març 16, 2016
Data: 10 de maig de 2016
Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans
Organitza
Plataforma AGROFÒRUM 2050
Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
INSCRIPCIÓ: Inscriviu-vos (abans de divendres 6 de maig) al FORMULARI INSCRIPCIÓ.
VEGEU EL FULLET DEL PROGRAMA
Patrocina:
Col·laboració especial:
març 15, 2016
Data: 12 de maig de 2016 (de 9.00 a 18.30)
Lloc: Museu de Ciències Naturals (Museu Blau). Parc del Fòrum, Barcelona.
Organitza: ICEA, ACCA i Museu Blau
FULLET I PROGRAMA III JORNADA MENGEM SA 2016
INSCRIPCIÓ al Formulari MengemSa_III de l’1 d’abril al 9 de maig.
QUOTES: 25€ (Reduïda socis ICEA i socis ACCA) i 50€ (General)
BECA ESTUDIANT: Si sou estudiant, al inscriure-us al Formulari MengemSa_III podeu sol·licitar beca fins el 25 d’abril. Quan comuniquem la resolució, si la sol·licitud és rebutjada, podeu mantenir la plaça en fer efectiva la inscripció, a preu reduït, abans del 9 de maig.
Per a consultes podeu contactar a: agrichatcat@gmail.com
Amb el patrocini de:
#MengemSa16 – https://www.facebook.com/mengemSA
Comitè organitzador: Rosaura Farré, Carles Folch, Francesc Llauradó, Abel Mariné, Josefina Plaixats, Joaquim Ros, Ignasi Torrella, Josep Maria Espelta, Ester Torres i Eduard Vidal.
Programa III Jornada Mengem sa. La conservació dels aliments
8.45 h: Lliurament de la documentació
9.00 h: Benvinguda
Anna Omedes (directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona)
Abel Mariné (president de l’ACCA)
Josep Maria Vives (president de la ICEA)
9.15 h: Inauguració
Ramón Clotet (secretari de la fundació Triptolemos)
9.30 h: Visita de l’exposició «Nutrició, impuls vital».
Presentació de l’exposició a càrrec d’Abel Mariné
10.45 h: Cafè
11.15 h: Conferència inaugural
«Passat i present de la conservació d’aliments», per Pau Alcover (historiador)
12.15 h: Taula rodona: «La tecnologia de la conservació dels aliments (productes frescos, processats i precuinats/restauració)» Moderada per Buenaventura Guamis (director general del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, PRUAB).
Olga Martín Belloso (catedràtica de tecnologia d’aliments a l’ETSEA, Universitat de Lleida)
Manuel García-Portillo (director general de TECNIDEX)
Alain Guiard (xef i assessor gastronòmic)
14.00 h: Dinar
16.00 h: «Higiene, ciència i cuina», per Pere Castells (coordinador de la Unitat Educativa i de Recerca Ciència i Cuina de la Universitat de Barcelona)
16.30 h: «Data de caducitat i consum preferent. Dubtes i possibles solucions», per Lluís González Vaqué (advocat i expert en dret alimentari)
17.00 h: «Riscos associats a una conservació deficient», per Victòria Castell (cap de l’Àrea de Planificació i Auditoria de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària)
17.30 h: «Oportunitats en conservació d’aliments per altes pressions hidrostàtiques», per Narcís Grèbol (coordinador d’innovació tecnològica a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, IRTA)
18.00 h: Conclusions de les jornades.
Abel Mariné (president de l’ACCA)
Josep Maria Monfort (director general de l’IRTA)
18.30 h: Copa de cava
***
Fullet 1a circular Què és Mengem sa?
Què trobarem en aquesta Jornada?
Després de l’èxit de les jornades Mengem Sa que ja hem fet —l’any 2014 sobre els vegetals, i el 2015 sobre la carn—, aquest cop ens endinsem en el món de la conservació dels aliments, com sempre amb una mirada crítica i científica.
Visita de l’exposició “Nutrició, impuls vital”, un gran projecte per conèixer els conceptes fonamentals en matèria d’alimentació i nutrició.
I, entre d’altres activitats:
Taula rodona sobre la tecnologia de la conservació dels aliments, amb la participació de:
- Buenaventura Guamis (director general del Parc de Recerca UAB)
- Olga Martín Belloso (catedràtica a la UdL)
- Manuel García-Portillo (director general TECNIDEX)
- Alain Guiard (xef assessor gastronòmic)
Conferències
- “Higiene, ciència i cuina” per Pere Castells
- “Passat i present de la conservació d’aliments” per Pau Alcover
- “Data de caducitat i consum preferent. Dubtes i possibles solucions” per Lluís Gonzalez Vaqué
- “Riscos associats a una conservació deficient” per Victòria Castell
- “Perspectives de la conservació dels aliments” per Narcís Grèbol
març 14, 2016
Sitges, 26 i 27 de maig de 2016
Organitza: INCAVI i Ajuntament de Sitges
Després de les reunions a Porec, Salina, La Palma i Monemvasia, la ciutat de Sitges acull el 5th Symposium “Mediterranean Malvasias”, organitzat per l’Incavi, Institut Català del Vi, amb el suport de la municipi de Sitges i Sitges Agi.
El Simposi vol donar a conèixer el patrimoni comú i convocar productors i científics del sector del raïm i el vi de Malvasia, un dels més antics conreus de la vinya. Es parlarà de viticultura, enologia i també de biologia, biotecnologia, química analítica, la comercialització i l’enoturisme relacionat amb la Malvasia.
Programa i butlleta d’inscripció Program 5th Mediterranean Malvasias
Informació i inscripcions ebartra@gencat.cat
març 12, 2016
Conferència que pronunciarà Mercè Durfort, dilluns 21 de març, a les sis de la tarda, a la Sala Puig i Cadafalch de Institut d’Estudis Catalans.
Mercè Durfort i Coll és una destacada experta en l’estudi de la histopatologia de mol·luscs bivalves marins i de crustacis, en la biologia de la reproducció d’invertebrats i d’algunes espècies de vertebrats, en la bioacumulació en mol·luscs i crustacis, i en la determinació de protozous paràsits (en especial, els microsporidis).
Catedràtica de Biologia Cel·lular a la UB des del 1985, ha estat la primera científica catalana autora d’una tesi doctoral sobre ultraestructura cel·lular, a més de ser la primera dona que ha ingressat a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i la segona a fer-ho a l’IEC (1989). És sòcia honorària de la Societat Catalana de Biologia i de la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’IEC, membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (2000) i membre corresponent de la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya (2007).
Resum de la xerrada
Organització: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, l’Institut de les Ciències i les Humanitats
març 10, 2016
La sortida prevista pel 31 de març a la D.O Alella l’hem hagut d’ajornar.
Properament us farem saber la nova data d’aquesta visita.
març 6, 2016
La revista Quaderns Agraris editada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’ Institut d’Estudis Catalans, acaba de publicar en format d’accés obert el núm. 39 : desembre 2015.
El contingut es pot consultar accedint directament al text complet dels articles, la llista dels quals es troba a continuació:
Núm. 39 : desembre 2015 – Sumari:
Articles
Composts que es produeixen a Catalunya: caracterització i viabilitat del seu ús com a substrat Rafaela Cáceres, Conrad Cunill, Oriol Marfà. 7-34
La malaltia de l’enrotllament de la fulla de vinya i virus associats Joan Sanxis, Sergi Maicas. 35-63
Jardins d’un passat recent: el jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet Montse Rivero-Matas. 65-83
Agrofòrum Energies renovables i món rural: desigualtats i democràcia Josep Puig-Boix. 87-99
També podeu accedir visitant la pàgina web de la revista.
març 1, 2016
Organitza: Secció d’Estudis Rurals de la ICEA
Dia i hora: Dimarts 12 d’abril 2016, a les 8 del vespre
Lloc: Restaurant l’Antic Forn (c/del Pintor Fortuny 28, Barcelona)
El dia 12 d’abril iniciem la primavera amb la tertúlia que pren per títol: «Debat glocal sobre l’alimentació», (glocal és un terme que uneix global i local). Els nostres ponents seran Francesc Reguant i Sonia Callau.
Francesc Reguant és economista, MBA en funció directiva, vicepresident de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i vicepresident de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col•legi d’Economistes de Catalunya. Va ser director d’Administració i Sistemes d’Informació de l’IRTA, càrrec des del qual va dissenyar i dirigir el sistema integrat de gestió de l’IRTA, el qual va merèixer el premi ACCID. Va obtenir també el premi Firesme a la recerca agrícola i ha estat fins al 2013 cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura. Ha simultaniejat la seva activitat amb la docència (Universitat Pompeu Fabra, FCAC, Col•legi d’Economistes) i amb la divulgació en múltiples revistes tècniques. És autor de diversos llibres, el més recent titulat Entendre l’agricultura. Des de la ICEA va impulsar l’Agrotertúlia.
Sonia Callau és enginyera superior de forest, enginyera tècnica agrícola i màster en urbanisme per la Universitat Politècnica de Catalunya, i treballa a la Diputació de Barcelona com a experta en governança alimentària. És membre de la Comissió Científica de la Fundació Agroterritori. Ha treballat a la Direcció General d’Agricultura de la Comissió Europea com a experta nacional i ha participat en la creació i el desenvolupament posterior del Parc Agrari del Baix Llobregat al llarg d’una dilatada trajectòria.
Per animar la tertúlia, aquí teniu uns documents interessants sobre el tema a debatre:
Per participar-hi cal que confirmeu l’assistència a l’adreça gemmafrances.druab@gmail.com
La tertúlia es farà, com sempre, al restaurant l’Antic Forn (c/ del Pintor Fortuny 28), el dimarts 12 d’abril, a les 8 del vespre.
Gemma Francès
Coordinadora de la Secció d’Estudis Rurals
febr. 28, 2016
Dimarts, 12 d’abril 2016
Organitza: ICEA. Secció de Viticultura i Enologia
INSCRIPCIÓ
Activitat oberta a tots ls socis de la ICEA. Envieu abans del 8 d’abril un correu electrònic a icea@iec.cat amb el nom i cognoms dels assistents indicant el tema: SORTIDA ALELLA
PROGRAMA
09.45 h. Trobada a la cruïlla de la BV5159 (carretera de Valldoriolf), amb l’entrada a la “Fundació Privada Vallès Oriental”. (Podeu anar-hi per l’AP7, sortida 13 Granollers – El Masnou. Després agafar la BP5002, direcció El Masnou, i a la rotonda que hi ha a 900 m. agafar la sortida direcció Valldoriolf, per la carretera BV5159 i seguir 4 km. fins el punt de trobada).
10.00 h. Visita a les vinyes de l’empresa Parxet, de La Roca del Vallès. Ens atendrà Teresa Soler, enòloga, diplomada per la Universitat Rovira i Virgili i el cap de vinyes de l’empresa.
12.00 h. Visita a Can “Bouquet d’Alella” on veurem les vinyes de les de zones baixes, les de la carena de la muntanya, i el celler. Ens atendrà el propietari i enòleg Toni Cerdà.
14.00 h. Dinar al restaurant “Celler Marfil” d’Alella (menú 16,50€).
16.00 h. Visita a les vinyes de la Masia Coll de Canyet, Badalona, del company Josep Coll, viticultor i enginyer tècnic agrícola, elaborador del vi “Orígens”, el vi de Badalona.
18.00 h. Tornada
Desplaçament amb cotxes particulars (cal que cada assistent s’organitzi ell mateix).
febr. 10, 2016
Organitza: Secció de Viticultura i Enologia
Dijous, 3 març de 2016
La Secció de Viticultura i Enologia organitza, una sortida a la capital del Priorat amb el següent programa de visites:
PROGRAMA
• 8,30 h. Sortida des de Barcelona des de la Plaça Francesc Macià, 5 (davant Bar Sandor).
• 10.30 h. Visita a la Cooperativa de Capçanes. Punt de trobada a la mateixa porta, a l’hora esmentada. Aquesta Cooperativa ha desenvolupat un gran treball amb la Garnatxa negra i la influencia del sol. Tanmateix recordem son elaboradors primigenis del vi Kosher (creença jueva).
• 12 ,30 /13 h. (aprox.) Visita al Museu Castell del vi a Falset (Tarifa 3€. Preu jubilats 2,5€ que es pagarà directament al museu)
• 14,00 h. Dinar al restaurant QUINOA, davant mateix de la Coop. de Falset on hi ha un bon aparcament. (Preu àpat 12,50 € aprox. que pagarà cadascú al mateix restaurant).
• 16 h. Visita a VITEC on ens atendrà el Sr. Sergi de Lamo, Director executiu d’aquest Parc Tecnològic del vi. Aquest centre dona recolzament integral a la I+D alhora que ofereix serveis tecnològics al sector vitivinícola català. INSCRIPCIÓ. Està oberta a tots els socis de la ICEA i als seus acompanyants.
Envieu abans del 27 de febrer un correu electrònic a icea@iec.cat amb el nom i cognom dels assistents indicant al tema FALSET.
Les places són limitades. No es contracta transport, recomanem que us agrupeu en vehicles amb les persones que vinguin.
febr. 9, 2016
25 de febrer de 2016, a les 18 h.
Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines
PROGRAMA
18-19.30 h: «Història del conreu del clavell a Catalunya», a càrrec del Sr. Pere Cabot, i «Josep Ferrer i Guàrdia, un cultivador de clavells a Llançà», a càrrec de la Sra. M. Mercè Compte.
19.30 h: Pausa
19.45 h: Taula rodona
• Sr. Pere Cabot, enginyer agrònom i membre de Jardins i Jardiners
• Sr. Àngel Farina, floricultor
• Sr. Ramon Badosa, enginyer tècnic agrícola
• Sra. M. Mercè Compte, llicenciada en belles arts i membre de Jardins i Jardiners.
Torn obert de paraules
Us hi esperem!
PDF Fullet Jornada clavell
Video de la Jornada