+00 34 932 701 620 icea@iec.cat

Curs pràctic per assessors en gestió integrada de plagues en espais verds

Organitza: Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya amb la col·laboració de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

Dates: 6, 7, 8, 9, 13 i 15 de juny de 2016

Horari: Tarda de 16h. a 20h.

Lloc: COEAC. Passeig de Gràcia, 55, 6-6. 08007 Barcelona

 

La ICEA col·labora en l’organització del Curs pràctic per assessors en gestió integrada de plagues en espais verds,  que tindrà lloc el proper mes de juny,  i del que us adjuntem el programa i l’enllaç al  formulari d’inscripció FITOSANITARIS 

La inscripció s’ha de formalitzar abans del 30 de maig i els associats a la ICEA gaudeixen d’ un descompte sobre el preu general. Les places són  limitades.

Preus:

  • No col·legiats: 220 euros
  • Col·legiats i associats ICEA (*): 180 euros

PDF PROGRAMA Curs_ Assessor fitosanitari_espais verds

(*) Els col·legiats en els col·legis d’enginyers tècnics agrícoles, de forest i tècnics forestals, així com els associats de la ICEA, AGROPRÉS, Gremi de Jardineria de Catalunya i Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya (APEVC) també es podran acollir al preu de col·legiat, acreditant la seva condició de col·legiat/associat en el seu respectiu col·legi/associació.

Més informació i inscripcions al web del COEAC www.agronoms.cat  (Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya. Passeig de Gràcia 55, 6è-6a, 08007 Barcelona. Tel. 93 215 26 00)

 

 

Tertúlia: “Debat GLOCAL sobre l’alimentació

Dimarts, 12 d’abril 2016, a les 8 del vespre
Organitza: ICEA. Secció d’Estudis Rurals
Restaurant l’Antic Forn (C/Pintor Fortuny,28, Barcelona)

El dia 12 d’abril, iniciem la primavera amb la tertúlia que pren per títol:

DEBAT GLOCAL SOBRE L’ALIMENTACIÓ
(glocal es un terme que uneix global i local).

Els nostres ponents serán en Francesc Reguant i la Sonia Callau

En Francesc Reguant és economista, MBA en Funció Directiva, vicepresident de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i Vicepresident de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Va ser Director d’Administració i Sistemes d’Informació de l’IRTA, càrrec des del qual va dissenyar i dirigir el Sistema Integrat de Gestió de IRTA el qual va merèixer el premi ACCID. Va obtenir també el premi Firesme a la recerca agrícola i ha estat fins 2013 Cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura. Ha simultaniejat la seva activitat amb la docència (UPF, FCAC, Col·legi economistes) i amb la divulgació en múltiples revistes tècniques i de divulgació. És autor de diversos llibres, el més recent titulat “Entendre l’agricultura”. Des de la ICEA va impulsar l’agrotertulia.

La Sonia Callau és enginyera superior de forest, enginyera tècnica agrícola i màster en Urbanisme per la UPC, treballa a la Diputació de Barcelona com a experta en governança alimentària. Es membre de la Comissió Científica de la Fundació Agro-territori. Ha treballat a la DG d’Agricultura de la Comissió Europea com a experta nacional i ha participat en la creació i desenvolupament posterior del Parc Agrari del Baix Llobregat al llarg d’una dilatada trajectòria.

Per animar la tertúlia, aquí teniu uns documents interessants sobre el tema a debatre:

La tertúlia es realitzarà com sempre al Restaurant l’Antic Forn, c/ Pintor Fortuny, 28, el dimarts 12 d’abril a les 8 del vespre.

Si us plau és molt important que confirmeu la vostra assistència per tal de fer la reserva.

Gemma Francès gemmafrances.druab@gmail.com
Coordinadora de la Secció  d’Estudis Rurals

 

III Jornada MENGEM SA. La conservació dels aliments.

Data: 12 de maig de 2016 (de 9.00 a 18.30)

Lloc: Museu de Ciències Naturals (Museu Blau). Parc del Fòrum, Barcelona.

Organitza: ICEA, ACCA i Museu Blau


 

Coberta Mengem Sa

 

FULLET I PROGRAMA III JORNADA MENGEM SA 2016

INSCRIPCIÓ al Formulari MengemSa_III de l’1 d’abril al 9 de maig.

QUOTES: 25€ (Reduïda socis ICEA i socis ACCA) i 50€ (General)

BECA ESTUDIANT: Si sou estudiant, al inscriure-us al Formulari MengemSa_III podeu sol·licitar beca fins el 25 d’abril. Quan comuniquem la resolució, si la sol·licitud és rebutjada, podeu mantenir la plaça en fer efectiva la inscripció, a preu reduït, abans del 9 de maig.

 

Per a consultes podeu contactar a: agrichatcat@gmail.com

 

Amb el patrocini de:patrocinadors

 

 

#MengemSa16  –  https://www.facebook.com/mengemSA

 

Comitè organitzador: Rosaura Farré, Carles Folch, Francesc Llauradó, Abel Mariné, Josefina Plaixats, Joaquim Ros, Ignasi Torrella, Josep Maria Espelta, Ester Torres i Eduard Vidal.

 

Programa III Jornada Mengem sa. La conservació dels aliments

8.45 h: Lliurament de la documentació

9.00 h: Benvinguda
Anna Omedes (directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona)
Abel Mariné (president de l’ACCA)
Josep Maria Vives (president de la ICEA)

9.15 h: Inauguració
Ramón Clotet (secretari de la fundació Triptolemos)

9.30 h: Visita de l’exposició «Nutrició, impuls vital».
Presentació de l’exposició a càrrec d’Abel Mariné

10.45 h: Cafè

11.15 h: Conferència inaugural
«Passat i present de la conservació d’aliments», per Pau Alcover (historiador)

12.15 h: Taula rodona: «La tecnologia de la conservació dels aliments (productes frescos, processats i precuinats/restauració)» Moderada per Buenaventura Guamis (director general del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, PRUAB).

Olga Martín Belloso (catedràtica de tecnologia d’aliments a l’ETSEA, Universitat de Lleida)
Manuel García-Portillo (director general de TECNIDEX)
Alain Guiard (xef i assessor gastronòmic)

14.00 h: Dinar

16.00 h: «Higiene, ciència i cuina», per Pere Castells (coordinador de la Unitat Educativa i de Recerca Ciència i Cuina de la Universitat de Barcelona)

16.30 h: «Data de caducitat i consum preferent. Dubtes i possibles solucions», per Lluís González Vaqué (advocat i expert en dret alimentari)

17.00 h: «Riscos associats a una conservació deficient», per Victòria Castell (cap de l’Àrea de Planificació i Auditoria de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària)

17.30 h: «Oportunitats en conservació d’aliments per altes pressions hidrostàtiques», per Narcís Grèbol (coordinador d’innovació tecnològica a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, IRTA)

18.00 h: Conclusions de les jornades.
Abel Mariné (president de l’ACCA)
Josep Maria Monfort (director general de l’IRTA)

18.30 h: Copa de cava

***

Fullet 1a circular Què és Mengem sa? 

Què trobarem en aquesta Jornada?

Després de l’èxit de les jornades Mengem Sa que ja hem fet —l’any 2014 sobre els vegetals, i el 2015 sobre la carn—, aquest cop ens endinsem en el món de la conservació dels aliments, com sempre amb una mirada crítica i científica.

cullera mengem saVisita de l’exposició  “Nutrició, impuls vital”, un gran projecte per conèixer els conceptes fonamentals en matèria d’alimentació i nutrició.

I, entre d’altres activitats:

Taula rodona sobre la tecnologia de la conservació dels aliments, amb la participació de:

  • Buenaventura Guamis (director general del Parc de Recerca UAB)
  • Olga Martín Belloso (catedràtica a la UdL)
  • Manuel García-Portillo (director general TECNIDEX)
  • Alain Guiard  (xef assessor gastronòmic)

Conferències

  • “Higiene, ciència i cuina” per Pere Castells
  • “Passat i present de la conservació d’aliments” per Pau Alcover
  • “Data de caducitat i consum preferent. Dubtes i possibles solucions” per Lluís Gonzalez Vaqué
  • “Riscos associats a una conservació deficient” per Victòria Castell
  • “Perspectives de la conservació dels aliments” per Narcís Grèbol

 

 

5th Symposium “Mediterranean Malvasias”

Sitges, 26 i 27 de maig de 2016
Organitza: INCAVI i Ajuntament de Sitges

Després de les reunions a Porec, Salina, La Palma i Monemvasia, la ciutat de Sitges acull el 5th Symposium “Mediterranean Malvasias”, organitzat per l’Incavi, Institut Català del Vi, amb el suport de la municipi de Sitges i Sitges Agi.

El Simposi vol donar a conèixer el patrimoni comú i convocar  productors i científics del sector del raïm i el vi de Malvasia, un dels més antics conreus de la vinya. Es parlarà de viticultura, enologia i també de biologia, biotecnologia, química analítica, la comercialització i l’enoturisme relacionat amb la  Malvasia.

 Programa i butlleta d’inscripció Program 5th Mediterranean Malvasias

 Informació i inscripcions ebartra@gencat.cat

 

 

Aspectes de la biologia del cargol poma (Pomatia insularum) del delta de l’Ebre

Conferència que pronunciarà Mercè Durfort, dilluns 21 de març, a les sis de la tarda, a la Sala Puig i Cadafalch de Institut d’Estudis Catalans.

Mercè Durfort i Coll és una destacada experta en l’estudi de la histopatologia de mol·luscs bivalves marins i de crustacis, en la biologia de la reproducció d’invertebrats i d’algunes espècies de vertebrats, en la bioacumulació en mol·luscs i crustacis, i en la determinació de protozous paràsits (en especial, els microsporidis).

Catedràtica de Biologia Cel·lular a la UB des del 1985, ha estat la primera científica catalana autora d’una tesi doctoral sobre ultraestructura cel·lular, a més de ser la primera dona que ha ingressat a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i la segona a fer-ho a l’IEC (1989). És sòcia honorària de la Societat Catalana de Biologia i de la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’IEC, membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (2000) i membre corresponent de la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya (2007).

Resum de la xerrada

Organització: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, l’Institut de les Ciències i les Humanitats

Visita DO Alella, ajornada

La sortida prevista pel 31 de març a la D.O Alella l’hem hagut d’ajornar.

Properament us farem saber la nova data d’aquesta visita.

Quaderns Agraris núm. 39 : desembre 2015

Dossiers agraris_desembre 2015 La revista Quaderns Agraris editada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’ Institut d’Estudis Catalans, acaba de publicar en format d’accés obert el núm. 39 : desembre 2015.
El contingut es pot consultar accedint directament al text complet dels articles, la llista dels quals es troba a continuació:

Núm. 39 : desembre 2015 – Sumari:

Articles
Composts que es produeixen a Catalunya: caracterització i viabilitat del seu ús com a substrat Rafaela Cáceres, Conrad Cunill, Oriol Marfà. 7-34

La malaltia de l’enrotllament de la fulla de vinya i virus associats Joan Sanxis, Sergi Maicas. 35-63

Jardins d’un passat recent: el jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet Montse Rivero-Matas. 65-83

Agrofòrum Energies renovables i món rural: desigualtats i democràcia Josep Puig-Boix. 87-99

També podeu accedir visitant la pàgina web de la revista.

Tertúlia: «Debat glocal sobre l’alimentació»

Organitza: Secció d’Estudis Rurals de la ICEA

 

Dia i hora: Dimarts 12 d’abril 2016, a les 8 del vespre

Lloc: Restaurant l’Antic Forn (c/del Pintor Fortuny 28, Barcelona)

El dia 12 d’abril iniciem la primavera amb la tertúlia que pren per títol: «Debat glocal sobre l’alimentació», (glocal és un terme que uneix global i local). Els nostres ponents seran Francesc Reguant i Sonia Callau.

Francesc Reguant és economista, MBA en funció directiva, vicepresident de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i vicepresident de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col•legi d’Economistes de Catalunya. Va ser director d’Administració i Sistemes d’Informació de l’IRTA, càrrec des del qual va dissenyar i dirigir el sistema integrat de gestió de l’IRTA, el qual va merèixer el premi ACCID. Va obtenir també el premi Firesme a la recerca agrícola i ha estat fins al 2013 cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura. Ha simultaniejat la seva activitat amb la docència (Universitat Pompeu Fabra, FCAC, Col•legi d’Economistes) i amb la divulgació en múltiples revistes tècniques. És autor de diversos llibres, el més recent titulat Entendre l’agricultura. Des de la ICEA va impulsar l’Agrotertúlia.

Sonia Callau és enginyera superior de forest, enginyera tècnica agrícola i màster en urbanisme per la Universitat Politècnica de Catalunya, i treballa a la Diputació de Barcelona com a experta en governança alimentària. És membre de la Comissió Científica de la Fundació Agroterritori. Ha treballat a la Direcció General d’Agricultura de la Comissió Europea com a experta nacional i ha participat en la creació i el desenvolupament posterior del Parc Agrari del Baix Llobregat al llarg d’una dilatada trajectòria.

Per animar la tertúlia, aquí teniu uns documents interessants sobre el tema a debatre:

Per participar-hi cal que confirmeu l’assistència a l’adreça gemmafrances.druab@gmail.com

 

La tertúlia es farà, com sempre, al restaurant l’Antic Forn (c/ del Pintor Fortuny 28), el dimarts 12 d’abril, a les 8 del vespre.

 

Gemma Francès

Coordinadora de la Secció d’Estudis Rurals

SORTIDA A LA ZONA VITÍVINÍCOLA DE LA DENOMINACIÓ D’ORIGEN ALELLA

Dimarts, 12 d’abril 2016

Organitza: ICEA. Secció de Viticultura i Enologia

 

INSCRIPCIÓ

Activitat oberta a tots ls socis de la ICEA. Envieu abans del 8 d’abril un correu electrònic a icea@iec.cat amb el nom i cognoms dels assistents indicant el tema: SORTIDA ALELLA

 

PROGRAMA

09.45 h. Trobada a la cruïlla de la BV5159 (carretera de Valldoriolf), amb l’entrada a la “Fundació Privada Vallès Oriental”. (Podeu anar-hi per l’AP7, sortida 13 Granollers – El Masnou. Després agafar la BP5002, direcció El Masnou, i a la rotonda que hi ha a 900 m. agafar la sortida direcció Valldoriolf, per la carretera BV5159 i seguir 4 km. fins el punt de trobada).

10.00 h. Visita a les vinyes de l’empresa Parxet, de La Roca del Vallès. Ens atendrà Teresa Soler, enòloga, diplomada per la Universitat Rovira i Virgili i el cap de vinyes de l’empresa.

12.00 h. Visita a Can “Bouquet d’Alella” on veurem les vinyes de les de zones baixes, les de la carena de la muntanya, i el celler. Ens atendrà el propietari i enòleg Toni Cerdà.

14.00 h. Dinar al restaurant “Celler Marfil” d’Alella (menú 16,50€).

16.00 h. Visita a les vinyes de la Masia Coll de Canyet, Badalona, del company Josep Coll, viticultor i enginyer tècnic agrícola, elaborador del vi “Orígens”, el vi de Badalona.

18.00 h. Tornada

Desplaçament amb cotxes particulars (cal que cada assistent s’organitzi ell mateix).