+00 34 932 701 180 icea@iec.cat

Jornada Agroprès a la Fira de Sant Miquel de Lleida: “Els fruits secs: Ametller, Noguer i Avellaner com alternativa o complement de la fruita dolça a Catalunya i l’Aragó”

60 FIRA AGRÀRIA DE SANT MIQUEL
10ª Jornada AGROPRÉS – ICEA – ETSEA-UdL

Dissabte, 27 de setembre de 2014. Saló de Congressos Fira de Lleida
Entrada gratuïta

Organitza: AGROPRÉS-Associació de periodistes i escriptors agraris de Catalunya; ICEA- Institució Catalana d’Estudis Agraris. ETSEA-UdL- Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària – Universitat de Lleida. Dept. d’Hortofructicultura, Botànica i Jardineria (HBJ) i Dept. d’Administració d’Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals (AEGERN).

Coordinació: Antonio Colom Gorgues, ETSEA-Universitat de Lleida, Dept. d’AEGERN, Francesc Xavier Miarnau Domènech, AGROPRÉS, Miquel Pascual Roca, ETSEA-Universitat de Lleida, Dept. d’HBJ, Josep María Nolla Jordana, membre de la ICEA i d’AGROPRÈS, Simó Alegre Castellví, Director Fruitcentre, IRTA-Lleida, i Manel Simón Barbero, Director General d’AFRUCAT.

Més informació i programa a Jornada Agroprès Fira de St Miquel 2014

TRANSCATALONIA 2014 “SÒLS DE LA CONCA DE TREMP (Pallars Jussà)”

Data: Dissabte, 4 d’octubre de 2014

Lloc. Lleida, Conca de Tremp.

Enguany la TRANCATALÒNIA, recorrerà La Conca de Tremp. L’itinerari seleccionat permetrà observar les principals unitats geològiques i visitar els sòls més característics d’aquesta zona.

La jornada  organitzada per l’Àngels Armengol, amb el suport de l’Emili Ascaso, socis de la SECS, i el Gonzalo Rivas de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, tindrà lloc el proper dissabte 4 d’octubre.

El recorregut es farà amb minibus que sortirà de Lleida, passant per Artesa de Segre, per seguir fins a Comiols on començarà l’itinerari edafològic. A Artesa de Segre farà una parada per recollir les persones que vinguin d’altres punts de Catalunya. El desplaçament fins el punt d’enllaç amb el bus (Lleida, Artesa o Comiols) serà per compte de cadascú.

S’entregarà una guia de camp als inscrits amb l’explicació del sòls que es visitaran.

L’organització facilitarà els contactes per compartir vehicles des dels diferents punts de partida.

Més informació del programa i inscripció al fullet TRANSCATALÒNIA 2014 Conca de Tremp

 

Jornada sobre: La producció de l’aiguardent a Catalunya i la seva relació amb la Guerra de Successió

Divendres, 17 d’octubre de 2014, Reus

Seu de l’INCAVI

Edifici de l’Estació Enològica (Passeig de Sunyer, 4-6, 43202 Reus)

Durant l’any 2014 la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA organitza diverses activitats lligades a l’aiguardent, producte resultant de la destil•lació del vi.

Catalunya inicià la producció d’aiguardent, en grans quantitats, a finals del segle XVII. Així s’originà un comerç molt actiu amb diferents països europeus, de manera especial amb Holanda i amb la Gran Bretanya i, posteriorment, amb Amèrica. Els grans beneficis econòmics resultants van permetre finançar, en gran part, la revolució industrial a Catalunya.

Alguns historiadors han estudiat la relació d’aquest comerç amb la Guerra de Successió, i això ens ha animat a organitzar aquesta jornada com una activitat dins els actes sobre el Tricentenari del final de la Guerra de Successió. La trobada es fa a Reus perquè, històricament, fou la primera ciutat de Catalunya a iniciar la producció d’aiguardent a gran escala, i esdevingué la capital indiscutible d’aquest producte i gaudí d’una gran fama al continent europeu. Per a la celebració de la jornada s’ha escollit la seu de l’INCAVI, situada en l’edifici de la centenària Estació Enològica (i com a continuador d’aquesta), pel significat que té per a la nostra viticultura.

La jornada es divideix en tres parts. La primera tractarà dels fets històrics, la Guerra de Successió i el lligam amb l’aiguardent i Reus. La segona, de contingut tècnic i enològic, introduirà els productes que actualment utilitzen l’aiguardent, com el brandi o el vermut. D’aquest últim, Reus en va ser la capital de l’Estat espanyol. La tercera part consistirà en un tast de vermuts i aiguardents.

FULLET PDF  I BUTLLETA D’IINSCRIPCIÓ  JORNADA AIGUARDENT OCTUBRE REUS

Conferència “La Llei d’Espais Agraris”, a càrrec d’Antoni Enjuanes Puyol

Data: 29 d’octubre del 2014

LLoc: sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona), a les 18.30 de la tarda.

El Govern de la Generalitat ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de la Llei de sòl agrari, amb l’objectiu de protegir i promoure sòl per a usos agraris i l’eficiència d’aquests usos per tal d’incrementar la capacitat alimentària de Catalunya.

La nova regulació ha de permetre definir i aprovar els instruments més idonis d’intervenció en el territori per a protegir els espais agraris davant d’altres usos del sòl. La finalitat de la nova llei és garantir l’equilibri entre els usos agraris i altres usos del territori i, aconseguir així que l’impacte de les infraestructures i del sòl urbà en els espais d’alt valor agrari sigui tan petit com sigui possible.

La ICEA, com a entitat científica i de debat sobre agricultura, ramaderia i silvicultura catalanes ha de participar activament en tot el procés de redacció de la Llei del sòl agrari. Per això, la Secció d’Agricultura ha programat aquesta jornada que impartirà Antoni Enjuanes Puyol, subdirector general d’Infraestructures Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

 

Més informació i inscripcions al fullet JORNADA_SÒL_AGRARI

 

XXIX JORNADA D’AGRICULTURA A PRADA DE CONFLENT

XXIX JORNADA D’AGRICULTURA A PRADA. Universitat Catalana d’Estiu

«L’agricultura sota contracte: integració i cadenes de valor»

Dissabte, 23 d’agost de 2014

Liceu Renouvier de Prada (Conflent)

Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)

Col·labora: Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans

PROGRAMA JORNADA D’AGRICULTURA

9:30 a 10:00h. Obertura a càrrec de Jordi Sala i Casarramona, director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Presentació i introducció, a càrrec de Josep M. Vives, president de la ICEA.

10:00 a 10:45h. «Agricultura i contractes: una perspectiva històrica» a càrrec de Lluis Bosch, enginyer agrònom i professor de la Universitat de Girona i Victòria Soldevila, economista i professora de la Universitat Rovira i Virgili.

10:45 a 11:00h. Torn d’intervencions i preguntes

11:00 a 11:45h. «Problemàtica del sector lleter i els nous contractes obligatoris»a càrrec de Eduard Gelpi, responsable recursos lactis a Calidad Pascual, S.A.U.

11:45 a 12:30h. «El Programa Triptolemos de suport a la gestió del ramaders amb contracte lleter amb Nestlé»  a càrrec d’Yvonne Colomer, directora executiva de la Fundació Triptolemos.

12:30 a 13:00h. Torn d’intervencions i preguntes

13:00 a 14:30h. Pausa i dinar

14:30 a 15:00h. «Els contractes des de l’òptica del pagès» a càrrec de Josep M. Besora, Cal Mascó, Selvanera (La Segarra).

15:00 a 15:30. «Els contractes des de l’òptica del fabricant» a càrrec de Dionís Guiteras, gerent i propietari de Natureco SL i Diputat al Parlament de Catalunya.

15:30 a 16:15h. «Relacions entre productors i grans superfícies en el sector de la fruita i l’hortalissa a Catalunya Nord» a càrrec de Yves Aris, president de la Fédération Départementale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FDSEA), Departament dels Pirineus Orientals) i d’un representant del Centre Départemental des Jeunes Agriculteurs (CDJA)

16:15 a 17:15h Torn d’intervencions i preguntes

17:15 a 17:45h Cloenda

CURS PRÀCTIC D’ASSESSORAMENT EN GESTIÓ INTEGRADA DE PLAGUES (GIP)

Barcelona, del 3 al 25 de juliol

Lloc:   COEAC. Passeig de Gràcia, 55, 6è 6ena. 08007 Barcelona

Data: els dijous i divendres, del 3 al 25 de juliol de 2014

Hora: Tarda de 16h a 20h

Organitza: Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya.

El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, en col·laboració amb la Institució Catalana d’Estudis Agraris ha cregut d’interès organitzar un curs pràctic d’ASSESSORAMENT EN GESTIÓ INTEGRADA DE PLAGUES, previst pel proper mes de juliol.

Aquest curs s’adreça especialment als tècnics amb  titulacions d’Enginyer Agrònom, Enginyer Tècnic Agrícola, Enginyer de Monts o Enginyer Tècnic de Monts, adquirides amb els plans d’estudis anteriors al Pla Bolònia que, d’acord amb l’annex II del RD 1311/2012, els habilita per exercir com assessors en gestió integrada de plagues, amb l’únic requisit d’acreditar aquestes titulacions davant  els Serveis de Sanitat Vegetal del DAAM.

També hi poden participar tots els professionals que desitgin ampliar coneixements en el camp de la lluita integrada de plagues.

L’objectiu principal del curs és que els alumnes assoleixin els coneixements pràctics que garantitzin una prestació de serveis professionals de qualitat en l’àmbit de l’assessorament fitosanitari.

Informació i programa  a AGRONOMS.CAT

Formulari d’inscripció  a  CURS GESTiÓ PLAGUES GIP   

 

 

II TARDA DE JARDINS I JARDINERS

 

Barcelona, 19 de juny de 2014, de 17.30 h a 20.30 h

Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans

 

17.30 h Presentació de la II Tarda a càrrec del senyor Josep M. Vives, president de la ICEA.

17.45 h «Píndoles. El procés de recerca del patrimoni jardiner», a càrrec de membres del Grup Jardins i Jardiners.

18.10 h «Nova aproximació a Joan Mirambell», a càrrec de la doctora Alícia Suárez, professora titular

d’història de l’art del segle xx de la Universitat de Barcelona (UB). Investigadora del GRACMON.

18.35 h Pausa

18.50 h «Joaquim Folch i Torres i l’art del jardí», a càrrec de la doctora Mercè Vidal, professora titular del Departament d’Història de l’Art de la UB. Historiadora i crítica d’art. Investigadora del GRACMON. Comissària de l’Any Joaquim Folch i Torres.

19.15 h «El jardí botànic de Sant Joan Despí de la família Salvador», a càrrec del doctor Josep M. Montserrat, director del Jardí Botànic de Barcelona.

19.45 h Fragment del documental Lo jardí de las rahons perdudes, del director Daniel B. Farré. Presentació i conversa amb Ignacio Somovilla, historiador de l’art, especialista en història del jardí i membre del Grup Jardins i Jardiners.

20.15 h Cloenda

PROGRAMA 2na Tarda Jardins i Jardiners    Coordinació de l’acte: Joaquim Camps

 

ALIMENTÀRIA: UN REFERENT PER A LA INDÚSTRIA DE L’ALIMENTACIÓ

A càrrec del Sr. Antoni Valls

La Secció Protecció Vegetal i Seguretat Alimentària i la Secció de Ramaderia de la ICEA es complauen a convidar-vos a la TERTÚLIA:  ALIMENTÀRIA: un referent per a la indústria de l’alimentació.

 

Dia i hora: Dilluns 16 de juny a les 19:00h.

Lloc: sala Pi i Sunyer, IEC, carrer del Carme 47, Barcelona

 

L’edició de 2014 d’Alimentària, el saló internacional de l’alimentació i les begudes, ha tancat aquest abril amb més de 140.000 visitants, un 30% d’ells estrangers, 3.800 empreses expositores i 50 ponències sobre innovació i tendències.

Molts professionals i socis de la ICEA s’hi han passejat i han pogut copsar les novetats i oportunitats que ofereix aquesta fira. Ara tenim l’oportunitat de conèixer tota la informació de la mà d’Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions i director d’Alimentària, amb una àmplia experiència ja que ha estat executiu de la fira des de l’edició de 1998.

La qualitat del convidat i la dimensió de la fira Alimentària amb tot el que suposa d’oportunitats de negoci, d’internacionalització i projecció per a tota la industria agroalimentària fa d’aquesta tertúlia una cita de gran interès per a tots els socis de la ICEA.

Us hi esperem!

Ester Torres.  Coordinadora de la Secció Protecció Vegetal i Seguretat Alimentària

Josefina Plaixats.  Coordinadora de la Secció de Ramaderia

JORNADA SEGUINT LES PETJADES DELS VINS D’ALÇADA

Dates: 23 i 24 de maig

Lloc: Pallars Jussà

Una de les zones pioneres en els vins d’alçada és el Pallars Jussà. Allí les vinyes es caracteritzen per la seva localització des dels cinc-cents metres fins prop dels mil metres, i estan lligades a un entorn geogràfic i cultural que comporta l’adaptació al canvi climàtic i a uns cicles vegetatius més breus. Són vins característics del clima continental, amb contrast tèrmic entre la nit i el dia i de sòls generalment calcaris i de baix contingut en matèria orgànica.

En aquesta jornada, organitzada per la Secció de Viticultura i Enologia, tindrem l’oportunitat de conèixer com es fan els vins de gran alçada, alguns dels quals són fermentats en pedra. També veurem com es treballa en la introducció d’algunes varietats autòctones com la brocada, citada des de molt antic al Pallars. L’interès actual dels vins elaborats en aquesta zona és molt important i són molts els cellers que s’hi instal·len avui. Us animem a participar-hi i a comprovar sobre el terreny les característiques d’uns vins diferents i molt interesants.

Informació sobre la inscripció, reserva d’allotjament i programa SEGUINT LES PETJADES DELS VINS D’ALÇADA