+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

Calendar

nov.
4
Dj
Celebració dels vint-i-cinc anys de la Secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’Institut d’Estudis Catalans
nov. 4 tot el dia

organitza: ICEA amb la col·laboració de: Roqueta Origen, Bodegues Torres, Gramona, Cava Guilera, Celler Carles Andreu, Espelt Viticultors, Orto Vins, Cooperativa l’Olivera, Caves Llopart, Albet i Noya, Tomàs Cusine, Cooperativa de Bot,  Pardas, Cooperativa de Capçanes, Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges.

En ocasió d’aquesta data assenyalada, us volem informar que aquesta tardor —concretament, el 4 de novembre—, celebrarem una jornada especial per a commemorar el vint-i-cinquè aniversari de la Secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA). Està previst que l’activitat pugui tenir lloc de manera presencial a Barcelona, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.

La jornada durarà aproximadament mig dia (un matí) i consistirà en una primera part tècnica amb presentació de ponències a càrrec d’especialistes i, si la situació sanitària ho permet, la segona part consistirà en un tast de vins de varietats autòctones, acompanyat de productes de la terra.

Durant aquests vint-i-cinc anys hem dut a terme diverses activitats relacionades amb la viticultura i l’enologia de l’àrea dels Països Catalans (com podeu veure en el full annex), però voldríem destacar la nostra activitat pionera: l’impuls d’estudis sobre les varietats que hem considerat autòctones d’aquest territori. Han estat estudis fets al llarg del temps i en diverses jornades i que han estat l’origen de diverses publicacions i, de manera especial, dels Dossiers Agraris.

Totes les activitats organitzades s’han centrat en el sector de la viticultura i l’enologia i han comptat amb la col·laboració d’estaments públics i privats (tal com es detalla en l’annex). En alguns casos, aquestes col·laboracions s’han fet de manera permanent a través de convenis i és la nostra voluntat continuar col·laborant-hi durant molts anys i sense interessos econòmics, sols amb l’objectiu de ser útils al sector i al país.

Ens sentirem molt encoratjats si podem comptar amb la vostra presència a l’acte d’aniversari. De seguida que en tinguem el programa definitiu, us el farem arribar.

Us adjuntem la primera circular informativa i una butlleta per si us interessa col·laborar-hi com a patrocinadors.

Rebeu una salutació cordial.

Jordi Sala i Casarramona, president

Josep M. Puiggròs, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia

Preu inscripció: Socis ICEA 25 €. No socis 30€. Per assistir-hi cal inscriure’s al formulari https://www.iec.cat/jornades/viticultura25.asp abans del 2 de novembre.

Programa

9.00-9.30 h       Benvinguda, a càrrec de Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i parlament de Jordi Sala, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

9.30-10.00 h     Presentació de l’acte Vint-i-cinc anys de la Secció de Viticultura i Enologia, a càrrec de Josep M. Puiggròs, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA

10.00-10.30 h   Conferència plenària «Les marques sobre les àmfores de vi de la Laietània, un precedent de les etiquetes actuals?», a càrrec de Montserrat Comas, llicenciada en història antiga i arqueologia

10.30-11.00 h   Pausa i cafè

COMUNICACIONS. Modera Joaquim Ros, de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA

11.00-11.20 h   «El Bages. Abadal. Inspiració en el passat amb una mirada al futur», a càrrec de Miquel Palau, director tècnic de Roqueta Origen

11.20-11.40 h   «El treball realitzat en la recuperació de les varietats autòctones», a càrrec de Mireia Torres, directora de Bodegues Torres i presidenta de la Plataforma Tecnológica del Vino

11.40-12.00 h   «Canvi climàtic i l’univers dels vins efervescents», a càrrec de Jaume Gramona, director tècnic i president de Gramona

12.00-12.20 h  «Varietats pròpies del Penedès versus depredadors de la terra i crisi climàtica», a càrrec de Pere Guilera, de Cava Guilera

12.20-12.40 h  «Com la varietat autòctona de la Conca de Barbera, el trepat, l’ha situada en el món vitivinícola», a càrrec de Carles Andreu, copropietari del Celler Carles Andreu

12.40-13.00 h   «Estudi de la qualitat de les vinyes velles a l’Empordà», a càrrec d’Anna Espelt, directora d’Espelt Viticultors

13.00-13.20 h   «El potencial dels vins negres catalans gràcies a les seves varietats», a càrrec de Joan Asens, enòleg, assessor vitivinícola i soci d’Orto Vins

13.20-13.40 h   «La recuperació de la vinya i el vi a Barcelona», a càrrec de Pau Moragas, responsable de producció de la Cooperativa L’Olivera

13.40-14.00 h   Cloenda de l’acte acadèmic, a càrrec d’Alba Balcells, directora de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI)

14.00-15.00 h  Tast de vins conduït per Montserrat Nadal, professora de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i membre de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA. Vins seleccionats:

  • Cava Pere Guilera
  • Cava rosat trepat Carles Andreu
  • Vi escumós corpinnat Llopart
  • Clàssic Penedès Albet i Noya
  • Vi de picapoll blanc d’Abadal de Roqueta
  • Vi de macabeu. Finca Racons Tomàs Cusiné
  • Vi de garnatxa blanca Cooperativa de Bot
  • Vi de sumoll de Pardas
  • Vi de garnatxa negra de Terrers Cooperativa de Capçanes
  • Malvasia dolça de Sitges del Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges

15.00- 16.00 h   Dinar a peu dret

L’acte es retransmetrà en directe per Youtube.