+00 34 932 701 620 icea@iec.cat
Quan:
23 de maig de 2025 @ 15:00 – 19:30
2025-05-23T15:00:00+02:00
2025-05-23T19:30:00+02:00
On:
VINSEUM
Vilafranca del Penedès

L’any 2024 la Institució Catalana d’Estudis Agraris ICEA, va elaborar el document Propostes per a fer un sector vitivinícola català resilient en els pròxims anys, a partir de les conclusions d’un seminari en què varen participar una vintena d’experts i professionals de la vitivinicultura d’arreu de Catalunya.Un dels principals problemes que apareixen en el document és el de la manca de relleu generacional i es diu això.

La conjuntura que travessa el sector, amb una forta disminució de la producció a causa de les condicions ambientals i el baix preu al qual es paga el raïm, no aporta cap al·licient al jovent per a continuar el negoci familiar, especialment en les petites i mitjanes empreses. La dificultat per trobar mà d’obra especialitzada i l’encariment, en cas de contractar-la, suposen una dificultat afegida per a aconseguir la rendibilitat econòmica a la vinya. També l’excés de burocràcia constitueix un problema per a l’exercici de l’activitat. La viticultura és la base del sector, i sense fórmules que assegurin la continuïtat de l’activitat, la superfície pot disminuir considerablement.

Cada dia se sumen més empreses vitícoles familiars que, en lloc de vendre el raïm, aposten per elaborar els seus propis vins, amb la qual cosa s’aconsegueix un valor afegit i, per tant, una millora en la sostenibilitat econòmica de l’empresa. En considerar els cellers elaboradors d’empreses de mitjana grandària, s’observa més relleu generacional. Els joves participen en els diversos processos en camp i celler; en la producció del raïm, l’elaboració dels vins i en la seva comercialització.

Per tal d’aprofundir en aquesta problemàtica i debatre sobre possibles solucions i oportunitats que poden ajudar al relleu generacional i garantir la continuïtat de la viticultura a casa nostra, la ICEA, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura i el VINSEUM, hem organitzat aquesta jornada.

PROGRAMA
15:00 Registre d’assistents
15:30 Inauguració de la Jornada. President de la ICEA i el D.G de l’INCAVI.
15:50 Presentació de la Jornada. Salvador Puig. Coordinador de la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA.
16:00 Situació del relleu generacional a la viticultura catalana. Estratègia i suport per part del Departament d’Agricultura, a càrrec de Miquel Baldi, cap de la secció de Gestió d’Ajuts i Desenvolupament Rural i Dinamitzador de Joves dels Serveis Territorials de Barcelona del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.
16:30 Casos concrets en relleu generacional. Viticultors joves d’algunes comarques: Priorat, Alt Camp i Alt Penedès.
17:30 Taula rodona. Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Associació de Viticultors del Penedès (AVP) i Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
18:30 Cloenda

19:00 Presentació del llibre “Quedar-se al tros” de Júlia Viejobueno a càrrec del col·lectiu Vida Penedès.