+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

Barcelona, 14 de setembre de 2016

Lloc i hora: Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines (C/ Carme 47, 08001 Barcelona), a les 17.45h.

 

Caldrà confirmar l’assistència enviant un correu a partir de l’1 de setembre a icea@iec.cat (indiqueu al tema: TTIP). Entrada lliure.

Fullet TAULA TTIPP 

 

El tractat de lliure comerç i inversió que la Unió Europea (UE) està negociant amb els Estats Units (EUA) per crear l’Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió, conegut també com a TTIP per les sigles del seu nom anglès (Transatlantic Trade and Investment Partnership), pot tenir un impacte notable en el sector agroalimentari català.

La magnitud dependrà de fins a quin grau l’acord elimina efectivament els obstacles aranzelaris i no aranzelaris en els intercanvis recíprocs. Pel que fa als primers, malgrat que de mitjana els drets de duana d’una zona i l’altra són baixos, romanen alguns aranzels alts (crestes aranzelàries) i molt alts (megaaranzels) per a determinats productes del sector agroalimentari. A l’hora, les mesures sanitàries, fitosanitàries i altres barreres tècniques són un obstacle més que notable per als intercanvis de bona part de productes del sector agrari i alimentari.

L’eliminació dels obstacles aranzelaris i no aranzelaris al comerç agroalimentari entre la UE i els EUA donarà lloc a canvis en la dinàmica i composició d’aquest comerç i, per tant, tindrà efectes d’una certa grandària en els diferents subsectors agroalimentaris.

Vist des de la UE, per alguns subsectors el TTIP és una oportunitat per a consolidar i ampliar les exportacions al mercat americà. D’altres el veuen amb temor per la competència de produccions dels EUA, fins ara sense accés al mercat de la UE pels aranzels i les barreres sanitàries, fitosanitàries o tècniques. L’efecte final del TTIP sobre el sector agroalimentari de la UE i de Catalunya dependrà, però, del contingut final d’un acord que, de fet, encara es troba en negociació.

 

PROGRAMA

17,45 Presentació de la Jornada, a càrrec de Josep M. Vives de Quadras, president de la ICEA

18,00 Aspectes generals del TTIP, a càrrec de Mark Jeffery (representació de la UE a Barcelona)

18,30 Sector Boví, a càrrec d’Albert Juanola (ASOPROVAC)

18,45 Sector Porcí, a càrrec d’Andreu Ferrer (Unió de Pagesos de Catalunya)

19,00 Sector Vitivinícola, a càrrec de Salvador Puig (INCAVI)

19,15 Sector de la fruita, a càrrec de Manel Simón (AFRUCAT)

19,30 Repercussions previsibles del TTIP en el sector agrari de Catalunya, a càrrec de Antoni Díaz (Departament d’Agricultura, Ramaderia , Pesca i Alimentació)

19,45 Debat amb la participació dels ponents i de Ramon Sentmarti (PRODECA). Modera: Jordi Rosell (UAB)