc Xifra
19.00 h «El cas de l’explotació de vaquí de carn», a càrrec de Martí Orriols
19.30 h Participació del públic
20.00 h Fi de l’acte
Aviat disposarem del programa de l’acte.