nov. 1, 2016
Saló de Congressos de Fira de Lleida. Dijous, 29 de setembre de 2016, 9:00 h.
Organitza: Afrucat-Associació Empresarial de Fruita de Catalunya. Agroprés. ETSEA-Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agraria.ICEA-Institució Catalana d’Estudis Agraris. BusinessAGRO. e-Comercio Agrario. Sieteagromarketing.com
Col·labora: IRTA-Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Generalitat de Catalunya-Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Prodeca-Promotors d’Exportacions Catalanes SA. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
Inscripció: Inscriviu-vos a Afrucat (mcortada@afrucat.com) o a Siete Agromarketing (business@sieteagromarketing.com).
Com arribar-hi: UBICACIÓ FIRA DE LLEIDA
Programa jornada: WORKSHOP FRUITA DOLÇA
oct. 19, 2016
Dimarts, 8 de novembre a les 18.30 h. Institut d’Estudis Catalans (Sala Pere i Joan Coromines) C/ Carme 47, 08001 Barcelona.
PDF fullet-jornada-transgènics
Els cultius transgènics es produeixen en gairebé 200 milions d’hectàrees arreu del món, especialment als Estats Units, Argentina, Brasil i en països menys desenvolupats, com ara la Índia o la Xina.
Actualment, la majoria dels transgènics cultivats s’han modificat per a ser més resistents a plagues o més tolerants a herbicides, cosa que permetria augmentar la productivitat i fer un ús més racional dels agroquímics, reduint la despesa de producció, sanitària i ambiental.
Els cultius transgènics també poden presentar major resistència a les adversitats del medi (clima, sòl o salinitat), per la qual cosa ofereixen una oportunitat per a l’adaptació de l’agricultura al canvi climàtic.
En els darrers anys s’han desenvolupat noves tècniques que permetrien modificar els genomes de plantes d’una manera més dirigida que amb la transgènia o les tècniques de millora clàssica. A Europa es debat si aquestes noves tècniques de modificació genètica s’han de considerar o no com a transgènics.
D’altra banda, molta població està preocupada pel perill que poden representar per a la salut humana, la possible transferència a altres organismes o per la dependència de l’agricultor respecte a les companyies que els patenten.
L’objectiu de la Jornada és debatre aquestes qüestions, el seu estat actual i les perspectives de futur per als cultiu transgènics a Catalunya.
DESENVOLUPAMENT DE LA JORNADA
Impartirà la jornada Josep Maria Casacuberta Suñer, investigador del CRAG (CSIC-IRTA-UAB-UB) i membre de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). La durada prevista és de dues hores. Durant la primera hora s’exposarà la conferència i la segona hora es dedicarà al col·loqui.
L’entrada és lliure i oberta a tothom, però cal confirmar l’assistència a partir del 20 d’octubre enviant un correu a icea@iec.cat (indiqueu al tema: TRANS).
oct. 18, 2016
Tarragona, 25 de novembre de 2016
Organització: Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
En aquesta jornada, que s’impartirà a la Facultat d’Enologia de la URV, es presentaran els nous coneixements sobre la varietat i els vins de carinyena a Catalunya.
INSCRIPCIÓ
25 € entrada general / 20 € socis ICEA /10 € estudiants
Cal inscriure’s-hi al formulari http://www.iec.cat/jornades/carinyena2016.asp
Termini d’inscripció: del 20 d’octubre al 21 de novembre de 2016.
Fullet PDF JORNADA CARINYENA
PROGRAMA
9-9.15 h: Registre i lliurament de la documentació.
9.15-9.30 h: Obertura a càrrec del Dr. Joan Miquel Canals, degà de la Facultat d’Enologia. Presentació «Vint anys de la Secció de Viticultura de la ICEA», a càrrec de Josep M. Puiggròs (ICEA-IEC).
9.30-10 h: «Historia dels orígens de la carinyena», a càrrec de Josep M Puiggròs (ICEA-IEC).
10-10.15 h: «Projecte Vitis catalana», a càrrec de Jordina Escala (VINSEUM).
10.15-10.45 h: «Característiques agronòmiques de la carinyena», a càrrec d’Agustí Villarroya, assessor vitícola.
10.45-11.15 h: Pausa i cafè
11.15-11.45 h: «Efectes del canvi climàtic en els vins de carinyena en ecosistemes vulnerables. DOQ Priorat», a càrrec de Montse Nadal (URV).
11.45-12 h: «Experiències amb la varietat carinyena en la DO Empordà I», a càrrec de Joan Fabra (Celler Martí Fabra).
12-12.30 h: «Experiències amb la varietat carinyena en la DO Empordà II», a càrrec d’Anna Espelt (Espelt Viticultors).
12.30-13.30 h: Tast de vins de carinyena, Enric Bartra (INCAVI).
13.30 h: Cloenda, a càrrec de Josep M. Vives, president de la ICEA, i del Sr. Salvador Puig, director de l’INCAVI.
Col·laboradors: els cellers que hi participen i l’INCAVI
oct. 10, 2016
Data: 19 d’octubre de 2016
Lloc: Institut d’Estudis Catalans (Sala Prat de la Riba)
Organitza: Aula de Silvicultura Mediterrània de Barcelona de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC)
Inscripció
Cal inscriure’s al formulari http://www.iec.cat/jornades/forestal2016.asp
Assistència al Fòrum |
Socis ICEA |
No socis ICEA |
*Inclou documentació,
pausa cafè i aperitiu. |
10 € |
15 € |
Places limitades (setanta-cinc) segons l’ordre d’inscripció.
Fullet i programa PDF 4t FÒRUM FORESTAL
PROGRAMA
09.00-09.25 h Acreditació i lliurament de documentació
09.25-09.30h Presentació, Josep Maria Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
Primera part: El bosc públic a Catalunya
09.30-09.45 h
«La política tradicional del bosc públic a les Espanyes», Joan Ignasi Castelló Vidal, Secció Forestal, Institució Catalana d’Estudis Agraris
09.45-10.00 h
«La política de la Generalitat al bosc públic municipal», Montserrat Barniol Carcasona, directora general de Forests, Generalitat de Catalunya
10.05-10.25 h
«L’experiència de Pi», Cèsar Muñoz, president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Pi
10.30-10.45 h
«Objectius municipals per als boscos públics catalogats», Narcís Ribes, gerent de l’Associació d’Entitats Locals Propietàries Forestals de Catalunya (ELFOCAT)
10.50-11.05 h
«La gestió dels boscos públics de la Diputació de Barcelona», Jordi Jürgens Mestre, tècnic de l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona
11.10-11.35 h Coŀloqui moderat per Agustí Busquets
11.40-12.00 h Pausa i cafè
Segona part: Activitats empresarials relacionades amb el bosc públic
12.05-12.20 h
«La professionalització de les feines forestals als boscos municipals», Josep Anglada Dorca, alcalde de Vidrà
12.20-12.35 h
«La indústria i l’adquisició de subhastes», Lluís Solà, de l’empresa Fustes Solà SL de Prats de Lluçanès
12.35-12.50 h
«Venda conjunta de subhastes», Jesús Fernàndez, cap de l’Àrea Tècnica de Forestal Catalana SA
12.50-13.05 h
«Les concessions per a la instaŀlació d’estacions d’esquí», Ramon Moliner, alcalde d’Alp, president del Consell Comarcal de la Cerdanya, president d’ELFOCAT
13.05.13.20 h
«Utilitat de l’ordenació i la planificació en forests comunals poc productives i mancades de gestió», Pere Marsal Caselles d’Enginyeria Marsal&Port
13.20-13.50 h Coŀloqui moderat per Iñigo Rebollo
14.00 Cloenda, Dionís Guiteras Rubio, alcalde de Moià, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona
14.20 h Aperitiu i networking
oct. 10, 2016
L’acte tindrà lloc el dijous, 20 d’octubre a les 19h, a Vilafranca del Penedès (Auditori de VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya)
Organitza: GREVA (VINSEUM-ICEA)
PROGRAMA
19h-19.15h: Benvinguda en nom del GREVA, a càrrec de Xavier Fornos (VINSEUM) i de Josep M Puiggròs, (ICEA).
19h15-20h: Presentació del portal Vitis Catalana, a càrrec de Jordina Escala, bibliotecària responsable del Centre de Documentació VINSEUM.
20h-20.30h: Conferència: Les motivacions que expliquen els noms dels ceps i raïms catalans, a càrrec de Xavier Fava, doctor en Filologia Catalana.
20.30h-21h: Debat
21h-21.30h: Tasts de vins de varietats catalanes.
oct. 5, 2016
Organitza: Secció d’Estudis Rurals de l’ICEA
Dimecres 26 d’octubre a les 20.00 h. al Restaurant l’Antic Forn (C/ Pintor Fortuny, 28, Barcelona).
Xerrada “Models de gestió de les explotacions ramaderes de porcí: sistema d’integració versus explotacions independents” a càrrec dels ponents:
- Ramon Lumbierres del Torricó, (comarca de la Litera, Osca), propietari d’una granja amb quatre-centes verres, amb el corresponent engreix.
- Josep Riera, petit integrador d’Artesa (el Segrià, Lleida).
Cal confirmar l’assitència a Jordi Rosell, a l’adreça jordi.rosell@uab.cat
jul. 27, 2016
Ponent: Oriol Marfà (IRTA)
Dia: 28 de setembre de 2016, 18.30 h.
Lloc: Institut d’Estudis Catalans (C/ del Carme, 47, 08001 Barcelona) Sala Pere i Joan Coromines.
Oriol Marfà i Pagès és enginyer agrònom. Es dedica a la recerca hortícola, especialitzat en tècniques de cultius sense sòl, substrats, tècniques de fertirrigació i relacions substrataigua-planta en cultius intensius.
jul. 23, 2016
Barcelona, 14 de setembre de 2016
Lloc i hora: Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines (C/ Carme 47, 08001 Barcelona), a les 17.45h.
Caldrà confirmar l’assistència enviant un correu a partir de l’1 de setembre a icea@iec.cat (indiqueu al tema: TTIP). Entrada lliure.
Fullet TAULA TTIPP
El tractat de lliure comerç i inversió que la Unió Europea (UE) està negociant amb els Estats Units (EUA) per crear l’Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió, conegut també com a TTIP per les sigles del seu nom anglès (Transatlantic Trade and Investment Partnership), pot tenir un impacte notable en el sector agroalimentari català.
La magnitud dependrà de fins a quin grau l’acord elimina efectivament els obstacles aranzelaris i no aranzelaris en els intercanvis recíprocs. Pel que fa als primers, malgrat que de mitjana els drets de duana d’una zona i l’altra són baixos, romanen alguns aranzels alts (crestes aranzelàries) i molt alts (megaaranzels) per a determinats productes del sector agroalimentari. A l’hora, les mesures sanitàries, fitosanitàries i altres barreres tècniques són un obstacle més que notable per als intercanvis de bona part de productes del sector agrari i alimentari.
L’eliminació dels obstacles aranzelaris i no aranzelaris al comerç agroalimentari entre la UE i els EUA donarà lloc a canvis en la dinàmica i composició d’aquest comerç i, per tant, tindrà efectes d’una certa grandària en els diferents subsectors agroalimentaris.
Vist des de la UE, per alguns subsectors el TTIP és una oportunitat per a consolidar i ampliar les exportacions al mercat americà. D’altres el veuen amb temor per la competència de produccions dels EUA, fins ara sense accés al mercat de la UE pels aranzels i les barreres sanitàries, fitosanitàries o tècniques. L’efecte final del TTIP sobre el sector agroalimentari de la UE i de Catalunya dependrà, però, del contingut final d’un acord que, de fet, encara es troba en negociació.
PROGRAMA
17,45 Presentació de la Jornada, a càrrec de Josep M. Vives de Quadras, president de la ICEA
18,00 Aspectes generals del TTIP, a càrrec de Mark Jeffery (representació de la UE a Barcelona)
18,30 Sector Boví, a càrrec d’Albert Juanola (ASOPROVAC)
18,45 Sector Porcí, a càrrec d’Andreu Ferrer (Unió de Pagesos de Catalunya)
19,00 Sector Vitivinícola, a càrrec de Salvador Puig (INCAVI)
19,15 Sector de la fruita, a càrrec de Manel Simón (AFRUCAT)
19,30 Repercussions previsibles del TTIP en el sector agrari de Catalunya, a càrrec de Antoni Díaz (Departament d’Agricultura, Ramaderia , Pesca i Alimentació)
19,45 Debat amb la participació dels ponents i de Ramon Sentmarti (PRODECA). Modera: Jordi Rosell (UAB)
jul. 22, 2016

Dissabte 20 d’agost de 2016, de 9 a 18 h.
Universitat Catalana d’Estiu. Liceu Renouvier de Prada (Conflent)
La participació és oberta i gratuïta.
La Institució Catalana d’Estudis Agraris organitza cada any una jornada a Prada de Conflent, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, dedicada a l’Agricultura que enguany, en la seva XXXI edició durà el títol: «El malbaratament alimentari i el sector agroalimentari».
PROGRAMA
PDF Jornada Agricultura a Prada 2016
09.30-10.00 h. Obertura de la Jornada, a càrrec del Sr. Antoni Díaz Vendrell, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya i de Josep M. Vives de Quadras, president de la ICEA.
10.00-10.30 h. «El projecte REFRESH», a càrrec de Raquel Diaz, del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPCIRTA).
1030-11.00 h. «El projecte Foodsaving», a càrrec de Vicky Soldevila (URV) i Lourdes Viladomiu (UAB).
11.00-11.30 h. Torn d’intervencions i preguntes.
11.30-12.00 h.«El marc legislatiu espanyol», a càrrec de David Esteller (AECOC).
12.00-12.30 h. «Aproximació a la medició. El repte de mesurar el malbaratament a l’agricultura i a la industria alimentària», a càrrec de Paco Muñoz (UAB).
12.30-13.00 h. Torn d’intervencions i preguntes.
13.00-14.30 h. Pausa i dinar.
14.30-15.00 h. «L’experiència d’Espigoladors», a càrrec de Mireia Barba.
15.00-15.30 h. «L’experiència de Mercabarna», a càrrec de Josep Tejedo.
15.30-16.00 h. «L’experiència francesa» (ponent a determinar).
16.00-16.30 h. «L’experiència de Natureco. El seu diagrama d’intervenció», a càrrec d’Alba Alsina.
16.30-16.45 h. Presentació del llibre El sistema alimentario global, editat per la Fundació Triptolemos, a càrrec d’Yvonne Colomer.
16.45-18.00 h. Torn d’intervencions i preguntes
18.00 h. Cloenda
juny 4, 2016
Dia i lloc: 21 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans (Sala Prat de la RIba) de les 17.30 h a les 20.30 h
PROGRAMA
17.30 h Presentació de la IV Tarda, a càrrec de Josep M. Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris
17.40 h «Els jardins de Santiago Rusiñol. Del simbolisme al paisatgisme», a càrrec de Vinyet Panyella, escriptora, gestora cultural i curadora d’exposicions. Especialista i biògrafa de Santiago Rusiñol. Directora i gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges. Comissària de l’Any Ramon Casas (2016).
18.20 h «Crònica. L’amor a les flors i les plantes, signe de civilització. Artur Rigol», a càrrec de Teresa Garcerán, llicenciada en filologia per la Universitat de Barcelona, tècnica especialista en jardineria per l’Escola Rubió i Tudurí de Barcelona i màster en arquitectura del paisatge per la Universitat Politècnica de Catalunya. Membre de Jardins i Jardiners.
18.50 h Descans i petit refrigeri
19.15 h «Barcelona. Darrera mirada». Un recurs per al coneixement dels jardins de la ciutat al segle XIX», a càrrec d’Albert Cubeles i Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat), historiadors, assessors històrics d’aquest recurs de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
19.50 h «El passeig de l’Esplanada i el Jardí del General: els primers jardins públics de Barcelona», a càrrec de Jordi Cartañá Pinén, biòleg i doctor en geografia humana, director de l’Institut Rubió i Tudurí. Membre de Jardins i Jardiners.
20.20 h Cloenda
Coordinació: Joaquim Camps. Secció de Jardineria i Paisatgisme
Entrada lliure
Programa IV Tarda de Jardins i Jardiners 2016