febr. 15, 2019
La Jornada de la Ratafia es va realitzar el divendres 19 d’octubre i hi va assistir un grup de socis i acompanyants. L’interès de fer aquesta jornada rau en el coneixement de l’antiga tradició de l’elaboració d’aquest licor per part dels pagesos de Catalunya, els qui aprofitaven les herbes medicinals i aromàtiques que tenien a l’abast. Amb el temps, l’elaboració de la ratafia ha anat seguint, amb més o menys fidelitat, els mètodes originals.
Finca «Can Llavanera»: Atès que les nous són un ingredient fonamental per a l’elaboració de la ratafia, la jornada es va iniciar amb la visita a una explotació productora de nous. Can Llavanera es troba al municipi de Crespià (Pla de l’Estany) i és propietat d’en Josep Guixeres, enginyer tècnic agrícola. Es tracta d’una explotació dedicada a la producció de nous, amb una superfície cultivada de 26 hectàrees.
En Josep Guixeres ens va donar tot tipus d’explicacions sobre les tècniques de conreu i l’equipament que fan servir en els processos de collita i post-collita, com ara la màquina vibradora dels arbres, la que recull les nous, les tremuges per a la neteja i el rentat de les nous, les assecadores d’aire calent, les calibradores i les envasadores.
Celler de la Ratafia Russet: Situada a Olot (la Garrotxa), és una empresa familiar que es dedica exclusivament a la producció de ratafia, elaborada de forma artesanal seguint els mètodes tradicionals de maceració de nous verdes i plantes diverses en aiguardent o holandes de vi.
Aquí ens va atendre el director Xavier Codina, que amb tot detall ens va explicar el procés d’elaboració mentre visitàvem les instal·lacions de maceració, els cellers soterranis, les línies d’envasat i els magatzems. Per finalitzar la visita ens van obsequiar amb un tast del seu producte.
I després de dinar, clos com no podia ser d’altra manera amb una copa de ratafia, ens vam adreçar a la següent visita.
Casa Solà-Morales: Situada al mig del Firal d’Olot. Es tracta d’una antiga casa senyorial, propietat de Joaquim Solà-Morales i molt vinculada a la història del carlisme olotí. És un edifici barroc, iniciat l’any 1781 per l’italià Francesco Brilli, autor dels esgrafiats de la façana, i que va ser restaurat entre 1913 i 1916 per Lluís Domènech i Montaner. La façana, la balconada i la tribuna són d’estil modernista amb motius rococó i delicades figures escultòriques d’Eusebi Arnau.
Ens van atendre en Joaquim i la seva esposa, que ens van mostrar les estances de la casa amb les pintures, mobles i altres objectes decoratius, amb una detallada explicació de la història de la casa en cada moment del país. Acabada la visita ens van obsequiar amb una copeta d’una exquisida ratafia elaborada només amb espècies segons la recepta de la senyora de la casa.
febr. 4, 2019
Dimarts, 12 de febrer de 2019, a les 20.00h.
Organitza: Secció d’Estudis Rurals
Tertúlia al Restaurant l’Antic Forn (c/Pintor Fortuny, 28 – Barcelona)
La proteïna animal, la soja i els cereals han estat i són la base de la dieta alimentària de la major part de la població mundial i, alhora, la manifestació de relacions de poder econòmic i control social.
Iniciem el cicle de tertúlies del 2019, el dia 12 de febrer, amb la ponència “Els cereals i el pa en els països de llengua catalana a la Baixa Edat mitjana” títol del llibre escrit pel professor Antoni Riera i Melis.
Vegeu la ressenya del llibre aquí.
El professor Riera és doctor en Història per la Universitat de Barcelona i va ser Catedràtic del Departament d’Història Medieval. Una part de la seva tasca investigadora versa sobre l’alimentació en els segles XII i XIII, entesa des de la perspectiva d’un mecanisme de poder. També ha participat en l’obra europea més ambiciosa en el camp de l’alimentació, la Histoire de l’alimentation (1996), publicada en cinc llengües, representant a la historiografia catalana.
Juntament amb el professor Jesús Contreras, va crear el Centre d’Estudis Alimentaris a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. És membre de la Societat Catalana d’Estudis Històrics de l’IEC entre d’altres institucions.
La tertúlia es realitzarà al Restaurant l’Antic Forn, C/Pintor Fortuny, 28 a les 20h. del dimarts 12 de febrer de 2019.
Si us plau confirmeu la vostra assistència a icea@iec.cat per tal de fer la reserva
gen. 29, 2019
La Xarxa Europea per a la Innovació (European Innovation Partnership “Agricultural Productivity and Sustainability”, EIP-Agri) ha obert termini per a la presentació de candidatures per formar part de cinc nous FOCUS GRUPS.
S’espera que els grups presentin els seus resultats i recomanacions en un període d’un any.
Les temàtiques dels nous Focus Grups són les següents (s’indica la data de la primera reunió de cada grup, a la qual les persones que estiguin interessades han de poder assistir obligatòriament):
- Salut de les abelles i apicultura sostenible. 1a reunió: 7-8 maig 2019
- Oportunitats de diversificació mitjançant productes medicinals i cosmètics vegetals. 1a reunió: 15-16 maig 2019
- Salinització del sòl. 1a reunió: 15-16 maig 2019
- Protecció dels sols agraris contra la contaminació. 1a reunió: 11-12 juny 2019
- Reducció de l’ús de productes antimicrobials en avicultura. 1a reunió: 19-20 juny 2019
El perfil de persones que es cerquen per formar part d’aquests Focus Grups són agricultors/es, assessors/es, científics i altres actors rellevants. Hi ha un especial interès per incloure representants de productors agraris i forestals. Les persones que presentin la seva candidatura han de poder expressar-se correctament en anglès.
Per a més informació sobre aquestes noves convocatòries podeu consultar les tasques d’aquests Focus Grups.
El termini per presentar les candidatures és el dilluns 11 de febrer de 2019, abans de les 23:59 hrs CET (hora de Brussel·les).
gen. 16, 2019
La revista Quaderns Agraris, editada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, acaba de publicar en format d’accés obert el núm. 45 : desembre 2018.
El contingut es pot consultar accedint directament al text complet dels articles, la llista dels quals es troba a continuació:
Núm. 45 : desembre 2018 – Sumari
Articles
L’agricultura social, una activitat que retorna a la societat més del que inverteix . Aplicació del mètode del retorn social de les inversions. Antoni F. Tulla, Ana Vera, Carles Guirado, Natàlia Valldeperas p: 7-39
Les marques geogràfiques de qualitat europees i la conservació dels recursos fitogenètics hortícoles a Catalunya. Roser Romero del Castillo, Joan Simó, Joan Casals, Francesc Casañas p: 41-69
El canvi climàtic en el cultiu de la vinya. Efectes en la garnatxa negra. Montserrat Nadal p: 71-90
Anàlisi de dades composicionals: conceptes bàsics i exemples en ciències aplicades i en el sector agroalimentari. Eusebio Jarauta-Bragulat p: 91-111
Agrofòrum
Projecte social per a la recuperació de l’olivera de la varietat salar d’Arbúcies. Ramon Espígol-Llorà p: 115-133
Els glucòsids d’esteviol: edulcorant natural per a l’alimentació humana i animal. Pere Costa-Batllori p: 135-145
També podeu accedir visitant la pàgina web de la revista
gen. 4, 2019
Dijous 14 de febrer de 2019, a les 18.00h.
Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans. (C/ del Carme, 47, Barcelona)
Inscripció tancada. Podreu seguir l’acte per streaming a
Programa
18.00-18.45h: Dr. Joan Vallvé, ex-conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca; Dra. Montserrat Viladrich, Catedràtica del Departament d’Administració d’Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals de la Universitat de Lleida; i Dr. Carles Ibáñez, investigador i coordinador de l’Àrea d’Agrosistemes i Medi Ambient de l’IRTA, membres del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), exposaran l’informe Mengem futur.
18.45-20.30h: Debat moderat per Ester Torres, vicepresidenta de la ICEA.
L’informe
El CADS analitza els principals reptes que es plantegen per assegurar el proveïment d’aliments a Catalunya en circumstàncies futures més o menys complexes. Ho fa en l’informe Mengem futur, que acaba amb un conjunt de recomanacions estratègiques adreçades al conjunt del Govern de Catalunya.
El debat
El CADS ens diu que les decisions que prenguem -o no prenguem- avui en relació amb totes les polítiques que conflueixen en la producció agroramadera afectaran la nostra alimentació a mitjà i llarg termini.
L’informe proposa un pacte nacional per a la política alimentària i una estratègia alimentària per avançar vers un sistema alimentari productiu, sostenible, resilient, saludable, responsable i d’accés universal per a Catalunya
El mon agrari té molt a dir i propostes a fer per a aquesta estratègia. Per això us demanem que vingueu, exposeu i discutim plegats sobre com podem garantir la seguretat alimentària i tot el que podem i volem fer per anar guanyant en la sostenibilitat de l’activitat agrària.
Inscripció tancada. Per més informació icea@iec.cat
des. 20, 2018
El contingut dels treballs de recerca que s’han presentat a la II edició del Premi ICEA, reflecteixen les mateixes preocupacions que té la societat adulta actual. Majoritàriament les temàtiques han versat sobre la producció ecològica i convencional i sobre la informàtica en el sector agrari.
El treball destaca pel seu enfoc de territori i de món rural, per la seva visió globalitzada de tots els processos de la cadena de valor d’aquest producte alimentari i per l’encertada i ben plantejada orientació de la recerca realitzada.
El treball guanyador ha estat, “Aprenent de formatger. Estudi de la influència del tipus de quall en la elaboració de formatges amb llet de cabra de Can Pauet” de Claudia Alcañiz Garcia de l’Institut de Santa Coloma de Farners (Girona).
des. 7, 2018

FruitCentre de l’IRTA a LLeida
Divendres, 14 de desembre.
La Secció de Viticultura i Enologia organitza una visita al FruitCentre de l’IRTA de Lleida i a la Cooperativa l’Olivera a Vallbona de les Monges.
Hora i punt de trobada
10.00 h a l’entrada de les instal·lacions del Laboratori de l’IRTA al Parc de Gardeny (Lleida capital). (Prèviament, sortida de Barcelona a les 8.00 de Pl. Francesc Macià (davant Sandor).
Programa
10.00 h Visita al laboratori a càrrec del director Simó Alegre, que mostrarà les instal·lacions, principalment les relacionades amb la fruita i la seva conservació
12.00 h Sortida cap a Vallbona de les Monges per dinar(13.30 a 15.45)
16.00 h Visita a la Vall del Riu Corb, on hi ha la superfície més importat de vinya de la D.O. Costers del Segre. Durant la visita parlarem de les noves tendències dels vins d’aquesta denominació.
18.00 h Fi de la sortida i retorn.
Inscripcions
Envieu un correu electrònic a icea@iec.cat abans de l’11 de desembre. Atès que les places són limitades i cal reservar el dinar i organitzar els desplaçaments.
Cal agrupar les persones en els cotxes disponibles. Per la logística, poseu-vos en contacte amb Joaquim Ros T. 610595550.
Observacions
- L’activitat es gratuïta excepte el dinar (un menú local) i altres despeses que es poguessin presentar, que es pagaran in situ.
- Desplaçament en cotxes particulars. El punt de trobada general és la porta del laboratori del IRTA al Parc de Gardeny (LLeida).
- Pels que surtin de Barcelona el punt de trobada és l’habitual davant del Sandor ( Pl.-Francesc Macià a les 8h del mati).
- Animem als socis de les comarques de ponent que ens acompanyin.
nov. 20, 2018
5 de desembre
Jornada tècnica per celebrar el Dia Mundial de Sòl
Sala de graus. Edifici 1. ETSEA-UdL. Lleida.
El Dia Mundial del Sòl (WSD) se celebra anualment el 5 de desembre per centrar l’atenció en la importància d’un sòl sa i conscienciar per la gestió sostenible dels recursos del sòl. #WorldSoilDay
Organitzen:
Universitat de Lleida
ICEA – Institució Catalana d’Estudis Agraris
SECS – Sociedad Española de la Ciencia del Suelo
ITPS – Intergovernmental Technical Panel on Soils
Programa
9.15. Benvinguda
09.30 – 10.00 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Astrid Ballesta. Vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació de la Universitat de Lleida.
10.00 – 10.30 Els sòls des de la visió FAO i el Intergovernmental Technical Panel on Soils (ITPS). Rosa M.Poch. Catedràtica d’Edafologia de la Universitat de Lleida. Presidenta del ITPS.
10.30 – 11.00 Riscos associats a la contaminació de sòls. Esther Martí. Professora de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona.
11.00 – 11.30 Pausa – Cafè
11.30 – 12.00 El coneixement i la divulgació dels sòls de Catalunya. Visió de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Agnès Lladós, responsable projectes de sòls del Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP). ICGC.
12.00 – 12.30 Aplicació agrària de residus i protecció del sòl. Visió de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Meri Pous, cap del Departament de protecció del sòl de l’Àrea d’Economia circular. ARC. Generalitat de Catalunya.
12.30 – 13.00 Protecció de sòls agraris. Elisenda Guillaumes. Directora General d’Agricultura i Ramaderia. Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
13.00. Cloenda
Per confirmar assistència, poseu-vos en contacte amb Diana E. Jiménez diana.js@macs.udl.cat
web de la FAO del Dia Mundial del Sòl 2018
nov. 11, 2018
Divendres 23 de novembre, a les 7 de la tarda, a la sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans
Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA); VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya i Edicions i propostes culturals ANDANA.
La presentació anirà a càrrec de Jaume Gramona, president de Caves Gramona. També hi intervindran una representació dels responsables de l’obra, a més de Jordi Sala, president de la ICEA, que obrirà l’acte i Salvador Puig, director general de l’INCAVI, que el clourà.
Col·laboren: INCAVI – Institut Català de la Vinya i el Vi i Rius & Rius, consultora vitivinícola integral.
Informació del llibre
Si us plau confirmeu la vostra assistència omplint aquest formulari.
oct. 9, 2018
Divendres, 19 d’octubre 2018. Olot.
La Secció de Viticultura i Enologia organitzem una sortida per a visitar un productor de Ratafia i un de nous (un dels components bàsics de la Ratafia).
Aquest és el programa:
9.30 h. Trobada a Esponellà, a la rotonda a la sortida del poble.
10 h. Visita a la finca Can Llavanera del terme de Crespià, plantacions de nogueres, observació del cultiu, collita i manipulació. Propietat del company Josep Guixeres.
12.30 h. Visita a la destil·leria de Ratafia “Can Russet” (Olot) atesos pel seu director Xavier Codina.
14.00 h. Dinar (restaurant Hotel Riu Fluvià. Olot)
16.00 h. Visita a la casa modernista “Solà Morales” del nostre company Joaquim Solà Morales, a Olot. Aquí acabarem la visita.
OBSERVACIONS. Per qüestions de logística sols s’admeten 15 places. Degut al poc temps fins el dia la sortida cal que us inscriviu el més aviat possible. L’activitat és gratuïta, excepte pel dinar (menú a pagar in situ 25€).
INSCRIPCIÓ. Envieu un correu amb el vostre nom i telèfon a icea@iec.cat abans de dimarts dia 16. Si veniu amb cotxe des de Barcelona i oferiu places disponibles, contacteu amb el company Eduard Puig trucant al 609 55 18 62 per organitzar-nos.