+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

Jornada “Cargol poma: el Delta en perill!”

Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona) Sala Pere i Joan Coromines

15 d’abril de 2015 de 16.30 h a 19.30 h.

Organitza: ICEA. Secció de Protecció Vegetal i Seguretat Alimentaria

 

PROGRAMA

  • Característiques del Cargol poma. Mercè Durfort (catedràtica de Biologia Cel·lular de la Universitat de Barcelona)
  • La distribució de la plaga al món i a Catalunya. Jordi Giné (cap del servei de Sanitat Vegetal del DAAM)
  • Repercussió econòmica a Catalunya. Sergi Zaragoza (tècnic de la Comunitat de Regants – marge esquerra del Delta
  • TAULA RODONA: La lluita contra el cargol poma. Moderador: Jordi Sala (Director general de Desenvolupament Rural del DAAM)
  • a) Introducció:  Implicació de diferents entitats en la lluita contra el cargol poma a Catalunya i Històric de les experiències de control del cargol poma a Catalunya. Jordi Sala
  • b) Avaluació dels resultats obtinguts i possibilitats de cara al futur dels diferents mètodes. Joan Ramon Gibert (President d’Ingeniería Analítica), Enric Marçal (Enginyer en telecomunicacions), Miquel Angel Lopez (tècnic de Forestal Catalana) i Gemma Galimany (Cap de secció d’Agricultura i Sanitat Vegetal a les Terres de l’Ebre).
  • Cloenda

 Fullet amb el programa de la Jornada Cargol Poma 2015

 

II JORNADA MENGEM SA? La carn en l’alimentació

Dia: 12 de maig de 2015

LLoc: Institut d’Estudis Catalans. C/ del Carme, 47, Barcelona (Sala Prat de la Riba)

La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) es complauen a anunciar la celebració de la II Jornada Mengem Sa?, sota el lema «La carn en l’alimentació».

Actualment, hi ha un interès social creixent per saber si els aliments que consumin es produeixen de manera sostenible i si la nostra alimentació és nutritiva, sana i segura. El nostre propòsit és difondre el valor de la carn com a aliment sobre la base del coneixement científic i professional des de la granja a la taula, analitzant els sectors  productiu, transformador i comercial; les novetats tècniques; els aspectes relacionats amb la nutrició i la salut, i, en definitiva, el grau d’importància per al consumidor.

Respondrem a la pregunta «mengem sa?» des de tres perspectives: producció i sostenibilitat, nutrició i salut, i seguretat per al consumidor, en un entorn de debat entre la ciència, l’empresa, l’Administració pública i el consumidor. El debat es desenvoluparà en tres sessions:

Sessió I. PRODUCCIÓ. Seguretat, traçabilitat i sostenibilitat. S’exposaran els diferents sistemes de producció i la manera com garanteixen la sostenibilitat, la qualitat i la seguretat per al consumidor.

Sessió II. LA CARN: NUTRICIÓ I SALUT. El valor nutritiu dels aliments carnis. La relació entre el consum de carn i l’estat de salut.

Sessió III. EL CONSUMIDOR. Quina percepció té el consumidor de les estratègies de producció i quin grau de confiança té en la carn i els productes carnis que són al seu abast?

La conferència de cloenda serà a càrrec de Nandu Jubany, xef de prestigi i referent de la gastronomia catalana.

INSCRIPCIÓ

  • General (inclou documentació i dinar) 50 €
  • Socis de la ICEA i de l’ACCA (inclou documentació i dinar) 25 €
  • Estudiants amb dinar (documentació i dinar) 25 €
  • Estudiants sense dinar (assistència i documentació)10 €

Per a inscriure-us a la II Jornada Mengem Sa, cal que empleneu al formulari que trobareu a l’enllaç: http://www.iec.cat/jornades/mengemsa2015.asp

Els estudiants poden sol·licitar una beca al mateix formulari (fins al 28 d’abril de 2015). Si la sol·liciteu, espereu a la comunicació de resolució de la beca per a formalitzar el pagament de la vostra inscripció.

Consulteu el programa al FULLET II JORNADA MENGEM SA

Documentació de la Jornada

Jornada: Descobrim la Viticultura del Baix Empordà

Organitza: Secció de Viticultura i Enologia

Data: Divendres, 10 d´abril de 2015

La Secció de Viticultura i Enologia fa temps que s’interessa en conèixer de primera mà el fenomen, polèmic per uns i admirat per altres, del “vi etnològic” que es produeix al Baix Empordà, concretament als termes de Calonge i Vall-llobrega. Es tracta del típic “vi de pagès” que empra varietats antigues del país i s’elabora seguint les tècniques tradicionals de premsat i fermentació en botes.

Els protagonistes d’aquest tipus de producció són els propietaris del masos i les seves famílies, que viuen amb intensitat el procés, per oferir, finalment, un producte reconegut que ens transporta en el temps. Ells ens mostraran les seves vinyes i coneixerem la història dels masos, com fan el vi i com el venen. Tastarem aquest vi que tant recorda els vins que es bevien anys enrere. Per la tarda ens arribarem a un celler que segueix els paràmetres de l’enologia moderna i complementarem la jornada amb la visita al “Museu del Suro” de Palafrugell, vinculat al sector agrícola i forestal. Aquesta sortida destaca pel seu interès cultural i enològic. Tot plegat una jornada satisfactòria per a tothom i, especialment, per als estudiosos de la viticultura i enologia.

INSCRIPCIÓ. Escriviu un correu electrònic a icea@iec.cat indicant el nom i cognom dels assistents, abans del 3 d’abril. Les places son limitades.

 

PROGRAMA

Sortida de Barcelona amb cotxes particulars, aproximadament a les 07.30 h., per trobar-se a les 9.00 h. al Restaurant Can Tià (Crtra. de la Bisbal, 31. Antiga Crtra. de la Bisbal a Sant Antoni de Calonge).

09.00-09.50h. Esmorzar a Can Tià (esmorzars de forquilla)

10.00-11.30h. Visita al Celler Mas Molla 

11.30-13.00h. Visita el Celler Mas Ponsjoan i vinyes properes (Tast de vins: 3€ per persona)

13.15-14.45h. Dinar al Restaurant Can Muni de Calonge (Menú: 24€. Carrer Major, 7, Calonge)

14.45-15.00h. Desplaçament cap a Vall-llobrega

15.00-16.30h. Visita al Celler Can Sais (Vall-llobrega)

16.30-17.00h. Desplaçament cap a Palafrugell

17.00-18.30 h. Visita al Museu del Suro (1,5 € entrada jubilats. Pl.del Museu. Palafrugell)                     

18,30 h. Fi de la Jornada

 

RECOMANACIÓ: Si us interessa particularment, després de la visita al Museu del Suro i fins les 20.30, es pot visitar la vinoteca de “Vins i Licors GRAU” (Avgda. Torroella, 163. Palafrugell. Direcció: Regencós/ Pals/ Torroella)

 

Les despeses es paguen individualment. El dinar, el Tast de vi i l’entrada al Museu es cobraran a l´hora de l’esmorzar, en el punt de trobada. Per aprofitar les places disponibles als cotxes que es vulguin compartir, contacteu l’Eduard Puig (Tl. 609551862).

Fullet  Jornada Viticultura Baix Empordà

 

Jornada sobre la gestió integrada de l’aigua: «L’experiència pràctica de quatre anys de sequera a Califòrnia»

Lloc: Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines (carrer del Carme 47, 08001 Barcelona).

Dia i hora: 27 d’abril, a les 18.30h.

Catalunya està situada en una zona de clima mediterrani, en què la pluviometria es caracteritza per ser irregular i els estius són secs i calorosos. Com a conseqüència d’aquest fet, periòdicament apareixen episodis de sequera que obliguen les administracions a adoptar mesures per a reduir-ne l’impacte sobre la societat i el medi natural.

Des del darrer període de sequera, ocorregut entre els anys 2005 i 2008, s’han adoptat diferents mesures estructurals per a afrontar els nous episodis en unes condicions millors que les preexistents.

L’Estat de Califòrnia té unes condicions climàtiques similars a les de Catalunya. Actualment passa per un període de sequera que ja fa quatre anys que dura. Això ha impulsat un gran nombre d’actuacions per la seva gestió, en bona part, aplicables al nostre territori.

Aquesta jornada té per objectiu donar a conèixer les diferents mesures adoptades, tant a Califòrnia com a Catalunya, en la gestió de l’aigua i debatre sobre l’estat actual i les perspectives de futur per reduir la vulnerabilitat d’aquestes zones i prevenir els impactes de la sequera.

La Jornada serà a càrrec de Rafael Mujeriego, catedràtic d’Enginyeria Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya (jubilat) i president de la Asociación Española de Reutilización Sostenible del Agua (ASERSA).

La durada prevista és de dues hores. S’iniciarà amb la conferència i, durant la segona hora, tindrà lloc el col·loqui.

L’entrada és lliure i oberta a tothom, però cal que confirmeu l’assistència enviant un correu a l’adreça electrònica icea@iec.cat (indiqueu al tema «GESTIÓ AIGUA»).

Fullet Jornada Gestió Integrada de l’aigua

Tertúlia: La fruita congelada; una revolució!

a càrrec del Sr. Miquel Pastor, soci fundador i conseller de NICE FRUIT SA

Dia i hora: Dilluns 9 de març de 2015, a les set de la tarda

Lloc: Sala Pi i Sunyer, IEC, carrer del Carme 47, Barcelona

Organitza: Secció de Protecció Vegetal i Seguretat Alimentària

En aquesta tertúlia podrem conèixer, de primera mà, com s’ha gestat un sistema per congelar fruites i que aquestes conservin totes les seves propietats. És una bona oportunitat per trobar-nos. Us recordem que la tertúlia és un acte gratuït i obert a tothom.

Jornada i presentació del llibre “El jardí de la Masia Freixa. L’art dels jardins a la Terrassa Industrial”

LLIBRE JARDÏ MASIA FREIXALLoc i hora: Dijous 5 de març de 2015, de les 18 a les 21 hores al Parc de Sant Jordi. Masia Freixa (Terrassa)

Inscripcions: Per telèfon al 937 363 460, o bé, envieu un correu electrònic a: gestio.espai.public@terrassa.cat

Al final de l’acte es lliurarà el llibre “El Jardí de la Masia Freixa. L’art dels jardins a la Terrassa industrial”

 

PROGRAMA DE LA PRESENTACIÓ  JORNADA JARDINS TERRASSA

Presentació del llibre: El Bosc, patrimoni col·lectiu i privat. La política forestal de la Generalitat republicana (1931-1939)

Dia: dimecres 4 de març, a les set del vespre

Lloc: Institut d’Estudis Catalans, sala Prat de la Riba (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

El bosc. Portada 150 dpiLa Institució Catalana d’Estudis Agraris i la Fundació Ars es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre:El bosc, patrimoni coŀlectiu i privat. La política forestal de la Generalitat republicana (1931-1939), de Ricard Estrada i Arimon, enginyer tècnic agrícola, amb pròleg de Jordi Peix i Massip.

L’acte se celebrarà el dimecres 4 de març, a les set del vespre, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans.

La presentació de l’obra serà a càrrec de Manuel Costa, l’editor, i Francesc Canosa i Farran, periodista i escriptor, autor de llibres com L’imperialisme dolç. Catalunya salva Extremadura del «Plan Badajoz» o el recent Fumar-se el franquisme. La Catalunya caliquenyo, que tracten sobre les actuacions de la Mancomunitat de Catalunya i de la Generalitat per l’agricultura de Catalunya.

Ricard Estrada i Arimon és un dels fundadors de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA). Segons Jordi Peix, autor del pròleg, el llibre mostra «un estudi de les accions de política forestal de la Generalitat republicana, que ens fa veure la gran tasca realitzada per una administració que amb pocs mitjans va saber construir un model innovador i modern de política forestal».

Invitació a l’acte

Us demanem que confirmeu l’assistència escrivint un correu electrònic a l’adreça icea@iec.cat

Entrada lliure. Places limitades.

I Jornades de Millora Genètica de Catalunya

Portada

 

Organtiza:  ICEA i FMA

Dia i hora: dimecres 18 de febrer, de les 4 a les 8 de la tarda.

Lloc: Sala d’actes de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB-Castelldefels) COM ARRIBAR-HI

Patrocina:  AGROMILLORA

Fullet Programa Millora Genètica

Actualment disposem d’un coneixement profund de les bases de la variabilitat i de l’herència, a partir d’aquest coneixement s’ha desenvolupat una potentíssima tecnologia que, aparentment, no té límits per modificar els organismes vius.

Quina ha estat la història a Catalunya en millora genètica vegetal? Quins projectes s’estan duent a terme actualment en aquest camp? Quines són les perspectives de futur?

La Jornada té com objectiu esdevenir un punt de trobada per a la reflexió i el debat sobre la millora genètica vegetal que s’ha realitzat i es realitzarà a Catalunya en els pròxims anys, amb voluntat de convocatòria anual.

Dediquem aquesta primera Jornada als principals actors històrics de la millora vegetal feta a casa nostra, amb participació de: ESAB, IRTA, Rosas Dot i Semillas Fitó. I finalitzarem amb una taula rodona sobre les perspectives de futur de la millora genètica a Catalunya, moderada per Joan Simó, director tècnic de la FMA.

És un acte gratuït i obert a tothom. Us animem a venir i esperem que respongui a la vostra inquietud.

Ester Torres (Coordinadora de la Secció Protecció Vegetal)

Jornada sobre: la varietat Garnatxa Negra

INSCRIPCIÓ TANCADA. PLACES EXHAURIDES

Dia: 20 de febrer de 2015

Lloc: Parc Tecnològic del Vi (VITEC), Falset

Des de la Secció de Viticultura i Enologia impulsem, una vegada més, una jornada sobre les nostres varietats de ceps, en aquesta ocasió dedicada a “La Garnatxa Negra”, que probablement és la que dóna més fama als vins del nostre país.  Al llarg de la  jornada es presentaran els darrers coneixements sobre la varietat de raïm Garnatxa Negra i els vins que amb ella s’hi elaboren a Catalunya. Tindrà lloc a Falset, capital històrica del Priorat i un dels emplaçaments on aquesta varietat es cultiva des de més antic. 

El programa detallat i el procediment d’inscripció i pagament al fullet Jornada Garnatxa Negra 2a Circular