nov. 3, 2014
ORGANITZA: Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya i Institució Catalana d’Estudis Agraris
Dimecres, 3 de desembre de 2014 a les 18.30 hores a l’ IEC (C. del Carme, 47, Barcelona)
El 5 de juliol passat ens va deixar el nostre company i amic Jordi Peix i Massip, després d’una llarga lluita contra la malaltia que l’afectava des de feia més de set anys i que no va poder guanyar, tot i els seus esforços per poder superar-la. Les entitats organitzadores d’aquest acte hem considerat que seria interessant fer un recorregut per totes les etapes de la seva vida, tant personal com professional, que van marcar la seva trajectòria. Per aquest motiu, hem convidat persones que han conviscut amb ell, perquè ens expliquin les seves vivències i els seus records d’una persona que ha estat un exemple de treball, esforç, dedicació, valentia, compromís i, sobretot, solidaritat.
PROGRAMA ACTE DE TESTIMONIATGE A EN JORDI PEIX
18.30 h. Benvinguda i presentació de l’acte
Sr. Josep M. Vives, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
Sr. Ramon Lluís Lletjós, president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya.
18.40 h. En Jordi Peix, germà; estudiant i sindicalista agrari
Sr. Andreu Peix
18.50 h. L’etapa d’en Jordi Peix en el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya
Sr. Jordi Romeva
19.00 h. La vinculació del Jordi Peix amb la ICEA
Sr. Josep M. Puiggròs
19.10 h. L’etapa d’en Jordi Peix en el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. 1978 – 1999
Sr. Ramon Lluís Lletjós
Sr. Josep Mª Vives
Sr. Eduard Torres
Sra. Montserrat Domènech
Sr. Jordi Romeva
19.45 h. L’etapa d’en Jordi Peix en la Fundació Privada Banc dels Aliments
Sr. Àngel Pérez
19.55 h. L’empenta innovadora del Jordi Peix al món digital
Sra. Germani Rincón
20.05 h. Cloenda de l’acte
oct. 21, 2014
Divendres 7 de novembre (punt de trobada: Avinyonet del Penedès, a les 9 h)
Durant l’any 2014 la secció de Viticultura i Enologia de la ICEA ha realitzat diverses activitats relacionades amb l’aiguardent, com la visita a les instal·lacions de la fabrica d’Anís del Mono i més recentment, i de manera especial, la jornada sobre “La producció de l’aiguardent a Catalunya i la seva relació amb la guerra de Successió” a Reus. Us proposem una sortida al Penedès per tancar aquest cicle i les activitats de la secció d’enguany.
El proper divendres 7 de novembre visitarem per una de les poques fàbriques d’alcohol vínic que queden a Catalunya, a la població d’Avinyonet del Penedès. Després anirem a una antiga “fassina” que encara elabora aiguardent de forma artesanal. Per acabar, i després de dinar a Vilafranca del Penedès visitarem el Museu de la cultura del vi VINSEUM.
NOTES IMPORTANTS
• Punt de trobada: a les 9 del matí a Avinyonet del Penedès, a l’aparcament de l’empresa CADES PENEDÈS SA (Camí de Can Batlle s/n)
• Desplaçament: en cotxes particulars
• Pagaments: Cada participant pagarà al moment tant el del dinar aprox. 18 €) com l’entrada a VINSEUM.
• Places limitades a 25 persones. Cal inscriure’s abans del 3 de novembre per correu electrònic a icea@iec.cat
PROGRAMA
11.00 Visita de la Destil·leria dels Germans Olivé, a Sant Quintí de Mediona.
14.00 Dinar al restaurant “Cigró d’Or” de Vilafranca del Penedès.
16.00 Visita a Vinseum
18.00 Fi de la sortida
oct. 16, 2014
Organitza: Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya i la Institució Català d’Estudis Agraris
Data i hora: Dilluns, 27 d’octubre de 2014 a les 18 h.
Lloc: Acadèmia de Medicina de Catalunya – Sala d’actes (Carrer del Carme, 47- Barcelona)
INSCRIPCIÓ
La inscripció a la Jornada és gratuïta però cal inscriure’s abans del 24 d’octubre mitjançant aquest
FORMULARI INSCRIPCIÓ JORNADA
(Places limitades. Admissió per rigorós ordre d’inscripció)
PRESENTACIÓ
És sabut que el sector agroalimentari és el primer sector industrial de Catalunya, que és un sector fortament exportador i que malgrat les dificultats que afecten a tota l’activitat econòmica del nostre país, és un sector que funciona.
Davant de les possibilitats reals que Catalunya esdevingui un Estat, volem conèixer l’opinió de les nostres associacions empresarials que representen a les pimes dels principals subsectors agroalimentaris. Per això, plantegem fer una debat amb elles desprès que un expert ens expliqui quines són les perspectives d’aquestes empreses en el nou escenari.
PROGRAMA
18.00 h Benvinguda i presentació de la Jornada
Sr. Josep Maria Vives, president de la ICEA.
Sr. Ramon Lluís Lletjós, president del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya.
Sra. Sílvia Burés, degana del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya.
18.15 h Perspectives de les pimes agroalimentàries en una Catalunya independent.
Sr. Modest Guinjoan, doctor en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona, director del Departament d’Economia i Empresa de PIMEC, soci-director de la consultora BARCELONA ECONOMIA, SL, articulista d’opinió dels diaris El Punt Avui, La Vanguardia i l’Ara. Co-autor dels llibres “Sense Espanya” i “Com Àustria o Dinamarca”.
19.00 h Taula Rodona: Com ho veiem les empreses?
Sr. Pere Guilera, president de Pimecava.
Sr. Ramon Sarroca, president de la Federació del Cooperatives Agràries de Catalunya.
Sr. David Coll, president PIMEC Agroalimentària.
Representant del sector càrnic a confirmar
Modera: Joan Barniol, enginyer agrònom.
19.30 h Debat-col·loqui
Fullet en PDF Fullet Jornada Ind agroalimentària i independència
oct. 3, 2014
A càrrec de Xavier Lasauca, responsable de Gestió del Coneixement i Sistemes d’Informació en R+D a la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement.
Organitza: ICEA i ACCA
Dia i hora: dilluns, 3 de novembre, a les 7 de la tarda
Lloc: sala Nicolau d’Olwer de l’IEC (Carrer del Carme 47, Barcelona)
Internet és un canal que cada dia pren més importància. Les xarxes socials són eines que ens faciliten utilitzar i aprofitar el canal d’internet, i que podem utilitzar en tots els àmbits de relació: personals, familiars, professionals i socials.
En Xavier Lasauca, físic teòric de formació, és un usuari avançat d’aquestes eines, i no només a nivell particular, sinó també professional. És autor de diversos articles, presentacions i del bloc L’ase quàntic i ens parlarà de com es poden utilitzar les eines que la xarxa ens proporciona per compartir i gestionar millor el coneixement, especialment en els àmbits de les universitats i la recerca, i sobre com aquestes eines poden contribuir a augmentar l’impacte i la seva visibilitat
Col·labora en el bloc multidisciplinari Des de la Mediterrània i forma part de la Xarxa d’Innovació Pública, integrada per professionals vinculats a les administracions per compartir projectes i bones pràctiques i, alhora, idear nous serveis conjuntament amb la resta d’actors públics (ciutadania, proveïdors, etc.) a partir del coneixement de l’Administració.
La Institució Catalana d’Estudis Agraris i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació organitzem aquest acte pensant que molts no coneixem prou aquestes eines i que altres no sabem treure tot el partit que podríem. Així, tenim l’oportunitat de conèixer com es poden utilitzar, quin ús en fan altres professionals i quins avantatges té saber com funcionen.
És un acte gratuït i obert a tothom. Us animem a venir i esperem que respongui a la vostra inquietud.
Fullet en PDF Tertúlia Xavier Lasauca ICEA ACCA 3 nov
set. 25, 2014
a càrrec de Jordi Sala, director general de Desenvolupament Rural del Departament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
Data: 14 d’octubre de 2014 a les set de la tarda
LLoc: sala Pi i Sunyer de l’IEC (Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona)
L’entrada és lliure i oberta a tothom.
El Programa de desenvolupament rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, és un dels principals instruments de què disposa la Generalitat de Catalunya per tal de promoure una política estructural dirigida al món rural, donant especial atenció als sectors agraris i forestals Pel proper període 2014-2020, en el context general de la nova PAC, l’ajuda al desenvolupament rural vol contribuir a que el sector agrícola de la Unió sigui més equilibrat des de l’òptica territorial i mediambiental, més resistent als canvis climàtics i més innovador a fi d’assolir objectius com la competitivitat de l’agricultura (http://www20.gencat.cat)
La secció de Estudis rurals de la ICEA com ha entitat científica, tècnica, cultural i de reflexió, d’estudi i debat sobre agricultura, ramaderia i silvicultura catalanes, i del món rural, ha programat aquesta jornada per a poder debatre els diferents aspectes que d’aquest nou Pla. Per això, comptes amb la presència especial del senyor Jordi Sala, director general de Desenvolupament Rural del Departament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
set. 25, 2014
60 FIRA AGRÀRIA DE SANT MIQUEL
10ª Jornada AGROPRÉS – ICEA – ETSEA-UdL
Dissabte, 27 de setembre de 2014. Saló de Congressos Fira de Lleida
Entrada gratuïta
Organitza: AGROPRÉS-Associació de periodistes i escriptors agraris de Catalunya; ICEA- Institució Catalana d’Estudis Agraris. ETSEA-UdL- Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària – Universitat de Lleida. Dept. d’Hortofructicultura, Botànica i Jardineria (HBJ) i Dept. d’Administració d’Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals (AEGERN).
Coordinació: Antonio Colom Gorgues, ETSEA-Universitat de Lleida, Dept. d’AEGERN, Francesc Xavier Miarnau Domènech, AGROPRÉS, Miquel Pascual Roca, ETSEA-Universitat de Lleida, Dept. d’HBJ, Josep María Nolla Jordana, membre de la ICEA i d’AGROPRÈS, Simó Alegre Castellví, Director Fruitcentre, IRTA-Lleida, i Manel Simón Barbero, Director General d’AFRUCAT.
Més informació i programa a Jornada Agroprès Fira de St Miquel 2014
set. 15, 2014
Data: Dissabte, 4 d’octubre de 2014
Lloc. Lleida, Conca de Tremp.
Enguany la TRANCATALÒNIA, recorrerà La Conca de Tremp. L’itinerari seleccionat permetrà observar les principals unitats geològiques i visitar els sòls més característics d’aquesta zona.
La jornada organitzada per l’Àngels Armengol, amb el suport de l’Emili Ascaso, socis de la SECS, i el Gonzalo Rivas de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, tindrà lloc el proper dissabte 4 d’octubre.
El recorregut es farà amb minibus que sortirà de Lleida, passant per Artesa de Segre, per seguir fins a Comiols on començarà l’itinerari edafològic. A Artesa de Segre farà una parada per recollir les persones que vinguin d’altres punts de Catalunya. El desplaçament fins el punt d’enllaç amb el bus (Lleida, Artesa o Comiols) serà per compte de cadascú.
S’entregarà una guia de camp als inscrits amb l’explicació del sòls que es visitaran.
L’organització facilitarà els contactes per compartir vehicles des dels diferents punts de partida.
Més informació del programa i inscripció al fullet TRANSCATALÒNIA 2014 Conca de Tremp
jul. 29, 2014
Divendres, 17 d’octubre de 2014, Reus
Seu de l’INCAVI
Edifici de l’Estació Enològica (Passeig de Sunyer, 4-6, 43202 Reus)
Durant l’any 2014 la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA organitza diverses activitats lligades a l’aiguardent, producte resultant de la destil•lació del vi.
Catalunya inicià la producció d’aiguardent, en grans quantitats, a finals del segle XVII. Així s’originà un comerç molt actiu amb diferents països europeus, de manera especial amb Holanda i amb la Gran Bretanya i, posteriorment, amb Amèrica. Els grans beneficis econòmics resultants van permetre finançar, en gran part, la revolució industrial a Catalunya.
Alguns historiadors han estudiat la relació d’aquest comerç amb la Guerra de Successió, i això ens ha animat a organitzar aquesta jornada com una activitat dins els actes sobre el Tricentenari del final de la Guerra de Successió. La trobada es fa a Reus perquè, històricament, fou la primera ciutat de Catalunya a iniciar la producció d’aiguardent a gran escala, i esdevingué la capital indiscutible d’aquest producte i gaudí d’una gran fama al continent europeu. Per a la celebració de la jornada s’ha escollit la seu de l’INCAVI, situada en l’edifici de la centenària Estació Enològica (i com a continuador d’aquesta), pel significat que té per a la nostra viticultura.
La jornada es divideix en tres parts. La primera tractarà dels fets històrics, la Guerra de Successió i el lligam amb l’aiguardent i Reus. La segona, de contingut tècnic i enològic, introduirà els productes que actualment utilitzen l’aiguardent, com el brandi o el vermut. D’aquest últim, Reus en va ser la capital de l’Estat espanyol. La tercera part consistirà en un tast de vermuts i aiguardents.
FULLET PDF I BUTLLETA D’IINSCRIPCIÓ JORNADA AIGUARDENT OCTUBRE REUS
jul. 18, 2014
Data: 29 d’octubre del 2014
LLoc: sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona), a les 18.30 de la tarda.
El Govern de la Generalitat ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de la Llei de sòl agrari, amb l’objectiu de protegir i promoure sòl per a usos agraris i l’eficiència d’aquests usos per tal d’incrementar la capacitat alimentària de Catalunya.
La nova regulació ha de permetre definir i aprovar els instruments més idonis d’intervenció en el territori per a protegir els espais agraris davant d’altres usos del sòl. La finalitat de la nova llei és garantir l’equilibri entre els usos agraris i altres usos del territori i, aconseguir així que l’impacte de les infraestructures i del sòl urbà en els espais d’alt valor agrari sigui tan petit com sigui possible.
La ICEA, com a entitat científica i de debat sobre agricultura, ramaderia i silvicultura catalanes ha de participar activament en tot el procés de redacció de la Llei del sòl agrari. Per això, la Secció d’Agricultura ha programat aquesta jornada que impartirà Antoni Enjuanes Puyol, subdirector general d’Infraestructures Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
Més informació i inscripcions al fullet JORNADA_SÒL_AGRARI
juny 10, 2014
XXIX JORNADA D’AGRICULTURA A PRADA. Universitat Catalana d’Estiu
«L’agricultura sota contracte: integració i cadenes de valor»
Dissabte, 23 d’agost de 2014
Liceu Renouvier de Prada (Conflent)
Organitza: Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA)
Col·labora: Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans
PROGRAMA JORNADA D’AGRICULTURA
9:30 a 10:00h. Obertura a càrrec de Jordi Sala i Casarramona, director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Presentació i introducció, a càrrec de Josep M. Vives, president de la ICEA.
10:00 a 10:45h. «Agricultura i contractes: una perspectiva històrica» a càrrec de Lluis Bosch, enginyer agrònom i professor de la Universitat de Girona i Victòria Soldevila, economista i professora de la Universitat Rovira i Virgili.
10:45 a 11:00h. Torn d’intervencions i preguntes
11:00 a 11:45h. «Problemàtica del sector lleter i els nous contractes obligatoris»a càrrec de Eduard Gelpi, responsable recursos lactis a Calidad Pascual, S.A.U.
11:45 a 12:30h. «El Programa Triptolemos de suport a la gestió del ramaders amb contracte lleter amb Nestlé» a càrrec d’Yvonne Colomer, directora executiva de la Fundació Triptolemos.
12:30 a 13:00h. Torn d’intervencions i preguntes
13:00 a 14:30h. Pausa i dinar
14:30 a 15:00h. «Els contractes des de l’òptica del pagès» a càrrec de Josep M. Besora, Cal Mascó, Selvanera (La Segarra).
15:00 a 15:30. «Els contractes des de l’òptica del fabricant» a càrrec de Dionís Guiteras, gerent i propietari de Natureco SL i Diputat al Parlament de Catalunya.
15:30 a 16:15h. «Relacions entre productors i grans superfícies en el sector de la fruita i l’hortalissa a Catalunya Nord» a càrrec de Yves Aris, president de la Fédération Départementale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FDSEA), Departament dels Pirineus Orientals) i d’un representant del Centre Départemental des Jeunes Agriculteurs (CDJA)
16:15 a 17:15h Torn d’intervencions i preguntes
17:15 a 17:45h Cloenda