+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

 

Dimarts, 8 de novembre a les 18.30 h. Institut d’Estudis Catalans (Sala Pere i Joan Coromines) C/ Carme 47, 08001 Barcelona.

 

PDF fullet-jornada-transgènics

Els cultius transgènics es produeixen en gairebé 200 milions d’hectàrees arreu del món, especialment als Estats Units, Argentina, Brasil i en països menys desenvolupats, com ara la Índia o la Xina.

Actualment, la majoria dels transgènics cultivats s’han modificat per a ser més resistents a plagues o més tolerants a herbicides, cosa que permetria augmentar la productivitat i fer un ús més racional dels agroquímics, reduint la despesa de producció, sanitària i ambiental.

Els cultius transgènics també poden presentar major resistència a les adversitats del medi (clima, sòl o salinitat), per la qual cosa ofereixen una oportunitat per a l’adaptació de l’agricultura al canvi climàtic.

En els darrers anys s’han desenvolupat noves tècniques que permetrien modificar els genomes de plantes d’una manera més dirigida que amb la transgènia o les tècniques de millora clàssica. A Europa es debat si aquestes noves tècniques de modificació genètica s’han de considerar o no com a transgènics.

D’altra banda, molta població està preocupada pel perill que poden representar per a la salut humana, la possible transferència a altres organismes o per la dependència de l’agricultor respecte a les companyies que els patenten.

L’objectiu de la Jornada és debatre aquestes qüestions, el seu estat actual i les perspectives de futur per als cultiu transgènics a Catalunya.

 

DESENVOLUPAMENT DE LA JORNADA

Impartirà la jornada Josep Maria Casacuberta Suñer, investigador del CRAG (CSIC-IRTA-UAB-UB) i membre de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). La durada prevista és de dues hores. Durant la primera hora s’exposarà la conferència i la segona hora es dedicarà al col·loqui.

L’entrada és lliure i oberta a tothom, però cal confirmar l’assistència a partir del 20 d’octubre enviant un correu a icea@iec.cat (indiqueu al tema: TRANS).