+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

La institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), és una entitat científica, tècnica cultural, de reflexió, estudi i debat de les diferents temàtiques de l’agricultura, la ramaderia, i la silvicultura catalana i del món rural.

La ICEA és una institució independent i plural. La seva actuació no té activitat de lucre i es basa en la dedicació voluntària dels seus membres.

L’entitat està organitzada en unes quantes seccions, una de les quals és la Secció de Viticultura i Enologia la qual aquest any es compleixen els vint-i-cinc anys d’existència.

Durant aquest període hem dut a terme diverses activitats relacionades amb la Viticultura i l’Enologia de l’àrea dels Països Catalans, però voldríem destacar  la nostra activitat pionera: l’impuls  d’estudis sobre les varietats de cep que hem considerat autòctones del nostre territori. Han estat estudis fets al llarg del temps i presentats en diverses jornades en diferents localitats de la nostra geografia i que han estat el material de diverses publicacions d’una manera especial Dossiers Agraris, de la ICEA.

Totes les activitats s’han concentrat  en el sector Enovitícola i hem comptat amb la col·laboració a part dels propis membres de la Secció,  d’estaments públics i dels professionals privats del sector. En alguns casos, aquestes col·laboracions s’han fet de manera permanent a través de convenis  i és la nostra voluntat de continuar-los durant molts anys, sense gens d’interès econòmic de la nostra part i sols amb l’objectiu de ser útils al sector i al país.

Som defensors a part de la Ciència i la Tècnica  aplicant-la a l’elaboració d’un bon vi i respecte al medi ambient  i com a base important elaborat amb les nostres varietats autòctones que formen part del patrimoni vegetal, però també de la cultura, i la història d’aquest patrimoni situant els orígens dels nostres vins dintre dels més antics en l’àmbit mundial. També hem treballat en la defensa paisatge que ens envolta. Un bon vi va associat a un entorn harmònic.

Aquestes són unes fites que hem cultivat i de segur que poden ajudar a augmentar encara més el prestigi que fa temps els nostres vins estan aconseguint.

Josep M. Puiggròs, coordinador de la secció de Viticultura i Enologia

Documentació:

Programa

Exposició de la història de la secció de Viticultura i Enologia, Josep M. Puiggròs

Resum de les ponències de la Jornada

Impacte de la Jornada:

5/11/2021: Entrevista Montserrat Nadal (Vadevi)
Montserrat Nadal: “L’ICEA fa un paper clau en la transferència de coneixement vitícola i enològic”

6/12/2021: Entrevista Josep Ma. Puiggròs (Vadevi)
Josep M. Puiggròs: “El vi laietà va alimentar les tropes de Juli Cèsar i això els va permetre conquerir la Gàl·lia”