+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

Taula rodona sobre el Tractat de lliure comerç i inversió entre la UE i els EUA (TTIP)  

Barcelona, 14 de setembre de 2016

Lloc i hora: Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines (C/ Carme 47, 08001 Barcelona), a les 17.45h.

 

Caldrà confirmar l’assistència enviant un correu a partir de l’1 de setembre a icea@iec.cat (indiqueu al tema: TTIP). Entrada lliure.

Fullet TAULA TTIPP 

 

El tractat de lliure comerç i inversió que la Unió Europea (UE) està negociant amb els Estats Units (EUA) per crear l’Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió, conegut també com a TTIP per les sigles del seu nom anglès (Transatlantic Trade and Investment Partnership), pot tenir un impacte notable en el sector agroalimentari català.

La magnitud dependrà de fins a quin grau l’acord elimina efectivament els obstacles aranzelaris i no aranzelaris en els intercanvis recíprocs. Pel que fa als primers, malgrat que de mitjana els drets de duana d’una zona i l’altra són baixos, romanen alguns aranzels alts (crestes aranzelàries) i molt alts (megaaranzels) per a determinats productes del sector agroalimentari. A l’hora, les mesures sanitàries, fitosanitàries i altres barreres tècniques són un obstacle més que notable per als intercanvis de bona part de productes del sector agrari i alimentari.

L’eliminació dels obstacles aranzelaris i no aranzelaris al comerç agroalimentari entre la UE i els EUA donarà lloc a canvis en la dinàmica i composició d’aquest comerç i, per tant, tindrà efectes d’una certa grandària en els diferents subsectors agroalimentaris.

Vist des de la UE, per alguns subsectors el TTIP és una oportunitat per a consolidar i ampliar les exportacions al mercat americà. D’altres el veuen amb temor per la competència de produccions dels EUA, fins ara sense accés al mercat de la UE pels aranzels i les barreres sanitàries, fitosanitàries o tècniques. L’efecte final del TTIP sobre el sector agroalimentari de la UE i de Catalunya dependrà, però, del contingut final d’un acord que, de fet, encara es troba en negociació.

 

PROGRAMA

17,45 Presentació de la Jornada, a càrrec de Josep M. Vives de Quadras, president de la ICEA

18,00 Aspectes generals del TTIP, a càrrec de Mark Jeffery (representació de la UE a Barcelona)

18,30 Sector Boví, a càrrec d’Albert Juanola (ASOPROVAC)

18,45 Sector Porcí, a càrrec d’Andreu Ferrer (Unió de Pagesos de Catalunya)

19,00 Sector Vitivinícola, a càrrec de Salvador Puig (INCAVI)

19,15 Sector de la fruita, a càrrec de Manel Simón (AFRUCAT)

19,30 Repercussions previsibles del TTIP en el sector agrari de Catalunya, a càrrec de Antoni Díaz (Departament d’Agricultura, Ramaderia , Pesca i Alimentació)

19,45 Debat amb la participació dels ponents i de Ramon Sentmarti (PRODECA). Modera: Jordi Rosell (UAB)

 

 

XXXI JORNADA D’AGRICULTURA A PRADA «El malbaratament alimentari i el sector agroalimentari»

Paula_Bonet_UCE2016

Dissabte 20 d’agost de 2016, de 9 a 18 h.
Universitat Catalana d’Estiu. Liceu Renouvier de Prada (Conflent)

La participació és oberta i gratuïta.

 

Com arribar-hi ? Liceu Renouvier de Prada de Conflent

La Institució Catalana d’Estudis Agraris organitza cada any una jornada a Prada de Conflent, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, dedicada a l’Agricultura que enguany, en la seva XXXI edició durà el títol: «El malbaratament alimentari i el sector agroalimentari».

PROGRAMA

PDF  Jornada Agricultura a Prada 2016

09.30-10.00 h. Obertura de la Jornada, a càrrec del Sr. Antoni Díaz Vendrell, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya i de Josep M. Vives de Quadras, president de la ICEA.

10.00-10.30 h. «El projecte REFRESH», a càrrec de Raquel Diaz, del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPC­IRTA).
1030-11.00 h. «El projecte Foodsaving», a càrrec de Vicky Soldevila (URV) i Lourdes Viladomiu (UAB).
11.00-11.30 h. Torn d’intervencions i preguntes.
11.30-12.00 h.«El marc legislatiu espanyol», a càrrec de David Esteller (AECOC).
12.00-12.30 h. «Aproximació a la medició. El repte de mesurar el malbaratament a l’agricultura i a la industria alimentària», a càrrec de Paco Muñoz (UAB).
12.30-13.00 h. Torn d’intervencions i preguntes.
13.00-14.30 h. Pausa i dinar.
14.30-15.00 h. «L’experiència d’Espigoladors», a càrrec de Mireia Barba.
15.00-15.30 h. «L’experiència de Mercabarna», a càrrec de Josep Tejedo.
15.30-16.00 h. «L’experiència francesa» (ponent a determinar).
16.00-16.30 h. «L’experiència de Natureco. El seu diagrama d’intervenció», a càrrec d’Alba Alsina.
16.30­-16.45 h. Presentació del llibre El sistema alimentario global, editat per la Fundació Triptolemos, a càrrec d’Yvonne Colomer.
16.45­-18.00 h.  Torn d’intervencions i preguntes
18.00 h. Cloenda

 

IV Tarda de Jardins i Jardiners

IV_tarda jardins_petitaDia i lloc: 21 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans (Sala Prat de la RIba) de les 17.30 h a les 20.30 h

PROGRAMA

17.30 h    Presentació de la IV Tarda, a càrrec de Josep M. Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris

17.40 h    «Els jardins de Santiago Rusiñol. Del simbolisme al paisatgisme», a càrrec de Vinyet Panyella, escriptora, gestora cultural i curadora d’exposicions. Especialista i biògrafa de Santiago Rusiñol. Directora i gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges. Comissària de l’Any Ramon Casas (2016).

18.20 h    «Crònica. L’amor a les flors i les plantes, signe de civilització. Artur Rigol», a càrrec de Teresa Garcerán, llicenciada en filologia per la Universitat de Barcelona, tècnica especialista en jardineria per l’Escola Rubió i Tudurí de Barcelona i màster en arquitectura del paisatge per la Universitat Politècnica de Catalunya. Membre de Jardins i Jardiners.

18.50 h    Descans i petit refrigeri

19.15 h    «Barcelona. Darrera mirada». Un recurs per al coneixement dels jardins de la ciutat al segle XIX», a càrrec d’Albert Cubeles i Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat), historiadors, assessors històrics d’aquest recurs de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

19.50 h    «El passeig de l’Esplanada i el Jardí del General: els primers jardins públics de Barcelona», a càrrec de Jordi Cartañá Pinén, biòleg i doctor en geografia humana, director de l’Institut Rubió i Tudurí. Membre de Jardins i Jardiners.

20.20 h    Cloenda

Coordinació: Joaquim Camps. Secció de Jardineria i Paisatgisme

Entrada lliure

Programa IV Tarda de Jardins i Jardiners 2016

Quaderns Agraris núm. 40 : juny 2016

cover_issue_9389_ca_ES_QA40

La revista Quaderns Agraris editada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’ Institut d’Estudis Catalans, acaba de publicar en format d’accés obert el núm. 40 : juny 2016.

El contingut es pot consultar accedint directament al text complet dels articles, la llista dels quals es troba a continuació:

Núm. 40 : juny 2016 – Sumari:

Articles

El sector agroalimentari i el TTIP Jordi Rosell, Oriol Forcada. 7-27

La dualització de l’estratègia empresarial de les explotacions agràries a Europa Bernat Vilarasau, 29-46

La cooperativa lletera del Cadí: marca i qualitat Lourdes Viladomiu, 47-54

Efecte de la pastura amb equí i cabrum sobre la reducció del fitovolum en un matollar mediterrani Jordi Bartolomé-Filella, M. Josep Broncano-Atienza, Josefina Plaixats-Boixadera. 55-72

Agrofòrum La ramaderia al servei del bosc: una eina eficaç per a la prevenció dels incendis Xavier Xortó-Borràs. 75-88

Ressenya del llibre Manual práctico de riego con agua residual municipal regenerada, una visió estratègica de la sequera en retrospectiva Rafael Mujeriego 89-96

Ressenya del llibre L’hort del segon origen, de Jordi Puig i Roca Laura Dalmau-Pol. 97-99

També podeu accedir visitant la pàgina web de la revista.

Curs pràctic per assessors en gestió integrada de plagues en espais verds

Organitza: Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya amb la col·laboració de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

Dates: 6, 7, 8, 9, 13 i 15 de juny de 2016

Horari: Tarda de 16h. a 20h.

Lloc: COEAC. Passeig de Gràcia, 55, 6-6. 08007 Barcelona

 

La ICEA col·labora en l’organització del Curs pràctic per assessors en gestió integrada de plagues en espais verds,  que tindrà lloc el proper mes de juny,  i del que us adjuntem el programa i l’enllaç al  formulari d’inscripció FITOSANITARIS 

La inscripció s’ha de formalitzar abans del 30 de maig i els associats a la ICEA gaudeixen d’ un descompte sobre el preu general. Les places són  limitades.

Preus:

  • No col·legiats: 220 euros
  • Col·legiats i associats ICEA (*): 180 euros

PDF PROGRAMA Curs_ Assessor fitosanitari_espais verds

(*) Els col·legiats en els col·legis d’enginyers tècnics agrícoles, de forest i tècnics forestals, així com els associats de la ICEA, AGROPRÉS, Gremi de Jardineria de Catalunya i Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya (APEVC) també es podran acollir al preu de col·legiat, acreditant la seva condició de col·legiat/associat en el seu respectiu col·legi/associació.

Més informació i inscripcions al web del COEAC www.agronoms.cat  (Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya. Passeig de Gràcia 55, 6è-6a, 08007 Barcelona. Tel. 93 215 26 00)

 

 

Tertúlia: “Debat GLOCAL sobre l’alimentació

Dimarts, 12 d’abril 2016, a les 8 del vespre
Organitza: ICEA. Secció d’Estudis Rurals
Restaurant l’Antic Forn (C/Pintor Fortuny,28, Barcelona)

El dia 12 d’abril, iniciem la primavera amb la tertúlia que pren per títol:

DEBAT GLOCAL SOBRE L’ALIMENTACIÓ
(glocal es un terme que uneix global i local).

Els nostres ponents serán en Francesc Reguant i la Sonia Callau

En Francesc Reguant és economista, MBA en Funció Directiva, vicepresident de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i Vicepresident de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Va ser Director d’Administració i Sistemes d’Informació de l’IRTA, càrrec des del qual va dissenyar i dirigir el Sistema Integrat de Gestió de IRTA el qual va merèixer el premi ACCID. Va obtenir també el premi Firesme a la recerca agrícola i ha estat fins 2013 Cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura. Ha simultaniejat la seva activitat amb la docència (UPF, FCAC, Col·legi economistes) i amb la divulgació en múltiples revistes tècniques i de divulgació. És autor de diversos llibres, el més recent titulat “Entendre l’agricultura”. Des de la ICEA va impulsar l’agrotertulia.

La Sonia Callau és enginyera superior de forest, enginyera tècnica agrícola i màster en Urbanisme per la UPC, treballa a la Diputació de Barcelona com a experta en governança alimentària. Es membre de la Comissió Científica de la Fundació Agro-territori. Ha treballat a la DG d’Agricultura de la Comissió Europea com a experta nacional i ha participat en la creació i desenvolupament posterior del Parc Agrari del Baix Llobregat al llarg d’una dilatada trajectòria.

Per animar la tertúlia, aquí teniu uns documents interessants sobre el tema a debatre:

La tertúlia es realitzarà com sempre al Restaurant l’Antic Forn, c/ Pintor Fortuny, 28, el dimarts 12 d’abril a les 8 del vespre.

Si us plau és molt important que confirmeu la vostra assistència per tal de fer la reserva.

Gemma Francès gemmafrances.druab@gmail.com
Coordinadora de la Secció  d’Estudis Rurals

 

III Jornada MENGEM SA. La conservació dels aliments.

Data: 12 de maig de 2016 (de 9.00 a 18.30)

Lloc: Museu de Ciències Naturals (Museu Blau). Parc del Fòrum, Barcelona.

Organitza: ICEA, ACCA i Museu Blau


 

Coberta Mengem Sa

 

FULLET I PROGRAMA III JORNADA MENGEM SA 2016

INSCRIPCIÓ al Formulari MengemSa_III de l’1 d’abril al 9 de maig.

QUOTES: 25€ (Reduïda socis ICEA i socis ACCA) i 50€ (General)

BECA ESTUDIANT: Si sou estudiant, al inscriure-us al Formulari MengemSa_III podeu sol·licitar beca fins el 25 d’abril. Quan comuniquem la resolució, si la sol·licitud és rebutjada, podeu mantenir la plaça en fer efectiva la inscripció, a preu reduït, abans del 9 de maig.

 

Per a consultes podeu contactar a: agrichatcat@gmail.com

 

Amb el patrocini de:patrocinadors

 

 

#MengemSa16  –  https://www.facebook.com/mengemSA

 

Comitè organitzador: Rosaura Farré, Carles Folch, Francesc Llauradó, Abel Mariné, Josefina Plaixats, Joaquim Ros, Ignasi Torrella, Josep Maria Espelta, Ester Torres i Eduard Vidal.

 

Programa III Jornada Mengem sa. La conservació dels aliments

8.45 h: Lliurament de la documentació

9.00 h: Benvinguda
Anna Omedes (directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona)
Abel Mariné (president de l’ACCA)
Josep Maria Vives (president de la ICEA)

9.15 h: Inauguració
Ramón Clotet (secretari de la fundació Triptolemos)

9.30 h: Visita de l’exposició «Nutrició, impuls vital».
Presentació de l’exposició a càrrec d’Abel Mariné

10.45 h: Cafè

11.15 h: Conferència inaugural
«Passat i present de la conservació d’aliments», per Pau Alcover (historiador)

12.15 h: Taula rodona: «La tecnologia de la conservació dels aliments (productes frescos, processats i precuinats/restauració)» Moderada per Buenaventura Guamis (director general del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, PRUAB).

Olga Martín Belloso (catedràtica de tecnologia d’aliments a l’ETSEA, Universitat de Lleida)
Manuel García-Portillo (director general de TECNIDEX)
Alain Guiard (xef i assessor gastronòmic)

14.00 h: Dinar

16.00 h: «Higiene, ciència i cuina», per Pere Castells (coordinador de la Unitat Educativa i de Recerca Ciència i Cuina de la Universitat de Barcelona)

16.30 h: «Data de caducitat i consum preferent. Dubtes i possibles solucions», per Lluís González Vaqué (advocat i expert en dret alimentari)

17.00 h: «Riscos associats a una conservació deficient», per Victòria Castell (cap de l’Àrea de Planificació i Auditoria de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària)

17.30 h: «Oportunitats en conservació d’aliments per altes pressions hidrostàtiques», per Narcís Grèbol (coordinador d’innovació tecnològica a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, IRTA)

18.00 h: Conclusions de les jornades.
Abel Mariné (president de l’ACCA)
Josep Maria Monfort (director general de l’IRTA)

18.30 h: Copa de cava

***

Fullet 1a circular Què és Mengem sa? 

Què trobarem en aquesta Jornada?

Després de l’èxit de les jornades Mengem Sa que ja hem fet —l’any 2014 sobre els vegetals, i el 2015 sobre la carn—, aquest cop ens endinsem en el món de la conservació dels aliments, com sempre amb una mirada crítica i científica.

cullera mengem saVisita de l’exposició  “Nutrició, impuls vital”, un gran projecte per conèixer els conceptes fonamentals en matèria d’alimentació i nutrició.

I, entre d’altres activitats:

Taula rodona sobre la tecnologia de la conservació dels aliments, amb la participació de:

  • Buenaventura Guamis (director general del Parc de Recerca UAB)
  • Olga Martín Belloso (catedràtica a la UdL)
  • Manuel García-Portillo (director general TECNIDEX)
  • Alain Guiard  (xef assessor gastronòmic)

Conferències

  • “Higiene, ciència i cuina” per Pere Castells
  • “Passat i present de la conservació d’aliments” per Pau Alcover
  • “Data de caducitat i consum preferent. Dubtes i possibles solucions” per Lluís Gonzalez Vaqué
  • “Riscos associats a una conservació deficient” per Victòria Castell
  • “Perspectives de la conservació dels aliments” per Narcís Grèbol

 

 

5th Symposium “Mediterranean Malvasias”

Sitges, 26 i 27 de maig de 2016
Organitza: INCAVI i Ajuntament de Sitges

Després de les reunions a Porec, Salina, La Palma i Monemvasia, la ciutat de Sitges acull el 5th Symposium “Mediterranean Malvasias”, organitzat per l’Incavi, Institut Català del Vi, amb el suport de la municipi de Sitges i Sitges Agi.

El Simposi vol donar a conèixer el patrimoni comú i convocar  productors i científics del sector del raïm i el vi de Malvasia, un dels més antics conreus de la vinya. Es parlarà de viticultura, enologia i també de biologia, biotecnologia, química analítica, la comercialització i l’enoturisme relacionat amb la  Malvasia.

 Programa i butlleta d’inscripció Program 5th Mediterranean Malvasias

 Informació i inscripcions ebartra@gencat.cat

 

 

Aspectes de la biologia del cargol poma (Pomatia insularum) del delta de l’Ebre

Conferència que pronunciarà Mercè Durfort, dilluns 21 de març, a les sis de la tarda, a la Sala Puig i Cadafalch de Institut d’Estudis Catalans.

Mercè Durfort i Coll és una destacada experta en l’estudi de la histopatologia de mol·luscs bivalves marins i de crustacis, en la biologia de la reproducció d’invertebrats i d’algunes espècies de vertebrats, en la bioacumulació en mol·luscs i crustacis, i en la determinació de protozous paràsits (en especial, els microsporidis).

Catedràtica de Biologia Cel·lular a la UB des del 1985, ha estat la primera científica catalana autora d’una tesi doctoral sobre ultraestructura cel·lular, a més de ser la primera dona que ha ingressat a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i la segona a fer-ho a l’IEC (1989). És sòcia honorària de la Societat Catalana de Biologia i de la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’IEC, membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (2000) i membre corresponent de la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya (2007).

Resum de la xerrada

Organització: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, l’Institut de les Ciències i les Humanitats