+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

Visita DO Alella, ajornada

La sortida prevista pel 31 de març a la D.O Alella l’hem hagut d’ajornar.

Properament us farem saber la nova data d’aquesta visita.

Quaderns Agraris núm. 39 : desembre 2015

Dossiers agraris_desembre 2015 La revista Quaderns Agraris editada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’ Institut d’Estudis Catalans, acaba de publicar en format d’accés obert el núm. 39 : desembre 2015.
El contingut es pot consultar accedint directament al text complet dels articles, la llista dels quals es troba a continuació:

Núm. 39 : desembre 2015 – Sumari:

Articles
Composts que es produeixen a Catalunya: caracterització i viabilitat del seu ús com a substrat Rafaela Cáceres, Conrad Cunill, Oriol Marfà. 7-34

La malaltia de l’enrotllament de la fulla de vinya i virus associats Joan Sanxis, Sergi Maicas. 35-63

Jardins d’un passat recent: el jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet Montse Rivero-Matas. 65-83

Agrofòrum Energies renovables i món rural: desigualtats i democràcia Josep Puig-Boix. 87-99

També podeu accedir visitant la pàgina web de la revista.

Tertúlia: «Debat glocal sobre l’alimentació»

Organitza: Secció d’Estudis Rurals de la ICEA

 

Dia i hora: Dimarts 12 d’abril 2016, a les 8 del vespre

Lloc: Restaurant l’Antic Forn (c/del Pintor Fortuny 28, Barcelona)

El dia 12 d’abril iniciem la primavera amb la tertúlia que pren per títol: «Debat glocal sobre l’alimentació», (glocal és un terme que uneix global i local). Els nostres ponents seran Francesc Reguant i Sonia Callau.

Francesc Reguant és economista, MBA en funció directiva, vicepresident de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i vicepresident de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col•legi d’Economistes de Catalunya. Va ser director d’Administració i Sistemes d’Informació de l’IRTA, càrrec des del qual va dissenyar i dirigir el sistema integrat de gestió de l’IRTA, el qual va merèixer el premi ACCID. Va obtenir també el premi Firesme a la recerca agrícola i ha estat fins al 2013 cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura. Ha simultaniejat la seva activitat amb la docència (Universitat Pompeu Fabra, FCAC, Col•legi d’Economistes) i amb la divulgació en múltiples revistes tècniques. És autor de diversos llibres, el més recent titulat Entendre l’agricultura. Des de la ICEA va impulsar l’Agrotertúlia.

Sonia Callau és enginyera superior de forest, enginyera tècnica agrícola i màster en urbanisme per la Universitat Politècnica de Catalunya, i treballa a la Diputació de Barcelona com a experta en governança alimentària. És membre de la Comissió Científica de la Fundació Agroterritori. Ha treballat a la Direcció General d’Agricultura de la Comissió Europea com a experta nacional i ha participat en la creació i el desenvolupament posterior del Parc Agrari del Baix Llobregat al llarg d’una dilatada trajectòria.

Per animar la tertúlia, aquí teniu uns documents interessants sobre el tema a debatre:

Per participar-hi cal que confirmeu l’assistència a l’adreça gemmafrances.druab@gmail.com

 

La tertúlia es farà, com sempre, al restaurant l’Antic Forn (c/ del Pintor Fortuny 28), el dimarts 12 d’abril, a les 8 del vespre.

 

Gemma Francès

Coordinadora de la Secció d’Estudis Rurals

SORTIDA A LA ZONA VITÍVINÍCOLA DE LA DENOMINACIÓ D’ORIGEN ALELLA

Dimarts, 12 d’abril 2016

Organitza: ICEA. Secció de Viticultura i Enologia

 

INSCRIPCIÓ

Activitat oberta a tots ls socis de la ICEA. Envieu abans del 8 d’abril un correu electrònic a icea@iec.cat amb el nom i cognoms dels assistents indicant el tema: SORTIDA ALELLA

 

PROGRAMA

09.45 h. Trobada a la cruïlla de la BV5159 (carretera de Valldoriolf), amb l’entrada a la “Fundació Privada Vallès Oriental”. (Podeu anar-hi per l’AP7, sortida 13 Granollers – El Masnou. Després agafar la BP5002, direcció El Masnou, i a la rotonda que hi ha a 900 m. agafar la sortida direcció Valldoriolf, per la carretera BV5159 i seguir 4 km. fins el punt de trobada).

10.00 h. Visita a les vinyes de l’empresa Parxet, de La Roca del Vallès. Ens atendrà Teresa Soler, enòloga, diplomada per la Universitat Rovira i Virgili i el cap de vinyes de l’empresa.

12.00 h. Visita a Can “Bouquet d’Alella” on veurem les vinyes de les de zones baixes, les de la carena de la muntanya, i el celler. Ens atendrà el propietari i enòleg Toni Cerdà.

14.00 h. Dinar al restaurant “Celler Marfil” d’Alella (menú 16,50€).

16.00 h. Visita a les vinyes de la Masia Coll de Canyet, Badalona, del company Josep Coll, viticultor i enginyer tècnic agrícola, elaborador del vi “Orígens”, el vi de Badalona.

18.00 h. Tornada

Desplaçament amb cotxes particulars (cal que cada assistent s’organitzi ell mateix).

 

SORTIDA A FALSET

Organitza: Secció de Viticultura i Enologia

Dijous, 3 març de 2016

 

La Secció de Viticultura i Enologia organitza, una sortida a la capital del Priorat amb el següent programa de visites:

PROGRAMA

• 8,30 h. Sortida des de Barcelona des de la Plaça Francesc Macià, 5 (davant Bar Sandor).

• 10.30 h. Visita a la Cooperativa de Capçanes. Punt de trobada a la mateixa porta, a l’hora esmentada. Aquesta Cooperativa ha desenvolupat un gran treball amb la Garnatxa negra i la influencia del sol. Tanmateix recordem son elaboradors primigenis del vi Kosher (creença jueva).

• 12 ,30 /13 h. (aprox.) Visita al Museu Castell del vi a Falset (Tarifa 3€. Preu jubilats 2,5€ que es pagarà directament al museu)

• 14,00 h. Dinar al restaurant QUINOA, davant mateix de la Coop. de Falset on hi ha un bon aparcament. (Preu àpat 12,50 € aprox. que pagarà cadascú al mateix restaurant).

• 16 h. Visita a VITEC on ens atendrà el Sr. Sergi de Lamo, Director executiu d’aquest Parc Tecnològic del vi. Aquest centre dona recolzament integral a la I+D alhora que ofereix serveis tecnològics al sector vitivinícola català. INSCRIPCIÓ. Està oberta a tots els socis de la ICEA i als seus acompanyants.

Envieu abans del 27 de febrer un correu electrònic a icea@iec.cat  amb el nom i cognom dels assistents indicant al tema FALSET.

Les places són limitades. No es contracta transport, recomanem que us agrupeu en vehicles amb les persones que vinguin.

 

 

Jornada: Història del conreu del clavell a Catalunya

25 de febrer de 2016, a les 18 h.
Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines

PROGRAMA

18-19.30 h: «Història del conreu del clavell a Catalunya», a càrrec del Sr. Pere Cabot, i «Josep Ferrer i Guàrdia, un cultivador de clavells a Llançà», a càrrec de la Sra. M. Mercè Compte.

19.30 h: Pausa

19.45 h: Taula rodona

• Sr. Pere Cabot, enginyer agrònom i membre de Jardins i Jardiners

• Sr. Àngel Farina, floricultor

• Sr. Ramon Badosa, enginyer tècnic agrícola

• Sra. M. Mercè Compte, llicenciada en belles arts i membre de Jardins i Jardiners.

Torn obert de paraules

 

Us hi esperem!

PDF  Fullet Jornada clavell

Video de la Jornada

DOCUMENTACIÓ: RESUM TRANSCATALÒNIA 2015

DSC04067

El dissabte 3 d’octubre es va celebrar l’edició d’aquest any de la Transcatalònia, que va transcórrer per l’àrea metropolitana de Barcelona, des de la serra de Collserola, passant per les estivacions de la serralada de Marina, fins a la depressió del Vallès. El recorregut va permetre veure sòls formats sobre materials ben diferents en un entorn caracteritzat per la forta pressió humana. La jornada va estar dirigida per Jordi Sánchez Herranz, autor de la guia de camp que recull una completa descripció del medi natural de la zona i dels perfils que es van visitar. Hi assistiren vint-i-sis persones, entre socis de la ICEA, SECS i estudiants universitaris.

En primer lloc, es visità l’Observatori Fabra, una de les institucions astronòmiques i meteorològiques més antigues del nostre país. Des d’allí es divisà la panoràmica del Barcelonès i Jordi Sánchez féu una explicació general de la geologia i del paisatge per a situar els sòls que es veurien al llarg de la jornada. El primer perfil, situat al costat mateix de l’Observatori, representa els sòls soms, ben drenats i de textura de mitjana a fina, amb variabilitat de presència d’elements grossos, sobre pissarres del Paleozoic, força estesos per la serra de Collserola a les zones altes i als vessants pronunciats. Tenen pH proper a la neutralitat però no contenen carbonats. Es classifiquen com a xerortents lítics.

El següent perfil es troba al mirador de la serra de Mosques d’Ase, en un turó granític situat al límit de Santa Coloma de Gramenet i de Badalona. Es tracta també de sòls prims (xerortents lítics i típics) però més arenosos i amb bandes ocasionals de carbonats pulverulents, fins i tot revestiments d’argila residuals que van ser objecte de discussió sobre l’origen i els processos de formació.

A continuació s’anà a Sant Pere de Reixac per observar un sòl, també sobre granit, una mica més profund que l’anterior, amb més matèria orgànica i sense carbonats, en un tall de terreny on s’observava bé la disgregació de la roca (sauló).

En la següent parada es canvià d’unitat geogràfica i es visità la depressió del Vallès, al Pla de Palou, a prop de Granollers, sobre els nivells de terrasses al·luvials del riu Congost. El perfil que es visità es troba situat sobre la terrassa alta i presenta un grau d’evolució important, amb presència d’horitzó càmbic i nòduls de carbonats (haploxerept càlcic).

Per la tarda s’anà a la miranda d’en Puntes, sobre els ventalls al·luvials miocènics que configuren els turonets d’aquesta part de la depressió del Vallès. El sòl de les parts elevades no és molt profund però presenta acumulacions considerables de carbonats pulverulents a partir dels quaranta centímetres. Es classifica com a calcixerept típic.

El darrer perfil de la jornada representa els sòls desenvolupats sobre materials detrítics terrígens que constitueixen el glacis situat al sud de la Serralada Prelitoral, a Santa Eulàlia de Ronçana. El sòl estudiat es pot considerar el de més evolució edàfica en aquesta zona, és profund i conté un horitzó argílic recarbonatat (haploxeralf càlcic).

Jornada tècnica en viticultura. INNOVACIONS EN EL MANEIG DEL CULTIU DE LA VINYA ENFRONT DEL CANVI CLIMÀTIC

6 de novembre de 2015, Tarragona. Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV)

(Campus Sescelades. C/ Marcel·lí Domingo, s/n. 43007 Tarragona)

ORGANITZACIÓ: ICEA I FACULTAT D’ENOLOGIA DE LA URV

INSCRIPCIÓ: 25 € entrada general / 20 € socis de la ICEA /10 € estudiants

Envieu un correu amb les vostres dades a icea@iec.cat abans del 3 de novembre i ingresseu la quota corresponent al compte bancari de la ICEA ES10 2100 0963 6402 0004 4785 (és imprescindible que hi feu constar el COGNOM i el concepte «VITICULTURA»). Places limitades. La quota d’inscripció inclou la participació a la jornada, l’esmorzar, el tast i el dinar (a la Facultat).

Col·laboradors: els cellers que participaran en el tast, d’acord amb el programa definitiu.

 

PROGRAMA

9.00 h: Recepció

9.15 h: Presentació de la jornada

  1. a) Gestió de la canòpia: equilibri entre creixement i producció
  • De 9.30 a 10.00 h:  «Control de la vegetació: poda en verd»  Sr. Agustí Villarroya, especialista en viticultura
  • De 10.00 a 10.30 h:  «Balanç del vigor i càrrega de raïm»  Dra. Montse Nadal, professora de viticultura de la URV
  • De 10.30 a 11.00 h:  «Estratègies de reg»  Dr. Gonzaga Santesteban, professor de viticultura de la UPN

11.00h-11.30 h:  Pausa cafè

  1. b) Gestió dels sòls vitícoles: millora de la fertilitat i la reserva d’aigua
  • De 11.30 a 12 h: «Trets diferencials dels sòls vitícoles: composició química, horitzons i capacitat

de retenció d’aigua»  Sr. Miquel Aran, cap de projectes d’Eurofins Agroambiental, Área de projectes

  • De 12.00 a 12.30 h: «Gestió de la coberta vegetal en vinyes de secà. Casos pràctics»Sr. Joan Rubió, enginer tècnic agrícola, especialista en viticultura i enologia de les Caves Recaredo
  • De 12.30 a 13.00 h: «Dinàmica i de les reserves d’humitat al sòl i conclusions pràctiques en vinya de secà. Exemples amb dades reals» Dr. Francesc Ferrer-Alegre, Eng. Biofisica Ambiental MSc (LAB Ferrer); Sr. David Tous, gerent artesà de Safsampling

13-13.30 h: Tast de vins. Experiències amb varietats autòctones

Cellers (a determinar): xarel·lo, malvasia, garnatxa blanca, sumoll, trepat, garnatxa negra.

13.45 h: Cloenda a càrrec del Sr. Joan Miquel Canals, degà de la Facultat d’Enologia de la URV, i el Sr. Josep  M. Vives de Quadras, president de la ICEA.

Fullet i programa PDF Jornada viticultura ICEA URV 2015

3r FÒRUM FORESTAL DE BARCELONA. Setmana de la Fusta de Catalunya 2015

Data: 23 d’octubre de 2015

Lloc: Institut d’Estudis Catalans (Sala Prat de la Riba)

Organització: Aula de Silvicultura Mediterrània de Barcelona de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

OBJECTIUS

Actualment, hi ha un gran consens a considerar que ens enfrontem a transformacions significatives en els àmbits polítics, socials, econòmics i, sobretot, tecnològics. El sector forestal no queda al marge d’aquest corrent general.

El 3r Fòrum Forestal de Barcelona torna a oferir la possibilitat de participar-hi a un públic professional integrat per la indústria, els productors de fusta, les empreses d’aprofitaments, la universitat i els tècnics especialitzats, tant privats com de les administracions públiques, i a dialogar sobre les claus d’aquestes transformacions, en un entorn idoni i distès, per establir sinergies, relacions comercials i intercanvi de visions. I per primera vegada ho fa en el marc de la Setmana de la Fusta de Catalunya, amb el convenciment que aprofundir en la cadena forestal és una de les alternatives més positives que té el sector.

El contingut del Fòrum d’enguany gira entorn de tres temes principals: el transport dels productes forestals; la indústria del paper i del cartró, i les noves iniciatives socials per a crear ocupació al bosc.

EL TRANSPORT DELS PRODUCTES FORESTALS

El transport representa, en general, un percentatge important dels costos de la fusta posada a una planta de transformació. S’estima que aquest cost, en distàncies llargues, pot arribar a representar entre el 40 i el 50 % del que val la fusta portada al seu destí.

A l’Estat espanyol, els camions estàndard poden traslladar per carretera un màxim de quaranta tones, i els transports especials en poden portar cinquanta-set. Les empreses de transport han reclamat amb constància l’increment de capacitat de carga fins a seixanta tones, argüint que Portugal i França admeten seixanta i cinquanta-set tones, respectivament, i que això significa una pèrdua de competitivitat important, ja que els costos amb aquesta limitació són un 20 % més cars.

El problema del transport dels productes forestals és rellevant per a la indústria de primera transformació i per als productors de fusta. Molts especialistes opinen que en pocs anys serà precís transportar volums que triplicaran els valors actuals, i que tant l’eficiència dels sistemes de transport com els problemes derivats de la contaminació provocada pels combustibles seran un factor crític en la viabilitat de molts projectes industrials.

INDÚSTRIA DEL PAPER I DEL CARTRÓ

A Catalunya, als anys noranta del segle xx, va desaparèixer pràcticament la producció de pastes de cel·lulosa obtingudes a partir de la fusta. Tot i aquest inconvenient, el país continua essent el segon productor de paper de les Espanyes i el primer productor de cartró. En l’actualitat (IDESCAT 2013), el sector de pastes de paper, paper i cartró suma un total de quaranta-set establiments i dóna treball a 2.880 persones. Els seus ingressos d’explotació estan al voltant dels 1.055 milions d’euros anuals. El sector exporta la meitat de la seva producció, i la matèria primera prové de la importació i del reciclatge.

Els subsectors derivats, com el de fabricació d’articles de paper i cartró i el d’arts gràfiques i reproducció de suports enregistrats, sumen un total de 3.581 establiments, amb 25.056 persones ocupades i uns ingressos anuals d’explotació de 4.387 milions d’euros.

És indubtable que aquesta baula de la cadena forestal catalana té un pes notable en la indústria del país, i que l’estudi de les possibilitats de fabricació de pastes de cel·lulosa amb els recursos forestals propis té un interès constant per a tot el sector forestal.

NOVES INICIATIVES SOCIALS PER A CREAR OCUPACIÓ AL BOSC

Un dels pilars d’un sector forestal competitiu és l’existència d’una mà d’obra formada, segura i estable. Uns boscos ben gestionats per treballadors i empresaris qualificats és una condició necessària per a un sector forestal viable.

Els aprofitaments forestals, vistos des d’aquesta òptica, poden tenir una funció notable en el desenvolupament local. Molts d’aquests treballs, organitzats de manera coherent amb els costos reals de les operacions, poden ser útils en programes de reinserció social.

PREUS INSCRIPCIÓ

MODALITAT Socis ICEA No socis ICEA
Assistència* al Fòrum 10 € 15 €
Assistència* al Fòrum + dinar 32 € 37 €

*L’assistència inclou la documentació i la pausa (cafè)

Per formalitzar la inscripció i el pagament accediu a l’enllaç http://www.iec.cat/jornades/forestal2015.asp

Les places són limitades a setanta-cinc persones, i es cobriran per ordre d’inscripció.

 

Fullet i programa Programa Forum_Forestal_2015