La figura del Parc Natural ha estat clau per a preservar una àrea d’especial interès, i és una figura àmpliament estesa. La seva dimensió supramunicipal, la coexistència de propietat pública i privada i les diverses activitats d’índole econòmica, social o mediambiental que s’hi desenvolupen fan que la seva gestió no sigui fàcil.
En la pràctica, veiem que s’han adoptat diversos models de governança, amb resultats també diversos. De fet, a Catalunya, avui, després de molts anys de vigència d’una determinada concepció, i veient els resultats assolits, hi ha moltes veus que en demanen un replantejament.
Des de la ICEA hem considerat oportú contribuir a aquest debat obrint el focus i fent una mirada als sistemes que tenen establerts els nostres veïns més propers, Andorra i França. Volem obrir un diàleg entre els tres models.
10:30 – 10:45 Inauguració a càrrec de Laia Serra Domingo, alcaldessa de Bellver de Cerdanya i Jordi Sala, president de la ICEA
10:45 – 11:15 h El marc legal Andorrà. Maria Salas Sopena, cap d’unitat de Biodiversitat, Paisatge i Avaluació ambiental del Govern d’Andorra
11,15 – 11:45 h Els models de gestió a Catalunya. Marià Martí, exdirector gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
11:45 – 12:30 h El model de gestió del Parc Natural Regional del Pirineu Català (Christelle Frau, Laetitia Bejanin i Deniel Armisen)
12:30 – 13:00 Col·loqui
Coordinador de la jornada: Ramon Pintó (ICEA)
Inscripció gratuïta al formulari: https://www.iec.cat/jornades/innovacio2024.asp
Emissió en directe per aquest canal YouTube
La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans, en el foment i la divulgació de la recerca i la transferència tecnològica del sector agrari a casa nostra, us proposa una jornada des de l’experiència de l’empresa agrària en diferents sectors agrícoles.
Es fan moltes jornades, debats, i congressos, en què es presenten treballs de recerca i novetats tècniques per a la possible aplicació en les explotacions agràries, però no és tan freqüent que es parli d’innovació incorporada en aquestes empreses. En moltes jornades sobre innovació agrària es conclou que el punt feble del sistema és la transferència dels resultats de la recerca en el sector. I encara es recorda la tasca de l’antic Servei d’Extensió Agrària com a motor de modernització de moltes explotacions.
És evident que el sector agrari català ha avançat molt i ha incorporat molta tecnologia en els seus processos, però aquest avenç ha vingut donat més per la iniciativa dels pagesos i les empreses proveïdores, que d’un sistema potent de transferència a escala de país.
En aquesta jornada es pretén parlar d’innovacions reals que han significat canvis significatius en explotacions agrícoles de diferents sectors els darrers vint anys del segle passat, i en els primers vint anys del segle xxi, com també d’innovacions que poden marcar els pròxims anys.
Entre els ponents comptarem amb pagesos, empresaris agraris que han dut a terme aquestes innovacions en la seva explotació, des de la seva pròpia experiència. Per tant, es tracta d’una jornada transversal de totes les seccions agrícoles de la ICEA, amb un ponent de cadascun d’aquests sectors importants de casa nostra: cereal, vinya, fruita fresca i horta.
18.00 h Inauguració de la jornada, a càrrec de Jordi Sala, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, i presentació a càrrec de Salvador Puig, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia (ICEA)
18.20 h «Com aconseguir la incorporació de les innovacions a les explotacions agràries», a càrrec de Maria Josep de Ribot, cap del Servei d’Innovació Agroalimentària. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
18.50 h Taula rodona. Presenta i modera Salvador Puig
19.00 h «El cas de l’explotació cerealista Mas Mascó», a càrrec de Josep Maria Besora
19.25 h «El cas de l’explotació vitivinícola Albet i Noya», a càrrec de Josep Maria Albet
19.50 h «El cas de l’explotació fructícola SAT Ort Bell», a càrrec de Josep Antoni Ortiz
20.15 h «El cas de l’explotació hortícola Horta Soms», a càrrec de Josep Soms
20.40 h Participació del públic
21.00 h Fi de l’acte
Producció i consum de carn avui: el gran debat
Inscripció gratuïta al formulari https://www.iec.cat/jornades/agroindustria2024.asp
09.30-10.00 h Presentació a càrrec de Josep Casassas, alcalde de Gurb; Joan Sabartés, director d’Operacions del Grup Bon Preu, Jordi Sala, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), Lourdes Viladomiu (UAB i ICEA), i Jordi Rosell (UAB i ICEA)
10.00-10.30 h El sector de carn de boví: dinàmica recent, mercats, problemàtiques i perspectives, a càrrec de Ricard Godia Companys, president d’ASOPROVAC.
10.30-11.00 h El sector porcí: problemàtiques i perspectives, a càrrec de Ramon Armengol, ramader i expresident de la Confederació de Cooperatives Agroalimentàries de la Unió Europea (COGECA)
11.00-11.30 h Pausa i cafè
11.30-11.50 h Reptes per a la sostenibilitat ambiental del sector ramader a Catalunya, a càrrec de Ricard Carreres, Centre Tecnològic BETA (UVIC)
11.50-12.10 h Reflexions sobre producció i consum de carn i alternatives, a càrrec de Joan Tibau, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
12.10-12.30 h Experiència empresarial de producció de diferents tipus de carn. El Soler de N’Hug, a càrrec de Josep Peraire.
12.30-12.50 h Experiència empresarial de carn de porcí ecològica: Llavora, a càrrec de Pino Delàs.
12.50-13.30 h Debat
13.30 -15.00 h Dinar al recinte de la Jornada (Espai Fermer) *Preu del dinar 25€ (efectiu, in situ)
15.00-15.30 h Fonts de proteïna dins del patró alimentari saludable i sostenible, a càrrec d’ Anna Vila i Miriam Torres, grau en Nutrició Humana i Dietètica, Facultat de Ciències de la Salut i Benestar (UVIC)
15.30-16.00 h Nutrició: consum de carn i alternatives, a càrrec d’Abel Mariné, Facultat de Farmàcia (UB)
16.00-16.30 h Visions alternatives al consum de carn: vegetarianisme i veganisme, a càrrec de Karen Hoberg, consultora, membre de la Junta de la Sociedad Española de Agricultura Ecológica y Agroecología (SEAE) i col·laboradora de la UVIC.
16.30-17.00 h Les proteïnes alternatives: on som?, a càrrec de Jaume Planella, director de I+D de Noel Alimentaria.
17.00-18.00 h Carn versus proteïnes alternatives. Taula rodona amb participació del públic
18.00 h Tancament de la Jornada
Més informació: Jordi Rosell (jordi.rosell@uab.cat) i Lourdes Viladomiu (lourdes.viladomiu@uab.cat)
Aviat publicarem el programa.