+00 34 932 701 180 icea@iec.cat
When:
19 de agost de 2024 – 20 de agost de 2024 all-day
2024-08-19T00:00:00+02:00
2024-08-21T00:00:00+02:00

Imatge del Rosselló, amb el Canigó al fons

El 9 de novembre del 2023 va tenir lloc la Jornada sobre la «Vitivinicultura amb denominació d’origen als Països Catalans: situació actual i nous horitzons», organitzada per la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA i que va comptar amb el suport de l’IEC com a activitat extraordinària. Aquesta jornada es va fer a la Sala Prat de la Riba amb força públic presencial i en línia. En el programa de la jornada es feia la presentació següent:

Els Països Catalans comparteixen el cultiu de la vinya i l’elaboració de vi. Des de fa més de dos mil anys es produeix vi en aquesta àrea de la Mediterrània, activitat lligada a la cultura, la gastronomia i el paisatge d’aquests territoris. Les condicions edafoclimàtiques idònies per a la viticultura donen lloc a una gran diversitat de terrers que permeten l’obtenció d’un gran ventall de diferents tipus de vins. Però, alhora, amb molts elements comuns i compartits al llarg de la història. Des de varietats de raïm i pràctiques agronòmiques fins a sistemes d’elaboració dels vins. En totes aquestes terres s’ha optat per vins de qualitat i, per aquest motiu, s’hi han creat i desenvolupat moltes denominacions d’origen, lligades a les diferents zones i a les característiques concretes de la seva vitivinicultura.

Les denominacions d’origen (DO) i les indicacions geogràfiques protegides (IGP) són el model majoritari en la vitivinicultura dels Països Catalans i n’han afavorit el desenvolupament i la valoració, però sense perdre l’essència que va donar peu a la seva creació. Òbviament, han d’anar evolucionant i adaptant-se als temps, a les noves tecnologies, a la globalització i als canvis climàtics que es produeixen. És evident que els mercats evolucionen i que els gustos dels consumidors canvien. A més, les nostres zones vitícoles pateixen clarament les conseqüències del canvi climàtic, cosa que representa nous reptes per al sector i les seves DO. Per tot això, la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA ha apostat per l’organització d’una jornada amb representants i coneixedors de les DO de diferents zones dels Països Catalans per a conèixer la situació actual de la seva vitivinicultura, els reptes als quals s’enfronta i les seves estratègies de futur.

En el debat final es va valorar molt positivament la jornada i es manifestà l’interès a donar-li continuïtat, portar-la als altres territoris dels Països Catalans i promoure estudis i recerques de manera conjunta.

És per això que es proposa aquesta activitat al Rosselló aquest estiu del 2024, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu.

Programa

dia 19, a les 5 del capvespre, al Liceu Renouvier, Prada (el Conflent)
– Inauguració i presentació de la jornada
– Conferència introductòria sobre la situació actual del canvi climàtic a les regions vitícoles als Països Catalans.

dia 20, de les 10 del matí a les 7 del vespre, a Rodes (Rosselló)
– Benvinguda, pel batlle de Rodes i el president de la ICEA
– Panoràmica de la viticultura d’alçada als diferents territoris dels Països Catalans
– Avantatges i inconvenients de la viticultura de muntanya
– Taula rodona amb els representants dels diferents territoris dels Països Catalans
– Visita a una explotació vitícola d’alçada i tast de vins.