+00 34 932 701 620 icea@iec.cat
Quan:
9 de maig de 2025 @ 11:00 – 13:30
2025-05-09T11:00:00+02:00
2025-05-09T13:30:00+02:00
On:
Sala Pere i Joan Coromines. Institut d'Estudis Catalans
carrer del Carme
47. Barcelona

Activitat presencial i en línia.

El mon global i el canvi climàtic incrementen les patologies vegetals, i les expandeixen ràpidament en l’espai. Això genera molta preocupació en un sector com el vitivinícola que ha de prendre decisions a molts anys vista, a l’hora de prendre les decisions de noves plantacions, nous sistemes de producció, o noves maquinàries i mètodes de lluita.

Tanmateix, el nou paradigma de lluita contra les mateixes té més a dir en la salut dels ecosistemes del planeta, que en la salut directament relacionada amb la ingesta d’aliments. De tota manera, si ens centrem en l’individu, és innegable que l’alimentació és el primer pas cap a la salut.

Pel que fa a la UE, si no canvia el model de mercat, els productors forans podran seguir enviant els seus aliments a Europa, uns aliments que són saludables, potser no des d’un punt de vista holístic, que és el que el Pacte Verd vol promoure, però saludables, el que promou desconcert i desequilibris econòmics amb els sector productor del país.

Les dificultats d’aplicació del Pacte Verd s’haurien pogut evitar rebutjant un seguit de factors com: el coneixement parcial i esbiaixat dels temes; el menys teniment d’ informes recents respecte al canvi climàtic i els seus efectes; la manca de visió holística; la gran dependència socioeconòmica sectorial; l’oblit del món mediterrani; un excés de partidisme en les polítiques; i la por cap al futur, entre d’altres

Amb aquesta jornada, la secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, conjuntament amb la secció de Protecció Vegetal de la ICEA, pretenen  reunir coneixements especialitzats i persones interessades en la lluita o control de les patologies en el mon de la viticultura, per debatre’ls, i així, en la mesura del possible propiciar nous enfocs, que garanteixin, al mateix nivell la seguretat alimentaria, en aquest cas vitícola, i la resiliència del sistema natural, base pel manteniment social.

PROGRAMA

10:45 Registre d’assistents.

11:00 Inauguració de la jornada, a càrrec d’Esther Torres, vicepresidenta de la ICEA i Anna Lekunberri Gómez, cap del servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació DARPA.

11:20 Presentació de la jornada a càrrec del coordinador de la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA, Salvador Puig.

11:30 Escenaris futurs de la viticultura catalana que poden afectar les patologies d’aquest conreu, a càrrec de Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA. Membre de la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA.

11:45 Presentació de la taula rodona i dels ponents, per part de la Montse Martí, coordinadora de la secció de Protecció Vegetal de la ICEA, que en serà la moderadora.

12:00 Intervencions dels 5 ponents convidats:

  • Emili Montesinos, catedràtic de producció vegetal (Patologia vegetal) de la Universitat de Girona.
  • Jordi  Luque, investigador del programa de Protecció Vegetal Sostenible IRTA.
  • Maria Isabel Trillas, professora emèrita de Fisiologia Vegetal. Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Coordinadora de la secció Societat Catalana de Patologia Vegetal de la ICEA.
  •  Joan Reyes, cap de servei de Coordinació Territorial del DARPA al Penedès. Ex-cap de secció de Sanitat Vegetal dels serveis territorials de Barcelona.
  • Lluís X. Coll. Enginyer agrònom especialista en viticultura. Tècnic de l’ADV del Pla de Manlleu i membre de la   secció de Viticultura i Enologia de la ICEA.

12:40 Debat per part dels intervinents a la taula rodona.

13:00 Participació del públic.

13:30 Fi de l’acte.