+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

Tenim un nou Govern. Ara tot just comença i encara no podem valorar les seves accions. Com tot govern, té dret a cent dies de gràcia i un període de definició de les seves prioritats d’actuació.

El problema del desequilibri territorial, demogràfic, econòmic i social és un dels reptes més importants que pateix Catalunya des de fa molt temps. Es tracta d’un problema multifactorial i de difícil solució. Amb tot, volem fer algunes reflexions, partint de les experiències recents, que puguin ajudar les futures actuacions en aquest àmbit.

El Govern ara sortint va posar la problemàtica dels desequilibris territorials sobre la taula i va emprendre una sèrie d’iniciatives per intentar començar a redreçar els aspectes més punyents. Així, des de la Vicepresidència es va posar en marxa una proposta legislativa encaminada a donar més suport als petits pobles rurals, la majoria en espais naturals, i es volia elaborar, fins i tot, un pla estratègic al respecte. El Departament de Territori va presentar la seva iniciativa legal, amb una previsió i un pla estratègic inclòs, per a donar suport als municipis de muntanya, la majoria rurals i de molt baixa densitat i en espais naturals.

Al seu torn, el Departament d’Acció Climàtica, des del seu vessant de medi ambient, va continuar a última hora el tràmit per a desenvolupar l’Agència de la Natura de Catalunya, que també tindria el seu pla d’acció, i que se centraria sobretot en zones d’espais naturals, és a dir, en àrees rurals, mentre que, des de l’àmbit agrícola, s’establia la Comissió Motora de l’Agenda Rural de Catalunya, encaminada a fer propostes sobre el desenvolupament rural territorial.

Moltes iniciatives provinents de diferents departaments i amb molt bones intencions, però que no van sobrepassar l’etapa de definició de plans i propostes de creació de nous organismes. Moltes iniciatives poc coordinades, que en el cas de tirar totes elles endavant, donarien peu a un laberint administratiu difícil d’implementar i, en el futur, de gestionar.

Així doncs, al nou Govern li demanem, voluntat ferma per a solucionar els desequilibris i mancances del nostre país, i que aquesta problemàtica ocupi un lloc prioritari dins les seves accions. Tot plegat, cal fer-ho amb coordinació interna, sense duplicitat de propostes i amb un diàleg real amb les parts afectades: municipis, propietaris i població en general. Cal defugir de la complexitat burocràtica, de la creació de nous organismes quan ja n’hi ha d’existents, i que en la seva actual configuració ja compliquen prou la gestió diària, d’exercicis formals de participacions de dubtosa eficàcia, i, sobretot, cal proposar accions realistes que resultin eficaces i no morin dins la teranyina administrativa. I cal saber aprofitar la digitalització i la innovació tecnològica en tots els seus aspectes per a obtenir resultats significatius en la solució dels desequilibris territorials.

Jordi Sala
President de la ICEA (Institució Catalana d’Estudis Agraris)

(Imatge: Jano de Lille – Futures pomes)