+00 34 932 701 620 icea@iec.cat

Jornada: la varietat torbato, malvasia del Rosselló, trobat

La ICEA, conjuntament amb els cellers Sella & Mosca i l’enòleg Giuseppe Izza, organitza una jornada per a presentar els coneixements actuals sobre varietats autòctones en terres de llengua ca-talana. Es tracta d’una varietat coneguda ja des de l’edat mitjana que rep els noms de torbato, mal-vasia del Rosselló i trobat. Tindrà lloc a l’Alguer, on es troba la major superfície conreada d’aquesta varietat amb tants segles d’història, ara en pro-cés de recuperació. S’hi tractaran el aspectes següents: Història i cultura, Viticultura, Enologia i Gastronomia i maridatge.

Més informació i butlleta d’inscripció:

Jornada: la varietat torbato, malvasia del Rosselló, trobat

Visita Tècnica a Agromillora

Dia: divendres 25 de maig                                                
Punt de trobada:  a Subirats (C/ El Rebato s/n.)
Hora de trobada: 11 del matí (acabarà cap a les 14 h.)

La proposta que us faig és una visita a AGROMILLORA, un viver seleccionador per a la producció i comercialització de plançons de fruiters de pinyol, vinya i olivera. Allí veurem el sistema de producció i control de qualitat que tenen implementat. La visita consistirà en:
a)         El Rebato: Presentació de l’empresa, laboratori de cultiu “in vitro”, hivernacle d’aclimatació i hivernacles de creixement.
b)         Can Bosch: Propagació i creixement de plantes d’olivera.
c)         Monistrol: Laboratori de control de qualitat i producció de planta microempeltada de fruiters
 
La sortida es farà en cotxes particulars i, per organitzar-nos entre tots, cal inscriure’s omplint la butlleta adjunta, indicant si teniu cotxe i si, el voleu compartir, quantes places n’oferteu.  L’heu d’enviar abans del 18 de maig  a l’adreça icea@iec.cat  amb l’assumpte: VISITA AGROMILLORA. Us aniré informant de les novetats a mida que arribin les inscripcions. Salutacions,
 
Ester Torres.  Coordinadora de la Secció de Protecció Vegetal

 

Acte de celebració del centenari de l’ESAB – X aniversari de la Fundació Triptolemos

 

Acte de celebració del centenari de l’ESAB – X aniversari de la Fundació Triptolemos

El president de la Fundació Triptolemos, senyor Federico Mayor Zaragoza, es complau a convidar-vos a l’acte de celebració del centenari de l’ESAB i al desè aniversari de la Fundació Triptolemos.
Obrirà l’esdeveniment el senyor Joaquín Gay de Montellá, president de Foment de Treball. La conferència anirà a càrrec del professor José Mª Sumpsi , catedràtic d’Economia i Política Agrària ETSIA-UPM i exsubdirector general de FAO, amb el tema:
“Sistema alimentari global: la Universitat i l’Empresa en la disponibilitat alimentària”

Clausurarà l’acte l’Honorable Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, senyor J.Mª Pelegrí. En finalitzar la conferència, se servirà una copa de cava i es presentarà l’exposició fotogràfica:
“Dos segles d’universitat i empresa en el sector agroalimentari espanyol”

10.05.2012 / 12 hores
Sala d’actes de Foment del Treball Nacional
Via Laietana 32-24 , Barcelona

més informació:   
ESAB – Fundació Triptolemos

Tertúlia LXXXV – Avenços en el Maneig Integrat de Plagues en Indústria Agroalimentària

A càrrec de Jordi Riudavets, director de R+D del Departament d’entomologia de l’IRTA.

Dia i hora: Dilluns 7 de maig a les 19h.

Lloc: sala Nicolau d’Olwer (IEC, Carme 47)

En els darrers anys s’ha produït un canvi radical en el maneig de les plagues que afecten a les matèries primeres, als aliments finals i també a les instal·lacions agroalimentàries per tal d’incorporar noves tecnologies que siguin eficients i al mateix temps respectuoses amb el medi ambient i la salut de les persones. Aquest adaptació passa per la implementació de programes de Maneig Integrat de Plagues (MIP).

En aquesta tertúlia el Dr. Riudavets ens presentarà els avenços en el MIP i sobre tot en el desenvolupament de noves tecnologies per al control de plagues en productes emmagatzemats com poden ser els cereals i els seus derivats, els fruits secs o les espècies.

Sortida Viticultura – D.O. Alella

En aquesta visita ampliarem els coneixements sobre una de les denominacions d´origen més tradicionals de Catalunya com es la d´Alella. Descobrirem vinyes situades entre el mar i la muntanya del Parc Natural de la Serralada de Marina. Veurem el conreu de les vinyes i l´elaboració del seus vins sota les normes de l’agricultura biològica. Tindrem, també, l´ocasió de visitar el Camp testimonial amb varietats de vinya de característiques particulars. Acabarem la visita a Teià, on veurem com els romans elaboraven el vi laietà.
Programa
9.45h. Concentració en el Punt de Trobada d’Alella (Riera d’Alella, pàrking davant “Can Lleonart”)
10.00h. Visita a l’empresa Alta Alella, especialitzada en la producció de vins i caves ecològics. Visita les a vinyes, cellers i caves guiats pel director tècnic de l’empresa. Tast de productes elaborats per la casa.
12.00h. Visita al Camp Testimonial de varietats de vinya de “Can Magarola”, seu de la D.O. Alella, acompanyats d’en Rafel Barnadas, viticultor i especialista del sector.
13.30h.  Dinar al Restaurant La Vinya (Crta. d´Alella a Granollers. Km. 5,2)
16.00h. Visita al “Cella Vinaria de Teià”  on veurem les premses d’època romana (segles I a.C. –  V d.C.) i l’elaboració del vi laietà.
17.30h. Final de la sortida
INSCRIPCIÓ: escriviu un correu electrònic a icea@iec.cat  abans del 30 d’abril.
PREU: 40€ aprox.  (Pagament in situ durant la sortida. Inclou dinar, visites i Tast,)
DESPLAÇAMENT: en cotxes particulars.
HORA I PUNT DE TROBADA: 9.45h. Pàrquing davant “Can Lleonart” (Alella)
Tel. de contacte: 609 55 18 62 (Eduard)

Com arribar des de Barcelona:
1.            Agafeu l’autopista direcció Mataró (C-32)
2.            Sortiu per la SORTIDA 86: ALELLA/MASNOU/TEIÀ
3.            Després del peatge agafeu direcció Alella.
4.            En el segon semàfor gireu a l´esquerra, per trobar el pàrquing (davant de Can Lleonart) Entreu-hi. Aquest és el PUNT DE TROBADA.

SORTIDA VITICULTURA ALELLA 5 MAIG

Tertúlia: Realitats i reptes del cooperativisme agrari

El proper 3 de Maig realitzarem la primera tertúlia primaveral amb la participació d’en Jordi Vives, director-gerent de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
En Jordi Vives ens parlarà de sobre el món cooperatiu i la situació actual. Concretament, la tertúlia pren el nom de Realitats i reptes del cooperativisme agrari”.
En Jordi Vives és Ingenier Superior Agrònom per l’ETSEA de Lleida, va ser durant el 2008-2009 Director Gerent de la Unió de Pagesos i entre el 2006-2008 Director Gerent de l’Empresa de consultoria Ambit Rural. Així mateix, amb anterioritat va estar treballant a Agroxarxa.
La tertúlia es realitzarà al restaurant l’Antic Forn. Carrer Pintor Fortuny, 28.
Espero la vostra confirmació. Recordeu, dia 3 de maig a les 20h.
Si us plau, apunteu a les agendes aquesta tertúlia ja que seré fora durant aproximadament un mes i no  podré fer el recordatori amb la setmana d’antel.lació que acostumo a fer.
Salutacions
Gemma Francès
gemma.frances@uab.es

I vini di Alghero arrivano a Barcellona

Font de la  notícia

Els vins de l’Alguer arriben a Barcelona
Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans (Carme 47, Barcelona), dimarts 6 de març a les 18,30 h
L’ALGUER – Els autors de La Guia de Vins de Catalunya, Sílvia Naranjo i Jordi Alcover, oferiran un tast de vins de l’Alguer. Aquest recull anual inclou, des de fa dos anys, els vins de l’Alguer i els de la Catalunya Nord. Els acompanyarà l’enòleg alguerés Giuseppe Izza. Des del segle XIV fins als primers anys del XVIII, l’Alguer va rebre la influència directa dels catalans, i va ser la porta d’entrada de moltes varietats de vinya catalanes.

Així es reconeix com a cert, i en algun cas com a possible, l’origen català d’una quantitat important de ceps plantats a tota Sardenya, que han donat lloc a denominacions d’origen pròpies dins l’illa: carignano (carinyena), cagnulari (boval), torbato (trobat blanc), giró (giró),cannonau (garnatxa negra) i monica (mònica).

El viticultor i elaborador sard és, ara per ara, una persona molt arrelada al territori, conscient del seu patrimoni i del seu tresor. Certament, tota Sardenya manté una inconfusible olor i sabor mediterranis i els seus vins no són diferents. En aquesta propera sessió ens centrarem a tastar vins de tres d’aquestes varietats: torbato, monica i cannonau.