+00 34 932 701 620 icea@iec.cat

El passat 12 de novembre de 2024, la Secció de Protecció Vegetal de la ICEA va organitzar la 1a Trobada en Sanitat Vegetal, amb la intenció que es repeteixi anualment, i poder així debatre temes d’interès que ens preocupen i compartir experiències i opinions.

Aquesta primera edició va comptar amb una conferència inaugural de Sílvia Fornalè, tècnica de recerca del CRAG i l’IRTA, que ens va parlar de La contribució de la genòmica a la millora agroalimentària i a la protecció vegetal. Va explicar amb molta claredat com es pot contribuir des de la genòmica a la protecció vegetal, com introduir caràcters d’interès i desenvolupar noves varietats. Va mostrar exemples concrets de com, gràcies a la genòmica, actualment tenim varietats resistents a certs patògens, que d’altra manera serien molt difícils de controlar.

Després es va dur a terme la taula rodona Reptes en la formació: la manca de bons «metges de plantes». L’objectiu de la taula rodona era debatre la formació que ha de rebre una persona assessora en sanitat vegetal (SV), i si actualment és possible assolir-la amb els graus que ofereixen les diferents universitats catalanes. Hi van intervenir representants de la Universitat de Lleida (Ramon Albajes), la Universitat de Girona (Emili Montesinos), la Universitat Politècnica de Catalunya (Xavier Sorribas), la Universitat de Barcelona (Guillem Segarra), el cap del Servei de Formació Agrària del DARP (Joan Salvador Minguet) i qui va ser, fins a l’any passat, cap del Servei de Sanitat Vegetal del DARP (Jordi Giné).

Per fer una introducció dels temes que posteriorment es debatrien a la taula, Ramon Albajes va fer una exposició de la situació actual. Ara per ara, per a obtenir l’acreditació d’assessor en SV calen 40 crèdits (ECTS) en producció vegetal, dels quals 12 crèdits han de ser específics en SV. En aquests moments no hi ha cap grau universitari amb què es pugui arribar a obtenir aquests 12 crèdits en matèries obligatòries.

D’altra banda, la SV té objectius comuns tant a agricultura com a silvicultura com són la productivitat i sostenibilitat, va comentar Albajes. La SV ha de donar resposta a tota la cadena alimentària, des de la producció fins a arribar als consumidors finals. El sistema agroalimentari ha de ser econòmicament viable, socialment acceptable i ambientalment segur. Així, doncs, la SV és cada dia més complexa i necessita una aproximació multidisciplinària en recerca, formació, aplicació i promoció. Per tot això, Albajes acabà la ponència amb la pregunta: es podria pensar a crear una titulació de grau en SV impartida per les universitats de Catalunya?

Posteriorment, van intervenir la resta de ponents de la taula rodona, la majoria dels quals van mostrar el seu suport a la proposta que havia fet Ramon Albajes. Molts dels participants havien viscut tres plans d’estudi diferents en els darrers anys, i tots van estar d’acord que els models no havien millorat d’un a l’altre.

Per poder complir en un futur amb el Pacte Verd Europeu (European Green Deal) —pel qual haurem de reduir un 50 % els fitosanitaris el 2030— i a causa de l’increment de plagues foranes a causa del canvi climàtic i la globalització dels mercats, la SV encara més s’ha de contemplar des d’un punt de vista més ampli i multidisciplinari, buscant solucions genètiques, biològiques, tecnològiques, etc. A un assessor en SV li calen coneixements globals per a afrontar aquests reptes i per això cal que hi hagi una formació específica en SV.

També s’esmentà la importància que dona la Unió Europea a l’assessorament en gestió integrada de plagues i malalties, i que es preveu que serà obligatori per a tots els agricultors en els propers anys, tal com ja ho és actualment per a l’ús de productes fitosanitaris en zones no agràries.

Un altre dels temes tractats a la taula rodona, relacionat amb la SV, va ser la qualitat dels aliments des del punt de vista de les toxines, cada vegada més preocupant.

I per acabar, es va parlar de l’interès de l’alumnat en la SV. Com és que no hi ha més alumnes interessats en aquestes matèries? Segurament hi ha alguna cosa que no s’està fent o entenent bé. Amb aquestes reflexions es va acabar la taula rodona i es va començar el debat amb el públic assistent (presencial i en línia), que va mostrar una gran preocupació per aquesta qüestió.

Per concloure l’acte i donar continuïtat a la taula rodona es va acordar de crear una comissió d’estudi d’aquesta temàtica coordinada des de la Secció de Protecció Vegetal de la ICEA, per a debatre les diferents possibilitats per a millorar la formació en SV.

Jordi Giné i Montse Martí