+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

Conferència “Agricultura i boscos, on som, cap on anem?”

A càrrec del Dr. Martí Boada Juncà

L’acte es celebrarà el dimecres 28 de gener, a les set de la tarda, a l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme 47, 08001 Barcelona. Sala Prat de la Riba).

 

La ICEA, dins del marc de la plataforma AGROFÒRUM CATALUNYA 2050, convoca la conferència “Agricultura i boscos, on som, cap on anem?” a càrrec del Dr. Martí Boada Juncà, reconegut geògraf i naturalista.

El nou escenari del segle XXI està accentuant les tensions en els àmbits de l’energia, del proveïment alimentari i del medi ambient. Davant d’aquests reptes, l’agricultura i el bosc estan cridats a tenir-hi un protagonisme emergent i rellevant. Els boscos de Catalunya, que ocupen dues terceres parts del territori, tot i un aprofitament força limitat, són d’un valor mediambiental indubtable. A l’hora, l’agricultura es mostra insuficient per atendre uns adequats nivells d’autoproveïment alimentari. Tot plegat, en aquest nou entorn molt més exigent en l’ús dels recursos naturals i dels recursos renovables.

L’equilibri entre els factors productius i els valors mediambientals, entre el bosc i els conreus, no és un equilibri senzill quan els recursos són escassos davant les necessitats. Les opcions que prenguem avui són les que condicionaran el nostre futur. Cal, doncs, prendre les decisions amb encert. En aquest aspecte probablement el Dr. Boada és qui millor pot aportar arguments clarificadors.

 Invitació conferència Agricultura i boscos

RESUM TRANSCATALÒNIA 2014

El passat dissabte 4 d’octubre va tenir lloc una nova edició de la Transcatalònia, organitzada conjuntament amb la Delegació Territorial de la SECS a Catalunya. Aquesta vegada es va visitar la Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà (Lleida).

TRASCATALÒNIA 14_ Calcixerept tipic_Estany de Basturs

Geològicament, la comarca té un interès especial degut a la seva situació entre els contraforts prepirinencs de la Serra del Montsec i la Serralada dels Pirineus, on s’observen els materials de transició entre el Mesozoic i Cenozoic.

Van conduir la Jornada l’Àngels Armengol (Ing. de Forest), en Gonzalo Ribas (geòleg) i l’Emilio Ascaso (edafòleg), investigadors de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.  Comptant  socis de la ICEA, la SECS i estudiants universitaris, van participar-hi  31 persones.

Sortint de la ciutat d’Artesa de Segre, ens dirigirem cap al municipi d’Isona i Conca Dellà, a la zona de Covet, per estudiar-hi els sòls procedents de la meteorització dels conglomerats de la Serra de Comiols. Són sòls profunds, ben drenats i de textures fines, on es troben intercalats elements grollers procedents dels conglomerats. També trobem acumulacions secundàries generalitzades de carbonat de calci. El perfil estudiat presenta un horitzó mollic, ben estructurat i elevada saturació en bases. Un Calcixeroll típic.

A continuació vàrem visitar un perfil de caràcter vèrtic  a la Plana de Sianes. Aquest perfil, a certa fondària, presenta una gran quantitat d’esquerdes amb cares de lliscament (slickensides), i acumulacions de sulfat càlcic. La Dra. Rosa M. Poch, amb el seu kit d’anàlisis de camp, va detectar-hi la presència de guix a causa de la precipitació dels sulfats amb clorur de bari. El perfil es classificà com Haploxerert cròmic.

L’itinerari continuà per la Conca de Tremp, fins arribar a l’àrea dels Estanys de Basturs. Aquí vam tenir l’oportunitat d’observar les surgències kàrstiques, la formació de noves i petites llacunes i la colmatació d’altres més antigues. S’explicà als participants la història de la construcció de canals romans per a l’aprofitament de l’aigua d’aquestes llacunes. El sòls observats tenen perfils molt profunds, ben drenats, i són de textures mitjanes amb pocs elements grossos i un escàs desenvolupament edàfic. Són sòls formats sobre travertins amb potències que superen, en algun cas, el metre de fondària.  Acostumen a presentar horitzons càlcics i/o hipercàlcics. Es van classificar com a Calcixerept típic.

Continuant vers la Serra de Nerets, vam visitar un perfil format a partir de la meteorització de calcarenites i conglomerats de gra fi. El perfil mostrà una seqüència d’horitzons argílics. Després de dinar a Tremp es van visitar dos perfils més. El primer a Talarn, sobre antics ventalls al·luvials conglomeràtics amb un horitzó petrocàlcic. I , per acabar, l’últim perfil format per acumulació de materials de vessant, on s’observà foraminífers a les graves arrodonides procedents dels conglomerats de la Serra de Comiols.

Documentació Memòria final Transcatalonia 2014

 

Assemblea general socis, 16 de desembre de 2014

Lloc:  Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (Carrer del  Carme, 47, de Barcelona).

Dia i hora: dimarts 16 de desembre a les 18:00 hores.

 

Posteriorment tindrà lloc un acte acadèmic a càrrec del Dr. Abel Mariné, president de l’ACCA, amb el títol Mites entorn de l’Alimentació

CONVOCATÒRIA a l’Assemblea general.2014

 

Acte de testimoniatge de la figura de Jordi Peix i Massip: gran company i millor amic

ORGANITZA: Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya i Institució Catalana d’Estudis Agraris

Dimecres, 3 de desembre de 2014 a les 18.30 hores a l’ IEC (C. del Carme, 47, Barcelona)

El 5 de juliol passat ens va deixar el nostre company i amic Jordi Peix i Massip, després d’una llarga lluita contra la malaltia que l’afectava des de feia més de set anys i que no va poder guanyar, tot i els seus esforços per poder superar-la. Les entitats organitzadores d’aquest acte hem considerat que seria interessant fer un recorregut per totes les etapes de la seva vida, tant personal com professional, que van marcar la seva trajectòria. Per aquest motiu, hem convidat persones que han conviscut amb ell, perquè ens expliquin les seves vivències i els seus records d’una persona que ha estat un exemple de treball, esforç, dedicació, valentia, compromís i, sobretot, solidaritat.

 

PROGRAMA  ACTE DE TESTIMONIATGE A EN JORDI PEIX

18.30 h. Benvinguda i presentació de l’acte

Sr. Josep M. Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

Sr. Ramon Lluís Lletjós, president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya.

18.40 h. En Jordi Peix, germà; estudiant i sindicalista agrari

Sr. Andreu Peix

18.50 h. L’etapa d’en Jordi Peix en el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya

Sr. Jordi Romeva

19.00 h. La vinculació del Jordi Peix amb la ICEA

Sr. Josep M. Puiggròs

19.10 h. L’etapa d’en Jordi Peix en el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. 1978 – 1999

Sr. Ramon Lluís Lletjós

Sr. Josep Mª Vives

Sr. Eduard Torres

Sra. Montserrat Domènech

Sr. Jordi Romeva

19.45 h. L’etapa d’en Jordi Peix en la Fundació Privada Banc dels Aliments

Sr. Àngel Pérez

19.55 h. L’empenta innovadora del Jordi Peix al món digital

Sra. Germani Rincón

20.05 h. Cloenda de l’acte

 

Visita a les Fassines del Penedès i al Museu de la Cultura del Vi (VINSEUM)

Divendres 7 de novembre (punt de trobada: Avinyonet del Penedès, a les 9 h)

Durant l’any 2014 la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA ha realitzat diverses activitats relacionades amb l’aiguardent, com la visita a les instal·lacions de la fabrica d’Anís del Mono i més recentment, i de manera especial, la jornada sobre “La producció de l’aiguardent a Catalunya i la seva relació amb la guerra de Successió” a Reus. Us proposem una sortida al Penedès per tancar aquest cicle i les activitats de la secció d’enguany.

El proper divendres 7 de novembre visitarem per una de les poques fàbriques d’alcohol vínic que queden a Catalunya, a la població d’Avinyonet del Penedès. Després anirem a una antiga “fassina” que encara elabora aiguardent de forma artesanal. Per acabar, i després de dinar a Vilafranca del Penedès visitarem el Museu de la cultura del vi VINSEUM.

 

NOTES IMPORTANTS

• Punt de trobada: a les 9 del matí a Avinyonet del Penedès, a l’aparcament de l’empresa CADES PENEDÈS SA (Camí de Can Batlle s/n)

• Desplaçament: en cotxes particulars

• Pagaments: Cada participant pagarà al moment tant el del dinar aprox. 18 €) com l’entrada a VINSEUM.

• Places limitades a 25 persones. Cal inscriure’s abans del 3 de novembre per correu electrònic a icea@iec.cat

 

 

PROGRAMA

11.00 Visita de la Destil·leria dels Germans Olivé, a Sant Quintí de Mediona.

14.00 Dinar al restaurant “Cigró d’Or” de Vilafranca del Penedès.

16.00 Visita a Vinseum

18.00 Fi de la sortida

 

Jornada sobre “La indústria agroalimentària catalana davant el repte de la independència”

Organitza: Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya i la Institució Català d’Estudis Agraris

Data i hora: Dilluns, 27 d’octubre de 2014 a les 18 h.

Lloc: Acadèmia de Medicina de Catalunya – Sala d’actes (Carrer del Carme, 47- Barcelona)

 

INSCRIPCIÓ

La inscripció a la Jornada és gratuïta però cal inscriure’s abans del 24 d’octubre mitjançant  aquest

FORMULARI INSCRIPCIÓ JORNADA

(Places limitades. Admissió per rigorós ordre d’inscripció)

 

PRESENTACIÓ

És sabut que el sector agroalimentari és el primer sector industrial de Catalunya, que és un sector fortament exportador i que malgrat les dificultats que afecten a tota l’activitat econòmica del nostre país, és un sector que funciona.

Davant de les possibilitats reals que Catalunya esdevingui un Estat, volem conèixer l’opinió de les nostres associacions empresarials que representen a les pimes dels principals subsectors agroalimentaris. Per això, plantegem fer una debat amb elles desprès que un expert ens expliqui quines són les perspectives d’aquestes empreses en el nou escenari.

PROGRAMA

18.00 h Benvinguda i presentació de la Jornada

Sr. Josep Maria Vives, president de la ICEA.

Sr. Ramon Lluís Lletjós, president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya.

Sra. Sílvia Burés, degana del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya.

18.15 h Perspectives de les pimes agroalimentàries en una Catalunya independent.

Sr. Modest Guinjoan, doctor en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona, director del Departament d’Economia i Empresa de PIMEC, soci-director de la consultora BARCELONA ECONOMIA, SL, articulista d’opinió dels diaris El Punt Avui, La Vanguardia i l’Ara. Co-autor dels llibres “Sense Espanya” i “Com Àustria o Dinamarca”.

19.00 h Taula Rodona: Com ho veiem les empreses?

Sr. Pere Guilera, president de Pimecava.

Sr. Ramon Sarroca, president de la Federació del Cooperatives Agràries de Catalunya.

Sr. David Coll, president PIMEC Agroalimentària.

Representant del sector càrnic a confirmar

Modera: Joan Barniol, enginyer agrònom.

19.30 h Debat-col·loqui

 

Fullet en PDF Fullet Jornada Ind agroalimentària i independència

Tertúlia: EINES 2.0 PER COMUNICAR LA RECERCA

conferencia Xarxes 

A càrrec de Xavier Lasauca, responsable de Gestió del Coneixement i Sistemes d’Informació   en R+D a la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement.

Organitza: ICEA i ACCA

Dia i hora: dilluns, 3 de novembre, a les 7 de la tarda

Lloc: sala Nicolau d’Olwer de l’IEC (Carrer del Carme 47, Barcelona)

Internet és un canal que cada dia pren més importància. Les xarxes socials són eines que ens faciliten utilitzar i aprofitar el canal d’internet, i que podem utilitzar en tots els àmbits de relació: personals, familiars, professionals i socials.

En Xavier Lasauca, físic teòric de formació, és un usuari avançat d’aquestes eines, i no només a nivell particular, sinó també professional. És autor de diversos articles, presentacions i del bloc L’ase quàntic i ens parlarà de com es poden utilitzar les eines que la xarxa ens proporciona per compartir i gestionar millor el coneixement, especialment en els àmbits de les universitats i la recerca, i sobre com aquestes eines poden contribuir a augmentar l’impacte i la seva visibilitat

Col·labora en el bloc multidisciplinari Des de la Mediterrània i forma part de la Xarxa d’Innovació Pública, integrada per professionals vinculats a les administracions per compartir projectes i bones pràctiques i, alhora, idear nous serveis conjuntament amb la resta d’actors públics (ciutadania, proveïdors, etc.) a partir del coneixement de l’Administració.

La Institució Catalana d’Estudis Agraris i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació organitzem aquest acte pensant que molts no coneixem prou aquestes eines i que altres no sabem treure tot el partit que podríem. Així, tenim l’oportunitat de conèixer com es poden utilitzar, quin ús en fan altres professionals i quins avantatges té saber com funcionen.

És un acte gratuït i obert a tothom. Us animem a venir i esperem que respongui a la vostra inquietud.

Fullet en PDF Tertúlia Xavier Lasauca ICEA ACCA 3 nov

 

Conferència : “Noves directrius del Programa de desenvolupament rural (PDR) de Catalunya 2014-2020”

a càrrec de Jordi Sala, director general de Desenvolupament Rural del Departament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Data: 14 d’octubre de 2014 a les set de la tarda
LLoc: sala Pi i Sunyer de l’IEC (Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona)

L’entrada és lliure i oberta a tothom.

El Programa de desenvolupament rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, és un dels principals instruments de què disposa la Generalitat de Catalunya per tal de promoure una política estructural dirigida al món rural, donant especial atenció als sectors agraris i forestals Pel proper període 2014-2020, en el context general de la nova PAC, l’ajuda al desenvolupament rural vol contribuir a que el sector agrícola de la Unió sigui més equilibrat des de l’òptica territorial i mediambiental, més resistent als canvis climàtics i més innovador a fi d’assolir objectius com la competitivitat de l’agricultura (http://www20.gencat.cat)

La secció de Estudis rurals de la ICEA com ha entitat científica, tècnica, cultural i de reflexió, d’estudi i debat sobre agricultura, ramaderia i silvicultura catalanes, i del món rural, ha programat aquesta jornada per a poder debatre els diferents aspectes que d’aquest nou Pla. Per això, comptes amb la presència especial del senyor Jordi Sala, director general de Desenvolupament Rural del Departament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.