Conferència i conversa amb la doctora Maria Neira, directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
El canvi climàtic i la globalització estan incrementant, en tot el món, el nombre de malalties emergents, tant en humans com en animals, en molts casos transmeses a través de vectors, principalment insectes, que provoquen malalties inexistents anteriorment en aquestes zones, algunes de les quals afecten només els animals, però també d’altres zoonòtiques, que suposen un important repte per a la salut pública, com els actuals casos de llengua blava a Catalunya, que afecta els remugants o els casos de la febre del Nil occidental, el Dengue, el Zika, o altres com la COVID o la grip aviar.
Per a parlar d’aquest tema, comptarem amb la presència de la doctora Neira, directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), màxima referent de l’OMS en programes de malalties transmissibles i expresidenta de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, i de la doctora Maria dels Àngels Calvo, catedràtica de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, actual presidenta de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya (ACPV).
- 11:00 h Inauguració i presentació de la Jornada, a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA
- 11:15 h «El canvi climàtic i les malalties emergents. Situació actual i perspectives de futur», conferència a càrrec de la doctora Maria Neira, directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
- 12:00 h Diàleg de la doctora Maria Neira amb la doctora Maria dels Àngels Calvo, presidenta de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya
- 12:30 h Col·loqui amb els assistents
- 13:30 h Fi de l’acte
Caldrà inscriure’s al formulari https://www.iec.cat/jornades/onehealth2024.asp disponible al web de la ICEA, a partir de l’1 de setembre. Activitat presencial i en línia.
Organitza:
Amb el suport de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, Reial Acadèmia Europea de Doctors i Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya.
Ens complau anunciar la celebració de la Transcatalònia 2024, organitzada per part de la SECS i de la secció de sòls de l’ICEA, el dissabte 12 d’octubre 2024, des de les 9.00 h a les 19.00 h (dinar inclòs). Aquesta activitat anual dedicada a l’estudi i exploració dels sòls del nostre territori, ens porta aquest any a la comarca del Bages.
El Bages es troba al centre de Catalunya, en una àrea deprimida a la confluència entre els rius Llobregat, Cardener i la riera Gavarresa, envoltada de relleus elevats. És una comarca d’extenses àrees forestals, sovint afectades per incendis, amb un passat agrícola destacat, sobretot pel que fa al cultiu de la vinya. També n’és remarcable l’activitat minera, amb l’explotació de sals potàssiques.
Aquesta és una oportunitat única per aprofundir en el coneixement dels sòls d’aquesta comarca, intercanviar experiències i fomentar la recerca en aquest àmbit.
Objectius de la Transcatalònia
L’objectiu principal de la Transcatalònia és promoure la comprensió i valoració dels sòls com a recurs fonamental per al medi ambient, l’agricultura i la sostenibilitat.
A la jornada d’enguany, us proposem un recorregut per la comarca, on veurem les característiques geològiques, geomorfològiques i els principals tipus de sòls que s’hi desenvolupen. Visitarem els runams salins provinents de l’activitat minera i l’afectació que tenen sobre l’aigua i els sòls. Anirem a una àrea forestal afectada per un incendi el 2022, on hi podrem veure tot un sistema d’antics abancalaments agrícoles relacionats amb el cultiu de la vinya. Finalitzarem la jornada observant els sòls agrícoles del Pla de Bages.
Aquesta jornada es realitzarà amb la col·laboració de tècnics i especialistes en cadascun dels punts que es visitaran.
Programa de l’activitat
Durant l’activitat, es realitzaran diverses parades en diferents localitzacions del Bages, on s’estudiaran els sòls locals mitjançant l’observació directa i l’anàlisi de dades. Els punts d’interès inclouen zones de gran diversitat geològica i ambiental, que permetran entendre millor les diferents tipologies de sòls d’aquesta regió.
Inscripcions i informació addicional
Les inscripcions es realitzen amb aquest formulari: Inscripció2024.
Us animem a inscriure-us al més aviat possible, ja que les places són limitades.
El cost de la jornada serà de 40 €, el qual inclou el dinar, la guia de camp i l’autocar amb el qual realitzarem l’itinerari.
Recomanacions
Es recomana portar roba còmoda i adequada i aigua. Igualment, assegureu-vos de seguir les mesures de seguretat i respectar l’entorn natural durant tota l’activitat.
Contacte
Per qualsevol dubte o aclariment, podeu contactar amb l’equip organitzador a l’adreça: secció.sols@gmail.com
Us esperem amb il·lusió per compartir una nova edició de la Transcatalònia, una cita ineludible per als amants dels sòls i de la natura!
Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)
Presentació
El concepte d’espai natural protegit, ha anat evolucionant al llarg del temps, de la mateixa manera que ho ha fet la societat, configurant-se diferents models a Catalunya segons el moment històric, i completant-se més recentment amb diverses figures de protecció sorgides de la legislació europea. La xarxa d’espais naturals protegits resultant ha estat un element important per a la conservació de la biodiversitat, l’educació i el lleure de la societat i també un motor de dinamització socioeconòmica rural. Això no obstant, l’increment de les pertorbacions associades al canvi climàtic, en combinació amb un constant augment de la pressió en l’ús públic, ens urgeixen a preguntar-nos des de la recerca, la gestió i la governança quin pot ser l’escenari de futur d’aquests espais i com abordar la seva adaptació. Segueix sent vàlida la concepció i els valors que van definir aquesta xarxa? Per adaptar-los al canvi climàtic ens cal incrementar la protecció o hem d’intensificar la gestió? Podria una governança diferent afavorir aquesta adaptació? En aquesta jornada hem procurat reunir persones de diferents àmbits amb l’objectiu de compartir alguns exemples d’evidències científiques, experiències en la gestió i models de governança, que ens permetin realitzar un debat enriquidor i constructiu sobre aquestes qüestions.
09:20 Benvinguda
09:30 Marta Múgica (EUROPARC-España). El cambio que nos cambia: nuevas preguntas y posibles respuestas desde las áreas protegidas ante el cambio climático
10:15 Joan Real (UB): Quan el monitoratge orientat de la biodiversitat a llarg termini és una eina per a la recerca, el coneixement ecològic i la gestió adaptativa en els ENPs.
10:40 Emilio Valbuena (Servei de Gestió de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona): Combinant la recerca i la gestió per a la conservació d’espècies altament vulnerables en ENPs
11:05 Pausa cafè
11:35 Jordi Palau (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació). La renaturalització, un enfocament pràctic per millorar l’adaptació dels espais protegits
12:00 Jordi Vayreda (CREAF). Són els boscos madurs més resilients al canvi climàtic? Propostes de gestió forestal per a l’adaptació.
12:25 Josep Maria Espelta (CREAF). Gestió forestal, incendis i decaïment de boscos en ENP de Catalunya (1985-2023): Beneïda o maleïda protecció?
12:50 Roser Maneja (CTFC): Espais naturals protegits i paisatges resilients en el context de la Mediterrània
13:15 Pausa per dinar
15:00 Jordi Salbanyà (Vila, Salbanyà, Martí. Advocats). El paper de la propietat privada forestal en els espais naturals protegits
15:25 Àlex Serrahima (Consorci Forestal de Catalunya): Les persones dins dels espais naturals protegits
15:50 Jordi Sargatal (secretari de Transició Ecològica, Generalitat de Catalunya). El model d’espais naturals protegits i el seu futur
16:30 Conclusions i cloenda
En un context d’evident de canvi climàtic, i encara amb la sequera més important de la que tenim memòria, plantegem unes jornades per reflexionar sobre com millorar i fer més resilient la jardineria, des del projecte fins a la seva gestió, amb mirades des del sector públic i del privat.
Volem oferir un espai i un temps que aporti l’oportunitat de compartir experiències de la mà de ponents amb amplis coneixements i estudiar les solucions que ens permetin gaudir d’uns jardins readaptables als nous canvis.
Aquestes jornades les organitzen les principals entitats dedicades al món de la jardinera i producció de planta ornamental del nostre país
- Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans.
- Ajuntament de Barcelona. Institut Municipal de Parcs i Jardins.
- Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
- Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya (APEVC).
- Gremi de Jardineria de Catalunya.
- Federació de Viveristes de Catalunya.