jul. 23, 2016
Barcelona, 14 de setembre de 2016
Lloc i hora: Institut d’Estudis Catalans. Sala Pere i Joan Coromines (C/ Carme 47, 08001 Barcelona), a les 17.45h.
Caldrà confirmar l’assistència enviant un correu a partir de l’1 de setembre a icea@iec.cat (indiqueu al tema: TTIP). Entrada lliure.
Fullet TAULA TTIPP
El tractat de lliure comerç i inversió que la Unió Europea (UE) està negociant amb els Estats Units (EUA) per crear l’Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió, conegut també com a TTIP per les sigles del seu nom anglès (Transatlantic Trade and Investment Partnership), pot tenir un impacte notable en el sector agroalimentari català.
La magnitud dependrà de fins a quin grau l’acord elimina efectivament els obstacles aranzelaris i no aranzelaris en els intercanvis recíprocs. Pel que fa als primers, malgrat que de mitjana els drets de duana d’una zona i l’altra són baixos, romanen alguns aranzels alts (crestes aranzelàries) i molt alts (megaaranzels) per a determinats productes del sector agroalimentari. A l’hora, les mesures sanitàries, fitosanitàries i altres barreres tècniques són un obstacle més que notable per als intercanvis de bona part de productes del sector agrari i alimentari.
L’eliminació dels obstacles aranzelaris i no aranzelaris al comerç agroalimentari entre la UE i els EUA donarà lloc a canvis en la dinàmica i composició d’aquest comerç i, per tant, tindrà efectes d’una certa grandària en els diferents subsectors agroalimentaris.
Vist des de la UE, per alguns subsectors el TTIP és una oportunitat per a consolidar i ampliar les exportacions al mercat americà. D’altres el veuen amb temor per la competència de produccions dels EUA, fins ara sense accés al mercat de la UE pels aranzels i les barreres sanitàries, fitosanitàries o tècniques. L’efecte final del TTIP sobre el sector agroalimentari de la UE i de Catalunya dependrà, però, del contingut final d’un acord que, de fet, encara es troba en negociació.
PROGRAMA
17,45 Presentació de la Jornada, a càrrec de Josep M. Vives de Quadras, president de la ICEA
18,00 Aspectes generals del TTIP, a càrrec de Mark Jeffery (representació de la UE a Barcelona)
18,30 Sector Boví, a càrrec d’Albert Juanola (ASOPROVAC)
18,45 Sector Porcí, a càrrec d’Andreu Ferrer (Unió de Pagesos de Catalunya)
19,00 Sector Vitivinícola, a càrrec de Salvador Puig (INCAVI)
19,15 Sector de la fruita, a càrrec de Manel Simón (AFRUCAT)
19,30 Repercussions previsibles del TTIP en el sector agrari de Catalunya, a càrrec de Antoni Díaz (Departament d’Agricultura, Ramaderia , Pesca i Alimentació)
19,45 Debat amb la participació dels ponents i de Ramon Sentmarti (PRODECA). Modera: Jordi Rosell (UAB)
jul. 22, 2016

Dissabte 20 d’agost de 2016, de 9 a 18 h.
Universitat Catalana d’Estiu. Liceu Renouvier de Prada (Conflent)
La participació és oberta i gratuïta.
La Institució Catalana d’Estudis Agraris organitza cada any una jornada a Prada de Conflent, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, dedicada a l’Agricultura que enguany, en la seva XXXI edició durà el títol: «El malbaratament alimentari i el sector agroalimentari».
PROGRAMA
PDF Jornada Agricultura a Prada 2016
09.30-10.00 h. Obertura de la Jornada, a càrrec del Sr. Antoni Díaz Vendrell, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya i de Josep M. Vives de Quadras, president de la ICEA.
10.00-10.30 h. «El projecte REFRESH», a càrrec de Raquel Diaz, del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPCIRTA).
1030-11.00 h. «El projecte Foodsaving», a càrrec de Vicky Soldevila (URV) i Lourdes Viladomiu (UAB).
11.00-11.30 h. Torn d’intervencions i preguntes.
11.30-12.00 h.«El marc legislatiu espanyol», a càrrec de David Esteller (AECOC).
12.00-12.30 h. «Aproximació a la medició. El repte de mesurar el malbaratament a l’agricultura i a la industria alimentària», a càrrec de Paco Muñoz (UAB).
12.30-13.00 h. Torn d’intervencions i preguntes.
13.00-14.30 h. Pausa i dinar.
14.30-15.00 h. «L’experiència d’Espigoladors», a càrrec de Mireia Barba.
15.00-15.30 h. «L’experiència de Mercabarna», a càrrec de Josep Tejedo.
15.30-16.00 h. «L’experiència francesa» (ponent a determinar).
16.00-16.30 h. «L’experiència de Natureco. El seu diagrama d’intervenció», a càrrec d’Alba Alsina.
16.30-16.45 h. Presentació del llibre El sistema alimentario global, editat per la Fundació Triptolemos, a càrrec d’Yvonne Colomer.
16.45-18.00 h. Torn d’intervencions i preguntes
18.00 h. Cloenda
juny 4, 2016
Dia i lloc: 21 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans (Sala Prat de la RIba) de les 17.30 h a les 20.30 h
PROGRAMA
17.30 h Presentació de la IV Tarda, a càrrec de Josep M. Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris
17.40 h «Els jardins de Santiago Rusiñol. Del simbolisme al paisatgisme», a càrrec de Vinyet Panyella, escriptora, gestora cultural i curadora d’exposicions. Especialista i biògrafa de Santiago Rusiñol. Directora i gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges. Comissària de l’Any Ramon Casas (2016).
18.20 h «Crònica. L’amor a les flors i les plantes, signe de civilització. Artur Rigol», a càrrec de Teresa Garcerán, llicenciada en filologia per la Universitat de Barcelona, tècnica especialista en jardineria per l’Escola Rubió i Tudurí de Barcelona i màster en arquitectura del paisatge per la Universitat Politècnica de Catalunya. Membre de Jardins i Jardiners.
18.50 h Descans i petit refrigeri
19.15 h «Barcelona. Darrera mirada». Un recurs per al coneixement dels jardins de la ciutat al segle XIX», a càrrec d’Albert Cubeles i Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat), historiadors, assessors històrics d’aquest recurs de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
19.50 h «El passeig de l’Esplanada i el Jardí del General: els primers jardins públics de Barcelona», a càrrec de Jordi Cartañá Pinén, biòleg i doctor en geografia humana, director de l’Institut Rubió i Tudurí. Membre de Jardins i Jardiners.
20.20 h Cloenda
Coordinació: Joaquim Camps. Secció de Jardineria i Paisatgisme
Entrada lliure
Programa IV Tarda de Jardins i Jardiners 2016
juny 3, 2016

La revista Quaderns Agraris editada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’ Institut d’Estudis Catalans, acaba de publicar en format d’accés obert el núm. 40 : juny 2016.
El contingut es pot consultar accedint directament al text complet dels articles, la llista dels quals es troba a continuació:
Núm. 40 : juny 2016 – Sumari:
Articles
El sector agroalimentari i el TTIP Jordi Rosell, Oriol Forcada. 7-27
La dualització de l’estratègia empresarial de les explotacions agràries a Europa Bernat Vilarasau, 29-46
La cooperativa lletera del Cadí: marca i qualitat Lourdes Viladomiu, 47-54
Efecte de la pastura amb equí i cabrum sobre la reducció del fitovolum en un matollar mediterrani Jordi Bartolomé-Filella, M. Josep Broncano-Atienza, Josefina Plaixats-Boixadera. 55-72
Agrofòrum La ramaderia al servei del bosc: una eina eficaç per a la prevenció dels incendis Xavier Xortó-Borràs. 75-88
Ressenya del llibre Manual práctico de riego con agua residual municipal regenerada, una visió estratègica de la sequera en retrospectiva Rafael Mujeriego 89-96
Ressenya del llibre L’hort del segon origen, de Jordi Puig i Roca Laura Dalmau-Pol. 97-99
També podeu accedir visitant la pàgina web de la revista.
maig 3, 2016
Organitza: Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya amb la col·laboració de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
Dates: 6, 7, 8, 9, 13 i 15 de juny de 2016
Horari: Tarda de 16h. a 20h.
Lloc: COEAC. Passeig de Gràcia, 55, 6-6. 08007 Barcelona
La ICEA col·labora en l’organització del Curs pràctic per assessors en gestió integrada de plagues en espais verds, que tindrà lloc el proper mes de juny, i del que us adjuntem el programa i l’enllaç al formulari d’inscripció FITOSANITARIS
La inscripció s’ha de formalitzar abans del 30 de maig i els associats a la ICEA gaudeixen d’ un descompte sobre el preu general. Les places són limitades.
Preus:
- No col·legiats: 220 euros
- Col·legiats i associats ICEA (*): 180 euros
PDF PROGRAMA Curs_ Assessor fitosanitari_espais verds
(*) Els col·legiats en els col·legis d’enginyers tècnics agrícoles, de forest i tècnics forestals, així com els associats de la ICEA, AGROPRÉS, Gremi de Jardineria de Catalunya i Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya (APEVC) també es podran acollir al preu de col·legiat, acreditant la seva condició de col·legiat/associat en el seu respectiu col·legi/associació.
Més informació i inscripcions al web del COEAC www.agronoms.cat (Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya. Passeig de Gràcia 55, 6è-6a, 08007 Barcelona. Tel. 93 215 26 00)
abr. 2, 2016
Dimarts, 12 d’abril 2016, a les 8 del vespre
Organitza: ICEA. Secció d’Estudis Rurals
Restaurant l’Antic Forn (C/Pintor Fortuny,28, Barcelona)
El dia 12 d’abril, iniciem la primavera amb la tertúlia que pren per títol:
“DEBAT GLOCAL SOBRE L’ALIMENTACIÓ”
(glocal es un terme que uneix global i local).
Els nostres ponents serán en Francesc Reguant i la Sonia Callau
En Francesc Reguant és economista, MBA en Funció Directiva, vicepresident de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i Vicepresident de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Va ser Director d’Administració i Sistemes d’Informació de l’IRTA, càrrec des del qual va dissenyar i dirigir el Sistema Integrat de Gestió de IRTA el qual va merèixer el premi ACCID. Va obtenir també el premi Firesme a la recerca agrícola i ha estat fins 2013 Cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura. Ha simultaniejat la seva activitat amb la docència (UPF, FCAC, Col·legi economistes) i amb la divulgació en múltiples revistes tècniques i de divulgació. És autor de diversos llibres, el més recent titulat “Entendre l’agricultura”. Des de la ICEA va impulsar l’agrotertulia.
La Sonia Callau és enginyera superior de forest, enginyera tècnica agrícola i màster en Urbanisme per la UPC, treballa a la Diputació de Barcelona com a experta en governança alimentària. Es membre de la Comissió Científica de la Fundació Agro-territori. Ha treballat a la DG d’Agricultura de la Comissió Europea com a experta nacional i ha participat en la creació i desenvolupament posterior del Parc Agrari del Baix Llobregat al llarg d’una dilatada trajectòria.
Per animar la tertúlia, aquí teniu uns documents interessants sobre el tema a debatre:
La tertúlia es realitzarà com sempre al Restaurant l’Antic Forn, c/ Pintor Fortuny, 28, el dimarts 12 d’abril a les 8 del vespre.
Si us plau és molt important que confirmeu la vostra assistència per tal de fer la reserva.
Gemma Francès gemmafrances.druab@gmail.com
Coordinadora de la Secció d’Estudis Rurals
març 16, 2016
Data: 10 de maig de 2016
Lloc: Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans
Organitza
Plataforma AGROFÒRUM 2050
Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
INSCRIPCIÓ: Inscriviu-vos (abans de divendres 6 de maig) al FORMULARI INSCRIPCIÓ.

VEGEU EL FULLET DEL PROGRAMA
Patrocina:

Col·laboració especial:

març 15, 2016
Data: 12 de maig de 2016 (de 9.00 a 18.30)
Lloc: Museu de Ciències Naturals (Museu Blau). Parc del Fòrum, Barcelona.
Organitza: ICEA, ACCA i Museu Blau

FULLET I PROGRAMA III JORNADA MENGEM SA 2016
INSCRIPCIÓ al Formulari MengemSa_III de l’1 d’abril al 9 de maig.
QUOTES: 25€ (Reduïda socis ICEA i socis ACCA) i 50€ (General)
BECA ESTUDIANT: Si sou estudiant, al inscriure-us al Formulari MengemSa_III podeu sol·licitar beca fins el 25 d’abril. Quan comuniquem la resolució, si la sol·licitud és rebutjada, podeu mantenir la plaça en fer efectiva la inscripció, a preu reduït, abans del 9 de maig.
Per a consultes podeu contactar a: agrichatcat@gmail.com
Amb el patrocini de:
#MengemSa16 – https://www.facebook.com/mengemSA
Comitè organitzador: Rosaura Farré, Carles Folch, Francesc Llauradó, Abel Mariné, Josefina Plaixats, Joaquim Ros, Ignasi Torrella, Josep Maria Espelta, Ester Torres i Eduard Vidal.
Programa III Jornada Mengem sa. La conservació dels aliments
8.45 h: Lliurament de la documentació
9.00 h: Benvinguda
Anna Omedes (directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona)
Abel Mariné (president de l’ACCA)
Josep Maria Vives (president de la ICEA)
9.15 h: Inauguració
Ramón Clotet (secretari de la fundació Triptolemos)
9.30 h: Visita de l’exposició «Nutrició, impuls vital».
Presentació de l’exposició a càrrec d’Abel Mariné
10.45 h: Cafè
11.15 h: Conferència inaugural
«Passat i present de la conservació d’aliments», per Pau Alcover (historiador)
12.15 h: Taula rodona: «La tecnologia de la conservació dels aliments (productes frescos, processats i precuinats/restauració)» Moderada per Buenaventura Guamis (director general del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, PRUAB).
Olga Martín Belloso (catedràtica de tecnologia d’aliments a l’ETSEA, Universitat de Lleida)
Manuel García-Portillo (director general de TECNIDEX)
Alain Guiard (xef i assessor gastronòmic)
14.00 h: Dinar
16.00 h: «Higiene, ciència i cuina», per Pere Castells (coordinador de la Unitat Educativa i de Recerca Ciència i Cuina de la Universitat de Barcelona)
16.30 h: «Data de caducitat i consum preferent. Dubtes i possibles solucions», per Lluís González Vaqué (advocat i expert en dret alimentari)
17.00 h: «Riscos associats a una conservació deficient», per Victòria Castell (cap de l’Àrea de Planificació i Auditoria de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària)
17.30 h: «Oportunitats en conservació d’aliments per altes pressions hidrostàtiques», per Narcís Grèbol (coordinador d’innovació tecnològica a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, IRTA)
18.00 h: Conclusions de les jornades.
Abel Mariné (president de l’ACCA)
Josep Maria Monfort (director general de l’IRTA)
18.30 h: Copa de cava
***
Fullet 1a circular Què és Mengem sa?
Què trobarem en aquesta Jornada?
Després de l’èxit de les jornades Mengem Sa que ja hem fet —l’any 2014 sobre els vegetals, i el 2015 sobre la carn—, aquest cop ens endinsem en el món de la conservació dels aliments, com sempre amb una mirada crítica i científica.
Visita de l’exposició “Nutrició, impuls vital”, un gran projecte per conèixer els conceptes fonamentals en matèria d’alimentació i nutrició.
I, entre d’altres activitats:
Taula rodona sobre la tecnologia de la conservació dels aliments, amb la participació de:
- Buenaventura Guamis (director general del Parc de Recerca UAB)
- Olga Martín Belloso (catedràtica a la UdL)
- Manuel García-Portillo (director general TECNIDEX)
- Alain Guiard (xef assessor gastronòmic)
Conferències
- “Higiene, ciència i cuina” per Pere Castells
- “Passat i present de la conservació d’aliments” per Pau Alcover
- “Data de caducitat i consum preferent. Dubtes i possibles solucions” per Lluís Gonzalez Vaqué
- “Riscos associats a una conservació deficient” per Victòria Castell
- “Perspectives de la conservació dels aliments” per Narcís Grèbol
març 14, 2016
Sitges, 26 i 27 de maig de 2016
Organitza: INCAVI i Ajuntament de Sitges
Després de les reunions a Porec, Salina, La Palma i Monemvasia, la ciutat de Sitges acull el 5th Symposium “Mediterranean Malvasias”, organitzat per l’Incavi, Institut Català del Vi, amb el suport de la municipi de Sitges i Sitges Agi.
El Simposi vol donar a conèixer el patrimoni comú i convocar productors i científics del sector del raïm i el vi de Malvasia, un dels més antics conreus de la vinya. Es parlarà de viticultura, enologia i també de biologia, biotecnologia, química analítica, la comercialització i l’enoturisme relacionat amb la Malvasia.
Programa i butlleta d’inscripció Program 5th Mediterranean Malvasias
Informació i inscripcions ebartra@gencat.cat
març 12, 2016
Conferència que pronunciarà Mercè Durfort, dilluns 21 de març, a les sis de la tarda, a la Sala Puig i Cadafalch de Institut d’Estudis Catalans.
Mercè Durfort i Coll és una destacada experta en l’estudi de la histopatologia de mol·luscs bivalves marins i de crustacis, en la biologia de la reproducció d’invertebrats i d’algunes espècies de vertebrats, en la bioacumulació en mol·luscs i crustacis, i en la determinació de protozous paràsits (en especial, els microsporidis).
Catedràtica de Biologia Cel·lular a la UB des del 1985, ha estat la primera científica catalana autora d’una tesi doctoral sobre ultraestructura cel·lular, a més de ser la primera dona que ha ingressat a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i la segona a fer-ho a l’IEC (1989). És sòcia honorària de la Societat Catalana de Biologia i de la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’IEC, membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (2000) i membre corresponent de la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya (2007).
Resum de la xerrada
Organització: Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, l’Institut de les Ciències i les Humanitats