març 25, 2012

En aquesta visita ampliarem els coneixements sobre una de les denominacions d´origen més tradicionals de Catalunya com es la d´Alella. Descobrirem vinyes situades entre el mar i la muntanya del Parc Natural de la Serralada de Marina. Veurem el conreu de les vinyes i l´elaboració del seus vins sota les normes de l’agricultura biològica. Tindrem, també, l´ocasió de visitar el Camp testimonial amb varietats de vinya de característiques particulars. Acabarem la visita a Teià, on veurem com els romans elaboraven el vi laietà.
Programa
9.45h. Concentració en el Punt de Trobada d’Alella (Riera d’Alella, pàrking davant “Can Lleonart”)
10.00h. Visita a l’empresa Alta Alella, especialitzada en la producció de vins i caves ecològics. Visita les a vinyes, cellers i caves guiats pel director tècnic de l’empresa. Tast de productes elaborats per la casa.
12.00h. Visita al Camp Testimonial de varietats de vinya de “Can Magarola”, seu de la D.O. Alella, acompanyats d’en Rafel Barnadas, viticultor i especialista del sector.
13.30h. Dinar al Restaurant La Vinya (Crta. d´Alella a Granollers. Km. 5,2)
16.00h. Visita al “Cella Vinaria de Teià” on veurem les premses d’època romana (segles I a.C. – V d.C.) i l’elaboració del vi laietà.
17.30h. Final de la sortida
INSCRIPCIÓ: escriviu un correu electrònic a icea@iec.cat abans del 30 d’abril.
PREU: 40€ aprox. (Pagament in situ durant la sortida. Inclou dinar, visites i Tast,)
DESPLAÇAMENT: en cotxes particulars.
HORA I PUNT DE TROBADA: 9.45h. Pàrquing davant “Can Lleonart” (Alella)
Tel. de contacte: 609 55 18 62 (Eduard)
Com arribar des de Barcelona:
1. Agafeu l’autopista direcció Mataró (C-32)
2. Sortiu per la SORTIDA 86: ALELLA/MASNOU/TEIÀ
3. Després del peatge agafeu direcció Alella.
4. En el segon semàfor gireu a l´esquerra, per trobar el pàrquing (davant de Can Lleonart) Entreu-hi. Aquest és el PUNT DE TROBADA.
SORTIDA VITICULTURA ALELLA 5 MAIG
març 24, 2012
El passat 25 d’abril es va celebrar la Jornada sobre la PAC (II): Desenvolupament Rural.

La Jornada va ser impartida pel Raúl Compés López, professor de la Universitat Politècnica de València, vicepresident de l’Associació Espanyola d’Economia Agrària i expert en Política Agrària Comunitaria.
Documentació PAC II: Desenvolupament Rural
març 23, 2012
El proper 3 de Maig realitzarem la primera tertúlia primaveral amb la participació d’en Jordi Vives, director-gerent de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
En Jordi Vives ens parlarà de sobre el món cooperatiu i la situació actual. Concretament, la tertúlia pren el nom de “Realitats i reptes del cooperativisme agrari”.
En Jordi Vives és Ingenier Superior Agrònom per l’ETSEA de Lleida, va ser durant el 2008-2009 Director Gerent de la Unió de Pagesos i entre el 2006-2008 Director Gerent de l’Empresa de consultoria Ambit Rural. Així mateix, amb anterioritat va estar treballant a Agroxarxa.
La tertúlia es realitzarà al restaurant l’Antic Forn. Carrer Pintor Fortuny, 28.
Espero la vostra confirmació. Recordeu, dia 3 de maig a les 20h.
Si us plau, apunteu a les agendes aquesta tertúlia ja que seré fora durant aproximadament un mes i no podré fer el recordatori amb la setmana d’antel.lació que acostumo a fer.
Salutacions
Gemma Francès
gemma.frances@uab.es
març 22, 2012
“La Reforma de la PAC (II Pilar: Desenvolupament Rural)” Barcelona, 25 abril 2012

Lloc: Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (c. del Carme, 47). BARCELONA
- Dates: Dimecres, 25 d’abril de 2012
- Horari: De 19h. a 21 h.
PAC II: Desenvolupament rural
març 19, 2012

Font de la notícia
Els vins de l’Alguer arriben a Barcelona
Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (Carme 47, Barcelona), dimarts 6 de març a les 18,30 h
L’ALGUER – Els autors de La Guia de Vins de Catalunya, Sílvia Naranjo i Jordi Alcover, oferiran un tast de vins de l’Alguer. Aquest recull anual inclou, des de fa dos anys, els vins de l’Alguer i els de la Catalunya Nord. Els acompanyarà l’enòleg alguerés Giuseppe Izza. Des del segle XIV fins als primers anys del XVIII, l’Alguer va rebre la influència directa dels catalans, i va ser la porta d’entrada de moltes varietats de vinya catalanes.
Així es reconeix com a cert, i en algun cas com a possible, l’origen català d’una quantitat important de ceps plantats a tota Sardenya, que han donat lloc a denominacions d’origen pròpies dins l’illa: carignano (carinyena), cagnulari (boval), torbato (trobat blanc), giró (giró),cannonau (garnatxa negra) i monica (mònica).
El viticultor i elaborador sard és, ara per ara, una persona molt arrelada al territori, conscient del seu patrimoni i del seu tresor. Certament, tota Sardenya manté una inconfusible olor i sabor mediterranis i els seus vins no són diferents. En aquesta propera sessió ens centrarem a tastar vins de tres d’aquestes varietats: torbato, monica i cannonau.
març 18, 2012
El passat 12 de març es va celebrar la Jornada sobre la PAC (I): Ajuts a les rendes.
La Jornada va ser impartida per l’Albert Massot i Martí, administrador principal del Parlament Europeu i supervisor de tots els informes agraris redactats per la Unió Europea.


Documentació de la Jornada PAC I: Ajuts a les rendes 12-03-12
febr. 23, 2012
Benvolgudes i benvolguts,
Una vegada més us convidem al proper TAST DE VINS, dedicat en aquesta ocasió als Vins de l’Alguer que organitza la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA. Trobareu adjunta la informació i el programa. Us hi esperem. Recordeu que les places són limitades!!!
Tast sobre: “Els Vins de l’Alguer”
Barcelona, dimarts 6 de març de 2012
Presentació
Els autors de La Guia de Vins de Catalunya, Sílvia Naranjo i Jordi Alcover, oferiran un tast de vins de l’Alguer. Aquest recull anual inclou, des de fa dos anys, els vins de l’Alguer i els de la Catalunya Nord.
Des del segle XIV fins als primers anys del XVIII, l’Alguer va rebre la influència directa dels catalans, i va ser la porta d’entrada de moltes varietats de vinya catalanes.
Així es reconeix com a cert, i en algun cas com a possible, l’origen català d’una quantitat important de ceps plantats a tota Sardenya, que han donat lloc a denominacions d’origen pròpies dins l’illa: carignano (carinyena), cagnulari (boval), torbato (trobat blanc), giró (giró), cannonau (garnatxa negra) i monica (mònica).
El viticultor i elaborador sard és, ara per ara, una persona molt arrelada al territori, conscient del seu patrimoni i del seu tresor. Certament, tota Sardenya manté una inconfusible olor i sabor mediterranis i els seus vins no són diferents.
En aquesta propera sessió ens centrarem a tastar vins de tres d’aquestes varietats: torbato, monica i cannonau.
Lloc i hora
Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (Carme 47, Barcelona), dimarts 6 de març a les 18,30 h.
Programa
18,30-18,45 Introducció de la vinya i el vi de l’Alguer, a càrrec de Jordi Alcover.
18,45-20,00 Tast dels diferents vins a càrrec de Sílvia Naranjo.
butlleta d’inscripció: Tast Vins de l’ Alguer 6 març
febr. 20, 2012

Jornada: Reforma de la PAC (I) “El primer pilar: ajuts a les rendes
Data: Dilluns, 12 de març de 2012
Horari: de les 19h. a les 21 h.
Lloc: Barcelona. Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (c. Carme, 47)
més informació:
Jornada PAC I: Ajuts a les rendes
des. 31, 2011
VINT-I-VUITENA EDICIÓ MONOGRAFIES DE PAISATGISME I JARDINERIA
Organització:
INSTITUCIÓ CATALANA D’ESTUDIS AGRARIS.
Secció de Jardineria i Paisatgisme
Hi col·laboren:
Escola Superior d’Agricultura de Barcelona
Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya
Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya
Escola de Capacitació Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners

VINT-I-VUITENA EDICIÓ MONOGRAFIES DE PAISATGISME I JARDINERIA
Butlleta d’inscripció

Informació I inscripcions
Servei d’Informació de l’IEC
Telèfon: 932 701 621 / Fax: 932 701 180
Horari: de 9 a 18 hores
Adreça electrònica: informacio@iec.cat
Secretaria de la ICEA Horari: de 11 a 20 h
Lloc: carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona

nov. 30, 2011
Benvolguts,
Tal com es va informar a la secció de Sòls de la ICEA, és la nostra intenció posar a l’abast de tothom (en especial dels estudiants) imatges de sòls, mitjançant l’espai web de l’Institut d’Estudis Catalans:
http://www.iec.cat/mapasols/index.html
Les imatges estaran sota una llicència Creative Commons, el que implica que és poden reproduir indicant l’autor i altres condicions. Invitem a qui hi vulgui participar, que ho faci trametent imatges dels temes que anirem anunciant a mesura que el treball avanci. A ser possible imatges de sòls dels territoris de parla catalana, però no exclusivament. Sempre és millor una bona imatge que una localització geogràfica determinada. Si us sembla bé, per cada tramesa ens donarem un termini d’uns 30 dies. De totes les imatges rebudes se’n escolliran dues o tres atenent a la qualitat de la imatge i la visibilitat del que es vol mostrar (imatges més parlants).
Iniciarem aquesta tasca pels horitzons de diagnòstic. Voldríem imatges de:
| Antròpic |
Glòssic |
| Folístic |
Kàndic |
| Fúlvic |
Nàtric |
| Melànic |
Nític |
| Mòl·lic |
Orstein |
| Plaggen |
Òxic |
| Takyric |
Plàcic |
| Yermic |
Plíntic |
| Àgric |
Petroplintic |
| Chèrmic |
Sàlic |
| Ferràlic |
Sómbric |
| Fèrric |
Sulfúric |
| Fragipan (Fragic) |
Vèrtic |
Hauríeu d’indicar per a cada imatge:
autor:
paraules clau (dos o tres):
descripció (breu: dues línies)
classificació del sòl (a ser possible WRB & ST):
localització (com a mínim la província o comarca, país):
Indiqueu més dades si ho considereu convenient.
DATA LIMIT HORITZONS DE DIAGNÒSTIC: 27 de febrer 2012.
Per aquest motiu, us demanem que si voleu col·laborar-hi aportant fotografies que tingueu, podeu enviar-les a Sílvia Espinal, tècnica del Servei Cientificotècnic de SIG i Teledetecció silvia.espinal@udl.cat
En el document adjunt trobareu més informació al respecte,
WEB PROTECCIÓ DE SÒLS – Sol·licitud de fotografies i documents
Ben cordialment,
Jaume Porta
Membre de l’IEC