+00 34 932 701 620 icea@iec.cat
maig
16
Dv
2025
Les patologies en viticultura, potser requereixen un altre enfocament! @ Sala Enric Prat de la Riba. Institut d'Estudis Catalans
maig 16 @ 10:45 – 13:15

Activitat presencial. Inscripcions al  Formulari_ RuralCat                                PROGRAMA

La sessió també s’emetrà en directe a: https://www.youtube.com/live/bcYNPAMhroY

El món global i el canvi climàtic incrementen les patologies vegetals, i les expandeixen ràpidament en l’espai. Això genera molta preocupació en un sector com el vitivinícola que ha de prendre decisions a molts anys vista, a l’hora de prendre les decisions de noves plantacions, nous sistemes de producció, o noves maquinàries i mètodes de lluita.

Tanmateix, el nou paradigma de lluita contra les mateixes té més a dir en la salut dels ecosistemes del planeta, que en la salut directament relacionada amb la ingesta d’aliments. De tota manera, si ens centrem en l’individu, és innegable que l’alimentació és el primer pas cap a la salut.

Pel que fa a la UE, si no canvia el model de mercat, els productors forans podran seguir enviant els seus aliments a Europa, uns aliments que són saludables, potser no des d’un punt de vista holístic, que és el que el Pacte Verd vol promoure, però saludables, el que promou desconcert i desequilibris econòmics amb el sector productor del país.

Les dificultats d’aplicació del Pacte Verd s’haurien pogut evitar rebutjant un seguit de factors com: el coneixement parcial i esbiaixat dels temes; el menys teniment d’informes recents respecte al canvi climàtic i els seus efectes; la manca de visió holística; la gran dependència socioeconòmica sectorial; l’oblit del món mediterrani; un excés de partidisme en les polítiques; i la por cap al futur, entre d’altres

Amb aquesta jornada, la secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, conjuntament amb la secció de Protecció Vegetal de la ICEA, pretenen  reunir coneixements especialitzats i persones interessades en la lluita o control de les patologies en el món de la viticultura, per debatre’ls, i així, en la mesura del possible propiciar nous enfocaments, que garanteixin, al mateix nivell la seguretat alimentària, en aquest cas vitícola, i la resiliència del sistema natural, base pel manteniment social.

PROGRAMA

10:45 Registre d’assistents.

11:00 Inauguració de la jornada, a càrrec de Jordi Sala. President. Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i Pere Puigdomènech. President de la Secció de Ciències Biològiques. Institut d’Estudis Catalans (IEC).

11:20 Presentació de la jornada a càrrec de Salvador Puig, coordinador de la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA

11:30 Escenaris futurs de la viticultura catalana que poden afectar les patologies d’aquest conreu, a càrrec de Robert Savé, investigador emèrit. Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Membre de la Secció de Viticultura i Enologia. Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

11:45 Presentació de la taula rodona i dels ponents, Moderadora: Montse Martí. Coordinadora de la Secció de Protecció Vegetal. Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

12:00 Intervencions dels 5 ponents convidats:

  • Emili Montesinos. Catedràtic de producció vegetal (patologia vegetal). Universitat de Girona (UdG)
  • Jordi  Luque. Investigador del programa de Protecció Vegetal Sostenible IRTA
  • Mª Isabel Trillas. Professora emèrita de Fisiologia Vegetal. Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Coordinadora de la secció Societat Catalana de Patologia Vegetal de la ICEA
  •  Joan Reyes. Cap de Servei de Coordinació Territorial al Penedès. DARPA
  • Lluís X. Coll. Enginyer agrònom especialista en viticultura. Tècnic de l’ADV del Pla de Manlleu. Membre de la   Secció de Viticultura i Enologia. InstitucióCatalana d’Estudis Agraris (ICEA)

12:40 Debat per part dels intervinents a la taula rodona

13:00 Torn obert de preguntes

13:30 Fi de la jornada

maig
20
Dt
2025
Taula Rodona: Les organitzacions agràries davant el nous reptes. De les protestes agràries als acords @ Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans
maig 20 @ 18:00 – 20:30

Inscripcions al formulari: Taula rodona organitzacions agràries

PROGRAMA

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

El sector agrari català, malgrat que al llarg del temps ha mostrat una notable capacitat d’adaptació a les circumstàncies canviants, s’està enfrontant els darrers temps a nous reptes que posen en perill la continuïtat de moltes explotacions.

Les protestes a l’inici del passat 2024 (les «tractorades»), convocades per les tres organitzacions, són l’expressió de les dificultats per a fer front a aquests reptes i d’un malestar de la pagesia catalana amb les actuacions públiques cap al sector. Amb aquella mobilització s’arribà a uns acords amb el Govern de la Generalitat.

Des de fa uns mesos, hi ha hagut un canvi de Govern i, actualment, davant l’amenaça d’una nova mobilització, s’ha arribat a uns nous acords. Tot això en un moment en què la Comissió Europea comença a endegar un procés de reflexió sobre la futura «nova PAC» mitjançant un document com Diàleg de l’any passat o Visió per a l’agricultura i l’alimentació de febrer d’enguany. Procés que no és aliè a les esmentades protestes que, recordem-ho, van tenir un abast europeu.

En aquest context, la ICEA, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), creu que és el moment de donar a conèixer i debatre la diagnosi que es fa de la situació present, el full de ruta que es proposa per a afrontar els problemes i la visió de futur per al sector agroalimentari de casa nostra. Així serà l’estructura de la taula rodona:

  • Diagnosi: Quins són els principals problemes/reptes que enfronta la pagesia catalana?
  • Full de ruta: Quines són les principals actuacions que les administracions públiques han de posar en marxa per a fer front als reptes i donar una solució als problemes? Quines són les propostes que es fan a aquestes administracions? Quins són els acords amb el Govern de la Generalitat de Catalunya?
  • Futur: Quina visió tenen del sector agroalimentari català en un horitzó 2030?

PROGRAMA

18.00 h Inauguració de la jornada a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA.

18.15 h Presentació de la jornada a càrrec de Jordi Rossell, membre de la Junta de la ICEA, que serà el moderador de la taula rodona, en la qual participaran:
– Raquel Serrat, coordinadora nacional de la Unió de Pagesos (UP)
– Joan Carles Massot, president nacional de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)
– Juan Regolf, president del Gremi de la Pagesia Catalana (Revolta Pagesa)

19.30 h Participació del públic

20.00 h Fi de l’acte

maig
23
Dv
2025
El relleu generacional a la viticultura. Reptes i oportunitats @ VINSEUM
maig 23 @ 15:00 – 19:30

L’any 2024 la Institució Catalana d’Estudis Agraris ICEA, va elaborar el document Propostes per a fer un sector vitivinícola català resilient en els pròxims anys, a partir de les conclusions d’un seminari en què varen participar una vintena d’experts i professionals de la vitivinicultura d’arreu de Catalunya.Un dels principals problemes que apareixen en el document és el de la manca de relleu generacional i es diu això.

La conjuntura que travessa el sector, amb una forta disminució de la producció a causa de les condicions ambientals i el baix preu al qual es paga el raïm, no aporta cap al·licient al jovent per a continuar el negoci familiar, especialment en les petites i mitjanes empreses. La dificultat per trobar mà d’obra especialitzada i l’encariment, en cas de contractar-la, suposen una dificultat afegida per a aconseguir la rendibilitat econòmica a la vinya. També l’excés de burocràcia constitueix un problema per a l’exercici de l’activitat. La viticultura és la base del sector, i sense fórmules que assegurin la continuïtat de l’activitat, la superfície pot disminuir considerablement.

Cada dia se sumen més empreses vitícoles familiars que, en lloc de vendre el raïm, aposten per elaborar els seus propis vins, amb la qual cosa s’aconsegueix un valor afegit i, per tant, una millora en la sostenibilitat econòmica de l’empresa. En considerar els cellers elaboradors d’empreses de mitjana grandària, s’observa més relleu generacional. Els joves participen en els diversos processos en camp i celler; en la producció del raïm, l’elaboració dels vins i en la seva comercialització.

Per tal d’aprofundir en aquesta problemàtica i debatre sobre possibles solucions i oportunitats que poden ajudar al relleu generacional i garantir la continuïtat de la viticultura a casa nostra, la ICEA, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura i el VINSEUM, hem organitzat aquesta jornada.

PROGRAMA
15:00 Registre d’assistents
15:30 Inauguració de la Jornada. President de la ICEA i el D.G de l’INCAVI.
15:50 Presentació de la Jornada. Salvador Puig. Coordinador de la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA.
16:00 Situació del relleu generacional a la viticultura catalana. Estratègia i suport per part del Departament d’Agricultura, a càrrec de Miquel Baldi, cap de la secció de Gestió d’Ajuts i Desenvolupament Rural i Dinamitzador de Joves dels Serveis Territorials de Barcelona del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.
16:30 Casos concrets en relleu generacional. Viticultors joves d’algunes comarques: Priorat, Alt Camp i Alt Penedès.
17:30 Taula rodona. Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Associació de Viticultors del Penedès (AVP) i Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
18:30 Cloenda

19:00 Presentació del llibre “Quedar-se al tros” de Júlia Viejobueno a càrrec del col·lectiu Vida Penedès.

juny
3
Dt
2025
Situació actual de la sanitat vegetal en els espais verds. La seva gestió @ ICEA - Institut d'Estudis Catalans
juny 3 @ 17:00 – 20:00

Reserveu la data.

Aviat publicarem el programa.

juny
30
Dl
2025
Les velles-noves varietats de raïm. Les varietats icòniques de les DOP catalanes @ Institut d'Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines
juny 30 @ 9:00 – 14:00

Aviat disposarem del programa de l’acte.