Vilafranca del Penedès
Costos de producció del raïm i del vi i cadena de valor del sector vitivinícola
La Secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), en col·laboració amb l’INCAVI, organitza una jornada sobre diferents aspectes de l’economia de la viticultura i l’enologia del nostre país, en un temps en què, per diferents motius, s’han produït tensions en els preus del raïm i vi que han posat en risc la rendibilitat de moltes explotacions i empreses del sector. I això passa quan des de fa un cert temps tenim una llei de la cadena alimentària que hauria de donar més transparència en els preus de les diferents baules i evitar la venda per sota dels preus de cost.
Després de la presentació dels estudis sobre els costos de producció del raïm i del vi base cava a la Taula del Cava, per part de l’INCAVI i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, des de la ICEA creiem que és interessant l’organització d’una jornada per a conèixer i debatre aquests estudis, que constitueixen una referència important per als productors i elaboradors. Aquests estudis han estat realitzats pel Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament (CREDA). A la vegada, és una bona ocasió per a presentar diversos estudis i estadístiques sobre diferents vessants de l’economia vitivinícola i la seva evolució, que des de fa anys es publiquen a l’Observatori de la Vinya i el Vi de l’INCAVI. Però, la jornada, també, vol explorar propostes de futur per augmentar el valor de la cadena, amb la participació dels màxims representants de de les organitzacions de viticultors, cooperatives i elaboradors.
Programa
Inscripció: És gratuïta al formulari: https://www.iec.cat/jornades/raim2023.asp
9.30 h Registre d’assistents
10.00 h Inauguració i presentació de la jornada a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA, i Joan Godia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia
10.30 h «L’economia vitivinícola dins l’Observatori de la Vinya i el Vi», Xavier Agell (INCAVI) i Cristina Escobar (CREDA)
11.00 h «Presentació dels estudis de costos de producció del raïm i del vi base cava», Chema Gil, director del CREDA
11.30 h Pausa cafè
12.30 h Taula rodona: «Com augmentar el valor de la cadena del sector?» amb:
- Josep Marrugat, responsable nacional del sector de la Vinya i el Vi de la Unió de Pagesos de Catalunya
- Jaume Domènech, cap sectorial de la Vinya i el Vi de JARC
- Juanjo Raventós, cap de branca del Vi i el Cava de la Federació de Cooperatives de Catalunya
- Joaquim Tosas, president de l’Associació d’Empreses del Cava
- Valentí Roqueta, president de l’Associació Vinícola Catalana.
12.45 h Cloenda de la jornada a càrrec d’Alba Balcells, directora general de l’INCAVI.