Activitat presencial i en línia.
Formulari d’inscripció: https://inscriu.me/ca/jornada-passat-present-i-futur-de-la-innovacio-en-lempresa-agraria-lexperiencia-en-quatre-sectors
La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), en la seva tasca de foment i divulgació de la recerca i la transferència tecnològica en el sector agrari de casa nostra, hem preparat una jornada des de l’experiència de l’empresa agrària de diferents sectors ramaders.
Es fan moltes jornades, debats i congressos, en les quals es presenten treballs de recerca i novetats tècniques per a l’aplicació a les explotacions agràries, però no és tan freqüent que es parli de la innovació incorporada a aquestes empreses i de casos reals.
És evident que el sector agrari català ha avançat molt i ha incorporat molta tecnologia en els seus processos, i aquest avenç ha estat possible pel treball dels investigadors, pel desenvolupament per part d’empreses proveïdores i per la iniciativa dels pagesos a l’hora d’aplicar-ho a la seva explotació.
En aquesta jornada, es pretén parlar d’innovacions reals que han significat canvis significatius en explotacions ramaderes de diferents sectors en els últims vint anys del segle passat, en els primers vint anys del segle XXI, i també de la visió d’innovacions que poden marcar els pròxims anys.
Els ponents seran ramaders, empresaris agraris, que han portat a terme aquestes innovacions a la seva explotació, des de la seva pròpia experiència. Per tant, es tracta d’una jornada, amb un ponent de cadascun dels sectors ramaders importants de casa nostra: porcí, aviram, vaquí de llet i vaquí de carn.
17.00 h Inauguració de la jornada, a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA, i Ramon Armengol, director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya
17.20 h Presentació de la taula rodona i dels ponents, a càrrec d’Alfons Vilarrasa, veterinari i secretari de la ICEA, que, a més, en serà el conductor
17.30 h «El cas de l’explotació porcina Masia Tero», a càrrec de Teòfil Camí
18.00 h «El cas de l’explotació avícola Ramaderia Armengol SL», a càrrec de Jordi Armengol
18.30 h «El cas de l’explotació lletera Mas Gener SCP», a càrrec de Marc Xifra
19.00 h «El cas de l’explotació de vaquí de carn», a càrrec de Martí Orriols
19.30 h Participació del públic
20.00 h Fi de l’acte
Tertúlia: Presentació del llibre ‘Lligar-se bé les espardenyes. Solucions rurals als reptes globals’, a càrrec de l’autor Dionís Guiteras.
Dionís Guiteras ha estat un impulsor de l’agroalimentació ecològica a Catalunya, tant com a empresari en la distribució de productes ecològics com a soci fundador de l’Associació Empresarial per a l’Agricultura Ecològica. A més, és membre de la Federació Internacional de Moviments d’Agricultura Ecològica (IFOAM) i d’IFOAM AgriBioMediterráneo (ABM), entre d’altres.
En l’àmbit polític, des de 2011 és alcalde de Moià i actualment vicepresident de la Diputació de Barcelona, on exerceix com a delegat de l’Àrea de Bon Govern, Assistència Local i Cohesió Territorial.
Com sempre la tertúlia es realitzarà al Restaurant Antic Forn, carrer Pintor Fortuny, número 28, 3 d’abril de 2025 a les 20 h.
Confirmeu l’assistència enviant correu a gemmafrances.druab@gmail.com
Activitat presencial. Inscripció al formulari: Formació-agrària-a-Catalunya
Aquesta sessió s’emetrà en directe via YouTube: https://youtube.com/live/JtNWGOLfzoQ
El relleu generacional és un dels reptes de futur de l’agricultura catalana i europea. La jornada La formació agrària a Catalunya. Reptes per a la formació dels joves pagesos en parlarà, i també de quins són els objectius i les línies de treball que s’han marcat les escoles agràries pels anys vinents.
En el recent document de conclusions del Grup d’Experts, nomenats per la mateixa Comissió, per reflexionar sobre el futur de l’agricultura europea, el relleu generacional és un dels principis consensuats. Les escoles agràries de Catalunya, amb més de 50 anys de trajectòria, són uns elements essencials per copsar quines són les inquietuds i esperances dels joves pagesos.
PROGRAMA
17.30 h: Presentació, a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA
17.35 h: La formació agrària a Catalunya. Reptes per a la formació dels joves pagesos, a càrrec de Joan Salvador Minguet, cap de Servei de Formació Agrària de la Generalitat de Catalunya
Modera: Carles Folch, membre de ICEA
18.25 h Participació del públic
19.00 h Fi de l’acte
Aviat disposarem del programa de l’acte.