Tertúlia de la Secció d’Estudis Rurals – 13 de març de 2018 – Ponent: Dolors Llonch
El projecte d’economia social i cooperativa de Can Calopa neix l’any 2010 dins la cooperativa L’Olivera, a Can Calopa.
Com comenta la directora, Can Calopa és un projecte pedagògic, productiu i social. La iniciativa afavoreix les oportunitats d’integració social i laboral mitjançant el cultiu de la vinya i la producció de vi i oli a Collserola.
Actualment hi treballen disset persones amb diversitat funcional, juntament amb un equip tècnic format per un enòleg, un pagès, un educador social i un psicòleg. Els treballadors provenen d’organismes de serveis socials, són joves i procedeixen del món urbà. El treball al camp, la possibilitat de participar en les decisions de la cooperativa (ja que la majoria, després d’un temps de permanència, acaben sent cooperativistes) i l’autonomia econòmica dins un marc regulador ofereixen possibilitats d’inserció sociolaboral reals.
A Can Calopa hi ha de 2,8 hectàrees de vinya; al Parc Agrari de Sabadell, 2 hectàrees, i a La Muntada (al Parc de Sant Llorenç), 4 hectàrees. La producció de vi de les tres finques juntes és de vint mil ampolles a l’any. Els vins distingits amb la DO Catalunya es poden trobar a:
- Lafuente Lorenzo (c. de Johann Sebastian Bach, 20, i c. de Fontcoberta, 6)
- Celler Can Dani (trav . de Gràcia, 119)
- Verema i Collita (pl. d’en Joanic, 1)
- Casa Bardella (c. d’Entença, 64)
- Vinacoteca (c. de València, 595)
- Coopmercat (pg. de Sant Joan, 186, i c. de la Creu Coberta, 112)
- Vila Viniteca (c. dels Agullers, 7)
- El Celleret (c. de Craywinckel, 5)
- La Festival (c. de Verdi, 67)
Per a més informació: L’Olivera – Can Calopa