gen. 7, 2025
Va néixer a Barcelona, durant el bombardeig de 1937 i ha traspassat a 87 anys i era tot un referent en el món de la sanitat vegetal.
La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), expressa el seu profund condol pel traspàs de Josep Maria Vives de Quadras, ocorregut a 87 anys. Vives de Quadras va ser president de l’ICEA entre el 2009 i el 2017, on es consolida com a referent en l’àmbit de la sanitat vegetal a Catalunya i l’Estat espanyol.
Enginyer agrònom per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de Madrid i enginyer tècnic agrícola per l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, Vives de Quadras va iniciar la seva trajectòria professional com a cap del Servei de Protecció dels Vegetals de Catalunya l’any 1980, càrrec que va exercir fins a la seva jubilació el 2007. Durant aquest període, va impulsar la creació de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) el 1983, va potenciar les Estacions d’Avisos i el Laboratori de Diagnòstic, i va regular per primera vegada a Espanya la Producció Integrada el 1993.
Sota la seva direcció, es van afrontar amb èxit focus de plagues de quarantena com el foc bacterià i la flavescència daurada de la vinya. A més, va liderar projectes europeus com INTERREG amb França i TWINNING amb la República Txeca i Eslovènia, contribuint significativament a l’enfortiment de la sanitat vegetal a nivell internacional.
La seva dedicació i compromís amb el sector agrari català van ser reconeguts en nombroses ocasions, i la seva tasca va deixar una empremta profunda en la comunitat científica i agrícola del país. La seva aportació en la producció d’arbres i arbusts ornamentals a Catalunya, així com en la promoció de l’ús de l’arbre autòcton, són testimoni del seu compromís amb la biodiversitat i el medi ambient.
En aquests moments de dol, l’ICEA vol transmetre el seu suport i escalf a la família, amics i companys de Josep Maria Vives de Quadras, tot reconeixent la seva inestimable contribució al desenvolupament de l’agricultura i la sanitat vegetal a Catalunya.
La seva pèrdua deixa un buit significatiu en el sector, però el seu llegat perdurarà com a font d’inspiració per a futures generacions de professionals agraris.
Barcelona, 7 de gener de 2025
nov. 25, 2024
El Dia Mundial del Sòl (WSD) se celebra anualment el 5 de desembre per centrar l’atenció en la importància d’un sòl saludable i defensar la gestió sostenible dels recursos del sòl.
La Unió Internacional de Ciències del Sòl (IUSS) va recomanar un dia internacional per celebrar el sòl l’any 2002. Sota el lideratge del Regne de Tailàndia i en el marc de l’Associació Mundial per a Sòls, la FAO ha donat suport a l’establiment formal de la WSD com a entitat global de conscienciació.
La Conferència de la FAO va aprovar per unanimitat el Dia Mundial del Sòl el juny de 2013 i va demanar la seva adopció oficial a la 68ª Assemblea General de l’ONU. El desembre de 2013, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 5 de desembre de 2014 com el primer Dia Mundial del Sòl oficial.
Actes a Lleida – Programa
Dimarts 26 de novembre, 18:00 h, Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). Plaça de la Catedral, s/n, Lleida.
Conferència a càrrec de Rosa M. Poch (UdL-IEC-ITPS), ‘El sòl: un desconegut que trepitgem‘
Dijous 28 de novembre, 18:00 h, sala d’actes ETSEAFiV.
Cine-fòrum, documental: ‘Ganado o Desierto‘ i posterior taula rodona amb: Daniel Villalba, Geogina Alins, Rosa M. Poch i Jaume Boixadera.
Divendres 29 de novembre, 12:00 h, Aula 1.07 Edifici 3, ETSEAFiV
Conferència a càrrec de Natalia Rodríguez, Oficial de Terres i Aigües de la FAO, ‘Hacia unos suelos sanos: acciones de la Alianza Mundial por el Suelo‘
10, 11 i 12 desembre, sessions matí (10 h) i tarda (16:30 h), Parc Agrobiotech – Edifici Agroliving Lab, grups de 4-6 persones Escape Room ‘Perfilina i el misteri de l’edafologia perduda‘. Inscripcions: seccio.sols@gmail.com.
nov. 15, 2024
El passat 31 d’octubre, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) van organitzar una jornada que va reunir experts en recerca, gestió i governança dels espais naturals protegits. Sota el títol Espais protegits i canvi climàtic: recerca, gestió i governança, aquest esdeveniment va ser un espai per a debatre com els nostres espais protegits poden adaptar-se als reptes del canvi climàtic.
Durant la jornada es van exposar casos d’estudi i propostes per a enfortir la resiliència dels espais naturals i es van analitzar el paper de la gestió forestal, la renaturalització i les possibles millores en la governança. Els ponents van destacar la importància d’adaptar els models actuals per a afrontar un futur incert i garantir la conservació de la biodiversitat i el benestar social.
Aquest esdeveniment ens ha ajudat a avançar en la cerca de solucions i fomentar un diàleg enriquidor entre investigadors, gestors, responsables polítics, la població local i, especialment, els propietaris forestals, ja que la majoria d’aquests espais són de propietat privada. El seu paper és fonamental per a construir un futur resilient i equilibrat per als nostres espais naturals.
Moltes gràcies a tots els assistents i ponents que van fer possible aquest debat tan necessari!
nov. 4, 2024
Enguany, la Transcatalonia 2024 va tenir lloc aquest mes d’octubre a la comarca del Bages. En aquesta jornada de camp, organitzada anualment per la Delegació Territorial a Catalunya de la Sociedad Española de la Ciencia del Suelo (SECS) i la Secció de Sòls de la ICEA, al voltant de la ciència del sòl, hi van participar seixanta persones. Els nostres companys Antoni Baltierrez, de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i Vicenç Carabassa i Xavier Domene, ambdós del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-Universitat Autònoma de Barcelona), ens van oferir, amb la col·laboració de Ferran Climent (Geoparc Mundial de la UNESCO de la Catalunya Central), Nor Sidki-Rius (Universitat Politècnica de Catalunya) i Llorenç Ferrer (Universitat de Barcelona), una interesantíssima passejada pels sòls i pels paisatges del Bages amb una bona guia per a seguir-la.
La sortida de camp es va iniciar amb una presentació del Geoparc. Se’ns va fer, després, una magnífica presentació de la geologia del Bages des d’un turó que té una vista esplèndida sobre la comarca, cosa que ens va permetre seguir l’evolució dels paisatges i posar en un context adequat els aspectes ambientals i de sòls que després se’ns van presentar. Al mateix indret es va fer, a continuació, una demostració de les relacions sòl-paisatge de la comarca, segons el Mapa de Sòls de Catalunya 1:250.000, dels principals tipus de sòl i dels usos del sòl, fets que en aquesta comarca estan molt interrelacionats.
Els aspectes edàfics i ambientals dels runams salins lligats a la mineria de potassa a la comarca del Bages van ser un dels temes centrals de la sortida. Se’ns van presentar els fonaments de la realització d’aquesta activitat minera, els procediments de treball aplicats i el perquè de la generació d’aquests grans runams salins. Es va discutir en profunditat l’àmplia problemàtica ambiental en les aigües, en els sòls, en l’estabilitat del terreny i en el paisatge que aquesta activitat econòmica comporta. En la discussió es va fer evident la gran complexitat d’aquest impacte i les seves múltiples implicacions. Posteriorment, ens vam endinsar en els aspectes més lligats a la restauració d’aquests espais, com són la construcció dels Tecnosols i la dificultat d’estabilitzar la morfologia d’aquests tecnosols. Es va fer èmfasi en el valor que té el coneixement edàfic bàsic a l’hora d’assolir un bon comportament dels Tecnosols en la restauració i en la integració al paisatge d’aquests runams.
Un incendi forestal recent fa possible observar amb detall un sistema de bancals de pedra seca que s’estén sobre milers d’hectàrees dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, on s’havien cultivat vinyes, i que tenen un gran valor patrimonial. Aquests bancals tenen un sistema de tines a les vinyes, un fet relativament singular a Catalunya, encara que no al Bages. A la visita realitzada a la Vall del Flequer se’ns va fer una síntesi brillant sobre la història de la viticultura al Bages i a Catalunya. S’hi van aportar dades sobre el funcionament i les edats d’aquestes complexes tines i sistemes de conservació de sòls i de quan va arribar al seu màxim espacial, molt probablement a l’inici de la fil·loxera, al final del segle xix. L’evidència documental suggereix que aquesta viticultura feta sota el contracte de rabassa morta ja abastava grans extensions de terreny a partir de mitjans del segle xviii. El sistema de bancals de pedra seca de la Vall del Flequer i de les àrees adjacents es va construir en un entorn molt difícil, de fortes pendents (> 30 %) i sòls molt prims. La singularitat del sistema rau en el fet que els bancals de pedra seca i els canals de desguàs condueixen l’aigua que no s’infiltra cap als lloms de les vessants, on creen uns canals erosius que l’evacuen i que segurament eren part de les vies d’accés a les vinyes. Els sòls són, segons la WRB (2022), Calcaric Regosols (Escalic), o, segons la Soil Taxonomy (2022), Xerorthent Antrhoportics, en una superfície tal que són cartografiables a escala 1/250.000
Una visita a un Calcixerept (Soil Taxonomy) o Calcisol (WRB) profund, ben drenat i de textura mitjana, representatiu dels sòls dels glacis, va servir de cloenda de la part més edafòlogica de la jornada. Els viticultors van insistir en els problemes de la sequera i tots vàrem poder comprovar com, efectivament, el perfil estava sec en la seva major part, particularment, en profunditat.
La jornada va acabar amb un tast de vins, a l’altura de la magnífica sortida, al celler «Cal Quico» de Salelles en un plàcid capvespre.
Jaume Boixadera i Llobet
Coodinador de la secció de Sòls de la ICEA
oct. 22, 2024
«Un jardiner és un home complet: un bon científic, un bon tècnic i també una persona amb una visió artística i històrica de la jardineria. Ha de ser de ciències i de lletres alhora. La jardineria és una tècnica interdisciplinària.»
Jordi Cartañà. Fent Jardins 75 anys de l’Escola de Jardineria.
No és fàcil escriure aquesta necrologia, encara colpits per la sobtada mort de Jordi Cartañà Pinén, coordinador de la Secció de Jardineria i Paisatgisme de la ICEA i un dels membres més actius del grup Jardins i Jardiners: art, ciència i ofici als Països Catalans. Els nombrosos articles i llibres que va escriure al llarg de la seva vida professional demostren la seva passió per la història de l’agronomia i per extensió, de la jardineria. Les mantes persones que van assistir al sepeli donen fe de la bonhomia de Jordi Cartañà.
Jordi Cartañà es va llicenciar en ciències biològiques a la Universitat de Barcelona l’any 1985. Va continuar després la seva formació acadèmica en el Departament de Geografia, on va treballar en la tesi doctoral L’ensenyament de l’agricultura a Espanya en el vuit-cents: el procés d’institucionalització i l’anàlisi dels continguts científics, que va presentar l’any 2002, dirigida pel professor Horacio Capel.
L’interès que tenia per la història del segle XIX en el camp de l’agronomia i dels professionals que l’exercien va quedar palès en la que segurament és la seva obra més destacada Agronomia i enginyers agrònoms en l’Espanya del segle xix. Va dedicar-hi tot el temps lliure que li deixava la tasca de docent, primer a l’Escola Viver Castell de Sant Foix i, després, com a professor d’història de l’art dels jardins a l’Escola de Jardineria Rubió i Tudurí. Posteriorment, va ocupar el càrrec de director d’aquesta escola fins a la seva jubilació.
De l’agronomia, Jordi Cartañà va virar cap a la jardineria sense moure’s, però, del segle xix. Més enllà de biòleg i doctor en geografia humana, Jordi era, sobretot, un investigador i col·leccionista voraç, que cercava i comprava tots aquells gravats, llibres, i, especialment, catàlegs de productors de plantes que trobava, per completar la seva recerca. L’arribada del món digital li va obrir infinites finestres que li van estalviar visites a arxius i el van permetre treballar des de casa, intensificant, de ben segur, hores i esforços. De tant navegar per les xarxes, es va convertir gairebé en un expert, i a ell li devem que en l’actualitat, els jardiners i la jardineria dels Països Catalans estiguin a la disposició de tothom a través de la nostra pàgina web.
Si avui existeix el grup de recerca Jardins i Jardiners és gràcies a la perseverança de Jordi Cartañà, que amb el seu posat tranquil i amable va promoure, juntament amb Maria Alba Fransi, la celebració conjunta de dues efemèrides importants en el camp de l’ensenyament de la jardineria: el 75è aniversari de la fundació de l’Escola de Jardineria Rubió i Tudurí i el 15è aniversari del Centre de Formació del Laberint d’Horta.
El programa commemoratiu, desenvolupat a cavall del 2008 i 2009, va consistir en un cicle de conferències; la plantada d’un arbre; l’elaboració d’un llibre sobre l’Escola, que tot i que no es va editar mai, la versió en format PDF està disponible a les xarxes, i, finalment, una exposició, en què es van implicar les dues institucions i els organismes públics dels quals depenien.
L’organització de l’exposició «Jardins i Jardiners: arts, ciència i ofici a Barcelona» va posar de manifest la necessitat d’omplir buits de coneixement i concentrar la informació dispersa del patrimoni jardiner, ja fossin jardins públics i privats; els professionals que els van fer, tant si eren jardiners, com horticultors, viveristes, arquitectes o paisatgistes, i per acabar, les entitats que es van dedicar a la promoció i ensenyament d’aquesta professió.
Un cop finalitzada l’exposició, vam creure necessari continuar amb la tasca i, sobretot, evitar que es perdés tota la documentació recollida i organitzada. Va ser així com va néixer el grup de recerca Jardins i Jardiners: art, ciència i ofici als Països Catalans, que la Secció de Jardineria i Paisatgisme de la ICEA, amb Joaquim Camps i Josep Maria Vives al capdavant, va acollir amb entusiasme. Quan Joaquim Camps va deixar la coordinació de la Secció, Jordi Cartañà en va assumir el càrrec.
Sempre positiu i conciliador, sentirem profundament l’absència d’en Jordi cada cop que ens trobem en reunions, sopars o actes que organitzem des de Jardins i Jardiners. Ara bé, la tristor no ens aturarà i seguirem treballant per recuperar la memòria històrica del nostre patrimoni jardiner. El seu llegat serà objecte de reconeixement i homenatge en un acte que farem pròximament.
Jordi Cartañà va ser un «jardiner complet: un bon científic, un bon tècnic i també una persona amb una visió artística i històrica de la jardineria», de ciències i de lletres alhora. I, abans que res, una bona persona.
Descansi en pau.
Jardins i Jardiners: arts, ciència i ofici als Països Catalans
oct. 21, 2024
Propostes de la Institució Catalana d’Estudis Agraris per a fer un sector vitivinícola català resilient en els pròxims anys
Amb la voluntat de ser útils al sector, la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA ha centrat la seva activitat d’aquest any en debatre i elaborar un seguit de propostes estratègiques tot aportant els coneixements interdisciplinaris dels socis i col·laboradors, d’una manera complementària al treball de moltes altres entitats i associacions de casa nostra. Per a l’elaboració d’aquest document, hem comptat amb les aportacions d’una vintena d’experts vitivinicultors d’arreu de Catalunya, que van participar en el seminari Idees per a fer un sector vitivinícola català resilient en els pròxims vint-i-cinc anys, el passat 5 de juny de 2024 a la seu de l’IEC, als quals agraïm els seus suggeriments, reflexions i aportacions concretes (vegeu el butlletí ICEA 153).
A partir de la identificació dels principals reptes que es plantegen al sector: disminució i canvis en el consum de vi, els reduïts marges de rendibilitat, els canvis en el clima i la manca de relleu generacional, es fan tot un seguit de propostes i recomanacions.
Aquestes propostes giren al voltant de la identitat i el caràcter dels nostres vins, la importància de les varietats autòctones, la viticultura de secà i el reg de suport, els boscos i la biodiversitat, la fauna, la producció ecològica, l’economia, les cooperatives, els escumosos, l’enoturisme, l’organització del sector i la recerca i la innovació.
Des de la Secció de Vitivinicultura i Enologia es considera que les conclusions generades poden contribuir a aportar uns punts de referència per a proposar opcions innovadores i realistes als reptes que enfronta el sector com a via per a enfilar i desenvolupar «l’avui pensant en el demà», d’una manera conjunta i a la vegada específica per a cada explotació i tipus de vi/cava elaborats.
set. 17, 2024
Tenim un nou Govern. Ara tot just comença i encara no podem valorar les seves accions. Com tot govern, té dret a cent dies de gràcia i un període de definició de les seves prioritats d’actuació.
El problema del desequilibri territorial, demogràfic, econòmic i social és un dels reptes més importants que pateix Catalunya des de fa molt temps. Es tracta d’un problema multifactorial i de difícil solució. Amb tot, volem fer algunes reflexions, partint de les experiències recents, que puguin ajudar les futures actuacions en aquest àmbit.
El Govern ara sortint va posar la problemàtica dels desequilibris territorials sobre la taula i va emprendre una sèrie d’iniciatives per intentar començar a redreçar els aspectes més punyents. Així, des de la Vicepresidència es va posar en marxa una proposta legislativa encaminada a donar més suport als petits pobles rurals, la majoria en espais naturals, i es volia elaborar, fins i tot, un pla estratègic al respecte. El Departament de Territori va presentar la seva iniciativa legal, amb una previsió i un pla estratègic inclòs, per a donar suport als municipis de muntanya, la majoria rurals i de molt baixa densitat i en espais naturals.
Al seu torn, el Departament d’Acció Climàtica, des del seu vessant de medi ambient, va continuar a última hora el tràmit per a desenvolupar l’Agència de la Natura de Catalunya, que també tindria el seu pla d’acció, i que se centraria sobretot en zones d’espais naturals, és a dir, en àrees rurals, mentre que, des de l’àmbit agrícola, s’establia la Comissió Motora de l’Agenda Rural de Catalunya, encaminada a fer propostes sobre el desenvolupament rural territorial.
Moltes iniciatives provinents de diferents departaments i amb molt bones intencions, però que no van sobrepassar l’etapa de definició de plans i propostes de creació de nous organismes. Moltes iniciatives poc coordinades, que en el cas de tirar totes elles endavant, donarien peu a un laberint administratiu difícil d’implementar i, en el futur, de gestionar.
Així doncs, al nou Govern li demanem, voluntat ferma per a solucionar els desequilibris i mancances del nostre país, i que aquesta problemàtica ocupi un lloc prioritari dins les seves accions. Tot plegat, cal fer-ho amb coordinació interna, sense duplicitat de propostes i amb un diàleg real amb les parts afectades: municipis, propietaris i població en general. Cal defugir de la complexitat burocràtica, de la creació de nous organismes quan ja n’hi ha d’existents, i que en la seva actual configuració ja compliquen prou la gestió diària, d’exercicis formals de participacions de dubtosa eficàcia, i, sobretot, cal proposar accions realistes que resultin eficaces i no morin dins la teranyina administrativa. I cal saber aprofitar la digitalització i la innovació tecnològica en tots els seus aspectes per a obtenir resultats significatius en la solució dels desequilibris territorials.
Jordi Sala
President de la ICEA (Institució Catalana d’Estudis Agraris)
(Imatge: Jano de Lille – Futures pomes)
jul. 25, 2024
Imatge del Rosselló, amb el Canigó al fons
56a edició de la Universitat Catalana d’Estiu. 19 i 20 d’agost del 2024, Prada i Rodès (Conflent)
La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans, ha organitzat trenta-quatre jornades d’agricultura dins la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent. Cadascuna d’aquestes edicions s’ha dedicat monogràficament a temes d’interès del sector agrari català, i del conjunt dels Països Catalans.
En aquesta trenta-cinquena edició parlarem de la vitivinicultura d’alçada i el canvi climàtic als Països Catalans. El canvi climàtic afecta tota l’agricultura i a totes les activitats econòmiques i humanes d’arreu. En el cas concret de la viticultura el canvi climàtic té un impacte destacat des de fa temps, però en els darrers anys s’ha accelerat amb diversos fenòmens extrems com fortes sequeres i altes temperatures, pluges excessives en altres anys, pedregades, etc.
La viticultura ocupa una part important de la superfície agrícola de les nostres comarques, especialment les de secà properes a la mar Mediterrània, i és en aquestes zones on el canvi climàtic està afectant considerablement aquest conreu.
Davant d’aquesta tendència, a poc a poc es van fent plantacions en zones més elevades, amb temperatures inferiors i millors condicions climàtiques. Però aquesta viticultura d’alçada és molt diferent de la de la plana, i presenta altres tipus de reptes. Des d’escollir varietats de raïm més adequades, fins a defensar-se de pedregades, gelades i de la fauna silvestre, o haver de treballar en forts pendents del terreny. Per això sovint es parla de viticultura heroica quan ens referim a aquesta activitat en aquestes zones.
És per tot això que la ICEA ha cregut oportú dedicar aquesta edició a la “Viticultura d’alçada i canvi climàtic als Països Catalans” en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, al peu del Canigó i al costat de vinyes a més de 500 metres sobre el nivell del mar.
Cal que feu la inscripció a l’adreça salvadorpuig@hotmail.com, “Jornada vitivinicultura d’alçada – UCE 19-20 agost 2024”, indicant si aneu o no al dinar.
dilluns 19 d’agost, a Prada de Conflent
• 17.00 h Inauguració i presentació de la jornada
• 17.20 h Conferència introductòria «La situació actual del canvi climàtic a les regions vitícoles als Països Catalans», a càrrec de Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA i membre de la ICEA
• 18.00 h Projecció de la pel·lícula Rupi del Vino, patrocinada pel Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM). Aquesta pel·lícula ens narra un viatge a través dels paisatges, tradicions i cultura vitivinícoles de la Valtellina, i transmet al públic les heroiques gestes realitzades per l’home en aquesta vall, al llarg dels segles. Testimoniatge viu de la saviesa agrícola, capacitat productiva i respecte per la natura. A càrrec de Jordi Ribas, responsable d’Acció Cultural del VINSEUM.
• 19.00 h Cloenda
dimarts 20 d’agost, a Rodes (Conflent)
• 10.00 h Benvinguda, a càrrec de Marc Bianchini, alcalde de Rodès i Jordi Sala, president de la ICEA
• 10.10 h Inauguració de la jornada, a càrrec de Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació de la Generalitat de Catalunya
• 10.20 h Presentació de la jornada, a càrrec de Salvador Puig, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA
• 10.30 h «Canvi climàtic a les zones vitícoles d’alçada catalanes», conferència a càrrec de Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA i membre de la ICEA
• 11.00 h «Panoràmica de la viticultura d’alçada als diferents territoris dels Països Catalans» a càrrec de Jaume Pallàs.
• 11.30 Pausa-cafè.
• 12.00 h «Viticultura d’alçada: reptes i oportunitats», conferència a càrrec de Martí Magrinyà, enòleg.
• 12.30 h «Recuperació de varietats autòctones. Una oportunitat per la viticultura d’alçada», conferència a càrrec de Carme Domingo. INCAVI.
• 13.00 h “L’equilibri producció/qualitat en la viticultura d’alçada en un context de canvi climàtic. La meteorologia i l’orografia: Exemple del Pallars”. Raül Bobet. Viticultor i enòleg de Castell d’Encús.
• 13.45 Taula rodona i col·loqui amb els assistents.
• 14.30 Dinar.
• 15.30 Viticultura d’Alçada a la Catalunya Nord. Fabrice Rieu.
• 17.00 h Visita a les vinyes Maison Albera i tast de vins a peu de vinya.
• 19.00 h Final de la jornada.
jul. 9, 2024
El proppassat dimecres 3 de juliol la Comissió Permanent de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA va visitar la finca i el celler del Castell del Remei. Aquesta visita s’emmarca dins de les tradicionals sortides que fa aquesta Secció a diferents cellers del país.
La família Cusiné, propietària de la finca des de 1982, quan van adquirir-la, ens van acompanyar en tot moment, detallant totes les característiques i la història de la finca.
Primer, vam visitar el celler, guiats per Mireia González, esposa de Tomàs Cusiné, i seguidament, vam fer un tast dels diferents vins de la família, assessorats pel mateix Tomàs Cusiné.
Per acabar, vam celebrar un dinar al restaurant del Castell, juntament amb el matrimoni Cusiné, amb qui debatérem sobre el sector i les dificultats amb què es troba en aquests moments, però també sobre les noves oportunitats que té.
Precisament, aquest intercanvi d’impressions amb els propietaris i gestors de les finques de vinyes de més rellevància al país és un dels principals objectius d’aquestes sortides que fa la Secció, que solen ser un parell de cops cada any, per a trepitjar el territori en companyia dels seus productors i industrials.
juny 2, 2024
«Producció i consum de carn i de proteïnes alternatives: el gran debat»
Organitzada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA-IEC); Lourdes Viladomiu, UAB-ICEA, i Jordi Rosell, UAB-ICEA i la col·laboració de Bon Preu, va tenir lloc el dissabte, 18 de maig 2024, Ajuntament de Gurb. Sala de Cultura (Gurb, Osona).
Programa
09.30-10.00 h Presentació a càrrec de Josep Casassas, alcalde de Gurb; Joan Sabartés, director d’Operacions del Grup Bon Preu, Jordi Sala, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
10.00-10.30 h El sector de carn de boví: dinàmica recent, mercats, problemàtiques i perspectives, a càrrec de Ricard Godia Companys, president d’ASOPROVAC.
10.30-11.00 h El sector porcí: problemàtiques i perspectives, a càrrec de Ramon Armengol, ramader i expresident de la Confederació de Cooperatives Agroalimentàries de la Unió Europea (COGECA)
11.30-11.50 h Reptes per a la sostenibilitat ambiental del sector ramader a Catalunya, a càrrec de Ricard Carreres, Centre Tecnològic BETA (UVIC)
11.50-12.10 h Reflexions sobre producció i consum de carn i alternatives, a càrrec de Joan Tibau, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
12.10-12.30 h Experiència empresarial de producció de diferents tipus de carn. El Soler de N’Hug, a càrrec de Josep Peraire.
12.30-12.50 h Experiència empresarial de carn de porcí ecològica: Llavora, a càrrec de Pino Delàs.
15.00-15.30 h Fonts de proteïna dins del patró alimentari saludable i sostenible, a càrrec d’ Anna Vila, Facultat de Ciències de la Salut i Benestar (UVIC)
15.30-16.00 h Nutrició: consum de carn i alternatives, a càrrec d’Abel Mariné, Facultat de Farmàcia (UB)
16.00-16.30 h Visions alternatives al consum de carn: vegetarianisme i veganisme, a càrrec de Karen Hoberg, consultora, membre de la Junta de la Sociedad Española de Agricultura Ecológica y Agroecología (SEAE) i col·laboradora de la UVIC.
16.30-17.00 h Les proteïnes alternatives, a càrrec de Jaume Planella, director de I+D de Noel Alimentaria.
17.00-18.00 h Taula rodona amb participants i públic: Carn versus proteïnes alternatives.
Resum i comentaris. Lourdes Viladomiu, Jordi Rosell, Gemma Frances i Margarida Abella
A la introducció de la Jornada s’assenyalen diversos elements entre els quals destaquem la importància del sector carni, des d’un punt de vista socioeconòmic tant a Catalunya com a Osona. Cal destacar que la Jornada es va realitzar a la seu de l’Ajuntament de Gurb, al Mas l’Esperança, un dels més bonics de Catalunya, i que en el passat va ser una masia i un centre de recerca.
Ricard Godia va fer una panoràmica del sector de carn de boví. En els últims seixanta anys, s’ha doblat el consum de carn de vaquí al món. La Unió Europea (UE) representa el 15 % de la producció mundial.
La participació del boví en el consum de carn a Espanya ha anat perdent importància fins a situar-se entorn del 10 % a Catalunya. El consum de carn de boví a Espanya és molt baix si es compara amb els d’altres països desenvolupats.
A Catalunya, el novembre de 2023, el consum va ser de 93 g de carn bovina/habitant i setmana, amb una despesa d’1,2 € per habitant i setmana.
L’evolució del consum intern va a la baixa amb una mitjana l’any 2023 de 4,3 kg/hab. i any i una caiguda del 48 % en els darrers quinze anys.
La demanada mundial està en creixement, especialment en els països emergents amb increment de capacitat adquisitiva. També hi ha un increment del consum als mercats dels països àrabs, on no hi ha competència amb el porcí.
La nostra carn d’animals alimentats amb cereal (grain feed) és molt apreciada en el mercat asiàtic.
La producció ha anat també disminuint. El model predominant a Catalunya és l’intensiu, d’engreix sense pastures pròpies (85 %), en granges a la Catalunya interior. És un sector obert al mercat internacional amb importacions i exportacions significatives.
Els reptes del consum se centrarien en:
- Enfortir canals de comercialització per a ramaders amb producte diferenciat.
- Més pedagogia explicant bé els esforços fets en matèria de benestar animal i de sostenibilitat mediambiental.
- Explicar els diferents models de producció (ramaderia extensiva i intensiva són complementàries).
Les perspectives de futur del sector:
- El consum intern no pot garantir la competitivitat del sector.
- A mitjà termini es preveu una reducció del cens d’animals d’engreix (amb les reduccions d’ajuts de la PAC, canvis de tendències de preus de la carn, inflació, encariment d’inputs, incertesa climàtica, i reducció d’oferta d’animals per engreix).
- A mitjà i llarg termini es preveu un canvi estructural amb la desaparició de petits productors, increment de la integració i altres formes de col·laboració. També es preveu una reestructuració de la indústria transformadora.
- Tendència a la baixa de les exportacions d’animals vius no per manca de demanda, sinó per motius reguladors.
- La nova PAC suposa una reducció de la competitivitat del sector en relació amb països tercers.
- A Europa no es preveu que augmenti la producció., tenint en compte la reducció del nombre de vaques.
- La sostenibilitat mediambiental condiciona la nostra producció: petjada de CO₂, consum d’aigua.
- Pressió dels interessos econòmics en contra de la carn per a promocionar la proteïna alternativa.
Queda molta pedagogia per fer sobre els diferents models de producció. L’etiquetatge com a producció agrària sostenible (PAS) és una oportunitat i les proteïnes d’origen vegetal una amenaça en un entorn on hi ha missatges que consideren les vaques com a màquines d’emissió de metà. L’estigma social que té la producció de carn en l’àmbit ambiental també està desmotivant el jovent a treballar en el sector.
Davant l’atac contra l’atac, el sector s’està autoestudiant i està portant a terme accions diverses:
- Donar visibilitat a una carn de qualitat, amb premis com el Beef 3stars.
- Innovar per a avaluar i reduir les emissions de gas metà i millorar l’etiquetatge. En aquest àmbit, es menciona la importància de la relació amb institucions de recerca (IRTA, universitats…) i és molt crític amb el Nutri-score (etiquetatge nutricional).
Ramon Armengol va assenyalar la importància del sector porcí a Catalunya i la seva competitivitat. És un sector sempre amenaçat per la Pesta Porcina Africana (PPA), per regulacions, per una visió critica enfront de l’animal. L’exemple d’Holanda, on el tancament subvencionat de granges és una política molt important, fa patir al sector. El consum de carn vermella va baixant i el de carn de pollastre va augmentant.
Hi ha una caiguda de consum de carn de porc de 32,4 kg/per capita a 31,1 kg/per capita. Pel fet d’haver-se encarit el porc, hi ha una substitució per carn de pollastre, que és més barata.
També hi ha la Directiva marc de l’aigua (DMA), que és molt rígida quant a la contaminació d’aqüífers per nitrats. Hem fet molts estudis. Una part és certa. Hi ha una limitació de 170 kg. Però els nitrats venen de moltes fonts, orgàniques i minerals.
No aconseguim millorar la imatge. Som víctimes de pressions i empreses interessades.
Es planteja el tema de la carn de laboratori. Es rebutja. S’hi han posat molts diners per tirar-ho endavant. També va passar amb les mal anomenades «llets» vegetals.
Hi ha massa campanyes generals contra la carn. Representen només el 2,3 % dels gasos d’efecte hivernacle.
Cal enfrontar els nous productes que estan apareixent i prohibir la utilització del nom de «carn», en productes que no venen del bestiar, tal com es va fer, en el seu moment, amb la llet. Els reptes del sector són:
- Millorar la imatge del sector.
- Millorar la gestió de les dejeccions ramaderes.
- Fer front a la pressió mediàtica injusta derivada del desconeixement, del paper dels grups d’interès de productes complementaris.
Per a fer pinsos, depenem de les collites i del que entra pels ports. També molt cereal ve del sud de França. Les legislacions ho compliquen molt.
En el debat s’apunta que cal mirar què es vota a les eleccions europees perquè els grups d’interès són els que manen. Hi ha d’haver una manera de donar missatges; la proximitat és qualitat.
Armengol conclou dient que el sector porcí aporta 69.000 milions €. És molt important el que el sector porcí aporta a l’economia.
Ricard Carreres va centrar la seva exposició en la sostenibilitat a la producció de porcí. Una sostenibilitat que afecta els orígens dels inputs, l’eficiència en la utilització dels inputs i la gestió i el tractament de l’output. Després de remarcar la importància del sector agrari en les emissions, la contaminació i la pèrdua de biodiversitat va assenyalar que és l’únic sector capaç d’emetre i segrestar carboni. I que el consum d’aliments és fonamental, al marge de l’impacte ambiental negatiu.
Quins possibles impactes ambientals pot tenir la producció porcina? N’apunta uns quants:
- Canvi climàtic
- Contaminació i degradació del sòl
- Contaminació de l’aire
- Escassetat i contaminació de l’aigua
- Pèrdua de biodiversitat
Pel cas del porcí, la recerca i les millores per a evitar o minimitzar el seu impacte s’estan fent fonamentalment en la gestió dels purins, però afecten tots els àmbits com, per exemple, l’alimentació (multifase). Va assenyalar molts projectes en curs relacionats amb aquesta temàtica.
L’agricultura pot ser un emissor net i un segrestador net de carboni. L’agricultura regenerativa incrementa el carboni al sòl i el redueix a l’atmosfera. S’ha d’aconseguir monetitzar l’impacte positiu.
Parla de sostenibilitat i del benestar animal (animal welfare). Cal fer una anàlisi del cicle de vida per a valorar bé l’impacte. És complexa. De vegades és difícil de quantificar la petjada ambiental. Hi ha disset indicadors. I molta gent treballa als EUA i també al govern català.
Les plantes de biogàs poden ser una oportunitat
- per a crear fertilitzants,
- per a generar energia i
- per a produir aigua.
Un altre aspecte és la biorefineria. Pot ser una oportunitat de negoci per al nostre país.
També va indicar que hi ha molt plans i normatives, però a la pràctica la seva implementació és lenta. Molts indicadors de sostenibilitat, molta proposta de producció agrària sostenible (PAS) i etiquetes, moltes opcions tècniques (plantes de biogàs), però va concloure que Catalunya té molts purins per a la superfície agrària útil (SAU) disponible.
Va deixar unes conclusions per a pensar:
- L’eficiència per sort està alineada amb la sostenibilitat.
- Hem de mirar la sostenibilitat des d’un prisma més global.
- Una cosa que pot incrementar l’agricultura regenerativa és gestionar l’aigua pels sòls a còpia d’incrementar nutrients i biodiversitat dels sòls. A favor de l’alimentació de la planta, no amb menjar ràpid (fast food), sinó amb diversitat.
Joan Tibau va fer una panoràmica molt àmplia; el que passa a Catalunya no es pot aïllar de la resta del món. La població del planeta augmenta i la demanda de carn en el països en vies de desenvolupament creix encara més ràpidament. Cal una visió global. Alimentem el món tots plegats. En deu anys es necessitaran augments de la producció de carn del 10 %.
Visió global = planetària. El planeta és únic i afecta a tothom. Dues visions: la intensiva del productor i la del consumidor. L’anàlisi s’ha de fer des d’una visió de les expectatives, de riscos geopolítics, comercials, de les cadenes de producció, transformació, distribució, consum.
És impossible a Catalunya canviar de sistema de producció ramadera? Quina dependència tenim del sistema? Cal una visió estratègica. És millor produir carn aquí o a fora? Hem de pensar-hi.
Va remarcar els avenços en eficiència de la producció de carn i va indicar que en el sector porcí s’ha passat d’un índex de conversió de 3 a 1,8 en els darrers quaranta anys. Això és un indicador de l’èxit del sector, que ha desenvolupat a Catalunya un model empresarial d’integració molt competitiu. El ponent es va qüestionar si era possible una ramaderia sense integració, i si això era interessant per el país. La resposta és que cal la integració, però també són necessàries les ramaderies extensives. Catalunya té una baixa autosuficiència alimentària (40 %).
Però el model de producció actual és un model d’importació de matèries primeres des d’Amèrica i d’exportació cap a Àsia, en què Catalunya es troba a mig camí. El model s’enfronta a reptes: la seva dependència dels inputs fonamentals tant en alimentació per als animals com en altres components, la concentració d’oligopoli de moltes baules de la cadena productiva de la carn, les necessitats dels mercats exteriors llunyans per a donar sortida a la producció, la manca d’un coneixement realistes d’allò que està passant.
Com a propostes, defensa avençar cap a models més equilibrats i no incrementar el model basat en la dependència de les importacions; donar valor als aliments (ara en caiguda dins la composició de la despesa general), fer pedagogia. És a dir, donar més responsabilitat al consumidor i a la seva demanda o comportament.
Josep Peraire va explicar l’experiència del Soler de N’Hug. Explotació familiar gestionada per masovers a Prats del Lluçaners, amb 50 ha de conreu i 30 ha de bosc. Té 60 vaques de llet, engreix de vedells, 800 ovelles, 35 truges de cercle tancat. Un total de 13 persones treballant a la finca i a la botiga.
És un exemple de funcionament contrari a l’especialització i a la integració. Des de la comercialització (carnisseria El taulell) han anat desenvolupant la producció amb l’objectiu d’anar tancant cercles. És, per tant, un exemple d’economia circular en l’explotació. Tenen un equilibri en la producció i han anat incorporant activitats addicionals (escorxador mòbil, visites a la granja de famílies i escoles; formació, etc.). Són set famílies implicades. Venen 9 M a l’any. Tenen projectes per al futur i pensen que caldria fer un pas enrere en el model intensiu actual. En el debat, li pregunten si aquest model es podria estendre en el sector porcí a tot Catalunya. I respon que és reproduïble si la gent té moltes ganes de treballar. És un sistema de vida més que una feina.
Pino Delàs va ser més dràstic dient que està en joc la humanitat si es continua amb el model industrial. És possible produir aliments sense pagesia? Ell produeix porc ecològic, fa carn alimentada amb productes de proximitat que ven al mercat local. Amb 1,5 llocs de treball, produeix 600 porcs a l’any, que porta a l’escorxador municipal de l’Armentera. També ells es fan el pinso. Tenen un molí de pinso. Han reactivat el poble.
A la tarda, la primera a intervenir va ser Anna Vila, que va enumerar els patrons alimentaris. Els patrons es defineixen no sols pel tipus de producte que es menja, sinó també per la freqüència, per les quantitats i per la forma de preparar-lo. Hi ha una recerca del patró alimentari ideal i això es tradueix en una anàlisi de les dietes de les diferents zones del món. Aquesta anàlisi considera el contingut en proteïnes. Les proteïnes d’origen animal tenen l’avantatge de proporcionar tots els aminoàcids essencials, cosa que no passa amb les proteïnes d’origen vegetal. Però a l’hora d’estudiar l’adequació de les proteïnes cal també tenir en consideració el seu grau de digestibilitat i la composició dels aminoàcids. Els elements en vitamines i minerals de les proteïnes són molt variades i amb un ampli nombre d’elements a tenir en consideració. L’anàlisi dels elements nutricionals, del risc de malalties i de l’impacte ambiental porta a posicionar les carns vermelles en una posició dolenta. Per contra, l’ou, el pollastre i el peix són els aliments d’origen animal que es posicionen millor.
Les dietes veganes presenten importants dèficits que són avui l’origen de malalties preocupants en infants.
Però no hi ha una dieta planetària òptima, ja que aquesta s’ha d’ajustar a les zones geogràfiques-climàtiques. Amb tot, ella recomana una disminució del consum de carns vermelles i processades per a millorar la salut de les persones i del planeta. Emperò les alternatives proteiques actuals (insectes…) a la carn vermella no s’ajusten al patró alimentari de Catalunya. S’ha de trobar un patró alimentari que sigui sosteniblement, nutricionalment i culturalment acceptat.
Fa les reflexions finals següents:
- El patró alimentari ha de determinar les característiques dels aliments i begudes que s’ingereixen, i aquests han de ser propis del territori.
- Cal reduir la ingesta de carn vermella i processada per a millorar la salut humana del planeta.
- L’òptima ingesta de proteïna d’alta qualitat biològica determina el risc de desnutrició de la població.
- Les alternatives actuals a la carn vermella no s’ajusten al patró alimentari d’aquest territori.
Abel Mariné va insistir en la dieta, el consum de carn i alternatives. A les dietes, cap grup d’aliments és prescindible. El desenvolupament del cervell va ser possible gràcies a la carn. Però els vegetals són fonamentals per les vitamines, els minerals, etc.
Les barreges de cereals i llegums, com les llenties i arròs, són especialment adients perquè tenen aminoàcids complementaris. Però també és sa el consum de greixos animals, encara que tenen alts continguts en calories. El colesterol ha estat sobreconsiderat. El sucre té moltes virtuts, entre elles alegrar la vida, però… Després de repassar avantatges i inconvenients de molts aliments, va concloure en relació amb el tema que 70 g/dia de carn és raonable. Que és un aliment amb poques calories. I que els animals més grans tenen més col·lagen. Amb tot, s’ha de menjar més llegums per la salut i pel medi ambient. Els substituts de la carn d’origen vegetal són menys nutritius i la carn cultivada obre una nova opció a tenir en consideració. També indica que el consum d’insectes eren una bona opció proteica.
Karen Hoberg va assenyalar la llarga trajectòria que tenia la dieta vegetariana lligada als moviments naturistes. Després de caracteritzar les diferents dietes en relació amb el consum de proteïnes animals, va indicar les motivacions que porten a adoptar dietes sense consum de carn: ètiques, religioses, animalistes, ecosostenibilitat, salut, estil de vida, disponibilitat-accessibilitat i moda. Actualment hi ha un esforç d’etiquetar els productes que s’adapten a les dietes veganes i vegetarianes. Segons els resultats de les enquestes hi ha un percentatge molt petit de vegetarians i vegans. Aquests són fonamentalment molts joves de la generació Z (1997-2012) i més dones que homes. Per contra el percentatge és molt elevat entre els que es consideren flexivegeterians, és a dir, els que declaren consumir cada vegada menys carn. La raó principal és la salut. A Espanya, els substitutius de la llet basats en plantes han adquirit gran importància, però no en la carn.
Jaume Planella va explicar la trajectòria de l’empresa Noel (creada el 1940, 4a generació, 55 % exportacions) i la seva progressiva diversificació (de les 14 plantes de producció, 4 no són càrnies). Fora de Catalunya té plantes a Terol i Osca. Fa vint anys que les taxes de creixement se situen per sobre del 10 % anual. La diversificació l’han fet fonamentalment adquirint empreses emergents. Han treballat amb l’IRTA per a desenvolupar alternatives al consum de carn (croquetes…). La marca de Noel en proteïnes vegetals és Verday. L’any 2022 van facturar 568 milions d’euros. Exporten a 66 països. Tenen 6 divisions empresarials. Un volum de producció de 124.219 tones, més de 2.600 persones d’equip, 1.618 proveïdors, i 93 % de compres a proveïdors. De les 14 plantes, 10 són d’origen carni i 4, no. Tenen gent a empreses petites que fan productes totalment diferents. Innovadores, diferenciades, i són participades.
Les alternatives vegetals de la llet han tingut un gran èxit a Espanya. Per contra, en la carn està parat des de fa dos anys. Les aventures empresarials en aquests àmbits no són fàcils (recomana la història empresarial de Shama Sukul). Molts interrogants oberts. Pensa que són importants les associacions dins la cadena alimentària, parla de l’exemple de Tesco. Disminuirà el pes de la carn la cistella de la compra?
Va haver-hi intervencions i debat que il·lustraren la confusió dels consumidors en un moment d’àmplia proliferació de missatges, sovint contradictoris entorn de la nutrició i la salut, entorn de la producció i l’impacte ambiental, entorn dels diferents models de producció a la ramaderia, entorn de les alternatives proteiques, entorn de la dependència.
En conclusió, el debat sobre la carn està avui molt present en una Catalunya que té un sector important amb models diversos, que busquen la innovació (ambiental i productiva) i amb una producció que es veu qüestionada des de molts fronts.