maig 20, 2015
Dia i lloc: 19 de juny de 2015, a les 18,30 h. a l’Institut d’Estudis Catalans (Sala Nicolau d’Olwer), carrer del Carme 47, 08001 Barcelona
Les seccions de Viticultura i Enologia i d’Estudis Rurals de la ICEA, us conviden a la projecció del documental: EL MOMENT, un viatge a la terra del cerç, i al posterior debat que es celebrarà el divendres 19 de juny de 2015, a les 18,30 h. a l’Institut d’Estudis Catalans (Sala Nicolau d’Olwer), carrer del Carme 47 Barcelona
Hi participaran la directora, Elisenda Trilla, i l’Oriol Pérez de Tudela, comerciant de vi . Moderaran Gemma Francès, coordinadora de la Secció d’Estudis Rurals, i Salvador Puig, de la secció de Viticultura i Enologia.
En aquesta ocasió el documental s’ha realitzat a la comarca de la Terra Alta i creiem que ens deixarà la mateixa bona sensació que “Interior d’un paisatge” que és presentà l’any 2013.
En aquest enllaç trobareu el fullet informatiu Documental EL MOMENT
Entrada lliure. Us hi esperem.
maig 18, 2015
Dia i lloc: 9 de juny a l’Institut d’Estudis Catalns (Sala Prat de la RIba) de les 17,oo a les 20,30
PROGRAMA
17.30 Presentació de la III Tarda, a càrrec de Josep M. Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris
17.40 «Els Desvalls i el laberint d’Horta» Josep Fernández Trabal, historiador i cap de l`Àrea de Fons Històrics de l’Arxiu Nacional de Catalunya
18.15 Píndola 1: «El jardí de la masia Freixa. L’art dels jardins a la Terrassa industrial»
Maria Mercè Compte, llicenciada en belles arts i membre de Jardins i Jardiners
18.30 «Josep Batlle. L’últim Jardiner»
Enric Batlle, doctor arquitecte i fundador de Batlle i Roig Arquitectes
19.05 Descans
19.25 Píndola 2: «Can Quintana de Torroella de Montgrí: història d’un jardí desaparegut» Ignacio Somovilla, historiador de l’art i membre de Jardins i Jardiners, i Esther Peñarrubia, doctora en enginyeria agrònoma i membre de la Mediterranean Garden Society
19.35 «Pinya de Rosa i Jardins i Jardiners» Montse Rivero, historiadora, tècnica especialista en jardineria i membre de Jardins i Jardiners
19.50 Audiovisual: «Els jardins de Pinya de Rosa de Fernando Rivière»
20.30 Cloenda
Coordinació: Joaquim Camps
Entrada lliure
Programa III Tarda Jardins i Jardiners 2015
maig 18, 2015
Barcelona, 29 de maig de 2015
Institut d’Estudis Catalans, c/del Carme 47, Sala Pere i Joan Coromines
Consulteu el Programa Jornada Recerca Sòls
Coordinador:Josep M. Alcañiz
Secretari: Carles M. Rubio
Secció de Sòls de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
Delegació a Catalunya de la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl (SECS)
maig 18, 2015
Data i lloc: 2 de juny de 2015, a les 18.30h. Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines (carrer del Carme 47, 08001 Barcelona)
D’acord amb els compromisos adquirits pels països signants del Protocol de Kyoto, Espanya ha de consumir a l’any 2020, al menys el 20 % de l’energia primària a partir de fonts renovables.
A Catalunya existeixen empreses que generen energia per mitjà de fonts renovables i que ofereixen l’oportunitat d’invertir en aquest negoci i de possibilitar als usuaris de l’energia contractar el subministrament mitjançant la seva generació.
La legislació espanyola es troba en aquests moments en una situació d’indefinició, la qual cosa ha provocat una aturada en la gran quantitat d’inversions que s’han realitzat recentment.
Aquesta jornada té per objecte debatre totes aquestes qüestions relacionades amb l’estat actual i les perspectives de futur per al desenvolupament de la generació de l’energia distribuïda en el medi rural a Catalunya.
La jornada la impartirà Pep Puig Boix, vicepresident de la cooperativa Som Energia i president de la Secció Espanyola d ’Eurosolar. La durada prevista és de dues hores. S’iniciarà amb la conferència i, durant la segona hora, tindrà lloc el col·loqui.
L’entrada és lliure i oberta a tothom, però cal que confirmeu l’assistència enviant un correu a l’adreça electrònica icea@iec.cat (indiqueu al tema «ENERGIA»).
FULLET JORNADA ENEREGIA RENOVABLE
PRESENTACIÓ (primera part)
PRESENTACIÓ (segona part)
abr. 29, 2015
Us facilitem la presentació que es va oferir a la Jornada sobre la gestió integrada de l’aigua: «L’experiència pràctica de quatre anys de sequera a Califòrnia» a càrrec del Dr. Rafael Mujeriego, celebrada el passat 27 d’abril de 2015, a l’Institut d’Estudis Catalans.
Documentació Conferència Dr. Mujeriego
març 30, 2015
Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona) Sala Pere i Joan Coromines
15 d’abril de 2015 de 16.30 h a 19.30 h.
Organitza: ICEA. Secció de Protecció Vegetal i Seguretat Alimentaria
PROGRAMA
- Característiques del Cargol poma. Mercè Durfort (catedràtica de Biologia Cel·lular de la Universitat de Barcelona)
- La distribució de la plaga al món i a Catalunya. Jordi Giné (cap del servei de Sanitat Vegetal del DAAM)
- Repercussió econòmica a Catalunya. Sergi Zaragoza (tècnic de la Comunitat de Regants – marge esquerra del Delta
- TAULA RODONA: La lluita contra el cargol poma. Moderador: Jordi Sala (Director general de Desenvolupament Rural del DAAM)
- a) Introducció: Implicació de diferents entitats en la lluita contra el cargol poma a Catalunya i Històric de les experiències de control del cargol poma a Catalunya. Jordi Sala
- b) Avaluació dels resultats obtinguts i possibilitats de cara al futur dels diferents mètodes. Joan Ramon Gibert (President d’Ingeniería Analítica), Enric Marçal (Enginyer en telecomunicacions), Miquel Angel Lopez (tècnic de Forestal Catalana) i Gemma Galimany (Cap de secció d’Agricultura i Sanitat Vegetal a les Terres de l’Ebre).
- Cloenda
Fullet amb el programa de la Jornada Cargol Poma 2015
març 24, 2015
Dia: 12 de maig de 2015
LLoc: Institut d’Estudis Catalans. C/ del Carme, 47, Barcelona (Sala Prat de la Riba)
La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) es complauen a anunciar la celebració de la II Jornada Mengem Sa?, sota el lema «La carn en l’alimentació».
Actualment, hi ha un interès social creixent per saber si els aliments que consumin es produeixen de manera sostenible i si la nostra alimentació és nutritiva, sana i segura. El nostre propòsit és difondre el valor de la carn com a aliment sobre la base del coneixement científic i professional des de la granja a la taula, analitzant els sectors productiu, transformador i comercial; les novetats tècniques; els aspectes relacionats amb la nutrició i la salut, i, en definitiva, el grau d’importància per al consumidor.
Respondrem a la pregunta «mengem sa?» des de tres perspectives: producció i sostenibilitat, nutrició i salut, i seguretat per al consumidor, en un entorn de debat entre la ciència, l’empresa, l’Administració pública i el consumidor. El debat es desenvoluparà en tres sessions:
Sessió I. PRODUCCIÓ. Seguretat, traçabilitat i sostenibilitat. S’exposaran els diferents sistemes de producció i la manera com garanteixen la sostenibilitat, la qualitat i la seguretat per al consumidor.
Sessió II. LA CARN: NUTRICIÓ I SALUT. El valor nutritiu dels aliments carnis. La relació entre el consum de carn i l’estat de salut.
Sessió III. EL CONSUMIDOR. Quina percepció té el consumidor de les estratègies de producció i quin grau de confiança té en la carn i els productes carnis que són al seu abast?
La conferència de cloenda serà a càrrec de Nandu Jubany, xef de prestigi i referent de la gastronomia catalana.
INSCRIPCIÓ
- General (inclou documentació i dinar) 50 €
- Socis de la ICEA i de l’ACCA (inclou documentació i dinar) 25 €
- Estudiants amb dinar (documentació i dinar) 25 €
- Estudiants sense dinar (assistència i documentació)10 €
Per a inscriure-us a la II Jornada Mengem Sa, cal que empleneu al formulari que trobareu a l’enllaç: http://www.iec.cat/jornades/mengemsa2015.asp
Els estudiants poden sol·licitar una beca al mateix formulari (fins al 28 d’abril de 2015). Si la sol·liciteu, espereu a la comunicació de resolució de la beca per a formalitzar el pagament de la vostra inscripció.
Consulteu el programa al FULLET II JORNADA MENGEM SA
Documentació de la Jornada
març 17, 2015
Organitza: Secció de Viticultura i Enologia
Data: Divendres, 10 d´abril de 2015
La Secció de Viticultura i Enologia fa temps que s’interessa en conèixer de primera mà el fenomen, polèmic per uns i admirat per altres, del “vi etnològic” que es produeix al Baix Empordà, concretament als termes de Calonge i Vall-llobrega. Es tracta del típic “vi de pagès” que empra varietats antigues del país i s’elabora seguint les tècniques tradicionals de premsat i fermentació en botes.
Els protagonistes d’aquest tipus de producció són els propietaris del masos i les seves famílies, que viuen amb intensitat el procés, per oferir, finalment, un producte reconegut que ens transporta en el temps. Ells ens mostraran les seves vinyes i coneixerem la història dels masos, com fan el vi i com el venen. Tastarem aquest vi que tant recorda els vins que es bevien anys enrere. Per la tarda ens arribarem a un celler que segueix els paràmetres de l’enologia moderna i complementarem la jornada amb la visita al “Museu del Suro” de Palafrugell, vinculat al sector agrícola i forestal. Aquesta sortida destaca pel seu interès cultural i enològic. Tot plegat una jornada satisfactòria per a tothom i, especialment, per als estudiosos de la viticultura i enologia.
INSCRIPCIÓ. Escriviu un correu electrònic a icea@iec.cat indicant el nom i cognom dels assistents, abans del 3 d’abril. Les places son limitades.
PROGRAMA
Sortida de Barcelona amb cotxes particulars, aproximadament a les 07.30 h., per trobar-se a les 9.00 h. al Restaurant Can Tià (Crtra. de la Bisbal, 31. Antiga Crtra. de la Bisbal a Sant Antoni de Calonge).
09.00-09.50h. Esmorzar a Can Tià (esmorzars de forquilla)
10.00-11.30h. Visita al Celler Mas Molla
11.30-13.00h. Visita el Celler Mas Ponsjoan i vinyes properes (Tast de vins: 3€ per persona)
13.15-14.45h. Dinar al Restaurant Can Muni de Calonge (Menú: 24€. Carrer Major, 7, Calonge)
14.45-15.00h. Desplaçament cap a Vall-llobrega
15.00-16.30h. Visita al Celler Can Sais (Vall-llobrega)
16.30-17.00h. Desplaçament cap a Palafrugell
17.00-18.30 h. Visita al Museu del Suro (1,5 € entrada jubilats. Pl.del Museu. Palafrugell)
18,30 h. Fi de la Jornada
RECOMANACIÓ: Si us interessa particularment, després de la visita al Museu del Suro i fins les 20.30, es pot visitar la vinoteca de “Vins i Licors GRAU” (Avgda. Torroella, 163. Palafrugell. Direcció: Regencós/ Pals/ Torroella)
Les despeses es paguen individualment. El dinar, el Tast de vi i l’entrada al Museu es cobraran a l´hora de l’esmorzar, en el punt de trobada. Per aprofitar les places disponibles als cotxes que es vulguin compartir, contacteu l’Eduard Puig (Tl. 609551862).
Fullet Jornada Viticultura Baix Empordà
març 3, 2015
Lloc: Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines (carrer del Carme 47, 08001 Barcelona).
Dia i hora: 27 d’abril, a les 18.30h.
Catalunya està situada en una zona de clima mediterrani, en què la pluviometria es caracteritza per ser irregular i els estius són secs i calorosos. Com a conseqüència d’aquest fet, periòdicament apareixen episodis de sequera que obliguen les administracions a adoptar mesures per a reduir-ne l’impacte sobre la societat i el medi natural.
Des del darrer període de sequera, ocorregut entre els anys 2005 i 2008, s’han adoptat diferents mesures estructurals per a afrontar els nous episodis en unes condicions millors que les preexistents.
L’Estat de Califòrnia té unes condicions climàtiques similars a les de Catalunya. Actualment passa per un període de sequera que ja fa quatre anys que dura. Això ha impulsat un gran nombre d’actuacions per la seva gestió, en bona part, aplicables al nostre territori.
Aquesta jornada té per objectiu donar a conèixer les diferents mesures adoptades, tant a Califòrnia com a Catalunya, en la gestió de l’aigua i debatre sobre l’estat actual i les perspectives de futur per reduir la vulnerabilitat d’aquestes zones i prevenir els impactes de la sequera.
La Jornada serà a càrrec de Rafael Mujeriego, catedràtic d’Enginyeria Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya (jubilat) i president de la Asociación Española de Reutilización Sostenible del Agua (ASERSA).
La durada prevista és de dues hores. S’iniciarà amb la conferència i, durant la segona hora, tindrà lloc el col·loqui.
L’entrada és lliure i oberta a tothom, però cal que confirmeu l’assistència enviant un correu a l’adreça electrònica icea@iec.cat (indiqueu al tema «GESTIÓ AIGUA»).
Fullet Jornada Gestió Integrada de l’aigua
febr. 25, 2015
a càrrec del Sr. Miquel Pastor, soci fundador i conseller de NICE FRUIT SA
Dia i hora: Dilluns 9 de març de 2015, a les set de la tarda
Lloc: Sala Pi i Sunyer, IEC, carrer del Carme 47, Barcelona
Organitza: Secció de Protecció Vegetal i Seguretat Alimentària
En aquesta tertúlia podrem conèixer, de primera mà, com s’ha gestat un sistema per congelar fruites i que aquestes conservin totes les seves propietats. És una bona oportunitat per trobar-nos. Us recordem que la tertúlia és un acte gratuït i obert a tothom.