+00 34 932 701 180 icea@iec.cat
When:
15 de juny de 2023 @ 9:30 – 14:00
2023-06-15T09:30:00+02:00
2023-06-15T14:00:00+02:00
Where:
Centre Cívic de la Vall de Bianya
Ctra de Camprodon s/n Hostal nou

Programa

Des de mitjans del segle passat Catalunya, i en general el sud d’Europa, ha experimentat una considerable reculada de la cabana ramadera tradicional o extensiva. El desenvolupament socioeconòmic d’aleshores ençà ha impulsat una pèrdua de pes relatiu de les activitats primàries a la muntanya mediterrània pel despoblament dels masos, el trasllat dels habitants a pobles i viles i l’arribada d’habitants d’altres regions, que han fet canviar considerablement el paisatge. Així el nostre paisatge en mosaic format per la barreja de zones agrícoles, pasturatges, matollar i bosc s’ha convertit en un paisatge més simple i homogeni: masses de matollar i forest. Les conseqüències són l’augment del risc d’incendi i la pèrdua de biodiversitat i de recursos hídrics.

A més d’aquest canvi de paisatge ens trobem davant del canvi climàtic: més onades de calor, menys pluja, més risc d’incendis forestals i menys rendiment dels cultius. La ramaderia extensiva pot contribuir a mitigar tots aquests efectes i facilitar l’adaptació al canvi climàtic. Cal buscar nous models de producció sostenible. Un d’aquests models és el maneig holístic de la ramaderia extensiva, que pot comportar la regeneració dels sòls, l’augment de la productivitat, la diversitat biològica i la recuperació de paisatges sense deixar al marge el benestar econòmic i social.

Des de la Secció de Ramaderia de la ICEA s’ha considerat rellevant donar a conèixer en què consisteix el sistema de producció ramadera extensiva regenerativa, que inclou el maneig holístic des del punt de vista científic i pràctic, com és la planificació i presa de decisions, les eines de gestió i els béns i serveis ecosistèmics que se’n deriven.

Inscripció gratuïta al formulari: https://www.iec.cat/jornades/ramaderiaextensiva2023.asp

Programa i ponents

9.30 – 9.45 «Presentació de la Jornada», Jordi Sala Casaramona, president de la ICEA

Moderador Jaume Boixadera Llobet (ICEA i SECS)
9.45 – 10.15 h «Com practiquem la ramaderia regenerativa», Nuri Madeo. (Agroassessor Consultors Tècnics)
10.15 – 10.45 h «La ramaderia en el marc de l’agricultura regenerativa: engreix de vedells amb pastures», Daniel Villalba, UdL
10.45 – 11.15 h «Pasturatge racional Voisin per a la producció de llet i carn en una petita explotació en zona de muntanya mediterrània», Marc Gracia (CREAF)
11.15 – 11.45 h Pausa
11.45 – 12.15 h «Maneig holístic. Metodologia EOV, Savory Institute», Adriana Targarona. (Hub del Norte)

Taula rodona
Moderadora: Josefina Plaixats Boixadera (ICEA i UAB)
12.15-13.30 h
Sergi Caballero (Mas les Vinyes, Lluçanès); Marc Gracia (CREAF); Nuri Madeo (Agroassessor Consultors Tècnics); Marisa Reig (Biograsfeed – Alejab); Adriana Targarona (Hub del Norte), i Daniel Villalba (UdL)

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Vall de Bianya