+00 34 932 701 620 icea@iec.cat

Sortida Viticultura – D.O. Alella

En aquesta visita ampliarem els coneixements sobre una de les denominacions d´origen més tradicionals de Catalunya com es la d´Alella. Descobrirem vinyes situades entre el mar i la muntanya del Parc Natural de la Serralada de Marina. Veurem el conreu de les vinyes i l´elaboració del seus vins sota les normes de l’agricultura biològica. Tindrem, també, l´ocasió de visitar el Camp testimonial amb varietats de vinya de característiques particulars. Acabarem la visita a Teià, on veurem com els romans elaboraven el vi laietà.
Programa
9.45h. Concentració en el Punt de Trobada d’Alella (Riera d’Alella, pàrking davant “Can Lleonart”)
10.00h. Visita a l’empresa Alta Alella, especialitzada en la producció de vins i caves ecològics. Visita les a vinyes, cellers i caves guiats pel director tècnic de l’empresa. Tast de productes elaborats per la casa.
12.00h. Visita al Camp Testimonial de varietats de vinya de “Can Magarola”, seu de la D.O. Alella, acompanyats d’en Rafel Barnadas, viticultor i especialista del sector.
13.30h.  Dinar al Restaurant La Vinya (Crta. d´Alella a Granollers. Km. 5,2)
16.00h. Visita al “Cella Vinaria de Teià”  on veurem les premses d’època romana (segles I a.C. –  V d.C.) i l’elaboració del vi laietà.
17.30h. Final de la sortida
INSCRIPCIÓ: escriviu un correu electrònic a icea@iec.cat  abans del 30 d’abril.
PREU: 40€ aprox.  (Pagament in situ durant la sortida. Inclou dinar, visites i Tast,)
DESPLAÇAMENT: en cotxes particulars.
HORA I PUNT DE TROBADA: 9.45h. Pàrquing davant “Can Lleonart” (Alella)
Tel. de contacte: 609 55 18 62 (Eduard)

Com arribar des de Barcelona:
1.            Agafeu l’autopista direcció Mataró (C-32)
2.            Sortiu per la SORTIDA 86: ALELLA/MASNOU/TEIÀ
3.            Després del peatge agafeu direcció Alella.
4.            En el segon semàfor gireu a l´esquerra, per trobar el pàrquing (davant de Can Lleonart) Entreu-hi. Aquest és el PUNT DE TROBADA.

SORTIDA VITICULTURA ALELLA 5 MAIG

Tertúlia: Realitats i reptes del cooperativisme agrari

El proper 3 de Maig realitzarem la primera tertúlia primaveral amb la participació d’en Jordi Vives, director-gerent de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
En Jordi Vives ens parlarà de sobre el món cooperatiu i la situació actual. Concretament, la tertúlia pren el nom de Realitats i reptes del cooperativisme agrari”.
En Jordi Vives és Ingenier Superior Agrònom per l’ETSEA de Lleida, va ser durant el 2008-2009 Director Gerent de la Unió de Pagesos i entre el 2006-2008 Director Gerent de l’Empresa de consultoria Ambit Rural. Així mateix, amb anterioritat va estar treballant a Agroxarxa.
La tertúlia es realitzarà al restaurant l’Antic Forn. Carrer Pintor Fortuny, 28.
Espero la vostra confirmació. Recordeu, dia 3 de maig a les 20h.
Si us plau, apunteu a les agendes aquesta tertúlia ja que seré fora durant aproximadament un mes i no  podré fer el recordatori amb la setmana d’antel.lació que acostumo a fer.
Salutacions
Gemma Francès
gemma.frances@uab.es

I vini di Alghero arrivano a Barcellona

Font de la  notícia

Els vins de l’Alguer arriben a Barcelona
Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (Carme 47, Barcelona), dimarts 6 de març a les 18,30 h
L’ALGUER – Els autors de La Guia de Vins de Catalunya, Sílvia Naranjo i Jordi Alcover, oferiran un tast de vins de l’Alguer. Aquest recull anual inclou, des de fa dos anys, els vins de l’Alguer i els de la Catalunya Nord. Els acompanyarà l’enòleg alguerés Giuseppe Izza. Des del segle XIV fins als primers anys del XVIII, l’Alguer va rebre la influència directa dels catalans, i va ser la porta d’entrada de moltes varietats de vinya catalanes.

Així es reconeix com a cert, i en algun cas com a possible, l’origen català d’una quantitat important de ceps plantats a tota Sardenya, que han donat lloc a denominacions d’origen pròpies dins l’illa: carignano (carinyena), cagnulari (boval), torbato (trobat blanc), giró (giró),cannonau (garnatxa negra) i monica (mònica).

El viticultor i elaborador sard és, ara per ara, una persona molt arrelada al territori, conscient del seu patrimoni i del seu tresor. Certament, tota Sardenya manté una inconfusible olor i sabor mediterranis i els seus vins no són diferents. En aquesta propera sessió ens centrarem a tastar vins de tres d’aquestes varietats: torbato, monica i cannonau.

Tast Vins de l’ Alguer

Benvolgudes i benvolguts,
Una vegada més us convidem al proper TAST DE VINS, dedicat  en aquesta ocasió als Vins de l’Alguer que organitza la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA.  Trobareu adjunta la informació i el programa. Us hi esperem. Recordeu que les places són limitades!!!

Tast sobre: “Els Vins de l’Alguer”
Barcelona, dimarts 6 de març de 2012

Presentació
Els autors de La Guia de Vins de Catalunya, Sílvia Naranjo i Jordi Alcover, oferiran un tast de vins de l’Alguer. Aquest recull anual inclou, des de fa dos anys, els vins de l’Alguer i els de la Catalunya Nord.
Des del segle XIV fins als primers anys del XVIII, l’Alguer va rebre la influència directa dels catalans, i va ser la porta d’entrada de moltes varietats de vinya catalanes.
Així es reconeix com a cert, i en algun cas com a possible, l’origen català d’una quantitat important de ceps plantats a tota Sardenya, que han donat lloc a denominacions d’origen pròpies dins l’illa: carignano (carinyena), cagnulari (boval), torbato (trobat blanc), giró (giró), cannonau (garnatxa negra) i monica (mònica).
El viticultor i elaborador sard és, ara per ara, una persona molt arrelada al territori, conscient del seu patrimoni i del seu tresor. Certament, tota Sardenya manté una inconfusible olor i sabor mediterranis i els seus vins no són diferents.
En aquesta propera sessió ens centrarem a tastar vins de tres d’aquestes varietats: torbato, monica i cannonau.
Lloc i hora
Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (Carme 47, Barcelona), dimarts 6 de març a les 18,30 h.

Programa
18,30-18,45        Introducció de la vinya i el vi de l’Alguer, a càrrec de Jordi Alcover.
18,45-20,00       Tast dels diferents vins a càrrec de Sílvia Naranjo.

butlleta d’inscripció: Tast Vins de l’ Alguer 6 març

MONOGRAFIES DE PAISATGISME I JARDINERIA

VINT-I-VUITENA EDICIÓ MONOGRAFIES DE PAISATGISME I JARDINERIA

Organització:
INSTITUCIÓ CATALANA D’ESTUDIS AGRARIS.
Secció de Jardineria i Paisatgisme
Hi col·laboren:
Escola Superior d’Agricultura de Barcelona
Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya
Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya
Escola de Capacitació Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners

VINT-I-VUITENA EDICIÓ MONOGRAFIES DE PAISATGISME I JARDINERIA
Butlleta d’inscripció

Informació I inscripcions
Servei d’Informació de l’IEC
Telèfon: 932 701 621 / Fax: 932 701 180
Horari: de 9 a 18 hores
Adreça electrònica: informacio@iec.cat
Secretaria de la ICEA Horari: de 11 a 20 h
Lloc: carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona

Web Protecció de Sòls. Petició d’imatges. Horitzons de diagnòstic

Benvolguts,
Tal com es va informar a la secció de Sòls de la ICEA, és la nostra intenció posar a l’abast de tothom (en especial dels estudiants) imatges de sòls, mitjançant l’espai web de l’Institut d’Estudis Catalans:

http://www.iec.cat/mapasols/index.html

Les imatges estaran sota una llicència Creative Commons, el que implica que és poden reproduir indicant l’autor i altres condicions. Invitem a qui hi vulgui participar, que ho faci trametent imatges dels temes que anirem anunciant a mesura que el treball avanci. A ser possible imatges de sòls dels territoris de parla catalana, però no exclusivament. Sempre és millor una bona imatge que una localització geogràfica determinada. Si us sembla bé, per cada tramesa ens donarem un termini d’uns 30 dies. De totes les imatges rebudes se’n escolliran dues o tres atenent a la qualitat de la imatge i la visibilitat del que es vol mostrar (imatges més parlants).
Iniciarem aquesta tasca pels horitzons de diagnòstic. Voldríem imatges de:

Antròpic Glòssic
Folístic Kàndic
Fúlvic Nàtric
Melànic Nític
Mòl·lic Orstein
Plaggen Òxic
Takyric Plàcic
Yermic Plíntic
Àgric Petroplintic
Chèrmic Sàlic
Ferràlic Sómbric
Fèrric Sulfúric
Fragipan (Fragic) Vèrtic

Hauríeu d’indicar per a cada imatge:

autor:
paraules clau (dos o tres):
descripció (breu: dues línies)
classificació del sòl (a ser possible WRB & ST):
localització (com a mínim la província o comarca, país):

Indiqueu més dades si ho considereu convenient.
DATA LIMIT HORITZONS DE DIAGNÒSTIC: 27 de febrer 2012.

Per aquest motiu, us demanem que si voleu col·laborar-hi aportant fotografies que tingueu, podeu enviar-les a Sílvia Espinal, tècnica del Servei Cientificotècnic de SIG i Teledetecció silvia.espinal@udl.cat

En el document adjunt trobareu més informació al respecte,

WEB PROTECCIÓ DE SÒLS – Sol·licitud de fotografies i documents

Ben cordialment,
Jaume Porta
Membre de l’IEC