+00 34 932 701 620 icea@iec.cat
Quan:
23 de octubre de 2025 @ 10:00 – 13:30
2025-10-23T10:00:00+02:00
2025-10-23T13:30:00+02:00
On:
Sala Pere i Joan Coromines. Institut d'Estudis Catalans
carrer del Carme
47 - Barcelona

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya (ACVC). Amb el suport de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i Universitat Abad Oliva CEU.

A escala planetària, veiem com les malalties d’origen zoonòtic es van incrementant. L’augment de la mobilitat de les persones, la globalització del comerç internacional i el canvi climàtic són factors que, sens dubte, hi influeixen.

A Amèrica, veiem com la grip aviària, des del 2022, s’està estenent al llarg del continent, i ja afecta especialment els EUA; o com, a la Unió Europea, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), en el seu informe anual, detecta un increment d’aquestes patologies, tan emergents com reemergents. Hi ha veus que diuen que és inevitable una altra pandèmia com la que vam viure amb la COVID-19.

L’objectiu fonamental d’aquesta jornada és reflexionar col·lectivament sobre un dels grans reptes del nostre temps: evitar o, com a mínim, minimitzar l’impacte de futures pandèmies, partint d’un enfocament integrador, el model d’una sola salut, que ens recorda que la salut humana, la dels animals, la dels vegetals i la del planeta són interdependents.

La pandèmia de la COVID-19 va posar en evidència la fragilitat dels nostres sistemes sanitaris, però també va mostrar la força del treball interdisciplinari i de la ciència.

Amb aquesta jornada volem analitzar, amb una mirada crítica, però constructiva, tot allò que hem après i el que encara ens queda per fer. En aquesta ocasió, comptarem amb un panell de professionals de primer nivell, procedents de camps diversos, però complementaris, que ens donaran una visió sobre si és inevitable una nova pandèmia i quines mesures preventives hauríem de fer per a evitar-la, o en tot cas, que tingués l’efecte negatiu mínim sobre la població.

PROGRAMA

10:00h: Inauguració i presentació de la Jornada

Honorable Consellera de Recerca i Universitats, Dra. Nuria Montserrat
Dr. Jordi Sala, president de la ICEA
Dra. M. dels Àngels Calvo, presidenta de l’ACVC

10:20 h.  És inevitable una nova pandèmia?. Descripció panoràmica a nivell mundial.

Dr. José Antonio López Guerrero. Catedràtic de Microbiologia a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), on dirigeix el grup de Neurovirologia del Departament de Biologia Molecular i el laboratori de “Neurovirologia i nous antivirals contra virus humans” al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa.

10:50 h. És inevitable una nova pandèmia?. Descripció des d’una visió més propera, de l’actualitat i de la revisió pel nostre entorn.

Dra. Natalia Majó. Professora Titular de patologia animal a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Directora del Programa de Sanitat Animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i lidera el grup de recerca en virus aviaris al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA)

11:20 h: Col·loqui amb els assistents

12:00h. Taula rodona amb la participació de:

Dr. Tomàs Montalvo Porro. Biòleg (Una sola salut i vectors. Medicina i Salut Pública)
Dr. Josep Moya Ollé. Psiquiatre (Una sola salut i Salut Mental Comunitària)
Dra. Clara Prats Soler. Física (Una sola salut. Modelització Matemàtica i Epidemiologia)
Dr. Jordi Marti Pidelaserra. Economista (Una sola salut i Economia)

13:00h Col·loqui amb el assistents

13:30h Cloenda

Secretari General de Salut Pública, Dr. Esteve Fernández