carrer del Carme
47
Barcelona.
Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
El sector agrari català, malgrat que al llarg del temps ha mostrat una notable capacitat d’adaptació a les circumstàncies canviants, en els darrers temps s’està enfrontant a nous reptes que posen en perill la continuïtat de moltes explotacions. Les protestes de començaments del passat 2024 (les “tractorades”), convocades per les tres organitzacions, són l’expressió de les dificultats per fer front a aquest repte i d’un malestar de la pagesia catalana amb les actuacions públiques al sector. Amb aquella mobilització s’arriba a uns acords amb el govern de la Generalitat. Des de fa uns mesos hi ha hagut un canvi de govern i en aquests moments, davant l’amenaça d’una nova mobilització, s’ha arribat a uns nous acords.
Tot això en un moment en què la Comissió Europea comença a endegar un procés de reflexió sobre la futura “nova PAC” per mitjançant document com el “Diàleg” de l’any passat o el “Visió” de febrer d’enguany. Procés que no és aliè a les esmentades protestes que, recordem-ho, van tenir un abast europeu.
En aquest context, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), creu que és el moment de donar a conèixer i debatre la diagnosi que es fa de la situació present, el full de ruta que es proposa per afrontar les problemàtiques i la visió de futur pel sector agroalimentari de casa nostre.
D’aquesta manera, l’estructura del Col·loqui girarà al voltant dels temes següents:
- Diagnosi: Quins són els principals problemes/reptes que està enfrontant la pagesia catalana?
- Full de ruta: Quines són les principals actuacions que les administracions públiques han de posar-se en marxa per fer front als reptes i donar solució als problemes? Quines són les propostes que es fan a aquestes Administracions? Quins són els acords amb el govern de la Generalitat de Catalunya?
- Futur: Quina visió tenen del sector agroalimentari català en un horitzó 2030?