+00 34 932 701 620 icea@iec.cat

Tast sobre “Vins dolços i secs a base de Garnatxa” de la D.O Empordà

Amb la D.O. Empordà trobarem una tipologia de vins dolços i secs representants d’una elaboració especial en la cultura tradicional del vi. La tècnica enològica utilitzada consisteix en una parada de la fermentació del most, amb l’adició d’alcohol vínic, o elaborada a partir del vi de panses, que es deixa reposar en la forma clàssica anomenada “a sol i serena”. Aquestes tècniques es coneixen des d’antic i per això fa molt temps que gaudim d´aquests vins tant importants des del punt de vista vitivinícola.
La D.O. Empordà abasta una de les zones de més tradició vitivinícola. El clima i la seva terra ofereixen una àmplia gamma de vins tranquils en la que, per la seva singularitat, cal incloure els vins dolços i secs, reconeguts dins del sector com Garnatxa de l´Empordà.
El Tast que us proposem vol donar a conèixer el vi dolç i sec natural elaborat amb les varietats de raïm autòctones, bàsicament, de Garnatxa roja. Aquets vins es caracteritzen per ser generosos, elegants, aromàtics i sedosos, amb els sabors que proporciona el raïm collit en el punt òptim de maduració. Totes aquestes virtuts aporten els trets necessaris per l’elaboració d’uns vins excepcionals per a postres, formatges blaus, foie d’ànec i també, a temperatures més fredes, per gaudir-ne com aperitiu. Us animem, doncs, a participar en aquest interessant Tast.

adobe_icoPrograma i butlleta d’inscripció

FÒRUM FORESTAL DE BARCELONA

El Fòrum Forestal de Barcelona és un espai de comunicació per apropar d’una manera directa la indústria, els productors de fusta, les empreses d’aprofitaments, la universitat i els tècnics especialitzats, tant privats com de les administracions públiques, en un entorn idoni i distés, per establir sinergies, relacions comercials i intercanvi de visions.
Ofereix a les empreses i als productors de fusta la possibilitat de donar-se a conèixer, projectar la seva imatge, la seves activitats característiques i la seva posició en el mercat. Dóna, també, l’oportunitat d’actualitzar-se en temàtiques relacionades amb el sector, d’ampliar la xarxa de contactes i d’analitzar experiències reeixides que es poden aplicar a la seva activitat.
Facilita als tècnics i a la universitat contactes amb els directius de les empreses forestals, que són una oportunitat fantàstica per a conèixer de primera mà com evoluciona el sector i l’activitat de cada empresa, i per a ajudar a orientar la seva tasca professional i docent.

Per inscripcions i més informació:

Díptic Fòrum Forestal

Tertúlia XCI: Agricultura: el pas de la visió SIMPLE a la visió COMPLEXA del SISTEMA AGRARI

a càrrec d’Andreu Vila

Dia i hora: Dilluns 4 de febrer a les 19h.

Lloc: Sala Pi i Sunyer (IEC, Carme 47, Barcelona)

Molts de vosaltres ja coneixeu a l’Andreu Vila, per als qui no, us diré que va estar molts anys com a tècnic responsable de l’ADV de Fruita del Baix Llobregat, i que des de fa més de 5 anys és professor associat de Fructicultura i de Producció Ecològica de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Però com ell mateix diu, sobretot, és un enamorat de la seva feina i l’apassiona poder aportar el seu gra de sorra a una nova manera d’entendre l’agricultura: l’Agricultura Lògica.

Crec que és un luxe poder iniciar les tertúlies d’aquest 2013 amb un tècnic com l’Andreu, i amb un tema que s’adiu tant amb l’objectiu que ens em marcat per als propers mesos que, com ja sabeu els qui veu venir a la tertúlia de gener, és la defensa de l’agricultura responsable i sostenible que molts agricultors de Catalunya practiquen dia a dia i la difusió d’aquesta informació al consumidor.

La Secció Protecció Vegetal

EL REGADIU A CATALUNYA

EL REGADIU A CATALUNYA, presentació a càrrec de Joan Anglès Sedó, Responsable de Regadius del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i membre de la ICEA,  que va tenir lloc el passat 12 de desembre de 2012,  i va ser l’acte acadèmic celebrat a l’Assemblea General Ordinària Anual de la ICEA.

El regadiu a Catalunya

Les ADV: 30 anys millorant la sanitat vegetal a Catalunya

a càrrec de Jordi Peix

Dia i hora: Dilluns 5 de novembre a les 19h.

Lloc: Sala Pere i Joan Coromines (IEC, Carme 47, Barcelona)

Les Agrupacions de Defensa Vegetal, són un model amb implantació a tot el territori, que desenvolupen una tasca molt important tant per l’agricultor com per l’administració. Qui millor que en Jordi Peix per parlar-ne? La Generalitat, l’any 1983, va treure una ordre que regulava les ADVs i va ser en Jordi Peix, en aquell moment Director General d’Agricultura al DARP (ara DAAM), qui va proposar i impulsar aquest model. En aquesta tertúlia podrem descobrir tot el recorregut i els canvis que han afectat a les ADVs.

Us esperem a tots. Sempre és interessant venir a les tertúlies però aquest cop és una oportunitat fantàstica també per retre un homenatge a la tasca que despleguen les ADVs per la Sanitat vegetal a Catalunya, i a la vegada a l”amic Jordi’ que en atenció a nosaltres repeteix aquesta ponència que va fer amb motiu de la Fira de Sant Miquel.

Ester Torres. Coordinadora de la Secció Protecció Vegetal.

Curs d’introducció a la defensa de la propietat forestal pública (29 i 30 de novembre de 2012)

Curs a càrrec d’Ignacio Pérez-Soba Díez del Corral. Doctor Enginyer de Forests. Cap de l’Equipo de Defensa de la Propiedad del Servicio Provincial de Agricultura, Ganadería y Medio Ambiente de Zaragoza del Gobierno de Aragón. Degà del Colegio Oficial de Ingenieros de Montes a Aragó.

OBJECTIU:  oferir una introducció bàsica però rigorosa als principals conceptes que cal dominar per a realitzar treballs d’investigació i defensa de la propietat forestal pública, i en particular de les forests d’utilitat pública.

LLOC i HORARIS: Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona) el dijous 29 de novembre (de 9,30 h. a 18h., sala Nicolau d’Olwer) i divendres 30 de novembre de 9h. a 15h., sala Pi i Sunyer.

Inscripcions a l’enllaç  http://www.ingenierosdemontes.org/formacion/Curso.aspx?id=201