oct. 19, 2016
Dimarts, 8 de novembre a les 18.30 h. Institut d’Estudis Catalans (Sala Pere i Joan Coromines) C/ Carme 47, 08001 Barcelona.
PDF fullet-jornada-transgènics
Els cultius transgènics es produeixen en gairebé 200 milions d’hectàrees arreu del món, especialment als Estats Units, Argentina, Brasil i en països menys desenvolupats, com ara la Índia o la Xina.
Actualment, la majoria dels transgènics cultivats s’han modificat per a ser més resistents a plagues o més tolerants a herbicides, cosa que permetria augmentar la productivitat i fer un ús més racional dels agroquímics, reduint la despesa de producció, sanitària i ambiental.
Els cultius transgènics també poden presentar major resistència a les adversitats del medi (clima, sòl o salinitat), per la qual cosa ofereixen una oportunitat per a l’adaptació de l’agricultura al canvi climàtic.
En els darrers anys s’han desenvolupat noves tècniques que permetrien modificar els genomes de plantes d’una manera més dirigida que amb la transgènia o les tècniques de millora clàssica. A Europa es debat si aquestes noves tècniques de modificació genètica s’han de considerar o no com a transgènics.
D’altra banda, molta població està preocupada pel perill que poden representar per a la salut humana, la possible transferència a altres organismes o per la dependència de l’agricultor respecte a les companyies que els patenten.
L’objectiu de la Jornada és debatre aquestes qüestions, el seu estat actual i les perspectives de futur per als cultiu transgènics a Catalunya.
DESENVOLUPAMENT DE LA JORNADA
Impartirà la jornada Josep Maria Casacuberta Suñer, investigador del CRAG (CSIC-IRTA-UAB-UB) i membre de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). La durada prevista és de dues hores. Durant la primera hora s’exposarà la conferència i la segona hora es dedicarà al col·loqui.
L’entrada és lliure i oberta a tothom, però cal confirmar l’assistència a partir del 20 d’octubre enviant un correu a icea@iec.cat (indiqueu al tema: TRANS).
oct. 18, 2016
Tarragona, 25 de novembre de 2016
Organització: Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
En aquesta jornada, que s’impartirà a la Facultat d’Enologia de la URV, es presentaran els nous coneixements sobre la varietat i els vins de carinyena a Catalunya.
INSCRIPCIÓ
25 € entrada general / 20 € socis ICEA /10 € estudiants
Cal inscriure’s-hi al formulari http://www.iec.cat/jornades/carinyena2016.asp
Termini d’inscripció: del 20 d’octubre al 21 de novembre de 2016.
Fullet PDF JORNADA CARINYENA
PROGRAMA
9-9.15 h: Registre i lliurament de la documentació.
9.15-9.30 h: Obertura a càrrec del Dr. Joan Miquel Canals, degà de la Facultat d’Enologia. Presentació «Vint anys de la Secció de Viticultura de la ICEA», a càrrec de Josep M. Puiggròs (ICEA-IEC).
9.30-10 h: «Historia dels orígens de la carinyena», a càrrec de Josep M Puiggròs (ICEA-IEC).
10-10.15 h: «Projecte Vitis catalana», a càrrec de Jordina Escala (VINSEUM).
10.15-10.45 h: «Característiques agronòmiques de la carinyena», a càrrec d’Agustí Villarroya, assessor vitícola.
10.45-11.15 h: Pausa i cafè
11.15-11.45 h: «Efectes del canvi climàtic en els vins de carinyena en ecosistemes vulnerables. DOQ Priorat», a càrrec de Montse Nadal (URV).
11.45-12 h: «Experiències amb la varietat carinyena en la DO Empordà I», a càrrec de Joan Fabra (Celler Martí Fabra).
12-12.30 h: «Experiències amb la varietat carinyena en la DO Empordà II», a càrrec d’Anna Espelt (Espelt Viticultors).
12.30-13.30 h: Tast de vins de carinyena, Enric Bartra (INCAVI).
13.30 h: Cloenda, a càrrec de Josep M. Vives, president de la ICEA, i del Sr. Salvador Puig, director de l’INCAVI.
Col·laboradors: els cellers que hi participen i l’INCAVI
oct. 10, 2016
Data: 19 d’octubre de 2016
Lloc: Institut d’Estudis Catalans (Sala Prat de la Riba)
Organitza: Aula de Silvicultura Mediterrània de Barcelona de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC)
Inscripció
Cal inscriure’s al formulari http://www.iec.cat/jornades/forestal2016.asp
Assistència al Fòrum |
Socis ICEA |
No socis ICEA |
*Inclou documentació,
pausa cafè i aperitiu. |
10 € |
15 € |
Places limitades (setanta-cinc) segons l’ordre d’inscripció.
Fullet i programa PDF 4t FÒRUM FORESTAL
PROGRAMA
09.00-09.25 h Acreditació i lliurament de documentació
09.25-09.30h Presentació, Josep Maria Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
Primera part: El bosc públic a Catalunya
09.30-09.45 h
«La política tradicional del bosc públic a les Espanyes», Joan Ignasi Castelló Vidal, Secció Forestal, Institució Catalana d’Estudis Agraris
09.45-10.00 h
«La política de la Generalitat al bosc públic municipal», Montserrat Barniol Carcasona, directora general de Forests, Generalitat de Catalunya
10.05-10.25 h
«L’experiència de Pi», Cèsar Muñoz, president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Pi
10.30-10.45 h
«Objectius municipals per als boscos públics catalogats», Narcís Ribes, gerent de l’Associació d’Entitats Locals Propietàries Forestals de Catalunya (ELFOCAT)
10.50-11.05 h
«La gestió dels boscos públics de la Diputació de Barcelona», Jordi Jürgens Mestre, tècnic de l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona
11.10-11.35 h Coŀloqui moderat per Agustí Busquets
11.40-12.00 h Pausa i cafè
Segona part: Activitats empresarials relacionades amb el bosc públic
12.05-12.20 h
«La professionalització de les feines forestals als boscos municipals», Josep Anglada Dorca, alcalde de Vidrà
12.20-12.35 h
«La indústria i l’adquisició de subhastes», Lluís Solà, de l’empresa Fustes Solà SL de Prats de Lluçanès
12.35-12.50 h
«Venda conjunta de subhastes», Jesús Fernàndez, cap de l’Àrea Tècnica de Forestal Catalana SA
12.50-13.05 h
«Les concessions per a la instaŀlació d’estacions d’esquí», Ramon Moliner, alcalde d’Alp, president del Consell Comarcal de la Cerdanya, president d’ELFOCAT
13.05.13.20 h
«Utilitat de l’ordenació i la planificació en forests comunals poc productives i mancades de gestió», Pere Marsal Caselles d’Enginyeria Marsal&Port
13.20-13.50 h Coŀloqui moderat per Iñigo Rebollo
14.00 Cloenda, Dionís Guiteras Rubio, alcalde de Moià, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona
14.20 h Aperitiu i networking
oct. 10, 2016
L’acte tindrà lloc el dijous, 20 d’octubre a les 19h, a Vilafranca del Penedès (Auditori de VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya)
Organitza: GREVA (VINSEUM-ICEA)
PROGRAMA
19h-19.15h: Benvinguda en nom del GREVA, a càrrec de Xavier Fornos (VINSEUM) i de Josep M Puiggròs, (ICEA).
19h15-20h: Presentació del portal Vitis Catalana, a càrrec de Jordina Escala, bibliotecària responsable del Centre de Documentació VINSEUM.
20h-20.30h: Conferència: Les motivacions que expliquen els noms dels ceps i raïms catalans, a càrrec de Xavier Fava, doctor en Filologia Catalana.
20.30h-21h: Debat
21h-21.30h: Tasts de vins de varietats catalanes.
oct. 5, 2016
Organitza: Secció d’Estudis Rurals de l’ICEA
Dimecres 26 d’octubre a les 20.00 h. al Restaurant l’Antic Forn (C/ Pintor Fortuny, 28, Barcelona).
Xerrada “Models de gestió de les explotacions ramaderes de porcí: sistema d’integració versus explotacions independents” a càrrec dels ponents:
- Ramon Lumbierres del Torricó, (comarca de la Litera, Osca), propietari d’una granja amb quatre-centes verres, amb el corresponent engreix.
- Josep Riera, petit integrador d’Artesa (el Segrià, Lleida).
Cal confirmar l’assitència a Jordi Rosell, a l’adreça jordi.rosell@uab.cat
jul. 27, 2016
Ponent: Oriol Marfà (IRTA)
Dia: 28 de setembre de 2016, 18.30 h.
Lloc: Institut d’Estudis Catalans (C/ del Carme, 47, 08001 Barcelona) Sala Pere i Joan Coromines.
Oriol Marfà i Pagès és enginyer agrònom. Es dedica a la recerca hortícola, especialitzat en tècniques de cultius sense sòl, substrats, tècniques de fertirrigació i relacions substrataigua-planta en cultius intensius.
jul. 23, 2016
Barcelona, 14 de setembre de 2016
Lloc i hora: Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines (C/ Carme 47, 08001 Barcelona), a les 17.45h.
Caldrà confirmar l’assistència enviant un correu a partir de l’1 de setembre a icea@iec.cat (indiqueu al tema: TTIP). Entrada lliure.
Fullet TAULA TTIPP
El tractat de lliure comerç i inversió que la Unió Europea (UE) està negociant amb els Estats Units (EUA) per crear l’Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió, conegut també com a TTIP per les sigles del seu nom anglès (Transatlantic Trade and Investment Partnership), pot tenir un impacte notable en el sector agroalimentari català.
La magnitud dependrà de fins a quin grau l’acord elimina efectivament els obstacles aranzelaris i no aranzelaris en els intercanvis recíprocs. Pel que fa als primers, malgrat que de mitjana els drets de duana d’una zona i l’altra són baixos, romanen alguns aranzels alts (crestes aranzelàries) i molt alts (megaaranzels) per a determinats productes del sector agroalimentari. A l’hora, les mesures sanitàries, fitosanitàries i altres barreres tècniques són un obstacle més que notable per als intercanvis de bona part de productes del sector agrari i alimentari.
L’eliminació dels obstacles aranzelaris i no aranzelaris al comerç agroalimentari entre la UE i els EUA donarà lloc a canvis en la dinàmica i composició d’aquest comerç i, per tant, tindrà efectes d’una certa grandària en els diferents subsectors agroalimentaris.
Vist des de la UE, per alguns subsectors el TTIP és una oportunitat per a consolidar i ampliar les exportacions al mercat americà. D’altres el veuen amb temor per la competència de produccions dels EUA, fins ara sense accés al mercat de la UE pels aranzels i les barreres sanitàries, fitosanitàries o tècniques. L’efecte final del TTIP sobre el sector agroalimentari de la UE i de Catalunya dependrà, però, del contingut final d’un acord que, de fet, encara es troba en negociació.
PROGRAMA
17,45 Presentació de la Jornada, a càrrec de Josep M. Vives de Quadras, president de la ICEA
18,00 Aspectes generals del TTIP, a càrrec de Mark Jeffery (representació de la UE a Barcelona)
18,30 Sector Boví, a càrrec d’Albert Juanola (ASOPROVAC)
18,45 Sector Porcí, a càrrec d’Andreu Ferrer (Unió de Pagesos de Catalunya)
19,00 Sector Vitivinícola, a càrrec de Salvador Puig (INCAVI)
19,15 Sector de la fruita, a càrrec de Manel Simón (AFRUCAT)
19,30 Repercussions previsibles del TTIP en el sector agrari de Catalunya, a càrrec de Antoni Díaz (Departament d’Agricultura, Ramaderia , Pesca i Alimentació)
19,45 Debat amb la participació dels ponents i de Ramon Sentmarti (PRODECA). Modera: Jordi Rosell (UAB)
jul. 22, 2016
Dissabte 20 d’agost de 2016, de 9 a 18 h.
Universitat Catalana d’Estiu. Liceu Renouvier de Prada (Conflent)
La participació és oberta i gratuïta.
La Institució Catalana d’Estudis Agraris organitza cada any una jornada a Prada de Conflent, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, dedicada a l’Agricultura que enguany, en la seva XXXI edició durà el títol: «El malbaratament alimentari i el sector agroalimentari».
PROGRAMA
PDF Jornada Agricultura a Prada 2016
09.30-10.00 h. Obertura de la Jornada, a càrrec del Sr. Antoni Díaz Vendrell, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya i de Josep M. Vives de Quadras, president de la ICEA.
10.00-10.30 h. «El projecte REFRESH», a càrrec de Raquel Diaz, del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPCIRTA).
1030-11.00 h. «El projecte Foodsaving», a càrrec de Vicky Soldevila (URV) i Lourdes Viladomiu (UAB).
11.00-11.30 h. Torn d’intervencions i preguntes.
11.30-12.00 h.«El marc legislatiu espanyol», a càrrec de David Esteller (AECOC).
12.00-12.30 h. «Aproximació a la medició. El repte de mesurar el malbaratament a l’agricultura i a la industria alimentària», a càrrec de Paco Muñoz (UAB).
12.30-13.00 h. Torn d’intervencions i preguntes.
13.00-14.30 h. Pausa i dinar.
14.30-15.00 h. «L’experiència d’Espigoladors», a càrrec de Mireia Barba.
15.00-15.30 h. «L’experiència de Mercabarna», a càrrec de Josep Tejedo.
15.30-16.00 h. «L’experiència francesa» (ponent a determinar).
16.00-16.30 h. «L’experiència de Natureco. El seu diagrama d’intervenció», a càrrec d’Alba Alsina.
16.30-16.45 h. Presentació del llibre El sistema alimentario global, editat per la Fundació Triptolemos, a càrrec d’Yvonne Colomer.
16.45-18.00 h. Torn d’intervencions i preguntes
18.00 h. Cloenda
juny 4, 2016
Dia i lloc: 21 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans (Sala Prat de la RIba) de les 17.30 h a les 20.30 h
PROGRAMA
17.30 h Presentació de la IV Tarda, a càrrec de Josep M. Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris
17.40 h «Els jardins de Santiago Rusiñol. Del simbolisme al paisatgisme», a càrrec de Vinyet Panyella, escriptora, gestora cultural i curadora d’exposicions. Especialista i biògrafa de Santiago Rusiñol. Directora i gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges. Comissària de l’Any Ramon Casas (2016).
18.20 h «Crònica. L’amor a les flors i les plantes, signe de civilització. Artur Rigol», a càrrec de Teresa Garcerán, llicenciada en filologia per la Universitat de Barcelona, tècnica especialista en jardineria per l’Escola Rubió i Tudurí de Barcelona i màster en arquitectura del paisatge per la Universitat Politècnica de Catalunya. Membre de Jardins i Jardiners.
18.50 h Descans i petit refrigeri
19.15 h «Barcelona. Darrera mirada». Un recurs per al coneixement dels jardins de la ciutat al segle XIX», a càrrec d’Albert Cubeles i Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat), historiadors, assessors històrics d’aquest recurs de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
19.50 h «El passeig de l’Esplanada i el Jardí del General: els primers jardins públics de Barcelona», a càrrec de Jordi Cartañá Pinén, biòleg i doctor en geografia humana, director de l’Institut Rubió i Tudurí. Membre de Jardins i Jardiners.
20.20 h Cloenda
Coordinació: Joaquim Camps. Secció de Jardineria i Paisatgisme
Entrada lliure
Programa IV Tarda de Jardins i Jardiners 2016
juny 3, 2016
La revista Quaderns Agraris editada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’ Institut d’Estudis Catalans, acaba de publicar en format d’accés obert el núm. 40 : juny 2016.
El contingut es pot consultar accedint directament al text complet dels articles, la llista dels quals es troba a continuació:
Núm. 40 : juny 2016 – Sumari:
Articles
El sector agroalimentari i el TTIP Jordi Rosell, Oriol Forcada. 7-27
La dualització de l’estratègia empresarial de les explotacions agràries a Europa Bernat Vilarasau, 29-46
La cooperativa lletera del Cadí: marca i qualitat Lourdes Viladomiu, 47-54
Efecte de la pastura amb equí i cabrum sobre la reducció del fitovolum en un matollar mediterrani Jordi Bartolomé-Filella, M. Josep Broncano-Atienza, Josefina Plaixats-Boixadera. 55-72
Agrofòrum La ramaderia al servei del bosc: una eina eficaç per a la prevenció dels incendis Xavier Xortó-Borràs. 75-88
Ressenya del llibre Manual práctico de riego con agua residual municipal regenerada, una visió estratègica de la sequera en retrospectiva Rafael Mujeriego 89-96
Ressenya del llibre L’hort del segon origen, de Jordi Puig i Roca Laura Dalmau-Pol. 97-99
També podeu accedir visitant la pàgina web de la revista.