+00 34 932 701 620 icea@iec.cat
Quan:
16 de maig de 2025 @ 10:45 – 13:15
2025-05-16T10:45:00+02:00
2025-05-16T13:15:00+02:00
On:
Sala Enric Prat de la Riba. Institut d'Estudis Catalans
carrer del Carme
47. Barcelona

Activitat presencial. Inscripcions al  Formulari_ RuralCat                                PROGRAMA

La sessió també s’emetrà en directe a: https://www.youtube.com/live/bcYNPAMhroY

El món global i el canvi climàtic incrementen les patologies vegetals, i les expandeixen ràpidament en l’espai. Això genera molta preocupació en un sector com el vitivinícola que ha de prendre decisions a molts anys vista, a l’hora de prendre les decisions de noves plantacions, nous sistemes de producció, o noves maquinàries i mètodes de lluita.

Tanmateix, el nou paradigma de lluita contra les mateixes té més a dir en la salut dels ecosistemes del planeta, que en la salut directament relacionada amb la ingesta d’aliments. De tota manera, si ens centrem en l’individu, és innegable que l’alimentació és el primer pas cap a la salut.

Pel que fa a la UE, si no canvia el model de mercat, els productors forans podran seguir enviant els seus aliments a Europa, uns aliments que són saludables, potser no des d’un punt de vista holístic, que és el que el Pacte Verd vol promoure, però saludables, el que promou desconcert i desequilibris econòmics amb el sector productor del país.

Les dificultats d’aplicació del Pacte Verd s’haurien pogut evitar rebutjant un seguit de factors com: el coneixement parcial i esbiaixat dels temes; el menys teniment d’informes recents respecte al canvi climàtic i els seus efectes; la manca de visió holística; la gran dependència socioeconòmica sectorial; l’oblit del món mediterrani; un excés de partidisme en les polítiques; i la por cap al futur, entre d’altres

Amb aquesta jornada, la secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, conjuntament amb la secció de Protecció Vegetal de la ICEA, pretenen  reunir coneixements especialitzats i persones interessades en la lluita o control de les patologies en el món de la viticultura, per debatre’ls, i així, en la mesura del possible propiciar nous enfocaments, que garanteixin, al mateix nivell la seguretat alimentària, en aquest cas vitícola, i la resiliència del sistema natural, base pel manteniment social.

PROGRAMA

10:45 Registre d’assistents.

11:00 Inauguració de la jornada, a càrrec de Jordi Sala. President. Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i Pere Puigdomènech. President de la Secció de Ciències Biològiques. Institut d’Estudis Catalans (IEC).

11:20 Presentació de la jornada a càrrec de Salvador Puig, coordinador de la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA

11:30 Escenaris futurs de la viticultura catalana que poden afectar les patologies d’aquest conreu, a càrrec de Robert Savé, investigador emèrit. Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Membre de la Secció de Viticultura i Enologia. Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

11:45 Presentació de la taula rodona i dels ponents, Moderadora: Montse Martí. Coordinadora de la Secció de Protecció Vegetal. Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

12:00 Intervencions dels 5 ponents convidats:

  • Emili Montesinos. Catedràtic de producció vegetal (patologia vegetal). Universitat de Girona (UdG)
  • Jordi  Luque. Investigador del programa de Protecció Vegetal Sostenible IRTA
  • Mª Isabel Trillas. Professora emèrita de Fisiologia Vegetal. Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Coordinadora de la secció Societat Catalana de Patologia Vegetal de la ICEA
  •  Joan Reyes. Cap de Servei de Coordinació Territorial al Penedès. DARPA
  • Lluís X. Coll. Enginyer agrònom especialista en viticultura. Tècnic de l’ADV del Pla de Manlleu. Membre de la   Secció de Viticultura i Enologia. InstitucióCatalana d’Estudis Agraris (ICEA)

12:40 Debat per part dels intervinents a la taula rodona

13:00 Torn obert de preguntes

13:30 Fi de la jornada