maig 20, 2013
Data: 27 de juny de 2013
Lloc: Institut d’Estudis Catalans (C/ del Carme, 47, Barcelona)
Assistència: lliure i gratuïta (aforament limitat)
Inscripció: envieu un correu a l’adreça scb@iec.cat amb el vostre nom i cognoms
Organitza: CREAF, SCB, ICEA
La proximitat del primer aniversari de l’incendi de l’Alt Empordà i dels quasi vint anys del de l’any 1994 al Bages i al Berguedà ens fa pensar que és un bon moment per a reflexionar al voltant de quina gestió cal aplicar en la regeneració natural del bosc després del foc, amb l’objectiu d’afavorir-ne la resiliència enfront de noves pertorbacions, la provisió de serveis ecosistèmics (per exemple, segrest de C02, biodiversitat) i també el futur aprofitament de fustes i llenyes.
Des de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), la Societat Catalana de Biologia (SCB) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i amb el suport del Pla Anual de Transferència Tecnològica (Generalitat de Catalunya), us convidem a participar-hi i a compartir la vostra experiència.
Vegeu programa i més informació a Jornada tècnica CREAF ICEA SCB 27 juny
maig 2, 2013
a càrrec de Carolina Fernández
Dia i hora: Dilluns 13 de maig a les 18:30h.
Lloc: IEC, Carme 47, Barcelona
Carolina Fernández té una gran experiència en productes per al control biològic. És presidenta d’IBMA-Espanya i responsable de recerca i desenvolupament a FUTURECO Bioscience, empresa que porta quasi 13 anys treballant en el desenvolupament de biopesticides i altres productes de baix impacte ambiental.
En aquesta ocasió ens parlarà del canvi de tendència que estan detectant en les multinacionals respecte els productes de Biocontrol……el per què d’aquests canvis? Ens trobem davant una “bona” o “terrible” situació per a la indústria/productes de Biocontrol?
Fixeu-vos que serà el segon dilluns del mes de maig i que hem avançat mitja hora la tertúlia, començarem a les 18:30.
Ester Torres. Coordinadora de la Secció Protecció Vegetal (ICEA)
abr. 3, 2013
a càrrec de Alfons Vilarrasa
Dia i hora: Dilluns 8 d’abril a les 19h.
Lloc: IEC, Carme 47, Barcelona
El nou Pla de seguretat alimentària per al període 2012-2016, va ser aprovat pel govern el passat 12 de març. És fruit d’un gran consens i ha estat elaborat amb la participació de les administracions públiques catalanes que tenen responsabilitats en seguretat alimentària, així com amb els operadors de la cadena alimentària, els consumidors i altres parts interessades. L’objectiu del Pla és mantenir l’alt nivell de seguretat alimentària tenint en compte totes les etapes de la cadena alimentària, des de la producció fins al consum.
En quins àmbits es vol intervenir? Quines fites es volen assolir? Per respondre a aquestes i moltes més preguntes comptarem amb l’Alfons Vilarrasa, cap de l’Àrea d’Avaluació del Risc de l’Agencia Catalana de Seguretat Alimentaria (ACSA), i responsable de l’elaboració del pla de seguretat alimentaria.
Ester Torres (Coordinadora de la Secció Protecció Vegetal)
abr. 2, 2013
Us convidem a assistir a la presentació de la publicació digital «Percepcions de l’espai agrari periurbà» de la Fundació Agroterritori, que tindrà lloc el proper
dijous 25 d’abril a les 7 de la tarda, a l’Institut d’Estudis Catalans (C/Carme 47, 08001 Barcelona) .
Hi intervindran Josep M. Vives de Quadras, president de la ICEA, Joaquim M. Puigvert Solà, vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura de la Universitat de Girona i Joan Caball Subiranam vicepresident de la Fundació Agroterritori. Clourà l’acte Bibiana Domingo Barbena, secretaria general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i la presentació anirà a càrrec de Josep Montasell i Dorda, membre del Consell de Protecció de la Natura de la Generalitat de Catalunya i de la Comissió Tècnicocientífica de la Fundació Agroterritori.
Invitació
març 26, 2013
Aquest curs tindrà lloc el 14 i 15 de maig de 2013 a Barcelona (Institut d’Estudis Catalans. C/Carme 47)
L’objectiu general del curs és mostrar, des d’un punt de vista totalment pràctic i utilitzant únicament programari lliure, les diferents aplicacions de la tecnologia LiDAR en el nostre sector. Els alumnes podran adquirir coneixements avançats sobre la utilització de dades LIDAR en l’obtenció d’informació contínua d’estructura de la vegetació en sistemes forestals i podran treballar els conceptes i les eines estadístiques que ens permeten estimar variables d’inventari forestal a partir d’informació de estructura de vegetació estimada amb LiDAR.
ATENCIÓ: PREU FINAL per als socis de ICEA 400€.
Per a la inscripció contacteu la fundació AGRESTA formacion@agresta.org (C/Duque de Fernán Núñez 2, 28012 Madrid. Tel. 913.540.213. Fax. 913.540.213).
TERMINI per a la inscripció 15 d’abril.
Més informació i programa al fullet informatiu CURS TECNOLOGIA LIDAR
març 13, 2013
Amb la D.O. Empordà trobarem una tipologia de vins dolços i secs representants d’una elaboració especial en la cultura tradicional del vi. La tècnica enològica utilitzada consisteix en una parada de la fermentació del most, amb l’adició d’alcohol vínic, o elaborada a partir del vi de panses, que es deixa reposar en la forma clàssica anomenada “a sol i serena”. Aquestes tècniques es coneixen des d’antic i per això fa molt temps que gaudim d´aquests vins tant importants des del punt de vista vitivinícola.
La D.O. Empordà abasta una de les zones de més tradició vitivinícola. El clima i la seva terra ofereixen una àmplia gamma de vins tranquils en la que, per la seva singularitat, cal incloure els vins dolços i secs, reconeguts dins del sector com Garnatxa de l´Empordà.
El Tast que us proposem vol donar a conèixer el vi dolç i sec natural elaborat amb les varietats de raïm autòctones, bàsicament, de Garnatxa roja. Aquets vins es caracteritzen per ser generosos, elegants, aromàtics i sedosos, amb els sabors que proporciona el raïm collit en el punt òptim de maduració. Totes aquestes virtuts aporten els trets necessaris per l’elaboració d’uns vins excepcionals per a postres, formatges blaus, foie d’ànec i també, a temperatures més fredes, per gaudir-ne com aperitiu. Us animem, doncs, a participar en aquest interessant Tast.
Programa i butlleta d’inscripció
gen. 18, 2013
El Fòrum Forestal de Barcelona és un espai de comunicació per apropar d’una manera directa la indústria, els productors de fusta, les empreses d’aprofitaments, la universitat i els tècnics especialitzats, tant privats com de les administracions públiques, en un entorn idoni i distés, per establir sinergies, relacions comercials i intercanvi de visions.
Ofereix a les empreses i als productors de fusta la possibilitat de donar-se a conèixer, projectar la seva imatge, la seves activitats característiques i la seva posició en el mercat. Dóna, també, l’oportunitat d’actualitzar-se en temàtiques relacionades amb el sector, d’ampliar la xarxa de contactes i d’analitzar experiències reeixides que es poden aplicar a la seva activitat.
Facilita als tècnics i a la universitat contactes amb els directius de les empreses forestals, que són una oportunitat fantàstica per a conèixer de primera mà com evoluciona el sector i l’activitat de cada empresa, i per a ajudar a orientar la seva tasca professional i docent.

Per inscripcions i més informació:
Díptic Fòrum Forestal
gen. 15, 2013
a càrrec d’Andreu Vila
Dia i hora: Dilluns 4 de febrer a les 19h.
Lloc: Sala Pi i Sunyer (IEC, Carme 47, Barcelona)
Molts de vosaltres ja coneixeu a l’Andreu Vila, per als qui no, us diré que va estar molts anys com a tècnic responsable de l’ADV de Fruita del Baix Llobregat, i que des de fa més de 5 anys és professor associat de Fructicultura i de Producció Ecològica de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Però com ell mateix diu, sobretot, és un enamorat de la seva feina i l’apassiona poder aportar el seu gra de sorra a una nova manera d’entendre l’agricultura: l’Agricultura Lògica.
Crec que és un luxe poder iniciar les tertúlies d’aquest 2013 amb un tècnic com l’Andreu, i amb un tema que s’adiu tant amb l’objectiu que ens em marcat per als propers mesos que, com ja sabeu els qui veu venir a la tertúlia de gener, és la defensa de l’agricultura responsable i sostenible que molts agricultors de Catalunya practiquen dia a dia i la difusió d’aquesta informació al consumidor.
La Secció Protecció Vegetal
gen. 14, 2013
EL REGADIU A CATALUNYA, presentació a càrrec de Joan Anglès Sedó, Responsable de Regadius del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i membre de la ICEA, que va tenir lloc el passat 12 de desembre de 2012, i va ser l’acte acadèmic celebrat a l’Assemblea General Ordinària Anual de la ICEA.
El regadiu a Catalunya
des. 4, 2012

Dimecres dia 12 de desembre es durà a terme l’Assemblea General Ordinària de la ICEA, que en aquesta ocasió tindrà lloc a la Sala-auditori de la Residència d’Investigadors del CSIC (Carrer Hospital 64, 08001 Barcelona, (a tocar del carrer Egipcíaques, molt a prop de la seu de l’IEC) http://www.resa.es/cat/Residencies/Investigadors
ASSEMBLEA ICEA 12 de desembre