+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

Agenda

ag.
19
Dl
2024
XXXVI Jornada d’Agricultura a Prada: Viticultura d’alçada i canvi climàtic als Països Catalans
ag. 19 – ag. 20 all-day

Imatge del Rosselló, amb el Canigó al fons

56a edició de la Universitat Catalana d’Estiu. 19 i 20 d’agost del 2024, Prada i Rodes (Conflent)

La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans, fa més de vint-i-cinc anys que organitza la jornada d’agricultura dins la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent. Cadascuna d’aquestes edicions s’ha dedicat monogràficament a temes d’interès del sector agrari català, i del conjunt dels Països Catalans.

En aquesta vint-i-sisena edició parlarem de la vitivinicultura d’alçada i el canvi climàtic als Països Catalans. El canvi climàtic afecta tota l’agricultura i a totes les activitats econòmiques i humanes d’arreu. En el cas concret de la viticultura el canvi climàtic té un impacte destacat des de fa temps, però en els darrers anys s’ha accelerat amb diversos fenòmens extrems com fortes sequeres i altes temperatures, pluges excessives en altres anys, pedregades, etc.

La viticultura ocupa una part important de la superfície agrícola de les nostres comarques, especialment les de secà properes a la mar Mediterrània, i és en aquestes zones on el canvi climàtic està afectant considerablement aquest conreu.
Davant d’aquesta tendència, a poc a poc es van fent plantacions en zones més elevades, amb temperatures inferiors i millors condicions climàtiques.

Però aquesta viticultura d’alçada és molt diferent de la de la plana, i presenta altres tipus de reptes. Des d’escollir varietats de raïm més adequades, fins a defensar-se de pedregades, gelades i de la fauna silvestre, o haver de treballar en forts pendents del terreny. Per això sovint es parla de viticultura heroica quan ens referim a aquesta activitat en aquestes zones.

És per tot això que la ICEA ha cregut oportú dedicar aquesta edició a la “Viticultura d’alçada i canvi climàtic als Països Catalans” en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, al peu del Canigó i al costat de vinyes a més de 500 metres sobre el nivell del mar.

Programa

Cal que feu la inscripció a l’adreça   salvadorpuig@hotmail.com

dilluns 19 d’agost, a Prada de Conflent
• 17.00 h Inauguració i presentació de la jornada
• 17.20 h Conferència introductòria «La situació actual del canvi climàtic a les regions vitícoles als Països Catalans», a càrrec de Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA i membre de la ICEA
• 18.00 h Projecció de la pel·lícula Rupi del Vino, patrocinada pel Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM). Aquesta pel·lícula ens narra un viatge a través dels paisatges, tradicions i cultura vitivinícoles de la Valtellina, i transmet al públic les heroiques gestes realitzades per l’home en aquesta vall, al llarg dels segles. Testimoniatge viu de la saviesa agrícola, capacitat productiva i respecte per la natura. A càrrec de Jordi Ribas, responsable d’Acció Cultural del VINSEUM.
• 19.00 h Cloenda

dimarts 20 d’agost, a Rodes (Conflent)
• 10.00 h Benvinguda, a càrrec de Marc Bianchini, alcalde de Rodes i Jordi Sala, president de la ICEA
• 10.20 h Presentació de la jornada, a càrrec de Salvador Puig, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA
• 10.30 h «Canvi climàtic a les zones vitícoles d’alçada catalanes», conferència a càrrec de Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA i membre de la ICEA
• 11.00 h «Panoràmica de la viticultura d’alçada als diferents territoris dels Països Catalans» a càrrec de Jaume Pallàs.
• 11.30 Pausa-cafè.
• 12.00 h «Viticultura d’alçada: reptes i oportunitats», conferència a càrrec de Martí Magrinyà, enòleg.
• 12.30 h «Recuperació de varietats autòctones. Una oportunitat per la viticultura d’alçada», conferència a càrrec de Carme Domingo. INCAVI.
• 13.00 h “L’equilibri producció/qualitat en la viticultura d’alçada en un context de canvi climàtic. La meteorologia i l’orografia: Exemple del Pallars”. Raül Bobet. Viticultor i enòleg de Castell d’Encús.
• 13.45 Taula rodona i col·loqui amb els assistents.
• 14.30 Dinar.
• 15.30 Viticultura d’Alçada a la Catalunya Nord. Fabrice Rieu.
• 17.00 h Visita a les vinyes Maison Albera i tast de vins a peu de vinya.
• 19.00 h Final de la jornada.

 

set.
30
Dl
2024
Jornada: One health. Malalties emergents @ Sala Prat de la Riba - Institut d'Estudis Catalans
set. 30 @ 10:00 – 14:00
nov.
7
Dj
2024
Jardineria en temps de canvis @ Sala Prat de la Riba - Institut d'Estudis Catalans
nov. 7 – nov. 8 all-day

En un context d’evident de canvi climàtic, i encara amb la sequera més important de la que tenim memòria, plantegem unes jornades per reflexionar sobre com millorar i fer més resilient la jardineria, des del projecte fins a la seva gestió, amb mirades des del sector públic i del privat.

Volem oferir un espai i un temps que aporti l’oportunitat de compartir experiències de la mà de ponents amb amplis coneixements i estudiar les solucions que ens permetin gaudir d’uns jardins readaptables als nous canvis.

Aquestes jornades les organitzen les principals entitats dedicades al món de la jardinera i producció de planta ornamental del nostre país

  • Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans.
  • Ajuntament de Barcelona. Institut Municipal de Parcs i Jardins.
  • Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
  • Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya (APEVC).
  • Gremi de Jardineria de Catalunya.
  • Associació d’Agricultors Viveristes de Barcelona.

 

Aviat publicarem el programa.

nov.
12
Dt
2024
Novetats en Sanitat Vegetal: solucions imaginatives per nous reptes @ Institut d'Estudis Catalans
nov. 12 @ 17:00 – 21:00

Aviat publicarem el programa