febr. 23, 2017
Divendres 24 febrer de 2017, Tarragona. Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Campus Sescelades. c/ Marcel·lí Domingo, s/n. 43007 Tarragona
Organització: ICEA i la Facultat d’Enologia de la URV
FULLET PDF Jornada viticultura ICEA URV febrer 2017
INSCRIPCIÓ 25 € entrada general / 20 € socis de la ICEA /10 € estudiants
A partir del 31 de gener, inscriviu-vos per mitjà del formulari http://www.iec.cat/jornades/cultiuvinya2017.asp
Places limitades. Termini d’inscripció fins al 20 de febrer de 2017
PROGRAMA
9.00 h: Recepció
9.15 h: Presentació de la jornada a càrrec del Dr. Joan Miquel Canals, degà de la Facultat d’Enologia de la URV.
a) La gestió del reg en vinya
9.30-10.00 h: «Història de la vinya i el vi», a càrrec del Sr. Josep M Puigròs (ICEA); i «Tendències actuals en el maneig del cultiu de la vinya», a càrrec de la Sra. Sumpta Mateos, professora de l’àrea de viticultura de la URV.
10.00-10.30 h: «Viñedos en secano o regadío? Necesidades de irrigación en viña», a càrrec de la Dra. Pilar Baeza, professora de l’àrea viticultura de la Universitat Politècnica de Madrid.
10.30-11.00 h: «Estratègies del reg en viticultura de zona càlida i semi-àrida», a càrrec del Sr. Martí Magriñá, enòleg del celler Clos Pons.
11.00-11.30 h: Pausa
11.30-12.00 h: «Dades històriques d’aigua disponible al sòl i microclima com a eina d’anàlisi i millora de la parcel·la», a càrrec del Dr. Francesc Ferrer, director de LabFerrer, i del Sr. David Tous, director de SAMPLING.
b) Portaempelts i varietats resistents a la sequera
12.00-12.30 h: «Material vegetal resistent a la sequera: portaempelts», a càrrec de la Dra. Montse Nadal, professora de viticultura de la URV i membre de la ICEA.
12.30-13.00 h: «Material vegetal resistent a la sequera: varietats», a càrrec del Sr. Josep Maria Albet i Noya, del celler Albet i Noya.
13.00-13.50 h: Tast de dos vins, d’orígen català i internacional.
13.50 h: Cloenda: «40 anys de la ICEA», a càrrec del Sr. Josep M. Vives, president de la ICEA, i del Sr. Salvador Puig, director de l’INCAVI.
gen. 27, 2017
PDF Declaració ICEA_MarxaPagesa_2017
La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans, com a entitat que té per objectiu la reflexió, l’estudi i el debat en els diferents àmbits de l’agricultura, la ramaderia, la silvicultura i el món rural català, vol expresar el seu suport a la Marxa Pagesa que ha convocat Unió de Pagesos pels propers dies 26, 27 i 28 de gener i, alhora, demanar la participació de la ciutadania en el diferents actes que s’oganitzen.
La Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) comparteix la diagnosi dels problemes pendents i els reptes que enfronta el conjunt de la pagesía catalana a l’hora de desenvolupar funcions tan importants com l’aprovisionament d’aliments, el manteniment dels recursos naturals, dels paisatges i un medi rural viu.
Aquestes funcions, i el sacrifici per dur-les a terme, no són prou reconegudes per l’opinió pública, com tampoc ho és la capacitat d’innovació i l’alt nivell tècnic d’una gran part dels agricultors catalans.
Finalment, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) s’ofereix a les institucions del país, i al conjunt de la pagesia catalana, com a fòrum de debat dels problemes i les reivindicacions del món agrari.
Barcelona, a 27 de gener de 2017
des. 30, 2016
Organitza: Secció d’Estudis Rurals de l’ICEA
Dimarts 17 de gener de 2017 a les 20.00 h. al Restaurant l’Antic Forn (c/ Pintor Fortuny, 28, Barcelona).
Xerrada “Cooperatives agràries: realitat i perspectives” a càrrec de Jordi Vives, Director de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
Cal confirmar l’assitència a Jordi Rosell, a l’adreça jordi.rosell@uab.cat
des. 18, 2016
Us fem saber la mort de l’amic Llorenç Planes.
La notícia de la mort d’en Llorenç no ens ha sorprès pel seu llarg procés de malaltia que a poc a poc va envair el seu cos . Això no vol dir que no ens dolgui molt, i la seva mort ens ha deixat un gran buit, humà i professional. Amb ell desapareix un gran patriota de la Catalunya del Nord. Dintre de la desgràcia d’una malaltia cruel que ha patit, ha tingut la sort que la Montserrat, la seva dona, i la família han estat al seu costat en tot aquest llarg procés, i els hem fet arribar el nostre més sentit condol.
Com a membre i simpatitzant de la nostra institució, el recordarem com a representant nostre a la Catalunya del Nord. La relació ve de lluny, quan el 1976 la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) va decidir realitzar unes sessions a Vic. En Llorenç Planes va incorporar un programa d’activitats de la Secció d’Agricultura de la UCE que ell coordinava i allí nosaltres vàrem coincidir com a alumnes. L’any següent, el 1977, es va repetir la presència a Vic de la UCE i, ja amb la creació de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), amb en Llorenç vàrem organitzar el programa de la Secció d’Agricultura.
Com que les sessions de Vic ja no es van repetir, a partir d’aquest moment tota la nostra col·laboració va ser a Prada de Conflent i amb la Secció d’Agricultura, que en Llorenç va fundar. Des del punt de vista institucional, no va ser fins al 1985 que va començar la I Jornada d’Agricultura de Prada, primer conjuntament amb la Secció d’Agricultura, que en Llorenç coordinava, i després, un cop ell va deixar la Secció d’Agricultura, va continuar col·laborant amb nosaltres fins a la XXIX Jornada, l’any 2014, poc abans que comencés la seva malaltia.
A part de la Jornada d’Agricultura de Prada, també va col·laborar amb la Secció de Viticultura i Enologia pels seus coneixements i entusiasme; amb ell vàrem seguir el tema de les varietats autòctones de ceps de la Catalunya del Nord, dels paisatges d’aquestes vinyes, dels cellers i, sobretot, de la gent. Varen ser moltes les persones que ens va fer conèixer, algunes com a ponents en les diferents jornades i les demés en les altres activitats.
Entre aquestes persones volem destacar, per la bona sintonia, Crestià Salgas, l’alcalde de Banyuls, Roger Rull, Eric Hostalnou, Fabrice Rieu, Pierre Torres i molts d’altres d’una llarga llista.
D’ell recordarem sobretot la seva predisposició a ajudar-nos i la seva bondat. Ha estat el nostre ambaixador a la Catalunya Nord, expressió que ell va crear, que posteriorment la Secció Filològica de l’IEC ha fixat amb la denominació “Catalunya del Nord”.
Descansa en pau, Llorenç.
Josep M. Vives de Quadras, president / Josep M. Puiggrós i Jové, coordinador Secció de Viticultura i Enologia
des. 16, 2016
La revista Quaderns Agraris editada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’ Institut d’Estudis Catalans, ha publicat en format digital el núm. 41 : desembre 2016.
El contingut es pot consultar accedint directament al text complet dels articles, la llista dels quals es troba a continuació:
Núm. 41 : desembre 2016 – Sumari:
Articles
L’enginyeria genòmica, l’última revolució en la millora genètica de les plantes cultivades Josep M. Casacuberta, Fabien Nogué. 7-19
La gestió i el tractament de les dejeccions ramaderes : un exemple de trajectòria en recerca orientada Xavier Flotats. 21-41
D’Alella a Austràlia i dels antípodes a Llançà: Josep Ferrer i Guàrdia , un cultivador de clavells català M. Mercè Compte-Barceló. 43-58
Agrofòrum
Xylella fastidiosa, avís fitosanitari d’una nova malaltia a Europa per a les oliveres i la planta ornamental Isabel Pujadas, Trinidad Plaza. 61-70
Qualimac: vint anys vetllant per la qualitat de les primeres matèries per a l’alimentació animal Jordi Forés-Piquer. 71-85
També podeu accedir visitant la pàgina web de la revista.
des. 2, 2016
El dimarts 29 de novembre, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a Barcelona, es va presentar el llibre de la Rosa March “El xai a taula. Receptes per quedar bé i fàcils de fer”, editat per Viena Edicions amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat i que ha comptat amb les il·lustracions de la reconeguda ninotaire osonenca, Pilarín Bayés.
Rosa March, empresària de l’oví de las Vilas de Collsacabra (Rupit i Pruit) i membre de la junta d’Agroprés (Associació de Periodistes i Escriptors Agraris de Catalunya) ha fet realitat un vell somni, publicar un llibre amb diferents receptes de xai.
Llegiu la crònica que de l’acte n’ha fet Agroprés.
nov. 2, 2016
Dissabte 15 d’octubre de 2016
Consulteu el programa i altres informacions al PDF TRANSCATALONIA2016
Tal i com vàrem anunciar en la primera circular facilitem un avançament del detall de la jornada, corresponent a la Transcatalònia 2016, a desenvolupar a la comarca del Berguedà. El seu objectiu, com en totes les edicions precedents, és conèixer la diversitat de sòls de Catalunya mitjançant observació de perfils de sòls, paisatges i altres elements relacionats amb el mantell edàfic de la zona on es fa el circuit.
La jornada ha estat dissenyada per en Toni Baltiérrez, especialista en cartografia de sòls i coneixedor dels sòls de la comarca, en la qual ha desenvolupat diversos treballs en aquesta temàtica. Altres especialistes que han treballat a la zona presentaran en cada punt de parada els elements rellevants. En el moment d’inici de la jornada es lliurarà una guia de la jornada amb la descripció dels sòls i paisatges en cada punt d’observació.
Tenint en compte l’accessibilitat de la zona els moviments els farem amb vehicles
tipus turisme (no hi ha problema per aquests vehicles però sí per la maniobrabilitat
d’un bus o microbús). Procedirem a la distribució d’assistents en els vehicles disponibles en el punt de trobada per optimitzar els desplaçaments.
El dinar està previst a les 13:30 al Restaurant Cal Borni a Vallcebre. Cost del menú15 €.
Inscripció
Cal enviar un missatge a l’adreça aranmiquel@gmail.com abans del 8 d’octubre.
Indiqueu si us plau:
· Nom, cognoms i telèfon de contacte
· Si sou soci de l’ICEA, SECS o estudiant d’una universitat catalana
· Si desitgeu reserva de plaça al restaurant (la selecció del menú es farà un cop confirmada la inscripció)
· Si teniu disponibilitat de vehicle per fer el circuit (no és necessari un vehicle 4 x 4)
Per facilitar la logística i desenvolupament de la jornada les places es limiten a 30, per ordre d’inscripció. En cas de superar-se aquesta xifra tenen preferència els socis de la ICEA i de la SECS.
nov. 1, 2016
Saló de Congressos de Fira de Lleida. Dijous, 29 de setembre de 2016, 9:00 h.
Organitza: Afrucat-Associació Empresarial de Fruita de Catalunya. Agroprés. ETSEA-Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agraria.ICEA-Institució Catalana d’Estudis Agraris. BusinessAGRO. e-Comercio Agrario. Sieteagromarketing.com
Col·labora: IRTA-Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Generalitat de Catalunya-Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Prodeca-Promotors d’Exportacions Catalanes SA. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
Inscripció: Inscriviu-vos a Afrucat (mcortada@afrucat.com) o a Siete Agromarketing (business@sieteagromarketing.com).
Com arribar-hi: UBICACIÓ FIRA DE LLEIDA
Programa jornada: WORKSHOP FRUITA DOLÇA
oct. 19, 2016
Dimarts, 8 de novembre a les 18.30 h. Institut d’Estudis Catalans (Sala Pere i Joan Coromines) C/ Carme 47, 08001 Barcelona.
PDF fullet-jornada-transgènics
Els cultius transgènics es produeixen en gairebé 200 milions d’hectàrees arreu del món, especialment als Estats Units, Argentina, Brasil i en països menys desenvolupats, com ara la Índia o la Xina.
Actualment, la majoria dels transgènics cultivats s’han modificat per a ser més resistents a plagues o més tolerants a herbicides, cosa que permetria augmentar la productivitat i fer un ús més racional dels agroquímics, reduint la despesa de producció, sanitària i ambiental.
Els cultius transgènics també poden presentar major resistència a les adversitats del medi (clima, sòl o salinitat), per la qual cosa ofereixen una oportunitat per a l’adaptació de l’agricultura al canvi climàtic.
En els darrers anys s’han desenvolupat noves tècniques que permetrien modificar els genomes de plantes d’una manera més dirigida que amb la transgènia o les tècniques de millora clàssica. A Europa es debat si aquestes noves tècniques de modificació genètica s’han de considerar o no com a transgènics.
D’altra banda, molta població està preocupada pel perill que poden representar per a la salut humana, la possible transferència a altres organismes o per la dependència de l’agricultor respecte a les companyies que els patenten.
L’objectiu de la Jornada és debatre aquestes qüestions, el seu estat actual i les perspectives de futur per als cultiu transgènics a Catalunya.
DESENVOLUPAMENT DE LA JORNADA
Impartirà la jornada Josep Maria Casacuberta Suñer, investigador del CRAG (CSIC-IRTA-UAB-UB) i membre de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). La durada prevista és de dues hores. Durant la primera hora s’exposarà la conferència i la segona hora es dedicarà al col·loqui.
L’entrada és lliure i oberta a tothom, però cal confirmar l’assistència a partir del 20 d’octubre enviant un correu a icea@iec.cat (indiqueu al tema: TRANS).
oct. 18, 2016
Tarragona, 25 de novembre de 2016
Organització: Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
En aquesta jornada, que s’impartirà a la Facultat d’Enologia de la URV, es presentaran els nous coneixements sobre la varietat i els vins de carinyena a Catalunya.
INSCRIPCIÓ
25 € entrada general / 20 € socis ICEA /10 € estudiants
Cal inscriure’s-hi al formulari http://www.iec.cat/jornades/carinyena2016.asp
Termini d’inscripció: del 20 d’octubre al 21 de novembre de 2016.
Fullet PDF JORNADA CARINYENA
PROGRAMA
9-9.15 h: Registre i lliurament de la documentació.
9.15-9.30 h: Obertura a càrrec del Dr. Joan Miquel Canals, degà de la Facultat d’Enologia. Presentació «Vint anys de la Secció de Viticultura de la ICEA», a càrrec de Josep M. Puiggròs (ICEA-IEC).
9.30-10 h: «Historia dels orígens de la carinyena», a càrrec de Josep M Puiggròs (ICEA-IEC).
10-10.15 h: «Projecte Vitis catalana», a càrrec de Jordina Escala (VINSEUM).
10.15-10.45 h: «Característiques agronòmiques de la carinyena», a càrrec d’Agustí Villarroya, assessor vitícola.
10.45-11.15 h: Pausa i cafè
11.15-11.45 h: «Efectes del canvi climàtic en els vins de carinyena en ecosistemes vulnerables. DOQ Priorat», a càrrec de Montse Nadal (URV).
11.45-12 h: «Experiències amb la varietat carinyena en la DO Empordà I», a càrrec de Joan Fabra (Celler Martí Fabra).
12-12.30 h: «Experiències amb la varietat carinyena en la DO Empordà II», a càrrec d’Anna Espelt (Espelt Viticultors).
12.30-13.30 h: Tast de vins de carinyena, Enric Bartra (INCAVI).
13.30 h: Cloenda, a càrrec de Josep M. Vives, president de la ICEA, i del Sr. Salvador Puig, director de l’INCAVI.
Col·laboradors: els cellers que hi participen i l’INCAVI