març 10, 2014
Institut d’Estudis Catalans (Sala Prat de la Riba). Barcelona, 10 d’abril de 2014
Us convidem a participar en una Jornada de la que, de la mà d’experts, reflexionarem sobre com l’agricultura pot ser determinant enfront alguns dels principals reptes del segle XXI: l’energia, la seguretat alimentària o el canvi climàtic.
AGROFÒRUM va sorgir el 2013, i vol ser un ampli marc de reflexió i debat sobre el sector agrari, agroalimentari i del medi rural de Catalunya, amb l’escenari ple de reptes i incerteses del segle XXI. És participat per representants dels col·legis professionals, les escoles universitàries i les fundacions vinculats al sector agrari, agroalimentari i al medi rural de Catalunya i per representants del món empresarial i de l’administració.
Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris i Fundació del Món Rural
Inscripcions abans del 7 d’abril (agroforum@fmr.cat / Tel. 973 22 93 60)
Més informació i programa a l’enllaç AGROFORUM PROGRAMA AGRICULTURA AL S. XXI
març 5, 2014
SECCIÓ DE VITICULTURA I ENOLOGIA
Data: dimarts 1 d’abril, a les 10 h del matí.
Punt de trobada: a Badalona, a la porta de la mateixa fàbrica (Carrer de Maristany, 115). Per anar-hi recomanem agafar el tren fins a Badalona (línia R1 de Rodalies RENFE) i caminar uns deu minuts cap a la fàbrica (en direcció Barcelona).
Inscripció: envieu un correu electrònic a icea@iec.cat amb el vostre nom i cognom (indiqueu el dels vostres acompanyants, si és el cas). Caldrà pagar la visita allà mateix, un preu d’aproximadament 4€ o 6€ per persona, depenent del nombre d’assistents. Per això és important que us inscriviu prèviament.
Com ja us vam informar durant l’assemblea general de socis, una de les activitats que volem endegar a la Secció està relacionada amb l’aiguardent, una beguda que a Catalunya va tenir, des de finals del segle XVII fins a principis del segle XIX ,una importància econòmica molt important ique, a més, va jugar un paper destacat en els esdeveniments de la guerra de la Successió, de la que enguany celebrem el tricentenari. Així, dins l’ambit de l’aiguardent, la primera activitat serà la visita a la Fàbrica de l’Anís del mono.
La Fàbrica de l’Anís del mono fou propietat de la família Bosch i va iniciar l’activitat de destil•lació a partir de l’any 1868. La base primera per la confecció de l’anís es l’alcohol de vi, o aiguardent, i les llavors de la planta d’anís. Aquesta beguda es consumia per acompanyar el cafè, en copa, o com a component de la “barreja”, una forma de consum molt popular a partir de la segona meitat del segle XIX i fins ja avançat el segle XX. La fàbrica està declarada coma patrimoni històric i és d’estil modernista. Actualment si elabora, també, el licor Aromes de Montserrat i la seva propietat ha passat al grup Osborne.
Us hi esperem!
Josep M. Puiggròs
Coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia
des. 18, 2013
La XI Jornada de Protecció Vegetal (Mengem sa?) organitzada per la ICEA i l’ACCA va aplegar, el 28 de febrer de 2014, experts del sector per debatre sobre alimentació i trobar resposta a la pregunta: Mengem sa?.
Llegiu les notes i comentaris de la Jornada: Notes sobre Jornada MENGEM SA
Es conclou que un cop avaluada la qualitat dels aliments al nostre abast, podem menjar sa si volem (es tracta de triar degudament quan comprem i de preparar i combinar bé els aliments), si podem (el preu pot fer que alguns dels més saludables no sempre siguin els més assequibles) i si en sabem (per escollir correctament, és necessari informar-se a partir de fonts científicament solvents).
A la pregunta Mengem sa? a Europa podem substituir l’interrogant per una afirmació: Sí, Mengem sa!
Podeu descarregar:
Documentació lliurada als assistents Publicació
Conferència inaugural de Francesc Llauradó Llauradó
Ponència sobre valor nutritiu dels aliments de Rosaura Farré Farré
Tríptic Mengem sa Tríptic
Properament MÉS continguts: conferències enregistrades, més presentacions…
nov. 29, 2013
Dimarts 10 de desembre, a les 8 del vespre
Restaurant l’Antic Forn (C/Pintor Fortuny,28, Barcelona)
La tertúlia del mes de desembre anirà a càrrec de l’economista brasiler Benedito Dias Pereira, Doctor en Economia Agrària (Universidade Federal de Pernambuco) i Professor de la Universidade Federal de Mato Grosso al Brasil.
Benedito Dias Pereira és especialista en agricultura i agroindustria a l’Estat de Mato Grosso. Un estat que que amb 8 milions d’hectarees cultivades i una producció de 26 milions de tones és el més gran del Brasil en produció de soja, amb un trenta per cent de la producció de soja del país i quasi el deu per cent de la producció mundial. El doctor Dias Pereira també parlarà del desenvolupament de les produccions de blat de moro, de cotó i de carn a l’Estat de Mato Grosso.
Aprofitarem aquesta sessió per repasar el funcionament de les tertúlies d’aquest any i, sobretot, per fer propostes per l’any vinent.
Si us plau confirmeu la vostra assistència per tal de fer la reserva.
Gemma Francès
Coordinadora de la Secció d’Estudis Rurals
nov. 25, 2013
A càrrec de Carme Lacambra, Josep Maria Vives i Jordi Giné
Dia i hora: Dilluns 2 de desembre a les 19:00h.
Lloc: sala Nicolau d’Olwer, IEC, Carme 47, Barcelona
És la tertúlia noranta-nou, la darrera d’aquest any 2013!
Tenim tres ponents que estan en la primera línia de la informació i que podran resoldre molts dubtes sobre com controlar les plagues en espais que no són agraris. Carme Lacambra, és vocal de la Junta Directiva de l’Asociación Española de Parques y Jardines Públicos. En Josep Maria Vives és el President de la ICEA i sempre a desenvolupat la seva activitat amb una relació molt estreta amb la problemàtica dels jardins. I en Jordi Giné és el cap del Servei de Sanitat Vegetal del DAAM.
La tertúlia serà presentada per Joaquim Camps, coordinador de la secció Jardineria i Paisatgisme de la ICEA.
Entre altes temes ens parlaran de:
– La directiva marc d’ús sostenible dels plaguicides
– El Llibre Blanc sobre el control de plagues en espais verds
Crec que és un tema fantàstic per acomiadar les tertúlies de 2013. Us esperem a tots i totes
Ester Torres (Coordinadora de la Secció de Protecció dels Vegetals de la ICEA)
oct. 29, 2013
Peralada, 25 de novembre de 2013
El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA, filial del IEC) i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), amb el suport de “Castell de Peralada” han cregut oportú organitzar una jornada per presentar els coneixements actuals sobre la varietat Garnatxa roja i els vins que s’hi elaboren a les dues bandes de les Alberes. La jornada durarà tot un matí i acabarà amb un tast i un dinar.
NOVETAT! 2na Circular actualitzada Jornada Garnatxa R (circular 2)
oct. 25, 2013
RESUM DE LA SORTIDA TRANSCATALONIA 2013
“SÒLS DE L’ALT EMPORDÀ”
El dissabte 5 d’octubre va tenir lloc una nova edició de la Jornada de Sòls, TRANSCATALONIA 2013, per indrets representatius de la Comarca de l’Alt Empordà, tant de la plana com del massís del cap de Creus. La Jornada va ser conduïda per Maria Assumpta Gispert i per Giovanni Pardini professors de la Universitat de Girona. Va comptar amb la participació de 30 persones entre socis de la ICEA, la SECS o estudiants universitaris. Partint de Girona, ens vàrem adreçar vers el municipi de Castelló d’Empuries per estudiar el sòl representatiu d’una closa, la de l’Estanyet de can Xirivilla, prop de Sant Joan. Les closes són prats de pastura envoltats d’arbres i canals de drenatge en zones poc o molt inundables que constitueixen elements singulars del paisatge de la plana de l’Empordà. El perfil del sòl, que mostrava trets característics d’hidromorfia i diferencies texturals notables, va ser objecte de debat per part dels assistents. A continuació visitarem un inceptisòl sobre antigues terrasses prop de Marzà.
La comparació d’aquest sòl amb un perfil molt proper va ser objecte de discussió en relació a l’origen i posterior evolució dels materials al·luvials dipositats a la zona. Seguidament ens desplaçarem a les rodalies de Vilajuïga per observar un alfisòl format sobre els ventalls al·luvials procedents de les serres situades al nord. L’itinerari continuà endinsant-nos en el massís del Cap de Creus, en zones afectades per incendis forestals, sobre granodiorites, per observar el sòl típic dels bancals antics amb murs de pedra seca. Seguirem enfilant-nos per la carretera de Sant Pere de Roda fins el mirador del Dolmen de les Vinyes Mortes on els organitzadors fan fer una explicació de la geografia i geologia, completada amb la història que explica la construcció de les terrasses per aprofitar l’escàs sòl de la zona. Després de dinar a Port de La Selva, observàrem unes interessants dunes fòssils que, després d’una presentació molt ben documentada pels organitzadors, donarem peu a un ampli debat sobre l’origen, processos de mobilització del carbonats i l’interès geològic d’aquests dipòsits. A continuació en Giovanni Pardini va mostrar alguns resultats dels treballs de recerca que la Unitat de Ciència del Sòl de la Universitat de Girona està duent a terme en aquella zona en relació als efectes de canvis d’usos del sòl i a l’abandonament de terrasses. Finalment visitarem un sòl sobre pissarres, representatiu de bancals amb oliveres, i els dispositius per a l’estudi de l’escolament superficial instal·lats en aquests bancals. L’activitat va estar recolzada per una guia de camp molt completa on es recull la descripció dels perfils visitats junts amb una explicació del medi natural de la zona i de les activitats de recerca que es duen a terme. Aquesta guia es pot consultar al web de l’IEC.
Josep Maria Alcañiz. Coordinador de la Secció de Sòls de la ICEA i president de la Delegació Catalana de la SECS
Vegeu també Programa_Transcatalonia 2013
oct. 25, 2013
Tertúlia XCVIII, novembre de 2013
a càrrec de Salvador Samitier
Dia i hora: Dilluns 4 de novembre a les 19:00h.
Lloc: sala Puig i Cadafalch, IEC, Carme 47, Barcelona
En Salvador Samitier, cap de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (Departament Territori i Sostenibilitat) participarà aquest proper novembre a les tertúlies de la ICEA. El tema de la tertúlia és una aproximació al que són els inventaris d’emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). La quantificació de les emissions de GEH és un tema de gran importància atès que sense una objectivació numèrica no és possible avaluar l’efectivitat de les polítiques de mitigació. Ara bé aquesta quantificació no deriva d’una mesura analítica sinó que té lloc mitjançant estimacions. Per tant assolir un acord sobre quina és la metodologia a seguir és fonamental per poder acordar objectius de reducció sectorials o acords de reducció que impliquin països. La ponència se centrarà en com es construeixen els inventaris nacionals, aplicats en aquest cas al sector agroramader així com les diferències respecte a un altre concepte d’àmplia difusió, especialment en el sector alimentari, que és la petjada de carboni.
Així doncs, us convido a participar en aquesta tertúlia per conèixer de primera mà la influència del sector agrícola en les emissions dels gasos d’efecte hivernacle.
Ester Torres
Coordinadora de la Secció de Protecció dels Vegetals
oct. 20, 2013
La presidència i la Secció de Ramaderia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris us conviden a participar a la jornada – taula rodona:
Desaparició de les abelles, causes i implicacions
L’acte tindrà lloc el dilluns 11 de novembre de 2013, a les 17.30 de la tarda, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (c/ del Carme, 47, 08001 Barcelona).
PROGRAMA
17.30 Presentació a càrrec de Josep M. Vives, president de la ICEA.
17.45 «Abelles, conreus i pesticides: un triangle incòmode», a càrrec de Jordi Bosch, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, CREAF.
18.30 «Primavera sense brunzits, per què desapareixen les abelles?», a càrrec d’Antoni Gómez Pajuelo, director de Consultores Apícolas.
19.15 «Desaparició de les abelles. Visió de la indústria fitosanitària», a càrrec de Josep Saltor, responsable de desenvolupament i AA.RR, Kenogard SA.
20.00 Taula Rodona
Josefina Plaixats
Coordinadora de la Secció de Ramaderia
oct. 15, 2013
“DESENVOLUPAMENT RURAL A ERITREA. PROGRAMES I REFORMES AGRÀRIES”
A càrrec d’en Francesc Riera i Salvador Puig
15 d’octubre a les 8 de la tarda
Restaurant l’Antic Forn (C/Pintor Fortuny, 28 08001 Barcelona)
Per a participar-hi envieu un correu confirmant l’assistència a la coordinadora de la Secció, Gemma Francès gemmafrances.druab@gmail.com
Francesc Riera és enginyer agrònom per la Universitat Politécnica de Madrid i diplomat en Estudis Cooperatius per la UPM. Ha estat voluntari a Intermon-Oxfam durant deu anys, en el departament de Projectes i Avaluació de Projectes. Ha realitzat treballs de desenvolupament al Iemen, Aràbia Saudita i Nord d’Àfrica, entre d’altres. Actualment és Food Chain Manager a BASF Española, SL. La seva tesi doctoral dugué el titol “El desarrollo rural en África. Programas y reformas agrarias de los movimientos campesinos en las luchas de liberación nacional. Un estudio de un caso: Eritrea.”